Konferenční liga - souhrn čtvrtfinálových odvet

14.04.2022, 20:39, aktualizováno 14.04.2022, 22:55
Komentáře a souhrny
Nicolo Zaniolo (© AFP)
Eran Zahavi se dnes stal rekordmanem PSV Eindhoven, ale svou sbírku osmi pohárových gólů už nerozšíří. Leicester v Nizozemsku zdárně obrátil na 2:1 a po remíze v prvním utkání kráčí do semifinále Konferenční ligy. AS Řím neměl problémy s Bodo/Glimt a dál jde i Marseille...

Slavia Praha - Feyenoord Rotterdam 1:3

14.04.2022 21:00

Góly: 14. Ibrahim Traoré - 2. Cyriel Dessers, 59. Cyriel Dessers, 78. Luis Sinisterra

První zápas: 3:3, postupuje Feyenoord Rotterdam

Pražská Slavia si ani na třetí pokus za poslední čtyři roky semifinále evropského poháru nevybojovala. Také doma ji přitom zradilo brankářské pochybení, když Mandousova zpackaná rozehrávka nabídla Cyrielovi Dessersovi druhý gól na zlatém podnose. Poté už se sešívané do utkání nikdy pořádně nevrátili...

Slavii dnes nakonec nebyl k dispozici klíčový středopolař Tomáš Holeš, jehož svalové zranění nepustilo ani do včerejšího tréninku. A to se ukázalo být rozhodujícím faktorem, když stopeři Ousou s Kačarabou se nikdy pořádně nedostali do zápasu a ani Talověrov se příliš nevypořádal se zvýšeným tlakem odvety čtvrtfinále evropského poháru.

Přitom to mohlo vypadat úplně jinak už po pár sekundách, když Talověrov po autu Baha nápaditě přenechal míč Sorovi, který však na první tyči brankáře Marciana nenachytal.

To Feyenoord hned napoprvé úřadoval - rutinní míč za obranu zrádně škrtnul Ousou, vyřadil tak ze hry Kačarabu a Dessers vesměs samostatný průnik suverénně proměnil.

Už ve druhé minutě tak Slavia dotahovala manko, což ale ještě nebyl až takový problém.

Pražané okamžitě zasypali vápno soupeře 3-4 zajímavými centry zprava a poměrně brzy také využili hrubky protivníka. Jeden z mužů prvního zápasu, Kökcü, výrazně poddimenzoval svou zpětnou přihrávku brankáři, kterou vystihl Traoré, s velice chladnou hlavou si píchl míč kolem Marciana a bez problémů srovnal na 1:1.

Na téže straně další zaváhání po spolupráci se Sorem nepotrestal pod tlakem obránce tváří v tvář Marcianovi Olayinka, aby vzápětí šance a minely přeci jen ubyly. Překotné tempo sice veskrze vydrželo, jen střílet se prakticky úplně přestalo.

Až pak zničehonic ve 44. minutě Dessers jakoby nic obkroužil těžkopádného Kačarabu a opět se řítil tváří v tvář Mandousovi, který však tentokrát měl čas vyběhnout a Desserse zmrazil. Ani to však pro první poločas nestačilo - do šatny slávistům opět trnulo, když se míč při rohu snesl ke zcela neobsazenému Nelsonovi, který však svůj halfvolej netrefil vůbec dobře.

Druhý poločas Slavia odstartovala poněkud pasivně až bázlivě, ale do šancí soupeře takřka nepouštěla a po 55 minutách ji mohlo mírně povzbudit také zranění kapitána a duše rotterdamského celku Jense Toornstry, který si při dopadu pochroumal pravý kotník a musel střídat. Bez Guuse Tila takhle záloha soupeře Slavie dostala další tvrdou ránu.

To však nebylo nic proti tomu, co čekalo Slavii. Po necelé hodině hry si Mandous při rutinní rozehrávce nastřelil vlastní stojnou nohu a Dessers darovaného míče chladnokrevně využil.

Zdrceného slávistického gólmana, který se až rozplakal, musel konejšit i hlavní rozhodčí Aytekin a zaskočeni se nadále jevili také spoluhráči před ním. Brankář Marciano v druhé půli prakticky ničemu nečelil a slávističtí trenéři pořádali téměř 10minutové rozjímání nad kusem papíru, dokud se v 77. minutě přeci jen nerozhoupali k dvojímu střídání. Ševčíkovi přitom přepustil místo stoper Ousou, takže se musel zatáhnout Talověrov, a i jeho postavení sehrálo roli v okamžitém štemplu nizozemského vedení. Sinisterra ustál sprint s Bahem, Mandous rozpačitě vybíhal a na prudkou střelu podél bližší tyče už nedosáhl. 78. minuta - 1:3.

Tento stav už vydržel až do konce, kdy slávisté v křeči už zaujali pouze pár nepřesnými hlavičkami a dalšími defenzivními lapsy. Po jednom z nich Mandous čelil dalšímu samostatnému nájezdu a zase jednou odolal, ten druhý, Talověrův, už hasil Kačaraba jen za cenu červené karty.

Více informací k zápasu

AS Řím - FK Bodø/Glimt 4:0

14.04.2022 21:00

Góly: 5. Tammy Abraham, 23. Nicolò Zaniolo, 29. Nicolò Zaniolo, 49. Nicolò Zaniolo

První zápas: 1:2, postupuje AS Řím

Překvapení se nekoná, AS Řím si doma pohlídalo postup i výsledek. A vděčí za to hráči, který původně měl opět zůstat jen na lavičce. Záblesk svých schopností ukázal mladý talent Zaniolo, který si dnes připsal první hattrick v pohárech na seniorské úrovni.

Jeden italský tým už smolný večer zažil, když Atalanta nestačil na hosty z Lipska. A AS se nechtělo přidat, jenže dnes mělo horší výchozí pozici. V Norsku totiž prohrálo kromě své cti a renomé o fair play o jednu branku a navíc s týmem, který se stal jeho pravou noční můrou. Dnešní duel byl ale o něčem úplně jiném.

Římanům se povedla základní nutnost - vstřelit brzký první gól. A střelcem nebyl nikdo jiný než Tammy Abraham, ostatně nejlepší kanonýr AS jak v celé sezoně, tak i v Konferenční lize. Vlci zahrávali rohový kop a brankář Chajkin míč vyrazil jen k nohám Tammyho Abrahama, který už neměl potíže rozjásat nadšené tifosi první brankou.

A zdaleka ne jedinou. Trenér Mourinho dopřál start od úvodních minut Nicolu Zaniolovi, který si v posledních dnech musel zvyknout spíš na lavičku. A dobře udělal, že mu svěřil klíčovou roli. Giallorossi sehráli ve 23. minutě krásnou a rychlou akci na pár doteků, Cristante poslal míč přes Abrahama na Pellegriniho a římský kapitán vysunul právě Zaniola. Ten si poradil famózně a propálil brankáře Hajkina.

Pro něj se Zaniolo ostatně stal noční můrou, protože neuplynulo ani šest minut, když AS udeřilo znovu. Hosté rozehráli bídně rohový kop, míče se chopil rychlý Nicola Zalewski a po svém sprintu oslovil nabíhajícího jmenovce Zaniola. Ten si elegantním lobem poradil a jeho umění tleskalo i duo Totti - Candela.

A to nebylo ze strany rodáka z La Spezie všechno. Po čtyřech minutách z druhé půle totiž Cristante vymyslel parádní nahrávku z první, Zaniolo předstihl v běžeckém souboji Höibraatena a nekompromisní ranou na vzdálenější tyč zkompletoval svůj dnešní hattrick!

Postupem času se na hráčích Vlků začala projevovat únava a jeden po druhém se postupně hlásili s křečí. Norský soupeř ale ani potom nic z útoku neukázal a veškeré jeho šance se smrskly jen na nákopy vpřed, popřípadě střely ze zoufalství. Knutsenův tým dnes vypadal jen jako vlastní stín a s poháry se loučí.

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - Olympique Marseille 0:1

14.04.2022 21:00

Góly: 34. Dimitri Payet

První zápas: 1:2, postupuje Olympique Marseille

Marseille vstupovala do odvety Konferenční ligy proti soluňskému PAOK s jednobrankovým náskokem, a byť nemohla vlivem zranění či suspendací nastoupit v tom nejsilnějším složení, získala ve čtvrtfinále i svou druhou výhru. Klíčovým mužem celého dvojduelu se stal Dimitri Payet, který po parádní trefě z prvního klání rozhodl také to nynější, a to v prvním poločase.

Domácí si moc dobře uvědomovali, že vstřelený gól favorizovaného rivala dost znervózní, a započali tak své podnikání zostra. V 5. minutě Vieirinha sice nedobře vypálil, avšak balón se prohnal až k nohám Tsingarase, jenž ho mohl tečovat za brankovou čáru, o kousek na něj ale nedosáhl. V 10. minutě musel být hostující gólman Mandanda opětovně ve střehu, ze slušné pozice ho prověřil Akpom. A o pár chvil později se ocitl v ještě lepší možnosti José Crespo, ani on však Mandandu nepřekonal, protože hlavičku směroval pouze do soupeřových rukavic.

Tyhle neproměněné příležitosti přišly PAOK velmi draho. Jak je naopak efektivně využívat, mu jasně ukázalo OM ve 34. minutě, to když Payet z blízkosti využil pobídku Guendouziho. Jak se říká, následná snaha domácích o vyrovnání se upřít nedá, jenže ke změně skóre zkrátka až do závěrečného hvizdu sudího Makkelieho nedošlo. Přestože se v tutovce objevil v závěru půle Akpom, či v 89. minutě vystřelil tvrdě Mitrita, Mandanda jednoduše ne a ne kapitulovat.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Leicester City 1:2

14.04.2022 18:45

Góly: 27. Eran Zahavi - 77. James Maddison, 88. Ricardo Pereira

První zápas: 0:0, postupuje Leicester City

Už první bezgólové utkání naznačilo, že tato odveta by mohla nabídnout hodně tuhou bitvu. A tyhle předpoklady se vlastně potvrdily. PSV po trefě Erana Zahávího bylo proklouznutí mezi čtyři nejlepší týmy Konferenční ligy blíže, Leicester ale zvládl závěrečné okamžiky odvety a po brankách Jamese Maddisona a té rozhodující od Ricarda Pereiry se zaradoval z postupu.

Hosté byli v úvodních pasážích klání přece o něco aktivnější, v 9. minutě se pokoušel zacílit hlavičkou Evans, po teči jeho spoluhráče Fofany ovšem míč skončil pouze v zámezí, a poté v koncovce neuspěl ani Maddison. Ve 14. minutě si však na druhé straně vytvořili domácí daleko lepší šanci, Götze zakončoval na zadní tyčce a jeho pokus musel s vypětím všech sil vyrazit do bezpečí gólman Schmeichel. Ofenzivní počínání pokračovalo i nadále, v 16. minutě se na bránu řítil Barnes, nicméně jeho přízemní střela se o kousek nevešla do brány Boeren.

PSV se podařilo zahrozit zásadně podruhé ve 25. minutě, a to prostřednictvím Maura Júniora, a jeho dělovku na bližší tyči polapil Schmeichel. Nakonec první změna skóre přišla na řadu o pár chvil později, to když Götze v šestnáctce prostrčil míč k Zahávímu, jenž i z těžkého úhlu překonal o něco později reagujícího Schmeichela. Leicester na tohle inkasování odpověď dost dlouhou dobu nenalézal. Eindhovenský celek se od té chvíle oprostil od hry směrem dopředu a soustředil se hlavně na pozorné bránění, přičemž v první půle čelil ještě jedné nepříjemné situaci, ve finále však mohl být po Maddisonově počínání, který mířil mimo, vlastně v klidu.

Hned po obrátce se snažil navýšit náskok nizozemského klubu Gakpo, Schmeichel byl ale na jeho přízemní navštívenku hravě připravený, v 53. minutě o dost nebezpečněji pálil Veerman, balón se každopádně, též s přispěním zásahu bránícího Fofany, snesl vedle prostoru brankové konstrukce. V 59. minutě se nezdařilo dostat PSV na koně ani Zahávímu, jehož hlavička byla nepřesná. Tyto neproměněné možnosti nakonec možná stály domácí kvalifikaci do semifinále.

Ačkoli Lišky nepůsobily ve druhém dějství výrazněji lépe, důležité pro ně bylo, že vykázaly o hodně větší efektivitu. V 77. minutě vyrovnával Maddison, který využíval zpětnou přihrávku z brankové čáry od střídajícího Ayozeho Péreze, a v 88. minutě se následně prosazoval gólově z dorážky Ricardo Pereira poté, co k němu gólman Mvogo vychýlil merunu po levačce Daky.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
AjaxFans

Pro Nudělu jen dobře

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele