Konferenční liga - preview prvních zápasů čtvrtfinále

07.04.2022, 09:06
Previews
King Power Stadium (© AFP)
Do cílové rovinky chvátá rovněž Konferenční liga a české fanoušky bude dnes nejvíce zajímat to, jak si povede Slavia proti Feyenoordu. Bodo/Glimt čeká souboj s AS Řím, Marseille přivítá PAOK Soluň a Leicester si to rozdá s PSV Eindhoven...
Feyenoord Rotterdam - Slavia Praha  (čtvrtek 18:45)
Slávisté ve čtvrtek v Rotterdamu proti Feyenoordu rozehrají čtvrtfinále Evropské konferenční ligy. Pražané se pokusí soupeři oplatit výsledky ze skupiny, v níž po venkovní porážce a domácí remíze skončili za nizozemským týmem na druhém místě. Favoritem na postup je Feyenoord, český šampion ale věří, že po dvou čtvrtfinálových nezdarech v Evropské lize vloni a v roce 2019 projde do vytouženého semifinále. Úvodní duel má výkop v 18:45, odveta je na programu za týden v Edenu.

Trenér Jindřich Trpišovský považuje Feyenoord za jednoho z nejtěžších soupeřů, s nímž Slavia pod jeho vedením hrála. Proto si celek z Rotterdamu příliš nepřál. "Kdybych měl říct aspoň dvě pozitiva, tak první je, že odvetu máme doma. A druhá věc, že soupeře známe a vyloženě víme, do čeho jdeme. Nedošlo u nich k nějakým velkým personálním změnám," uvedl Trpišovský.

Jeho svěřenci na konci září prohráli v Rotterdamu 1:2 a o dva měsíce později v domácí odvetě navzdory dlouhé přesilovce jen remizovali 2:2. Feyenoord následně ovládl tabulku skupiny. Díky tomu postoupil rovnou do osmifinále, kde po výsledcích 5:2 venku a 3:1 doma vyřadil přemožitele Sparty Partizan Bělehrad. Slavia nejprve v úvodním kole jarní fáze přešla po dvou výhrách 3:2 přes Fenerbahce a následně po výsledcích 4:1 doma a 3:4 venku zdolala LASK Linec.

"Oba podzimní zápasy s Feyenoordem byly hodně těžké. Víme, jak jsme tam odehráli první poločas. Ve druhém jsme se zvedli. Doma jsme si dokázali, že s nimi můžeme hrát. Věříme, že se z těch zápasů poučíme," řekl pro klubovou televizi asistent trenéra Zdeněk Houštecký.

Slavia pod vedením současného realizačního týmu prošla na evropské scéně do čtvrtfinále potřetí za poslední čtyři sezony, vloni a v roce 2019 mezi nejlepší osmičkou Evropské ligy pokaždé ztroskotala na anglickém soupeři. Pražané se budou opět pokoušet o vyrovnání svého maxima, jímž je semifinále Poháru UEFA ze sezony 1995/96.

"Doufejme, že už pojedeme na semifinále, hrozně bychom si to přáli. Zase nás to potkalo ve chvíli, kdy není mančaft v optimálním rozpoložení. Máme spoustu zraněných, dva vykartované a nemůžeme využít hráče, které nemáme na soupisce. To je pro nás nešťastné, ale musíme se s tím poprat. Doufáme, že se nám konečně povede přes čtvrtfinále postoupit," uvedl Houštecký.

Spolu s trenérským týmem budou mít problémy se složením sestavy. Kvůli trestu za vyloučení v odvetě proti Linci budou scházet Aiham Ousou a Srdjan Plavšič, někteří hráči nejsou na pohárové soupisce a další trápí zdravotní problémy. Při nedělní remíze 1:1 v Plzni, po níž slávisté zůstali v české lize druzí, museli kvůli zranění střídat Oscar Dorley s Peterem Olayinkou a jejich start je nejistý. Do hry by se stejně jako doma proti Linci mohla dostat dvojčata Adam a Miloš Pudilové, kteří v den utkání slaví 17. narozeniny.

Feyenoord v této pohárové sezoně prohrál jediný ze 14 zápasů a doma zvítězil ve všech sedmi duelech. Trenér Arne Slot se ale vehementně brání role favorita. Aktuálně třetí celek nizozemské ligy je na evropské scéně ve čtvrtfinále poprvé od triumfu v Poháru UEFA v roce 2002, stejnou soutěž ovládl i v sezoně 1973/74 a o čtyři roky dříve vyhrál Pohár mistrů evropských zemí.

"Známe rozložení sil. Předchozí vzájemné zápasy se Slavií nám ukázaly, že oba týmy jsou na tom přibližně stejně. Je dobré hrát čtvrtfinále s vědomím, že šance na postup jsou padesát na padesát," prohlásil Slot.

Slavii v Rotterdamu opět čeká vyhlášená kulisa padesátitisícového stadionu De Kuip. "Na podzim tam byla pekelná atmosféra. Vlítli na nás a byli celý poločas jasně lepší. Nebylo slyšet na 20 metrů. Už jsme si to zkusili, víme, nemělo by nás to tolik limitovat jako v prvním zápase," řekl Trpišovský.

Vítěz si v semifinále zahraje s lepším z dvojice Marseille - PAOK Soluň. Postupující mezi nejlepší čtyřku si k dosud vydělaným financím v této pohárové sezoně připíše další prémii dva miliony eur (48,7 milionu korun).
Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Marciano - Pedersen, Trauner, Senesi, Malacia - Aursnes, Kökcü - Nelson, Til, Sinisterra - Dessers.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Holeš, Kačaraba, Oscar - Traoré, Talovjerov - Schranz, Lingr, Olayinka - Sor.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 4.08 - 5.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Bodø/Glimt - AS Řím  (čtvrtek 21:00)
Norský tým už dokázal jednou doma AS Řím překvapit a šokovat, když mu v základních skupinách nadělil potupných šest branek. Ve čtvrtek večer se obměněný tým pokusí o to samé, byť "Vlci" mají v porovnání s prvním, duelem lepší formu.

Giallorossi jeli do Norska v podstatě na výlet, s výrazně rezervním kádrem a pocitem, že to bude snadná záležitost. Jenže domácí jim připravili jedno z nejhorších překvapení a postarali se o další výrazně negativní zápis do dlouhé řady selhání AS v pohárové Evropě. V roce 2018 AS překvapivě porazilo Barcelonu 3:0 a Messiho a spol. poslalo domů, ale stačily necelé čtyři roky, aby dostalo šest branek od norského nováčka.

Ve čtvrtek večer se Bodø/Glimt pokusí o něco podobného. I přesto, že už v jeho kádru nefiguruje několik postav onoho památného večera. Na druhou stranu, stejně si svěřenci trenéra Kjetila Knutsena dokázali poradit se skotským Celticem, což nejsou žádná ořezávátka. A Norové mu i tak nadělili pět branek a bez potíží postoupili dál.

Proti AS Řím se budou chtít vytáhnout, byť takovou zápasovou praxi nemají. Norská Eliteserien má za sebou v novém ročníku teprve jedno odehrané kolo a Bodø/Glimt v něm remizovalo s Rosenborgem. Tentokrát bude v sázce víc a na utkání se těší i populární Nor John Arne Riise.

Hráč, který za římský klub hrával velmi úspěšně v sezonách 2008 - 2011 na Instagramu napsal: "Velmi se těším, až usednu na sedadlo a budu se kochat utkáním. AS Řím je skvělý klub a já moc rád vzpomínám na doby, kdy jsem v něm hrál. Uvidíme se všichni na stadionu a určitě si to užijeme."

Římané už ale nejsou tím bojácným a psychicky věčně rozloženým týmem. Tentokrát už je ruka populárního egoisty Mourinha na jejich projevu znát a AS neprohrálo už devět soutěžních utkání v řadě. Po jasné výhře v městském derby s Laziem naposledy v lize zdolalo Sampdorii a opět neinkasovalo. Na cestě Konferenční ligou ale muselo zdolat "jen" Vitesse.
FK Bodø/Glimt - pravděpodobná sestava:
Chajkin - Sampsted, Moe, Hoibraten, Wembangomo - Vetlesen, Hagen, Saltnes - Pellegrino, Espejord, Solbakken
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Patricio - Mancini, Smalling, Ibañez - Karsdorp, Oliveira, Cristante, Zalewski - Pellegrini, Mchitarjan - Abraham
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.70 - 3.76 - 1.98
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leicester City - PSV Eindhoven  (čtvrtek 21:00)
Lišky z Leicesteru i navzdory zlepšeným výkonů z poslední doby v Premier League možná neskončí mezi nejlepší sedmičkou zaručující účast v příštím ročníku evropských pohárů a o to více proto chtějí uspět v nově vzniklé Konferenční lize. Mezi osmi účastníky patří mezi jedny z největších favoritů na celkové prvenství, ovšem nyní je čeká velmi těžký protivník z Eindhovenu, který má podobné ambice.

Anglický celek se na ligové scéně nachází na desáté pozici se sedmatřiceti body, momentálně prohrál v předchozích pěti duelech jen jednou s Arsenalem (0:2) a v generálce na tento duel si přivezl velmi cenný bod za remízu 1:1 z půdy Manchesteru United. V předchozích fázi KL bojoval o čtvrtfinále s Rennes a i přes odvetnou porážku 1:2 ve Francii mu k postupu stačila domácí výhra v poměru 2:0.

PSV se teď potýká s velmi náročným programem, za deset dní ho například čeká finále národního poháru s amsterdamským Ajaxem a právě s tímto soupeřem bojuje také o triumf v Eredivisii. V minulém kole však na něj trestuhodně ztratilo, jelikož si z Enschede proti místnímu Twente odvezlo nerozhodný výsledek 3:3 a v tuto chvíli je tedy stále druhé, s pětašedesáti body ztrácí na vedoucí AFC již čtyři body.

Domácí výběr se v soutěžích UEFA ještě nikdy neutkal s nizozemským protivníkem a kouč Brendan Rodgers věří, že to bude úspěšná premiéra. "V posledních dnech jsme pečlivě studovali hru PSV - pokud jako první prohrává, tak se začne spoléhat hlavně na ofenzívu, která opravdu budí respekt ve všech úrovních. My bychom rádi využili jeho slabých stránek v obraně a do odvety si hodláme přivézt co možná nejpřívětivější výsledek."

Leicester znovu bude moci využít služeb Wesleyho Fofany, jenž se nedávno vrátil na trávníky po půlroční pauze a hned obnovil fungující duo ve středu obrany s Jonnym Evansem. Mimo hru však zůstává důležitý útočník Jamie Vardy (zraněné koleno) a dále i Nampalys Mendy. Hostující stratég s německými kořeny Roger Schmidt může počítat se všemi oporami kromě mexického záložníka Ericka Gutiérreze, ten si totiž bude odpykávat trest za tři žluté karty.

"Leicester je dle mého názoru vůbec nejsilnější tým, se kterým se v této sezóně evropských pohárů utkáme. Je to samozřejmě velmi obtížný los, který ukazuje, že Konferenční liga je opravdu kvalitní soutěž. Nás hlavně těší, že odvetné utkání se uskuteční před našimi fanoušky," prohlásil pro klubové stránky pětapadesátiletý Schmidt.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Justin, Fofana, Evans, Castagne - Dewsbury-Hall, Tielemans - Albrighton, Maddison, Barnes - Iheanacho
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Drommel - Júnior, Teze, Boscagli, Max - Gutiérrez, Sangaré - Madueke, Götze, Gakpo - Zahavi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.67 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Olympique Marseille - PAOK Soluň  (čtvrtek 21:00)
Marseille si na los čtvrtfinále Konferenční ligy určitě nemohla stěžovat. V boji o semifinále vyzve PAOK, papírově asi nejpřijatelnějšího soupeře z aktuální osmičky nejlepších. Řecký celek dosud na zvučnějšího soupeře na evropské scéně nenarazil, favorit tohoto dvojzápasu by však neměl nic podceňovat. Především ne v prvním duelu, v němž je třeba vytvořit si náskok.

Odveta v Soluni totiž už předem představuje velmi nepříjemnou zkoušku, poněvadž místní fanoušci patří mezi nejbouřlivější v Evropě. A dohánět nějakou ztrátu z prvního klání zrovna tam by nebylo vůbec nic příjemného. "Jsme už jediným francouzským celkem, který působí v evropských pohárech. A taková role je pro nás velkou výzvou, ačkoli ještě musíme v Ligue 1 usilovat o přímý postup do Ligy mistrů pro následující sezónu," uvedl marseillský lodivod Jorge Sampaoli. "Potřebujeme zazářit v přítomnosti, ale také si zajistit dobrou budoucnost."

Olympique je aktuálně ve velmi dobré pohodě. Zkraje března sice nezvládl jihofrancouzské derby s Monacem, od té doby však zvítězil pětkrát v řadě, včetně dvou utkání v osmifinále Konferenční ligy proti Karabachu. Naposledy se velmi solidně prezentoval vůči St. Étienne, za devadesát minut vsítil čtyři branky. "Ta řada výher nám pozvedla sebevědomí," přiznával Sampaoli. "Pro nás je mnohem důležitější Ligue 1, máme ovšem možnost postoupit mezi čtyři nejlepší v této soutěži. A tak bych rád viděl nadšený Stade Vélodrome," vzkazoval tribunám.

Hostům generálka na nynější měření sil nevyšla, nestačili venku na Panathinaikos. Nutno ale podotknout, že nenastoupili v nejsilnějším složení. Někteří klíčoví hráči byli šetřeni. A pokud se podíváme na sestavu, se kterou PAOK vyrukoval v postupovém mači v Gentu, hned šest změn připravil hostující stratég Razvan Lucescu pro duel v Aténách. Pro jeho svěřence zkrátka na rozdíl od OM představuje Konferenční liga prioritu číslo jedna. "Dostali jsme se až sem a zasloužíme si tu být. Samozřejmě je přirozené, že v pohárové Evropě čelíte těm, kteří mají silnější mužstvo, než máte vy. Důležité bude, jak budeme reagovat," povídal Lucescu.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Saliba, Kamara, Čaleta-Car - Ünder, Rongier, Guendouzi, Gerson - Harit, Bakambu, Payet
PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Paschalakis - Lyratzis, Ingason, José Crespo, Akpom - Tsingaras, Schwab - Murg, Douglas Augusto, Biseswar - A. Živkovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 4.81 - 10.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele