Konferenční liga - souhrn 1. kola skupinové fáze

08.09.2022, 13:50, aktualizováno 08.09.2022, 22:58
Komentáře a souhrny
Slovácko při své premiéře v Konferenční lize nedotáhlo dobře rozehraný zápas do úspěšného konce a s Partizanem doma remizovalo. Kluž, skupinový soupeř Slavie, plichtil na půdě Ballkani. Senzačně neporazila ani Fiorentina lotyšské RFS, jedinou branku za domácí střílel Antonín Barák. Nezaváhal naopak West Ham...
Skupina A

Heart of Midlothian - Istanbul Başakşehir 0:4

08.09.2022 18:45

Góly: 26. Hasan Ali Kaldirim, 67. Youssouf Ndayishimiye, 75. Stephen Kingsley (vl.), 82. Berkay Özcan

Potvrdilo se, že Basaksehir je zkrátka oproti Heart of Midlothian, které se do skupinové fáze evropských pohárů prokousalo naposledy v roce 2004, tím daleko ostřílenějším a zkušenějším mužstvem. Turecký výběr neměl ve Skotsku prakticky žádné problémy na startu hlavní části Konferenční ligy a připsal si suverénní čtyřgólovou výhru. Hlavně po obrátce domácí strádali.

Edinburský klub před tímto měřením sil nezaznamenával vůbec dobré výsledky, a to ve všech soutěžích. V součtu posledních šesti zápasů prohrál hned pětkrát, avšak hledat útěchu zrovna v nynějším případě pro něj už předem představovalo velmi náročný úkol. Hosté naopak mohli působit sebevědomě, vždyť sérii neporazitelnosti, pokud do počtů zařadíme i loňskou sezónu, teď protáhli od začátku dubna již na číslo devatenáct. Do přestávky se nejprve prosadil Hasan Ali Kaldirim, pak se na střeleckou listinu uvedli též Youssouf Ndayishimiye a Berkay Özcan, přičemž nešťastník Stephen Kingsley zapsal do osobních statistik nepopulárního vlastence.

Ve 26. minutě přišla na řadu první pohroma pro Hearts. Bránící Haring se v blízkosti svého pokutového území tak dlouho mrcasil s rozehrávkou, místo aby merunu jednoduše napálil do klidných vod, až ho o ni obral Türüc, ten pak rychle zakombinoval s Aleksičem a ostře pálil, ovšem v tomto případě ještě stačil svým blokem zamezit inkasování stoper Kingsley. Jenomže míč se odrazil ke Kaldirimovi, jenž svou dělovku cílil levačkou nekompromisně na zadní tyč.

Po obrátce se istanbulský celek dočkal dalších třech přesných zásahů. V 67. minutě pobídl od rohového čtvrtkruhu Türüc svého spoluhráče Ndayishimiyeho, jenž hlavou snadno skóroval. Obrana domácích se začala bortit jako domeček z karet, nedůrazně si počínala i v 75. minutě proti průniku urostlého Okaky, jehož od balónu prostě nikdo nedokázal odstavit, a s pomocí teče Kingsleyho rozvlnil síť. Definitivně vítězství hostů pojišťoval v 82. minutě Özcan, jehož pokus se odrazil od Smitha, druhého ze stoperské dvojice HMFC, za záda gólmana Gordona.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Rīgas Futbola skola 1:1

08.09.2022 18:45

Góly: 56. Antonín Barák - 74. Andrej Ilić

Fiorentině se prostě a jednoduše vůbec nedaří. Dnes se sice na domácí půdě ujala nad lotyšským Rigasem vedení, jenže po změně stran a vlastní chybě o něj zase přišla.

Fiorentina nezažívá právě ideální období a v lize se dost trápí, takže hledala útěchu v pohárové Evropě. A soupeř opravdu nevzbuzoval strach. Fialky od prvních chvil hrály aktivně a první šanci měl na kopačce Antonín Barák. Tomu v šesté minutě připravil míč Ikoné a Barák trefil po přípravě tyč! Dostatek prostoru měl posléze i Amrabat, jenže jeho ránu zablokovali hostující obránci.

Na delší dobu to bylo všechno. Až deset minut před koncem se domácí tifosi mohli probudit. Rozproudila je šance Arthura Cabrala, který se dostal před brankáře Šteinborse a ten musel hodně rychle na zem, aby jeho zakončení chytil. V další šanci se ocitl stoper Martínez Quarta, jenže ten netrefil míč pořádně, čímž nezamířil do prakticky prázdné brány.

Ani domácí brankář Gollini ale nebyl úplně bez práce a nebýt jeho umění, mohl lotyšský celek vést. Tři minuty před koncem si totiž Ilić proklestil cestu do zakončení a jen výborné vyběhnutí Golliniho dělilo Fialky od prohrávání. Nicméně na gól jsme zas tak dlouho nečekali. Deset minut po změně stran našel Biraghi parádním centrem Antonína Baráka a nehlídaný český reprezentant uklidil placírkou míč za Šteinborsova záda - 1:0.

Jenže dnešní utkání nemělo pro hráče Fiorentiny moc příjemný dozvuk. Hosté až nečekaně dobře napadali rozehrávku Fialek a v 74. minutě se dočkali zaslouženého srovnání. Barák chyboval na své polovině, míč mu vypíchl Friesenbichler a poslal do běhu Andreje Iliće, s jehož zakončením si Gollini už neporadil - 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Istanbul Başakşehir (TUR)11004:03
2.ACF Fiorentina (ITA)10101:11
 Rīgas Futbola skola (LAT)10101:11
4.Heart of Midlothian (SCO)10010:40
Skupina B

West Ham United - FCSB 3:1

08.09.2022 21:00

Góly: 69. Jarrod Bowen (pen.), 74. Emerson, 90. Michail Antonio - 34. Andrei Cordea

I bez Tomáše Součka dokázal vykročit do Evropské konferenční ligy tou správnou nohou West Ham United. Londýnské publikum, zhrzené úmrtím královny Alžběty, vidělo čtyři branky, z toho ale tři do rumunské sítě. Celé utkání za Kladiváře odehrál Vladimír Coufal.

Český reprezentační obránce se mezi střelce nezapsal, ale to mu vadit nemuselo. Góly totiž stříleli jiní - Bowen, Emerson a Antonio. To vše až ve druhém poločase.

Průběh totiž nebyl pro Kladiváře tak jednoduchý, protože FCSB se na London Stadium ujalo vedení. Compagno nejprve hlavou vyslal první varování, ale to mu Aréola chytil a ve 34. minutě už po pěkné akci zavíral na zadní tyči Andrei Cordea. Rumuni v Londýně kousali a West Ham inkasovaná branka evidentně zaskočila. Další šanci si však bukurešťský celek nevypracoval a už na konci prvního poločasu převaha domácích postupně rostla. Defenzíva hostů dokázala útoky eliminovat a na vyrovnání si museli Moyesovi svěřenci počkat až do druhé půle.

Domácí manažer na nic nečekal a do druhého poločasu přišly čerstvé síly - Lucas Paquetá, Michail Antonio a Jarrod Bowen. Od té chvíle bylo na hřišti jen jedno mužstvo a velká převaha postupně vedla k otočce. Zprvu měl West Ham i štěstí, protože v 64. minutě byla po srážce Corneta s brankářem Târnovanuem nařízena penalta ve prospěch domácích. Nový muž na hřišti Jarrod Bowen jí tvrdou střelou pod břevno bezpečně proměnil a srovnal na 1:1. West Ham to nakoplo a za dalších pět minut už londýnský celek vedl. FCSB nedokázalo odvrátit balón a po závaru se trefil z malého vápna Emerson. Hosté se z tohoto úderu nedokázali vzpamatovat, přestože Cordea ještě měl dva slušné pokusy. Místo vyrovnání však Rumuni inkasovali ještě jednou. Až v samotném závěru utekl obraně FCSB Michail Antonio a prudkou ranou dal na konečných 3:1.

West Ham hned na úvod získal důležité tři body a ujal se vedení ve skupině B. V příštím kole čeká Kladiváře Silkeborg, zatímco FCSB přivítá belgický Anderlecht.

Více informací k zápasu

RSC Anderlecht - Silkeborg IF 1:0

08.09.2022 18:45

Góly: 81. Fábio Silva (pen.)

Belgický celek nepřevedl proti dánskému vyzyvateli ze Silkeborgu úplně optimální výkon a dlouho to vypadalo, že utkání skončí bez branek, nicméně necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem proměnil pokutový kop Fábio Silva a Anderlecht tak dosáhl na velmi důležitý tříbodový zisk. Čtvrteční utkání v Bruselu nenabídlo příliš gólových možností, ale domácí favorit byl střelecky aktivnější a soupeři nedovolil jediný pokus mezi tři tyče.

Utkání od samého začátku spíše probíhalo v opatrnějším duchu, hosté mohli z ničeho nic udeřit přesně po sedmi odehraných minutách. Ke střele z hranice pokutového území se totiž propracoval Brink, nicméně svou nebezpečnou ranou těsně minul levou konstrukci. V následujícím průběhu první půle k žádnému dalšímu nebezpečí nedošlo, svěřenci trenéra Feliceho Mazzua po změně stran přidali a tlačili se za kýženým rozdílovým gólem.

Zhruba po deseti odehraných minutách druhého dějství poprvé zahrozil pozdější portugalský hrdina Silva, ale teprve dvacetiletý útočník hostující v klubu z anglického Wolverhamptona minul levou konstrukci svým projektilem z dvanácti metrů o několik decimetrů. Krátce po odehrané hodině dokonce dopravil míč do sítě Verschaeren, avšak jeho branka nemohla platit kvůli zřetelnému ofsajdovému postavení.

Rozhodující okamžik tedy nastal až v 81. minutě. Ve vlastním pokutovém území zahrál velmi nešťastně rukou Joel Felix a maďarský rozhodčí Vad bez váhání nařídil pokutový kop. K němu se postavil právě mladík Silva a počínal si jako zkušený mazák, neboť bezmocného brankáře Van Crombruggeho poslal na opačnou stranu. Silkeborg se ve zbývajících minutách snažil zvýšit obrátky, jenže blíže k brance belgického celku se nepřiblížil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)11003:13
2.RSC Anderlecht (BEL)11001:03
3.Silkeborg IF (DEN)10010:10
4.FCSB (ROU)10011:30
Skupina C

Villarreal CF - Lech Poznań 4:3

08.09.2022 18:45

Góly: 32. Samuel Chukwueze, 36. Alejandro Baena, 40. Alejandro Baena, 89. Francis Coquelin - 2. Michał Skóraś, 47. Mikael Ishak (pen.), 62. Mikael Ishak

Až nečekaně dramatickou zápletku měl duel mezi favorizovaným španělským Villarrealem a polským celkem Lech Poznań. Domácí sice dokázali odpovědět na brzké vedení protivníka hned třemi trefami ještě do konce úvodního dějství, nicméně houževnatý protivník po změně stran nečekaně srovnal. "Žlutá ponorka" však prokázala své pohárové zkušenosti a gólem Francisa Coquelina z předposlední minuty základní doby zvítězila po divokém výsledku 4:3.

Hosté od samého začátku předváděli velmi bojovný výkon a dařilo se jim i střelecky, ovšem ani dva zásahy kanonýra Mikaela Ishaka jim na bodový zisk nakonec nestačily. Přitom do čtvrtečního střetnutí vstoupili naprosto fantasticky a ani ne po dvou odehraných minutách otevřeli gólový účet. Domácí totiž vyrobili obrovskou hrubku v defenzivě, kterou bleskově potrestal Michał Skóraś.

Balónu se totiž chopil pozdější hrdina Ishak a předložil ho před zcela prázdnou brankou právě pro osamoceného Skóraśe, jenž se z bezprostřední blízkosti nemýlil. Villarreal se z tohoto otřesu určitou chvíli oklepávalo, avšak v rozmezí 32. - 40. minuty skórovalo dokonce třikrát a zdálo se, že o úvodní tříbodový zisk již nemůže přijít. Nejprve dokázal srovnat třiadvacetiletý nigerijský záložník Samuel Chukwueze.

Ten se po přetaženém centru Mojici z levého křídla opřel do balónu z voleje a svou tvrdou ránu usměrnil přímo k protější konstrukci kolem plachtícího gólmana Bednareka. Neuběhly ani další čtyři minuty a španělský výběr otočil vývoj. Poprvé v zápase se prosadil teprve jednadvacetiletý talent Alejandro Baena, když převzal sraženou nahrávku od Josého Luise Moralese a i kvůli teči bránícího Miliće skončil míč v protipohybu bezmocného Bednareka.

O čtyři minuty později byl rozdíl ve skóre dvoubrankový, jelikož svůj druhý zásah tohoto duelu zaznamenal aktivní Baena. Tentokráte si dobře zpracoval chytrou pobídku od Chukwuezeho a z mírného se trefil přesně do protějšího spodního růžku. Domácí od tohoto momentu kontrolovali dostatečné vedení, po změně stran však přeci jen ztratili koncentraci a toho využil Ishak dvěma rychlými brankami.

Hned ve 46. minutě totiž zahrál ve vlastní šestnáctce nešťastně rukou Mandi a na penaltový puntík si vzápětí postavil balón devětadvacetiletý švédský útočník, jenž zkušeně zamířil doprostřed branky o pár decimetrů pod břevno - 3:2. Stejný hráč vyrovnal stav přesně o čtvrthodiny později. Skóraś vymyslel geniální kolmici na hranici ofsajdové pasti a rozběhnutý Ishak přízemním pokusem z hodně ostrého úhlu pokořil brankáře Jörgensena.

Výběr vedený koučem Unaiem Emerym poté marně dobýval dobře organizovanou defenzivu úřadujícího polského mistra a zdálo se, že se výsledek měnit nebude, ovšem v 89. minutě rozhodl o úspěch španělského klubu Coquelin, neboť po odvráceném pasu téměř od brankové čáry vypálil z hranice šestnáctky a jeho skákavý projektil zapadl za záda marně se natahujícího Bednareka. Lech se v závěrečných minutách znovu snažil srovnat, jenže nic nebezpečného si nevypracoval.

Villarreal v příštím utkání základní skupiny C Konferenční ligy zavítá do Izraele a bude ho čekat nevyzpytatelný konkurent Hapoel Beer-Sheva, polský klub by rád vybojoval své premiérové body proti rakouské Austrii Vídeň.

Více informací k zápasu

Austria Vídeň - Hapoel Beer-Sheva 0:0

08.09.2022 18:45

Góly: -

Viola Park ve Vídni čekal na gól marně, a Austria si tak rozdělila body s Beer-Shevou, což pro ní není nejoptimálnější start. Izraelci výsledek berou, Austria totiž měla více brankových příležitostí, přestože Beer-Sheva měla vůbec tu největší. Miguel Vítor ale orazítkoval břevno.

Vídeňský celek se potkal s Beer-Shevou vůbec poprvé v historii a doma chtěl získat tři body. Ve skupině C, kde je jasný favorit Villarreal, jsou šance na postup zbylých týmů vyrovnané. Austria měla v prvním poločase některé dobré možnosti, ale nedávala je. V 18. minutě se opřel do balónu Andreas Gruber a těsně minul. Podobně byl na tom i Dominik Fitz. Směrem dopředu se předvedla i Beer-Sheva a domácí měli velké štěstí, že Miguel Vitor hlavou napálil břevno! Byla to asi největší možnost celého zápasu.

Domácí se snažili, ale ani v závěru prvního poločasu nevytěžili ze závaru před Glazerem vůbec nic. Diváci se nedočkali ani po změně stran. V 68. minutě nebezpečně pálil těsně vedle James Holland a střela Huskoviće už v závěru obrana Izraelců zablokovala. Marná sláva, gól zkrátka nepadl a oba celky si tak připisují po bodu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)11004:33
2.Hapoel Beer-Sheva (ISR)10100:01
 Austria Vídeň (AUT)10100:01
4.Lech Poznań (POL)10013:40
Skupina D

1. FC Slovácko - FK Partizan 3:3

08.09.2022 18:45

Góly: 5. Jan Kalabiška, 19. Jan Kalabiška, 83. Libor Kozák - 47. Fousseni Diabaté, 53. Fousseni Diabaté, 62. Ricardo Gomes

V prvním utkání skupiny D Evropské konferenční ligy Slovácko po nadějném začátku pouze remizovalo s Partizanem 3:3. Situace se přitom pro domácí vyvíjela velmi dobře, když po 22 minutách vedli o dvě branky a navíc hráli proti oslabenému soupeři. Hosté však ve druhém poločase během čtvrt hodiny vstřelili tři góly a dlouho to vypadalo, že si dojdou pro všechny body. Aspoň remízu dokázal pro český tým zachránit v 83. minutě po šťastném odrazu Libor Kozák.

Uherské Hradiště, jedno z nejmenších měst, v nichž se v letošní sezoně hrála základní skupina evropských pohárů, hostilo při premiéře domácího Slovácka v hlavní fázi Evropské konferenční ligy Partizan. Srbský celek měl jednu velmi čerstvou zkušenost s českým fotbalem. V minulém ročníku z této soutěže totiž vyprovodil po dvou vítězstvích pražskou Spartu, přičemž hlavní hvězdou dvojutkání byl Ricardo Gomes. Kapverdský útočník nastoupil v základní sestavě i v tentokrát.

Úvod premiérového utkání ve skupině evropských soutěží vyšel českému celku jako z pohádky. Útočná kombinace, do které se zapojila většina hráčů Slovácka, totiž skončila na kopačkách Jana Kalabišky, který přesnou střelou do levého dolního rohu branky v páté minutě otevřel skóre zápasu. Hostující fanoušci se o 10 minut později mohli těšit z vyrovnání, ovšem správně signalizovaný ofsajd znamenal, že gól nemohl platit. Naopak v 19. minutě se opět radovali domácí. Po rohovém kopu nejvýše vyskočil Stanislav Hofmann, jenž však nastřelil pouze tyč, od které se míč odrazil k dobře postavenému Kalabiškovi, který nekompromisně zvýšil na 2:0. Frustrace Partizanu byla viditelná. Situaci neunesl Kristijan Belič, který ve 22. minutě zbytečným a nebezpečným faulem poslal k zemi Petra Reinberka a vyfasoval červenou kartu.

Začátek druhého dějství zase pro změnu vyšel Hrobařům, kteří si hned ve 47. minutě vypracovali rohový kop, po kterém se k odraženému míči dostal Fousseni Diabaté, jenž prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Rozjetý Diabaté se přidal v 53. minutě ke Kalabiškovi a rovněž vstřelil druhý gól. Skvělou individuální akci zakončil pumelicí, která kvůli nešťastné teči jednoho z obránců skončila mimo dosah domácího brankáře. Obrat dokonal o devět minut později Gomes, který třetím pokusem na branku vstřelil třetí gól týmu z Bělehradu. Slovácko se dokázalo vzpamatovat z hrozivého průběhu utkání a v 83. minutě po rohu tečoval střelu Kozák a vyrovnal na konečných 3:3.

Premiéra Slovácka v hlavní fázi Evropské konferenční ligy tak skončila remízou. V příštím kole ho 15. září čeká těžký duel v Kolíně nad Rýnem. Partizan bude o další body bojovat tentýž den doma s Nice.

Více informací k zápasu

OGC Nice - 1. FC Köln 1:1

08.09.2022 18:45

Góly: 62. Andy Delort (pen.) - 19. Steffen Tigges

Magnet úvodního kola skupinové fáze Konferenční ligy dopadl zaslouženým smírem. Nice ani Kolín nad Rýnem nevykolejil ten fakt, že se muselo hrát zhruba o hodinu později, než se původně plánováno, neboť na tribunách před utkáním nebyl klid mezi fanoušky obou táborů, a nabídly divákům zajímavý, ofenzivní fotbal, který nakonec vykázal jen dva přesné zásahy.

V 9. minutě se do první příležitosti propracovali hosté, a to zásluhou Thielmanna, jehož svým pasem od levé lajny uvolnil Hector, nicméně když se prvně jmenovaný ocitl v šestnáctce, svá mířidla neseřídil správně a pálil mimo. Ve 12. minutě se pak Thielmann zjevil dokonce v ještě daleko lepší pozici, vyzrál na pravidlo o ofsajdu, jenže z blízkosti brankáře Bulku nepřekonal.

V 17. minutě se poprvé ozvali i domácí, a to prostřednictvím Labordeho, gólman Schwäbe byl každopádně na jeho zakončení připravený a zakročil. I nadále však působil Kolín nad Rýnem nebezpečnějším dojmem, Ljubicic v 18. minutě z dálky trefil svou pumelicí tyčku, o pár chvil později již ale přece Die Geissböcke zvlnili síť, protože Thielmann svou přihrávkou vyhledal na zadní tyči zcela volného Tiggese, jenž ve skluzu uklidil míč bez obtíží za brankovou čáru.

Ve 36. minutě mohlo dojít na vyrovnání stavu, poněvadž Laborde vyslal ukázkovou dlouhou kolmici na rozeběhnutého Delorta. A spolupráce těchto dvou hráčů, jež jsou známí hlavně pro historicky úspěšné působení v Montpellieru, mohla vyrezultovat ve vstřelený gól, nebýt tedy povedeného zásahu Schwäbeho. Do přestávky se tak německému celku zdařilo udržet vedení.

Už zkraje druhé půle nicméně mužstvo od Azurového pobřeží začalo tlačit na pilu. Delortovu hlavičku vytěsnil s vypětím všech sil Schwäbe a v 62. minutě již došlo na změnu skóre. Sudí Luis Godinho si totiž všiml, že do střely Labordeho v rámci přímáku vložil ve vlastním vápně svou ruku ve zdi stojící Hübers, a nařizoval tak pokutový kop, který pak využil s přehledem Delort. Obě družiny si následně tvořily s pravidelností další šance, žádná z nich ale na každý pád nevyústila v nějakou úpravu průběžného skóre, a dělba bodů byla tím finálním vyústěním.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)10103:31
 1. FC Slovácko (CZE)10103:31
3.1. FC Köln (GER)10101:11
 OGC Nice (FRA)10101:11
Skupina E

FC Vaduz - Apollon Limassol 0:0

08.09.2022 21:00

Góly: -

Apollon Limassol se domů vrací jen s bodem, protože ve Vaduzu častokrát neměl správně seřízená mířidla. Diváci se tak na Rheinpark Stadionu gólu nedočkali, což mohou domácí, v lize naprosto bez formy, brát jako úspěch.

Apollon se podle očekávání tlačil do zakončení a už v desáté minutě se málem radoval z gólu. Po svižné akci vypálil útočník Henty a sledoval, jak domácí brankář a kapitán Büchel jeho pokus konečky prstů vytahuje mimo! Jinak si ale Apollon mnoho šancí nevytvořil. Aleesami pálil volejem vysoko nad, Collův pokus taktéž a hlavičkující Pittas mířil taky mimo.

Druhá půle ale už byla zajímavější. Deset minut po jejím zahájení si kyperský celek vytvořil další šanci. Pittas vracel míč do ohně a Ongenda v pádu volejem přestřelil. Další Ongendův projektil se po hodině hry snášel pod břevno, ale brankář Büchel jej se štěstím vytáhl mimo! A krátce před koncem se v poslední šanci utkání zjevil El-Hadji Ba, jehož hlavička po rohovém kopu poslala míč jen těsně vedle tyče.

Více informací k zápasu

SK Dnipro-1 - AZ Alkmaar 0:1

08.09.2022 21:00

Góly: 63. Dani De Wit

Favorizovaný Alkmaar nepředvedl v Košicích svůj tradiční ofenzivní výkon a proti ukrajinskému Dnipru se dlouho trápil, nicméně mírnou převahu nakonec zužitkoval rozdílovým gólem Daniho De Wita krátce po odehrané hodině. Do tabulky skupiny E si tak připsal první důležité tři body, naopak ukrajinský celek se v útočné fázi téměř k ničemu nedostal a od samého začátku na něm bylo vidět, že bude spoléhat hlavně na obranu.

Čtvrteční utkání tak v žádném případě nenabídlo strhující podívanou a až do 62. minuty prakticky nedošlo k žádnému většímu nebezpečí. V tuto chvíli mohl hosty poslat do vedení dánský kanonýr Odgaard, ale jeho nebezpečný projektil z deseti metrů pouze orazítkoval břevno. Ovšem AZ nakonec převrhlo misky vah na svou stranu po následující akci.

Střídající japonský šikula Sugawara si ani ne po dvou minutách strávených na trávníku elegantně zpracoval míč na prsa a pak ho skákavým přízemním centrem poslal do předbrankového prostoru, kam si naběhl právě zapomenutý De Wit a ten už poloprázdnou branku neminul.

Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem chtěl pojistit náskok Alkmaaru hlavičkující Beukema, jenomže po rohovém kopu mířil o několik decimetrů vedle pravé konstrukce. Dnipro pak hrálo na stále větší riziko a v poslední minutě základní hrací doby mohlo inkasovat podruhé, avšak vynikající zákrok si připsal na konto brankář Walef proti tvrdé ráně Reijnderse.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)11001:03
2.Apollon Limassol (CYP)10100:01
 FC Vaduz (LIE)10100:01
4.SK Dnipro-1 (UKR)10010:10
Skupina F

Molde FK - KAA Gent 0:0

08.09.2022 21:00

Góly: -

Norský celek si na domácí scéně počíná naprosto suverénním způsobem a po vysoké víkendové výhře nad úřadujícím mistrem FK Bodø/Glimt (4:1) si vytvořil na čele norské nejvyšší soutěže úctyhodný desetibodový náskok, ale vstup do skupinové fáze Konferenční ligy mu příliš nevyšel. S belgickým Gentem sehrál nesmírně vyrovnanou partii a i přes mírnou střeleckou převahu nakonec gól nedal.

Gent tak alespoň částečně napravilo výbuch z předkola EL proti kyperské Omonii a s remízou může být alespoň částečně spokojen. Z pohledu větších možností byl přeci jen zajímavější první poločas. Úvodní solidní šance tohoto čtvrtečního utkání se urodila krátce po dvaceti odehraných minutách, avšak okamžitou střelu Breivika z deseti metrů dokázal parádně zlikvidovat pozorný francouzský brankář Nardi.

Svěřenci trenéra Erlinga Moeho podruhé zahrozili po necelé půlhodině hry, ale Kaasa svým přízemním projektilem z hranice pokutového území minul pravou konstrukci zhruba o půl metrů. Gent mohl z ničeho nic prorazit necelých deset minut před přestávkou. Po parádním pasu z křídla se ve velmi dobré pozici zjevil Cuypers, nicméně zakončení se mu vůbec nepovedlo a balón vzápětí uklidil vysoko na tribuny.

Hosté si vytvořili svou největší příležitost ve 42. minutě, jenže jedovatý projektil Castra-Montese brilantně zneškodnil gólman Karlstrøm. Po přestávce bylo na obou soupeřích znát, že hlavně nechtějí udělat chybu v defenzivní činnosti, a diváci se tak dočkali jen tří propagačních střel Molde. To si už za týden pokusí spravit náladu na půdě švédského týmu Djurgårdens, hosté přivítají podceňovaného irského protivníka Shamrock Rovers.

Více informací k zápasu

Shamrock Rovers - Djurgårdens IF 0:0

08.09.2022 21:00

Góly: -

Momentálně první tým irské ligy Shamrock Rovers usiloval dlouho o účast v základní skupině Ligy mistrů, ale po nepovedených předkolech se propadl až do Konferenční ligy. Už jen postup do základní skupiny je ale pro něj velkým úspěchem. A dnes získal první bod, o který se podělil se švédským Djurgårdens.

První minuty utkání moc zajímavého dění nepřinesly a hra se hodně kouskovala. Mohl za to primárně hostující tým, který docela dost fauloval. A po jednom takovém zákroku musel už ve třinácté minutě odejít ze hřiště zraněný Hoaré, jehož nahradil Cleary.

Nicméně hosté ukázali i trochu fotbalovosti, když ve 34. minutě zahrozil po dobré kombinaci hlavičkující Edvardsen. Jen měl smůlu, že hlavičkoval k téže tyči, kam se natáhl bleskurychlý brankář Mannus.

Druhou půli odstartovala akce hostujícího Saboviće, kterou zastavoval nedovoleným zákrokem Ferizaj. Hostujícího brankáře Vasjutina pak střelou z dálky prověřil Watts, ale nic dalšího skotský celek nepředvedl. Na konci naopak ještě jednou zasahoval Mannus, když střídající Rasmus Schüller zakončoval na zadní tyči pod břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)10100:01
 Molde FK (NOR)10100:01
 Shamrock Rovers (IRL)10100:01
 Djurgårdens IF (SWE)10100:01
Skupina G

Sivasspor - Slavia Praha 1:1

08.09.2022 21:00

Góly: 27. Diaa Saba - 4. Peter Olayinka

Pražská Slavia v úvodním zápase skupiny G Evropské konferenční ligy pouze remizovala se Sivassporem 1:1. Slávisté vstoupili do utkání dominantně a už ve čtvrté minutě se po chybě domácí obrany radoval ze vstřelené branky Peter Olayinka. Turecký celek však dokázal ještě v první půli odpovědět, když obrana sešívaných ve vápně neuhlídala Dia Sabu.

V samotném závěru mohl vítězství na stranu českého celku překlopit z penalty Lukáš Provod, na domácího gólmana ovšem nevyzrál.

Slavia byla hlavním favoritem skupiny a na hřišti vítěze tureckého poháru měla uspět. Sivasspor totiž v této sezoně ještě nevyhrál, v domácí soutěži vybojoval jen tři body a balancoval nad hranicí sestupu. Český vicemistr byl naopak v dobrém rozpoložení. Svěřenci Jindřicha Trpišovského po vyřazení polského Rakówa deklasovali Zbrojovku a Teplice, jedinou kaňkou na jejich formě byla nedávná remíza se Slováckem.

Už po třech minutách hry byli sešívaní blízko brzkému vedení. Dorážku Matěje Juráska však zablokoval jeden z bránících hráčů. O minutu později ale Olayinka obral o míč stopera Aarona Appindangoyého a chladnokrevným zakončením z úhlu pod břevno poslal pražský celek do vedení. Nigerijský útočník mohl ve 23. minutě přidat druhý zásah, když se pověsil do vzduchu a nikým nehlídaný hlavičkoval směrem na bránu Aliho Sasala Vurala, balon ovšem jen proplachtil okolo levé tyčky. A tak Turci o čtyři minuty později trestali. Max Gradel protancoval hostující obranou a vyslal pas, který si v pokutovém území našel Saba, jenž se štěstím překonal Aleše Mandouse. Do poločasu mohl Slavii vrátit vedení Ibrahim Traóre, jenže po centru z levé strany zakončoval nad břevno.

Asi po hodině hry se na pravé straně dostal k centru David Douděra a našel hlavu střídajícího Ewertona. Brazilec vracel míč do nebezpečného prostoru, avšak Olayinka se do zakončení probojovat nedokázal. Druhý poločas byl na vyložené šance chudší. Až pár minut před koncem si Slávisté vypracovali neuvěřitelné množství příležitostí, které vyvrcholily penaltovým zákrokem a vyloučením Kadera Keity. Míč si na penaltový puntík připravil Provod, jeho střelu k levé tyči však fantasticky vychytal Vural.

Sivasspor tak se Slavií ubojoval remízu. Další zápas Evropské konferenční ligy čeká Turky 15. září v Kluži, Pražané se ve stejný den střetnou s FC Ballkani.

Více informací k zápasu

KF Ballkani - CFR Cluj 1:1

08.09.2022 18:45

Góly: 65. Armend Thaçi - 90+1. Yuri Matias

FC Ballkani odehrálo své historicky první utkání ve skupinové fázi evropských pohárů. V domácím zápase bylo rumunské Kluži minimálně vyrovnaným protivníkem, po brance Thaçiho dokonce vedlo. V samém závěru však dokázal vyrovnat Yuri Matias.

První poločas zápasu skupiny G, ve které se nachází také pražská Slavia, nebyl pro nestranného diváka příliš atraktivní. Balon na svých kopačkách drželi především podceňovaní domácí hráči, nicméně nebezpečnější byli hosté z Rumunska. V 10. minutě se zaskvěl albánský gólman Frasheri, když bravurním zákrokem dokázal vykrýt nepříjemnou střelu Deace z hranice vápna. Další velkou příležitost měl o deset minut později po standardní situaci Brazilec Roger, nicméně jeho rána zevnitř pokutového území mířila nad. Další velkou šanci diváci na Stadiumi Fadil Vokrri v prvním poločase neviděli, a tak se šlo do kabin za nerozhodného stavu 0:0.

Ve druhém poločase byli opět aktivnější hosté. K žádným nebezpečným situacím, s výjimkou střely Pauna z 54. minuty, se však nedostali. O deset minut později tak šlo do překvapivého vedení kosovské mužstvo. V pokutovém území převzal míč od Rrahmaniho Armend Thaçi a přesnou střelou k tyči otevřel skóre. Dlouho to vypadalo, že Ballkani při své premiéře v pohárové Evropě získá všechny tři body, nicméně v nastavení dokázal rumunský soupeř přeci jen vyrovnat. Yuri Matias, další Brazilec v dresu Kluže, vyskočil nejvýše na centr do vápna a hlavičkou zajistil svému týmu alespoň bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha (CZE)10101:11
 CFR Cluj (ROU)10101:11
 Sivasspor (TUR)10101:11
 KF Ballkani (KOS)10101:11
Skupina H

FC Basilej - Pyunik Jerevan 3:1

08.09.2022 21:00

Góly: 23. Darian Males (pen.), 54. Wouter Burger, 76. Wouter Burger - 27. Artak Dašjan

Pjunik při své premiéře v hlavní fázi evropských pohárů úplně nezklamal, ale ani nezazářil. Do poločasu držel nerozhodný stav, po obrátce však obdržel dva góly, v obou případech ho setnul Wouter Burger, takže se žádný překvapivý výsledek nekonal. Basilej zkrátka stvrdila roli favorita a arménského nováčka Konferenční ligy, zároveň také zcela zaslouženě, porazila.

Možná že ostřílenější Basileji chviličku trvalo, než se dostala do svého tempa, a nakonec jí k jakémusi probuzení dopomohla hlavně nařízená penalta. Sergio López z pravé strany svým centrem hledal v pokutovém území hroťáka Finka, bránící Miljkovič ho stáhl k zemi, a sudí Juan Martínez bez milosti ukázal na bílý puntík. Pokutového kopu se následně ujal Males, který neměl problém zacílit do protipohybu brankáře Jurčenka. Vedení ovšem švýcarskému výběru ve finále nevydrželo nikterak dlouho, ve 27. minutě se totiž hostům podařilo srovnat gólové účty. González se ve vápně rozhodl vypálit, jeho pokus ještě stačil zablokovat bránící Nuhu, míč se ale dostal do cesty Dašjana, jenž ho po rychlém zpracování uklidil pod břevno.

Krátce po přestávce si nicméně domácí navrátili těsný náskok na svou stranu a dostali se opět do optimální pohody. Millar zleva poslal přihrávku do šestnáctky, skluzující Cociuc merunu ve skluzu neodvrátil do bezpečí, ba naopak ji ve finále zpracoval pro Burgera, který levačkou zacílil do spodního rohu brány ke vzdálenější tyčce. Jerevanský rival na druhé inkasování již reagovat nedokázal, Basilej přitom stačila svůj náskok ještě pojistit v 76. minutě, to když se Augustin zachoval nesobecky, po Ndoyeově pobídce zprava přenechal na hranici vápna balón lépe postavenému spoluhráči Burgerovi, jenž tvrdou dělovkou propálil na bližší tyči Jurčenka.

Více informací k zápasu

Slovan Bratislava - Žalgiris Vilnius 0:0

08.09.2022 21:00

Góly: -

ŠK Slovan Bratislava remizoval v prvom zápase skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy na Tehelnom so Žalgirisom Vilnius bez gólov 0:0.

V siedmej minúte odcentroval Lovat na stred šestnástky na Ramíreza, ktorý hlavičkoval tesne vedľa žrde. Aj keby však bol rozvlnil sieť, gól by pre ofsajd neplatil. V 33. minúte sa Žalgiris dostal do rýchleho brejku. Oyewusi sa už chystal obhodiť si Chovana a išiel by sám na bránu, no bratislavský brankár zasiahol loptu nohou. A to už bol mimo pokutového územia. V druhej minúte nadstaveného času prvého polčasu po autovom vhadzovaní Kucka hlavičkoval za seba. Nabil tak na volej Kyeremehovi, ktorý zakončil do Chovana.

Dve minúty po obrátke si Ourega spracoval prihrávku do behu. V šestnástke si zasekol Abenu a mieril na vzdialenejšiu žrď. Tam ešte z niekoľkých centimetrov zakončoval Oyewusi, no minul bránu. Bola to veľká gólová príležitosť hosťujúceho celku. V 51. minúte Čakvetadze našiel centrom Ramíreza. Venezuelčan hlavičkoval z piatich metrov a trafil nohu Gertmonasa. V 54. minúte Slovan rýchlo zaútočil. Z uhla zakončoval Čakvetadze, no úspešnejší v súboji s ním bol brankár Gertmonas. V 83. minúte Šaponjič center do šestnástky nadvihol pre Abenu, ktorý sa presadil v súboji s Mamičom a hlavičkoval tesne nad brvno. V závere duelu sa na ihrisko dostal Mustafič (namiesto Kucku) a Weiss, ktorý nahradil Lovata. Na konci musel Chovan boxovať loptu, ale belasí sa ubránili. Skóre sa už nemenilo, a tak Slovan Bratislava remizoval so Žalgirisom Vilnius bez gólov 0:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)11003:13
2.Slovan Bratislava (SVK)10100:01
 Žalgiris Vilnius (LTU)10100:01
4.Pyunik Jerevan (ARM)10011:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
REPLIKATOR

10 z 18ti zápasů skončilo remízou Náhoda? Nemyslím si

Reagovat
eder

Hledal bych za tím další konspiraci kremlobotů...

Reagovat
Univerzál

Reagovat
ratusek

měl jsem stejnou myšlenku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pablos

Fiorentina Slovan

Reagovat
MarcoBanco

Ach tá Fiorentina.. Tam to malo byť tak o 4

Reagovat
Jeňa

Kdyby to Slavia dotáhla, mohl to být ideální den pro koeficient. Všechny ostatní výsledky v EL i EKL v náš prospěch

Reagovat
Pablos

Mně teda přišel větší kiks to Slovácko, že si to nechalo takhle utéct na záchranu remízy až.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele