Konferenční liga - souhrn 2. kola skupinové fáze

15.09.2022, 20:46, aktualizováno 15.09.2022, 22:57
Komentáře a souhrny
Vadis Odjidja-Ofoe (© AFP)
Slovan Bratislava si dělal zálusk na postup a už po prvních dvou zápasech je v kritické situaci, tentokráte podlehl Pjuniku. Alkmaar v závěru sestřelil Vaduz, pro Slavii je zajímavá výhra Sivassporu v Kluži. West Ham nezaváhal v Silkeborgu, dobrou pozici má Villarreal...
Skupina A

Rīgas Futbola skola - Heart of Midlothian 0:2

15.09.2022 21:00

Góly: 43. Lawrence Shankland (pen.), 90+3. Alan Forrest

V Heart of Midlothian může vládnout spokojenost. Minulý čtvrtek musel skousávat pořádně krutý debakl od Basaksehiru, na půdě RFS ovšem edinburský soubor uzmul finální vítězství, a vecpal se tak právě před svého soupeře z posledního na druhé místo tabulky. Lotyšský výběr tentokráte neskóroval, v koncovce jednoduše nebyl tak úspěšný jako naposledy ve Florencii.

Hosté se mohli hned od samého startu tohoto klání přesvědčit, že minulá remíza RFS na půdě favorizované Fiorentiny se neudála vlivem náhodných okolností, a ve 2. minutě měli opravdu velké štěstí, že kličkující a technicky dobře vybavený Emerson Deocleciano nedotáhl své sólo do zdárného konce a že z úhlu orazítkoval pouze brankovou konstrukci. O pár chvil později se poprvé osmělil také skotský výběr, tvrdý pokus Ginnellyho ale zlikvidoval brankář Šteinbors.

Ve 43. minutě se průběžně skóre změnilo. Halliday pronikl z levé strany do vápna, chtěl svou přihrávkou akci poposunout kupředu, jenomže ve skluzu merunu zastavil Stuglis, bohužel pro lotyšského stopera, nedovoleným způsobem vlastní rukou, čili se kopala penalta. Té se chopil Shankland, který s přehledem zacílil do šibenice. Ve druhém poločase se domácím na tohle inkasování reagovat nezdařilo. Hosté v samém závěru svou výhru ještě stvrdili jedním gólem, rychlý brejk podnikl Devlin, následně pobídl Forresta, a ten poté snadno překonal Šteinborse.

Více informací k zápasu

Istanbul Başakşehir - ACF Fiorentina 3:0

15.09.2022 21:00

Góly: 57. Serdar Gürler, 71. Serdar Gürler, 90. Bertrand Traoré

Serdar Gürler odehrál až do dnešního dne za istanbulský celek dvanáct duel a trefil se jen jednou. Zřejmě si ale střelecký prach nechával na Fialky, protože do jejich sítě se prosadil hned dvakrát. Fiorentina se na žádnou odpověď nezmohla a její krize pokračuje.

Italská Fiorentina potřebovala zabrat, aby trochu odvrátila pozornost médií a fanoušků od probíhající krize. Jenže ji dnes nečekal snadný soupeř - podívala se totiž na horkou istanbulskou půdu a hostil ji Başakşehir. Fialky opět začaly aktivně a jejich napadání dělalo domácímu týmu zprvu velké potíže. Jenže v zakončení se Fiorentina pořád hledala.

Zajímavou ránu si připravil veterán záložní řady Biglia, jemuž ale rána z dobré pozice nesedla podle představ a nakonec k jeho překvapení nenásledoval ani roh. Velký závar pak ve vápně domácího celku způsobil Ikoné, který nejprve zakončoval a pak nahrával lépe postavenému spoluhráči, jenže domácí nakonec s obrovským štěstím a nasazením dokázali míč na poslední chvíli odkopnout pryč. Jinak toho ale moc zajímavého první půle nenabídla.

Druhá půle už byla podstatně zajímavější, i když hostující trenér Vincenzo Italiano by ji asi popsal jinak. Už deset minut po návratu obou týmů ze šaten se totiž měnilo skóre ve prospěch domácího týmu. Rohový kop ještě hosté ubránili, ale když se k balonu dostal Serdar Gürler, bylo vymalováno. Brankář Gollini se natahoval marně.

Trochu vypomoct zmateně působící ofenzivě Fiorentiny přišel i střídající Antonín Barák, ale kvalitu svého týmu nijak nezvýšil. Jen krátce po jeho příchodu totiž Italové inkasovali podruhé. Brankář Pierluigi Gollini vyrobil obrovskou hrubku, když si mimo vápno balon několikrát zpracovával, až se přiřítil hbitý Serdar Gürler, míč mu sebral a zavěsil do prázdné brány - 2:0.

Hráči Fiorentiny už to v hlavě definitivně zabalili a Jonathan Ikoné dostal za nesmyslný šlapák z frustrace druhou žlutou kartu. Ani to ale nebylo všechno. V 90. minutě totiž s míčem u kopaček prchl Patryk Szysz, předložil míč na střed vápna a střídající Bertrand Traoré propálil nesoustředěného brankáře Golliniho!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Istanbul Başakşehir (TUR)22007:06
2.Heart of Midlothian (SCO)21012:43
3.Rīgas Futbola skola (LAT)20111:31
4.ACF Fiorentina (ITA)20111:41
Skupina B

FCSB - RSC Anderlecht 0:0

15.09.2022 21:00

Góly: -

Belgický Anderlecht po úvodní výhře nad dánským Silkeborgem toužil uspět i na rumunské půdě, ovšem po neatraktivním průběhu nedokázal najít recept na defenzívu FCSB a domů si tedy odváží pouze bod za bezbrankovou remízu. V tabulce skupiny B se nachází na druhém místě se čtyřmi body, naopak jeho čtvrteční soupeř se po premiérovém bodovém zisku posunul na třetí příčku právě o bod před poslední Silkeborg.

Za celých devadesát minut se diváci na stadionu v Bukurešti dočkali jen pěti pokusů mezi tři tyče. Hosté přeci jen měli o něco více míč ve svém držení, nicméně střelecky za svým protivníkem zaostávali a mohli být rádi, že ani jednou neinkasovali. První větší možnost tohoto střetnutí se zrodila přesně po dvaceti odehraných minutách a dostal se do ní domácí Edjouma.

Pětadvacetiletý záložník s kamerunskými kořeny málem skóroval po krásné individuální akci střelou z hranice pokutového území, ale proti byl brankář Van Crombrugge, který brilantním zákrokem odvrátil balón na rohový kop. Zhruba deset minut před přestávkou se na opačné straně chtěl prosadit Fábio Silva, ovšem s jeho razantním přízemním projektilem ze čtrnácti metrů si skvěle poradil pozorný gólman Târnovanu.

Od tohoto okamžiku nechtěl ani jeden výběr udělat jakoukoli chybu, míč se proto nejčastěji nacházel v blízkosti půlící čáry a po gólových možnostech nebylo ani vidu, ani slechu. Obrázek hry se prakticky nezměnil až do závěrečného hvizdu. Anderlecht se po reprezentační přestávce pokusí zaskočit favorizovaný anglický West Ham, FCSB by rádo zvýšilo své naděje na jarní fázi Konferenční ligy proti Silkeborgu.

Více informací k zápasu

Silkeborg IF - West Ham United 2:3

15.09.2022 21:00

Góly: 5. Kasper Kusk, 75. Søren Tengstedt - 13. Manuel Lanzini (pen.), 25. Gianluca Scamacca, 38. Craig Dawson

West Ham zatím naplňuje svoje ambice stabilizovat co nejvíce svou pozici v základní skupině Konferenční ligy a po vítězství nad FCSB skolil venku také outsidera ze Silkeborgu. K zisku třech bodů se nasměroval v první půli, a byť do zápasu neodstartoval dobře, po zužitkovaném pokutovém kopu skóroval ještě dvakrát. A jeho protivník stačil po přestávce už pouze snížit.

Domácí vstoupili do utkání zostra a už v 5. minutě se ujali průběžného vedení. Na levé straně předvedli hodně povedenou kombinaci, Engel pak vyslal přihrávku na hranici šestnáctky, kde se ocitl nikým nehlídaný Kusk, ten z první okamžitě vypálil a zamířil přesně na bližší tyčku. Gólman Aréola se po míči pouze ohlédl, na tohle zakončení zkrátka nestihl vůbec zareagovat.

Vedení ovšem dánskému výběru nevydrželo příliš dlouho. Rozhodčí Fábio Veríssimo ukázal na pokutovou značku poté, co po Coufalově centru zprava strčil v šestnáctce bránící Salquist do Corneta, a i když trochu se zpožděním, nařízení penalty zkrátka platilo. Lanzini se chopil její exekuce a vyrovnal gólové účty, ač brankář Larsen směr jeho zakončení dokázal přečíst.

A ve 25. minutě bylo definitivně po úvodních slavnostech Silkeborgu. West Hamu se vyplatil vysoký presing, Brink špatně přihrál, a to pouze k nohám Corneta, který balón okamžitě strčil k Scamaccovi, a ten bleskově svou dělovkou zacílil nekompromisně pod břevno. Od té doby se Kladiváři dostali do velké pohody, dění na hrací ploše měli pod vlastní kontrolou a ve 38. minutě přidali na své konto ještě jeden přesný zásah. Dopomohli si standardkou s názvem kop z rohu, Cresswell v brankovém území našel naběhnuvšího si Dawsona, jenž snadno vyzrál na Larsena. Dohnat dvougólové manko se pak partě kouče Kenta Nielsena po obrátce nezdařilo.

Anglický celek sice ve druhém poločase žádnou další branku nezaznamenal, jednu nakonec i inkasoval, přesto si svěřenci manažera Davida Moyese konečné vítězství pohlídali. Silkeborg ucítil naději na urvání pozitivního výsledku v 75. minutě, to když střelu Adamsena po rychlé akci vyrážel Aréola pouze před úspěšně dorážejícího Tengstedta. Jenže ve zbývajícím čase se již další změna skóre nekonala. V 81. minutě se ještě snažil stále hladový Adamsen posunout své spoluhráče k remíze, jeho tvrdý pokus každopádně zdárně zlikvidoval připravený Aréola.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)22006:36
2.RSC Anderlecht (BEL)21101:04
3.FCSB (ROU)20111:31
4.Silkeborg IF (DEN)20022:40
Skupina C

Lech Poznań - Austria Vídeň 4:1

15.09.2022 21:00

Góly: 28. Mikael Ishak, 64. Michał Skóraś, 76. Kristoffer Velde, 90. Kristoffer Velde - 29. Matthias Braunöder

Lech Poznań odehrál v Evropské konferenční lize další velmi dobré utkání, po předchozí těsné prohře proti Villarrealu si tentokrát připisuje tři body za výhru 4:1 nad Austrií Vídeň. Skóre otevřel v první půli Ishak, hned vzápětí však dokázali hosté srovnat prostřednictvím Braunödera. Ještě do poločasu mohl otočit skóre z penalty Fischer, jenže proti Bednarekovi neuspěl. V druhé půli převzal zpátky iniciativu domácí celek a díky brankám dvěma brankám Veldeho a gólu Skóraśe si došel pro důležité vítězství.

Zápas byl pro nestranného fanouška velmi zajímavý již od začátku. První velkou šanci měl domácí Amaral, jenže z dobré pozice branku Fruchtla těsně přestřelil. Ofensivní fotbal z obou stran přinášel spoustu brankových příležitostí. Jednu z nich měl v 24. minutě Andreas Gruber, ale stejně jako Amaral na druhé straně svoji velkou šanci zahodil. O tři minuty později jeho zaváhání využil domácí Lech. Amaral vyslal do samostatného úniku útočníka Ishaka, ten si se situací jeden na jednoho proti domácímu brankáři s přehledem poradil a poslal Lech do vedení.

To ale nemělo dlouhého trvání... Hned z první šance dokázali hosté srovnat, a to z kopačky Matthiase Braunödera, který nadvakrát dokázal míč prošpacírovat za záda Bednareka. O pět minut později se dýchalo domácím ještě hůře, když v pokutovém území zfauloval Fitze Pedro Rebocho. Následný pokutový kop však trestuhodně zahodil Fischer, a tak se šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Druhý poločas byl už plně v režii domácích hráčů. Nejprve dokázal ještě Fruchtl dvakrát vychytat střílejícího Amarala, a to v 49. a v 54. minutě. O deset minut později se však domácí přeci jen dočkali, když si na nadýchaný centr Pereiry naběhl Skóraś a z voleje dokázal míč trefit tak dobře, že se Fruchtl jen ohlédl za míčem směřujícím do jeho sítě. V 76. minutě si dovolil předvést kus ze svého fotbalového umění střídající Kristoffer Velde, když se efektně, a zároveň efektivně, otočil okolo bránícího Ranftla a pohotově vystřelil do protipohybu nemohoucího brankáře a zvýšil na rozdíl dvou branek. Ten samý hráč ještě v poslední minutě přidal další branku, kterou dal na konečných 4:1.

Lech Poznań díky zlepšenému výkonu v druhém poločase získává důležité tři body do tabulky, vídeňská Austria má na svém kontě po dnešním utkání pouhý bod. V souběžně hraném utkání porazil Villarreal Hapoel Beer-Shevu 2:1.

Více informací k zápasu

Hapoel Beer-Sheva - Villarreal CF 1:2

15.09.2022 21:00

Góly: 63. Rotem Hatuel - 28. José Luis Morales (pen.), 67. Alejandro Baena

Villarreal se nadřel i proti izraelskému Hapoelu Beer-Sheva, po další výhře má však na svém kontě těžce vybojovaných šest bodů. Skóre zápasu otevřel z penalty José Luis Morales, nepříjemný Hapoel srovnal prostřednictvím střídajícího Hatuela, o výhře hostů ale v 67. minutě rozhodl mladý křídelník Álex Baena. V nastavení zahodil šanci na pojistku z penalty Arnaut Danjuma.

Španělský klub, který v sezóně 2020/21 dokázal vyhrát Evropskou ligu, vstupoval do utkání v roli jasného favorita. V úvodním kole dokázal, po urputném boji, porazit polský Lech Poznań, tentokrát měl v plánu porazit izraelský Hapoel Beer-Sheva. Utkání se však rozjíždělo pomalu a na první zajímavou situaci si museli fanoušci na Toto Turner Stadium počkat až do 27. minuty. V ní fauloval ve vlastním vápně domácí brankář Omri Glazer a rozhodčí Collum odpískal pokutový kop. K němu se postavil zkušený útočník José Luis Morales, který do Villarrealu přišel letos v létě. Španěl poslal hosty do vedení, když zvolil střelu doprostřed branky. Izraelský klub se z inkasované branky rychle vzpamatoval a v závěru prvního poločasu zatlačil své soupeře do hlubokého bloku. Villarreal se sice nechal přestřílet v prvním poločase 5:1, do šaten se nicméně šlo za stavu 0:1 pro španělský celek.

Hapoel Beer-Sheva byl aktivní i na začátku druhé půle, ale nedokázal se dostat do žádné vyložené brankové příležitosti. A to do 63. minuty; v ní přišlo zasloužené vyrovnání. Ramzi Safuri našel ve vápně naběhnuvšího Rotema Hatuela, který nedal z bezprostřední blízkosti brankáři Jorgensenovi nejmenší šanci zasáhnout a srovnal na 1:1. Vyrovnaný stav však netrval příliš dlouho. Již o šest minut později si naběhl na pěkný centr Yeremyho Pina Álex Baena a instinktivně poslal míč přesně k tyči -2:1. V nastavení mohl přidat další gól střídající Arnaut Danjuma z dalšího pokutového kopu, nicméně z penaltového puntíku netrefil branku.

Villarreal získal po výhře nad Lechem Poznań další tři body a drží se v čele tabulky skupiny C. V souběžně hraném utkání porazil polský Lech Austrii Vídeň vysoko 4:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)22006:46
2.Lech Poznań (POL)21017:53
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)20111:21
4.Austria Vídeň (AUT)20111:41
Skupina D

FK Partizan - OGC Nice 1:1

15.09.2022 21:00

Góly: 60. Fousseni Diabaté - 2. Joe Bryan

Stejně jako minulý čtvrtek si oba týmy připsaly ve vzájemném souboji plichtu. Nice zvládlo lépe první poločas, Partizan každopádně po obrátce uměl zareagovat, a nerozhodný stav poté vydržel až do samého konce. Situace v tabulce skupiny D je tak po dvou odehraných kolech dost nečitelná, vždyť za oběma těmito konkurenty zaostává jen o jediný bod čtvrté Slovácko.

Famózní vstup do utkání prožívali v Bělehradě hosté, kterým se zdařilo už ve 2. minutě zvlnit brankovou síť. Pépé ve vápně prostrčil balón na Búdáwího, tomu v zakončení zamezil bránící Patrick Andrade, nakonec se ani Laborde ke střele nepropracoval, číhající Bryan už ale přece jenom ano, a míč zaslal po zemi přesně do spodního rohu branky. Ve 26. minutě se pokoušel náskok výběru z jihu Francie navýšit Laborde, nicméně z úhlu na brankáře Popoviče nevyzrál.

Až ve 44. minutě mohl Partizan reálně srovnat stav, především Natcho na každý pád opravdu hodně smutnil, poněvadž jeho pokus mířil mezi tři tyče, jenomže ve správnou chvíli a na tom správném místě stál Atál, kterého stojícího před brankovou čárou meruna trefila, takže se ve finále konal zdárný blok. V 54. minutě opětovně zahrozilo Nice, Pépé se snažil zacílit v rámci přímého volného kopu, avšak střelu poslal pouze nad břevno. O pár chvil později se v tutové pozici ocitl Laborde, v koncovce ale selhal a slabý pokus zaslal jen do zámezí. Tyto zahozené šance nakonec přišly OGC docela draho, jelikož v 60. minutě jeho sok svou možnost naopak zužitkoval. Natcho posunul míč k Diabatému, který pak levačkou pohotově skóroval k tyčce. V 65. minutě ještě hodlal rozradostnit francouzský soubor Diop, jeho hlavička ovšem snesla svou trajektorii pouze do brankové konstrukce, přičemž v 70. minutě na druhé straně skórem nepohnul kupředu ani Ricardo Gomes, jehož dělovka z šestnáctky putovala těsně nad břevno.

Více informací k zápasu

1. FC Köln - 1. FC Slovácko 4:2

15.09.2022 21:00

Góly: 10. Sargis Adamjan, 42. Florian Dietz, 65. Dejan Ljubičić (pen.), 74. Dejan Ljubičić - 49. Jan Kalabiška, 52. Milan Petržela

Ve druhém zápase skupiny D Konferenční ligy porazil domácí Kolín nad Rýnem sympaticky hrající Slovácko 4:2. Celek z Uherského Hradiště nejprve prohrával po dvou brankách z rohových kopů, avšak zásluhou dua veteránů v podobě 39letého Milana Petržely a 35letého Jana Kalabišky se dokázal vrátit do hry. První jmenovaný se navíc stal nejstarším střelcem v historii soutěže. Bodové naděje hostů pak ale definitivně zhatil dvougólový Dejan Ljubičič.

Naprosto zbytečné selhání předvedli fotbalisté Slovácka v úvodním skupinovém střetnutí proti Partizanu. V poločasové přestávce totiž vedli o dva góly a hráli v početní převaze, přesto nakonec byli rádi za remízu 3:3. Kolín se vrátil do pohárové Evropy po pěti letech a svoji pouť odstartoval ziskem bodu v Nice. Utkání na francouzské půdě provázelo řádění diváků a bylo otázkou, zda se nejednalo o první a zároveň poslední letošní evropský výjezd německých fanoušků.

Slovácko na nic nečekalo a už po pár vteřinách zahrozil Merchas Doski, Iráčan však střelu z levé strany poslal vedle brány. Krátce nato mohl být Ondrej Duda rád, že za nesmyslný skluz viděl jen žlutou. Jako první se v 10. minutě radovali domácí po rohovém kopu. Centr prodloužil Luca Kilian na zadní tyč, kde do odkryté sítě doklepl míč Sargis Adamyan. Český celek se postupně osmělil a dalekonosná rána Marka Havlíka prosvištěla těsně kolem tyče. Ještě blíže vyrovnání se ocitl Petr Reinberk. Ten se kličkou uvolnil ve vápně, pokusu ale chyběla přesnost i razance. Ve 42. minutě opět po rohovém kopu navýšil náskok Kolína hlavičkující Florian Dietz. V závěru první půle v nadějných příležitostech nepřekonali gólmana ani Doski ani Ljubičič na straně druhé.

Úvod druhého dějství vyšel Slovácku skvěle. Petržela se nejprve prosmýkl do šestnáctky a vypálil. Ránu nestárnoucího křídelníka ještě zblokoval stoper, ale při následné dorážce nekompromisně zamířil pod břevno Kalabiška. O pouhé tři minuty později srovnal krásnou střelou z voleje na bližší tyč Petržela. V kotli hostujících fanoušků mohlo být ještě veseleji, Kalabišku však po samostatném úniku tentokrát brankář vychytal. Vedení vrátil Kozlům v 65. minutě proměněnou penaltou po podražení ve vápně hostů Ljubičič. Rakouský záložník uzavřel skóre zápasu druhou trefou poté, co mu před prázdnou bránu naservíroval míč Linton Maina.

Slovácko tak na svého německého soupeře nestačilo a v tabulce skupiny D u něj nadále svítí jediný bod. V příštím kole na svém stadionu 6. října přivítá Nice. Doma bude hrát také Kolín, na jehož hřišti se tentýž den představí Partizan Bělehrad.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.1. FC Köln (GER)21105:34
2.FK Partizan (SRB)20204:42
3.OGC Nice (FRA)20202:22
4.1. FC Slovácko (CZE)20115:71
Skupina E

Apollon Limassol - SK Dnipro-1 1:3

15.09.2022 18:45

Góly: 58. Ioannis Pittas - 11. Valentyn Rubčynskyj, 26. Artem Dovbyk, 45. Artem Dovbyk

První tři body zaznamenalo do tabulky EKL i ukrajinské Dnipro. Na Kypru předvedlo skvělý první poločas a po třech brankách utkání prakticky rozhodlo. Apollon se na víc, než jednu branku, nezmohl a na kontě má jeden bod z Vaduzu. Dvěma brankami se blýskl Artem Dovbyk.

Apollon chtěl využít domácího prostředí, ale zápas s Dniprem mu vůbec nevyšel. První gól inkasoval už po jedenácti minutách z kopačky Valentyna Rubchynskyiho, jehož ve vápně našel Dovbyk.

Artem Dovbyk byl nakonec ústřední postavou celého utkání. Ve 26. minutě to byl totiž on, kdo zvýšil z pohledu Dnipra už na 2:0. Přihrávku mu přitom adresoval předchozí střelec Rubchynskyi. Apollon inkasoval poměrně laciné góly a v prvním poločase se vůbec nedokázal dostat do hry. Po půlhodině hry doslova zpackal volný přímý kop Valentin Roberge.

Dvoubrankové manko by bylo do přestávky asi ještě přijatelné, ovšem Dnipro v závěru přidalo i třetí branku. Busanello poslal zpětnou přihrávku před branku a znovu nehlídaný Artem Dovbyk se z této pozice nemýlil.

Kypřané byli v těžké pozici a po změně stran se jejich aktivita přeci jenom zvedla. Odměnou pak byla branka v 58. minutě, která ještě vrátila Apollon zpět do hry. Kyriakousův centr si našel Ioannis Pittas a brankář Araujo da Silva byl bez šance.

Další branka už nepadla, přestože šance k vidění byly. Dovbyk dokonce mohl završit hattrick, ale Jovanović ho ve stoprocentní šanci vychytal. Už v nastavení pak Charalampos Kyriakou trefil tyč. Dnipro utkání zvládlo a veze tři body.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Vaduz 4:1

15.09.2022 18:45

Góly: 19. Yusuf Barasi, 81. Sam Beukema, 90+2. Yukinari Sugawara, 90+5. Mees de Wit - 21. Anthony Goelzer

Alkmaar po úvodní výhře nad ukrajinským Dniprem (1:0) zaváhal na ligové scéně s Twente (1:1) a nyní to proti lichtenštejnskému outsiderovi z Vaduzu dlouho vypadalo, že zaznamená další ztrátu. Až do 81. minuty totiž hrál se svým protivníkem nerozhodně, nicméně poté zabral a díky třem rychlým gólům zvítězil po výsledku 4:1. Hosté si sami zkomplikovali svou situaci krátce po odehrané hodině, kdy byl vyloučen brankář Benjamin Büchel.

Domácí si tak pojistili první místo skupiny E se stoprocentním bodovým ziskem a s jejich účastí v jarní fázi to vypadá poměrně dobře, naopak hosté po úvodní remíze s kyperským Apollonem Limassol stále nemají na kontě jedinou výhru. Hned první vážnější akce po necelých dvaceti odehraných minutách skončila vedoucím gólem favorita. Po přihrávce Reijnderse napřáhl ze střední distance Yusuf Barasi a parádně se trefil k pravé tyči.

Ovšem neuběhly ani další dvě minuty a Vaduz nečekaně srovnal krok. Anthony Goelzer po pobídce Çiçeka vypálil z hranice pokutového území a svou ranou překonal marně se natahujícího gólmana Verhulsta. Výběr vedený trenérem Pascalem Jansenem se pak jen marně snažil najít recept na pozornou defenzívu protivníka, v 61. minutě mu však hodně usnadnil situaci Buchel.

Ten totiž vyběhl daleko ze své branky a nevybíravě poslal k zemi unikajícího Odgaarda, skotský rozhodčí Walsh mu tak zcela po zásluze udělil přímou červenou kartu. Vzápětí chtěl domácím vrátit vedení právě aktivní Reijnders, jenomže náhradní gólman Chande ukryl jeho nebezpečnou dělovku ve svém náručí. Alkmaar svou obrovskou území převahu nakonec zužitkoval v 81. minutě.

Rozhodující branku zařídil Sam Beukema, jenž po pasu střídajícího Kerkeze z levého křídla rozvlnil síť hlavou. AZ pak přidalo další dva zásahy v nastaveném čase - nejprve ve druhé minutě pojistil jeho náskok japonský obránce Yukinari Sugawara, který svůj projektil z dvanácti metrů usměrnil s pomocí levé tyče přímo do dolního růžku, o tři minuty později uzavřel gólový účet Mees de Wit povedenou hlavičkou pod břevno po dalším skvostném centru Kerkeze.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)22005:16
2.SK Dnipro-1 (UKR)21013:23
3.Apollon Limassol (CYP)20111:31
4.FC Vaduz (LIE)20111:41
Skupina F

Djurgårdens IF - Molde FK 3:2

15.09.2022 18:45

Góly: 50. Amadou Doumbouya, 58. Emmanuel Banda, 90+1. Joel Asoro - 39. David Datro Fofana (pen.), 77. Emil Breivik

Ve švédském hlavním městě Stockholmu bylo k vidění velmi napínavé utkání mezi domácím Djurgårdensem a norským Molde. Oba týmy ve svých prvních zápasech bezbrankově remizovaly, a tak snily o plném bodovém zisku. Molde se ujalo vedení díky pokutovému kopu, který byl odpískán až skoro na konci poločasu. Penaltu proměnil ve 39. minutě Fofana. V druhé půli srovnal Doumbouya a po vyloučení hostujícího střelce Fofany otočil skóre Banda. Molde v deseti dokázalo čtvrthodiny před koncem znovu srovnat prostřednictvím Breivika, v nastavení však o domácí výhře rozhodl Asoro.

Domácí zahrozili hned ve druhé minutě, kdy z hranice pokutového území střílel k tyči Johansson; gólman Karlstrøm však střelu zneškodnil. Další ohrožení hostující svatyně bylo k vidění o pět minut později. Samostatná akce Magnuse Erikssona však ztroskotala na skvěle zasahujícím brankáři Karlstrømovi. Následovala poměrně klidná část utkání, ve které se oba týmy snažily postupně přehrát defensivu soupeře. První ohrožení domácí branky sice přišlo až skoro na konci poločasu, nicméně hostující příznivci se nemuseli zlobit. Brynhildsen se probil do vápna soupeře, ve kterém jej stáhl k zemi Lofgren; sudí Gergo Bogar a ukázal na penaltový puntík. David Datro Fofana poslal míč přesně k tyči, při oslavě gólu následně dostal žlutou kartu za nesportovní chování...

Branka do šaten je sice vždy nepříjemná, domácí tým se z ní však rychle oklepal. Ve 48. minutě ještě střela Bandy nebyla vůbec přesná, o pár momentů později ale došlo k vyrovnání. Právě Banda prodloužil rohový kop na zadní tyč, kde se k míči dostal Doumbouya a ten z bezprostřední blízkosti dokázal hlavičkou rozvlnit síť. V 57. minutě dohrál souboj s Radetinačem Fofana, který za svůj zákrok obdržel druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Na gól z početní převahy nečekali domácí příznivci dlouho, hned z následné akce se o něj postaral Emmanuel Banda.

Hráči Molde dokázali své soupeře i v deseti hráčích tlačit a v 77. minutě se dočkali odměny. Přihrávku střídajícího Eriksena sice dokázal vystihnout Piotr Johansson, od něj se však míč odrazil pouze k dobíhajícímu Breivikovi, který prostřelil Vasjutina a skóre utkání bylo znovu vyrovnané. Když už to vypadalo, že se budou body dělit, tak padla další branka. Po centru Anderssona do malého vápna dotlačil míč do branky střídající Asoro.

Domácí mají po dnešní výhře na svém kontě již 4 body, Molde by mělo v následujícím zápase s Shamrockem Rovers, který v souběžně hraném utkání podlehl Gentu 0:3, konečně naplno bodovat, pokud si chce udržet šanci na postup do vyřazovací fáze.

Více informací k zápasu

KAA Gent - Shamrock Rovers 3:0

15.09.2022 18:45

Góly: 9. Hugo Cuypers, 18. Vadis Odjidja-Ofoe, 65. Vadis Odjidja-Ofoe

Před týdnem Gent na půdě Molde neregistroval jedinou branku, ve svém druhém duelu hlavní fáze Konferenční ligy každopádně střílení gólů zvládal. Shamrock po jeho počínání ze své sítě lovil míč celkem třikrát, domácí s uzmutím finálního vítězství opravdu neměli větší problémy. Rozhodující přesný zásah zapsal Hugo Cuypers, dvakrát se pak prosadil Vadis Odjidja-Ofoe.

Belgickému celku dopomohl k sumární pohodě jistě velmi dobrý vstup do tohoto souboje. Už v 9. minutě se jim povedlo překonat soupeřovu obranu, to když Hong vyslal na hranici vápna centr ze středu pole na naběhnuvšího si Fofanu, ten balón sklepl nablízko pro Cuyperse, který ho pak poslal pravačkou pohotově na bližší tyčku. Netrvalo přitom dlouho a KAA zařizovalo další změnu skóre, jeho protivník přitom vyrobil obrovskou chybu v tu nejnevhodnější chvíli.

Gólman Mannus rozehrál míč nakrátko se stoperem Clearyem, ten pod tlakem napadajícího Cuyperse ztratil kontrolu nad danou situací, ještě se mu zdařilo zakončení svého soka zastavit, meruna se nicméně odrazila vzduchem k Odjidjovi-Ofoemu, jenž akrobaticky střihl nohama a tvrdou pumelicí překonal brankáře Rovers. Až do závěrečného hvizdu rozhodčího Kastratiho se hosté na žádnou odpověď nezmohli, po obrátce Gent jen stvrzoval svou výhru ještě jednou trefou, to když Odjidja-Ofoe v 65. minutě vypálil ukázkově do šibenice po pobídce Fofany.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)21103:04
2.Djurgårdens IF (SWE)21103:24
3.Molde FK (NOR)20112:31
4.Shamrock Rovers (IRL)20110:31
Skupina G

Slavia Praha - KF Ballkani 3:2

15.09.2022 18:45

Góly: 26. Stivi Frashëri (vl.), 34. Peter Olayinka, 41. Lukáš Masopust - 23. Ermal Krasniqi, 29. Meriton Korenica

Slavia porazila ve druhém utkání skupiny G Evropské konferenční ligy FC Ballkani 3:2. Sešívaní pustili svého soupeře již v první půli dvakrát do vedení, vždy ale dokázali rychle odpovědět a ještě do poločasu překlopili skóre na svou stranu. Mezi střelce se zapsal také Peter Olayinka, který se odpoutal od Tomáše Doška a se 13 góly se osamostatnil jako historicky nejlepší střelec červenobílých v evropských pohárech.

Na sešívané čekal v domácí Fortuna Areně papírově nejsnazší duel skupinové fáze. Do Prahy totiž zavítal vůbec první celek z Kosova, který se propracoval do hlavní části některého z evropských pohárů. Na předpokladech o vítězství Slavie nic nezměnila ani citelná absence Tomáše Holeše, jenž se zranil v utkání se Sivassporem a chybět má zhruba tři týdny.

Slávisté neotáleli a již ve čtvrté minutě orazítkoval břevno soupeře hlavičkující Ivan Schranz. Pražané sice i nadále dominovali, proti chodu hry však vstřelil ve 23. minutě první gól hostí Ermal Krasniqi, když ve vápně osamocený uklidil do brány přihrávku ze strany. Domácí však vzápětí vyrovnali, David Jurásek pronikl ze strany až do malého vápna a jeho nebezpečnou přihrávku si srazil do brány Stivi Frasheri. Hosté šli znovu do vedení o pouhé tři minuty později po chybě v rozehrávce slávistů, kterou potrestal Meriton Korenica. Ve 34. minutě pak hektické utkání opět vyrovnal Olayinka završením týmové akce střelou do šibenice zevnitř vápna. Stal se tak historicky nejlepším střelcem Slavie v evropských pohárech. V závěru půle se po povedené souhře dostal až před gólmana Lukáš Masopust, jenž na předešlý gól přihrával, a poslal tak sešívané do vedení.

Červenobílí vévodili statistikám i ve druhém dějství. Neúnavným presinkem získali v 53. minutě míč pro Olayinku, ten ale neměl v pokutovém území potřebné pohodlí k zakončení a těsně minul. Několikrát pak Nigerijec předvedl svůj technický um, kromě toho však fanoušci v Edenu mnoho důvodů k rozvášnění neměli. Stadion naopak strnul v tichosti poté, co Schranze po faulu odnášeli na nosítkách. V závěru pak David Douděra málem pojistil vedení Slavie, když dobíhal na centr k zadní tyči. V 84. minutě domácího obránce nevybíravě sejmul Astrit Thaqi a předčasně odešel do kabin. V početní výhodě si již červenobílí závěr zápasu pohlídali.

Sešívaní tak dostáli papírovým předpokladům a i přes komplikace zvítězili. V příštím kole 6. října přivítají Kluž, FC Ballkani se tentýž den představí na půdě Sivassporu.

Více informací k zápasu

CFR Cluj - Sivasspor 0:1

15.09.2022 18:45

Góly: 28. Max Gradel (pen.)

Kluž měla spolu se Slavií patřit mezi favority skupiny G, avšak postupové vyhlídky si značně komplikuje. Po remíze s Ballkani podlehl rumunský tým na domácí půdě Sivassporu, kterému k dalšímu tříbodovému zisku stačila jediná trefa z pokutového kopu.

Domácí mančaft se přitom častěji snažil o útočení, gólově se však ani jednou neprosadil. Neúspěšné ostřelování CFR započal v deváté minutě zpoza vápna Muhar, jenž těsně netrefil bránu protivníka. Ve 25. minutě hlavičkoval Yeboah po rohovém kopu do tyče, dorážku Muhara pak z brankové čáry vykopl Charisis.

Těsně před půlhodinou hry šel Sivasspor zničehonic do vedení. Deac ve vlastním pokutovém území nedovoleně zastavil Angielskiho, načež nařízenou penaltu s přehledem proměnil Gradel. Téměř ihned chtěl vyrovnat Burcă, avšak brankář tureckého mužstva Vural si s jeho pokusem doprostřed svatyně snadno poradil. Pozorný musel být také gólman Kluže Scuffet, který těsně před přestávkou zlikvidoval střelu Sabii.

Snahu CFR o vyrovnání započal ve druhé půli hlavičkující Matias, ani on ovšem nevyzrál na Vurala, který stejně tak zneškodnil ránu Maney zpoza šestnáctky po hodině hry. Janga v 65. minutě a Bordeianu o pět minut později zase strážce svatyně Sivassporu vůbec nezaměstnali.

Hosté chtěli využít okének v defenzivě soupeře, avšak Njie s Angieleskim své šance zahodili. V 88. minutě si tak Vural musel připsat ještě jeden důležitý zákrok proti Păunovi. Tři body nicméně trochu nečekaně putovali do Malé Asie.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha (CZE)21104:34
2.Sivasspor (TUR)21102:14
3.KF Ballkani (KOS)20113:41
4.CFR Cluj (ROU)20111:21
Skupina H

Žalgiris Vilnius - FC Basilej 0:1

15.09.2022 18:45

Góly: 62. Andi Zeqiri

Před týdnem Žalgirisu stačilo k bodovému zisku soustředit se hlavně na bránění bezgólového skóre, při domácí premiéře prvního litevského klubu v hlavní fázi evropských pohárů ovšem taktika defenzivnějšího charakteru neslavila úspěch. Basilej po přestávce přece našla cestu za jednou brankou, a to díky Andimu Zeqirimu, a slavila v Konferenční lize své druhé vítězství.

Jestli se Basilej s něčím musela vypořádat se vší vervou, pak rozhodně se stavem hrací plochy ve Vilniusu. Umělý trávník rovněž vlivem nevlídného počasí nevypadal nejlákavěji, takže už předem nečekal na favorizované hosty jednoduchý úkol. V 8. minutě každopádně mohl svému týmu dodat klid a pohodu Males, nebýt famózního zákroku gólmana Gertmonase, který střelu basilejského záložníka vytěsnil nohou do zámezí. Ve 33. minutě se na bližší tyčce nedokázal prosadit Males ještě jednou, tentokráte míč protečoval z nelehkého postavení jen vedle brány.

Ve 41. minutě z ničeho nic mohl udeřit gólově Žalgiris, Mamič totiž rozehrál pas z rohového čtvrtkruhu tak šikovně, že ten se snášel do branky, avšak k jeho smůle balón narazil nakonec do břevna. Až po přestávce tak došlo na onen rozhodující moment, který přisoudil výhru na stranu Basileje, to když Zeqiri ve skluzu využil přihrávku zprava od stále hladového Malese.

Více informací k zápasu

Pyunik Jerevan - Slovan Bratislava 2:0

15.09.2022 18:45

Góly: 35. Artak Dašjan, 37. Yusuf Otubanjo

Slovan Bratislava pokračuje v európskych výkonoch, ktoré slovenských fanúšikov vôbec netešia. V druhom kole skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy UEFA prehral v Jerevane s domácim Pjunikom FC 0:2 (0:2).

Slovenský majster vstúpil do zápasu lepšie. Už po 26 sekundách potiahol akciu Čakvetadze a brankár Jurčenko musel po prvý raz zasahovať. V jedenástej minúte prišla ďalšia rýchla akcia, no Barseghjanovi sa nepodarilo presne odcentrovať. Potom sa po prvý raz v zápase dostali k vážnejšiemu zakončeniu domáci. Karapetjan to skúsil akrobaticky nožničkami, ale Chovan stál priamo v dráhe lopty. Pjunik pohrozil aj v 28. minúte: Otubanjo v šestnástke vyzvŕtal Šaponjiča, ale loptu obrana Slovana zblokovala na roh. Belasí v ďalšom priebehu ťažko hľadali recept na prienik do obrany domácich. Z ľavej strany zakončoval Zmrhal, ale trafil len brankára. V 35. minúte napriahol spoza šestnástky Dašjan, lopta tesne pred Chovanom skočila na zem a domáci viedli 1:0. O niekoľko sekúnd bol náskok Jerevanu dvojgólový. Otubanjo sa zbavil Agba a technickou strelou zo šestnástich metrov trafil pravú časť bránky.

Do druhého polčasu poslal tréner Weiss na ihrisko Ramíreza a Mustafiča. Slovan mal loptu častejšie na kopačkách, ale vo finálnej fáze mu chýbali kreativita a najmä moment prekvapenia. Čakvetadzeho gól neplatil, pretože predtým hral rukou. Slovanu nevyšli ani situácie v 78. minúte. Najskôr sa do presnejšieho zakončenia nedostal Ramírez a po následnom rohu namieril vedľa Abena. Prílišná snaha v závere zápasu zväzovala slovanistom nohy. Najväčšiu šancu na gól premárnil v 85. minúte Čakvetadze. Slovan prehral v Jerevane 0:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)22004:16
2.Pyunik Jerevan (ARM)21013:33
3.Žalgiris Vilnius (LTU)20110:11
4.Slovan Bratislava (SVK)20110:21

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Pablos

Fiorentina, Slovan

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele