Konferenční liga - preview 3. kola skupinové fáze

06.10.2022, 08:53
Previews
AFAS Stadion v Alkmaaru (© AFP)
Pět týmů zatím posbíralo plný počet bodů a dnes dostanou šanci významně se přiblížit k postupu ze základní skupiny. West Ham čeká zkouška na půdě Anderlechtu, naproti tomu Alkmaar je favoritem souboje s Apollonem. Mizerně odstartoval Slovan a nic zadarmo mu nedá ani Basilej...
Skupina A
Heart of Midlothian - ACF Fiorentina  (čtvrtek 21:00)
Fiorentina se zmítá v problémech a pokusí se je řešit v Konferenční lize. Ve čtvrtek večer se tým trenéra Vincenza Italiana představí v Edinburghu, kde ho uvítají domácí Hearts. Těm patří druhá příčka, ale od Fialek je dělí jen dva body.

Skupina A se profiluje trochu jinak, než bychom asi na začátku při losu čekali. Poslední místo zaujímá trochu překvapivě italská Fiorentina, která byla spolu s tureckým Başakşehirem horkým favoritem na postup. Italové se ale dostali nečekaně do mnoha problémů a jejich forma z minulé sezony, která jim zajistila start v evropských pohárech, je pryč.

Inovativní kouč Vincenzo Italiano, který v minulém roce sklízel chválu za výsledky i atraktivní herní styl, se ocitl pod palbou kritiky. Jeho mužstvo se totiž radovalo z výhry v dosavadních dvanácti duelech jen ve třech případech! Za sedm posledních duelů se Fiorentině povedlo udržet čisté konto jen jednou a sama během té doby udeřila jen pětkrát, což je hluboký podprůměr.

Ve Skotsku by ale družina záložníka Antonína Baráka moc ráda bodovala naplno. Trenér Italiano před utkáním sdělil: "Víme, že procházíme mimořádně špatným obdobím, ve kterém se nám nedaří prakticky nic. Pokaždé, když to začíná vypadat slibně, uděláme chybu v obraně a neproměníme ani rozhodující šance. Jsem si ale jistý, že jednou se ta smůla protrhne, protože šancí si vytváříme dostatek. Každý z nás musí být rozhodnutý vydat ze sebe maximum."

Fialky si musí poradit bez zraněného Brazilce Doda a bez vykartovaného útočníka Jonathana Ikoného. Domácí útočník Liam Boyce, nejlepší kanonýr minulé sezony se šestnácti góly, už si v této sezoně zřejmě nezahraje. A hrát nebudou ani zranění Halkett, Rowles a Baningime.

Bez nich se Hearts nedařilo a v minulém kole nestačili doma na Rangers. Početní oslabení jim taky moc nepomohlo a Rangers skórovali celkem čtyřikrát. V posledních deseti soutěžních duelech vyhráli Hearts jen třikrát, přičemž právě díky porážce Rigasu si zajistili průběžné druhé místo v tabulce.
Heart of Midlothian - pravděpodobná sestava:
Gordon - Smith, Neilson, Kingsley, Cochrane - Devlin, Kiomourtzoglou - Forrest, Halliday, McKay - Shankland
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Gollini - Venuti, Martinez Quarta, Igor, Biraghi - Bonaventura, Mandragora, Barák - Kouamé, Jović, Saponara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.08 - 4.52 - 1.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rīgas Futbola skola - Istanbul Başakşehir  (čtvrtek 21:00)
Lotyšský celek z hlavního města Rīgas Futbola skola se pokusí jako první tým v novém ročníku Konferenční ligy překonat pevnou obranu tureckého Başakşehiru. Istanbulský tým zatím prochází skupinou A až nečekaně snadno.

Podle původních předpokladů si celek z Istanbulu měl nárokovat první místo stejně jako italská Fiorentina, která v minulém ročníku Serie A udělala skvělý dojem. Jenže nic z toho se zatím neděje, tabulce vládne se šesti body Başakşehir. Doposud procházel skupinovými boji jako nůž máslem stojícím už hodně dlouho mimo lednici. Do sítí svých dvou soupeřů zatím nasázel sedm branek a ani jednu nedostal!

Mladý trenér a někdejší skvělý záložník Emre Belözoğlu (legendární Pelé ho dokonce v roce 2004 zařadil na svůj seznam 125 nejlepších žijících fotbalistů) vtiskl svému týmu tvář ofenzivního mužstva s velkou variabilitou v útoku, které je ale velmi solidní i v obraně.

V minulém kole turecké Süper Lig se Başakşehir opět dočkal výhry, když o jednu branku porazil Ankaragücü a to mu umožnilo vést tabulku i přesto, že odehrál o zápas méně než jeho pronásledovatelé. Jedinou větší absencí a smolnou zprávou je zranění Mesuta Özila, který musí na operaci a na trávníku ho uvidíme nejdřív na začátku příštího roku.

Domácí Rīgas mají kádr kompletní a v něm několik zajímavých osobností. Například útočníka Emersona Deocleciana, který v této sezoně dal ve všech soutěžích už 11 branek! V Konferenční lize ale na svůj zásah teprve čeká a i proto je lotyšský celek až na předposledním místě.
Rīgas Futbola skola - pravděpodobná sestava:
Steinbors - Jagodinskis, Stuglis, Lipušček - Vlalukin, Panić, Saric, Mareš - Simković, Deocleciano, Friesenbichler
Istanbul B. - pravděpodobná sestava:
Babacan - Şahiner, Ndayishimiye, Touba, Kaldirim - Aleksić, Biglia, Özcan - Gürler, Chouiar, Okaka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.94 - 4.77 - 1.39
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Istanbul Başakşehir (TUR)22007:06
2.Heart of Midlothian (SCO)21012:43
3.Rīgas Futbola skola (LAT)20111:31
4.ACF Fiorentina (ITA)20111:41
Skupina B
RSC Anderlecht - West Ham United  (čtvrtek 18:45)
West Ham si zatím plní svoje úkoly v Konferenční lize tak, jak si plánoval už před samotným startem hlavní fáze. Uzmul na své konto dvě vítězství, slušně se tedy ve skupině B otrkal, teď ho každopádně prověří na první pohled ten nejnáročnější protivník vůbec. Anderlecht je nyní na druhé příčce, doposud mu na celkově čtyři získané body stačil paradoxně pouze jediný gól.

Londýnský soubor má pochopitelně velký zájem, aby si postup do play-off zaručil v co možná nejkratším možném období. Výrazně si totiž může ulevit od náročného programu, lépe řečeno klíčoví hráči můžou dostat volno, pokud bude mít jistotu prvních dvou pozic. Připomeňme, že první přitom posílá vítěze rovnou do osmifinále, zatímco druhá jen do předkola. I pro budoucí týdny by nebylo od věci končit na samotném výsluní, od dvou duelů bude daný tým oproštěn.

Napříč všemu soutěžemi sehráli Kladiváři v novém ročníku dvanáct utkání, započítat však do fyzického fondu některých jedinců musíme i reprezentační přestávku, jež patřila Lize národů či jiným přátelským měřením sil a která vlastně nenabídla žádný odpočinek. Na druhou stranu si třeba nestěžuje kapitán Declan Rice. Byť do začátku světového šampionátu West Ham bude muset absolvovat rovnou tu samou porci, co doteď, tedy dvanáct mačů. "Ano, ten velký turnaj se blíží, avšak mým jediným aktuálním zájmem je tenhle klub. My se potřebujeme především v Premier League posunout dopředu," povídal. "Někdy se jedná o štěstí, že se nezraníte. Já se snažím každopádně udržovat v kondici a být fit. Chci zkrátka odehrát co nejvíce zápasů, jsem na hřišti nejradši, protože tak uchovávám nejlépe svoje tempo. Jen tak získávám sebevědomí."

Hosté mají před sebou jednoduše stanovený úkol. Pokud se jim aktuálně a i příští čtvrtek zdaří Anderlecht skolit, kvalifikují se do vyřazovací části. A další dvě utkání by tak sehrávala parta kouče Davida Moyese v klidu a bezpečí. Debut v Bruselu by mimochodem mohl prožít Oliver Scarles, teprve šestnáctiletý talentovaný záložník. "Vím, že i Anderlecht bude mít k dispozici některé mladé hráče. Je prostě skvělé, když právě oni dostanou šanci. My je vždycky chceme podporovat, pokud si takové privilegium zaslouží a solidně pracují," uvedl hostující manažer.

Podobně jako anglický celek, i Anderlecht na domácí scéně zaostává za očekáváními. A pod palbu kritiky se dostal samozřejmě trenér Felice Mazzú. "Já jsem vnímavý člověk. Rozumím jí a přijímám," hovořil diplomaticky. "Mojí rolí ale není srovnávat předchozí sezóny, hráče či jiné trenéry, co tu působili. Já musím pracovat s tím, co mám k dispozici, a ždímat z každého to nejlepší. Možná nám chybí pokora, sebevědomí, a hlavně se stále za něco schováme, co se stalo v minulosti. Cítím, že mám důvěru, a to nejen od vedení, avšak také od kabiny," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.67 - 3.49 - 2.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Silkeborg IF - FCSB  (čtvrtek 18:45)
Silkeborg ani FCSB nepatří ve skupině B mezi adepty na postup do jarní fáze Konferenční ligy a dosavadní průběh tomu napovídá. Dánský celek nemá na kontě po dvou kolech ani jeden bod, jeho nadcházející protivník vybojoval alespoň jednu remízu a patří mu třetí příčka. Vzhledem k formě obou protivníků se dá očekávat velmi vyrovnaný souboj, nicméně za mírného favorita přeci jen bude považováno domácí IF.

Svěřenci trenéra Kenta Nielsena půjdou do tohoto utkání s dobrou náladou, jelikož po reprezentační přestávce zvládli 3. kolo národního poháru s týmem Naestved BK (3:0) a poté v lize udolali AC Horsens (2:1). Díky tomu se posunuli tabulkou dánské nejvyšší soutěže na čtvrté místo s devatenácti body a za vedoucím Nordsjaellandem zaostávají o čtyři body. V hlavní fázi KL nejprve těsně prohráli v Bruselu s Anderlechtem (0:1) a minule nezvládli ani přestřelku s anglickým West Hamem (2:3).

Také rumunský vyzyvatel svou generálku na toto pohárové vystoupení zvládl. Na domácí půdě přivítal Argeş Piteşti a díky brance zhruba pět minut před koncem zvítězil 3:2. I přesto na tom není na ligové scéně vůbec dobře, protože mu se ziskem jedenácti bodů patří nelichotivé třinácté místo a to v žádném případě nemůže naplnit jeho očekávání. Oproti většině soupeřů má k dobru dva zápasy, jenže za vedoucím týmem Farul Constanţa zaostává o propastných šestnáct bodů.

Hosté v hlavní fázi KL prohráli v Londýně s West Hamem (1:3) a před třemi týdny vybojovali nerozhodný bezbrankový výsledek s Anderlechtem. V tomto zápase se musí obejít bez Cristey, Pantirua, Ovidia Popesca a Suta. Silkeborg má na marodce Dahla, Linda i Pedersena.
Silkeborg IF - pravděpodobná sestava:
Larsen - Sonne, Salquist, Calisir, Engel - Kiynge, Brink, Thordarson - Jorgensen, Helenius, Kusk
FCSB - pravděpodobná sestava:
Tarnovanu - Cretu, Tamm, Harut, Serban - Olaru, Edjouma - Cordea, Coman - Omrani, Compagno
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 3.92 - 5.43
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)22006:36
2.RSC Anderlecht (BEL)21101:04
3.FCSB (ROU)20111:31
4.Silkeborg IF (DEN)20022:40
Skupina C
Lech Poznań - Hapoel Beer-Sheva  (čtvrtek 18:45)
Kolik gólů zařídí Mikael Ishak tentokrát? Švédský útočník ve službách Lechu Poznań měl za dvě utkání ve skupině C prsty hned v pěti brankách. Tentokrát by polské mužstvo uvítalo Ishakovy služby proti Hapoelu Beer-Sheva, jemuž naopak střílení gólů činí potíže.

Po střetnutích s Villarealem a Austrií Vídeň se Ishak může pyšnit bilancí tří přesných zásahů a dvou asistencí. Ve Španělsku ještě Lechu k bodovému zisku nepomohl, s rakouskou Austrií už si ale "Kolejorz" snadno poradili. Také v polské Ekstraklase se Poznanští v poslední době mohou pochlubit produktivním útokem. Díky němu napravují nepovedený vstup do sezony a od 14. srpna čekají v domácí soutěži na přemožitele.

Naposledy však Ishak a spol. nepotvrdili svou pověst a s nenáviděnou Legií Varšava se rozešli bez branek, po níž Lech v tabulce Ekstraklasy kotví na 10. místě. Hapoel je na tom v izraelské první lize o něco lépe. Uspěl ve všech třech posledních duelech a v celkovém zúčtování nestačí pouze na trojlístek Maccabi Haifa, Hapoel Jeruzalém a Maccabi Tel-Aviv.

V Evropské konferenční lize to ale týmu z Beerševy moc nejde. S Austrií Vídeň plichtil 0:0 a čekání na gól ukončil až po hodině hry duelu s Villarealem. Rotem Hatuel tehdy vyrovnával na 1:1, jenže hostující "Žlutá ponorka" našla odpověď a izraelskou půdu vydrancovala. Pokud tedy Hapoel ještě pomýšlí na postup ze skupiny, měl by v následujícím dvojzápase s Lechem pokud možno maximálně bodovat.
Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek - Douglas, Milić, Dagerstål, Pereira - Skóraś, Kvekveskiri, Karlström, Velde, Amara - Ishak
Hapoel Beer-Sheva - pravděpodobná sestava:
Glazer - Abu Abaid, Vítor, Tibi, Dadia - Elias, Micha, Hatuel, Bareiro - Hemed, Sulejmanov
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.60 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Villarreal CF - Austria Vídeň  (čtvrtek 21:00)
Ve čtvrtek večer se otevřou brány Estadi Ciutat de València pro všechny fanoušky, kteří si nechtějí nechat ujít atraktivní duel mezi Villarrealem a Austrií Vídeň. Žlutá ponorka by ráda zůstala stoprocentní a proti rakouskému klubu by s tím neměla mít zásadní potíž.

Villarreal by dobrý výsledek hodně potřeboval, protože svým fanouškům dluží omluvu. V minulém kole LaLigy totiž neodehrál vůbec dobrý zápas a jen si rozdělil body s Cádizem. S předposledním týmem ligy neměl mít žádné potíže, ale herně se po celou dobu trápil. Nevycházelo mu nic, od střel přes tvorbu šancí až po mezihru. Pryč byl bojovný výkon z předcházejících zápasů i gólové hody z úvodu září.

Villarreal kvůli tomu zase trochu klesl v tabulce, protože už ve třetím ligovém duelu po sobě nedokázal vyhrát. I proto mu nyní patří až osmá a tedy nepostupová pozice. V Konferenční lize by si ale rád spravil chuť a těší ho, že v ní zůstává stoprocentní. Oba předchozí duely Villarreal vyhrál o jednu branku a zejména úvod s polským Lechem Poznaň stál za to - diváci viděli dohromady sedm gólů!

A trenér Unai Emery doufá, že si jeho hráči povedou obdobně. "V minulých pár zápasech jsme se střelecky trápili a měli jsme potíže ve finální i předfinální fázi. Dostat se k vápnu soupeře nám dělalo větší potíže než dřív. Ale sedli jsme si, zanalyzovali naše počínání a věřím, že se nám povedlo odstranit některé nežádoucí rysy. Teď chceme tři body, abychom se zase přiblížili postupu ze skupiny, který je naším cílem," dodal v rozhovoru pro klubový web.

Villarreal musí řešit problémy se sestavou a to především v útoku. Z něho totiž opět vypadl reprezentační útočník Gerard Moreno, který si jen pár dní po návratu k tréninku obnovil zranění a bude zřejmě mimo hru až na 6 týdnů! Kromě něj ale Emery sčítá další absence, obránce Foytha s Morenem nebo záložníka Triguerose.

Hosté přijedou do Valencie (domovský stadion Villarrealu prochází renovací) bez několika dlouhodobých absencí: Ziad El Sheiwi, Johannes Handl a Florian Wustinger jsou mimo hru. Alespoň na lavičku by se mohla dostat devátá nejdražší akvizice klubu v historii, útočník Marko Raguz. Austria i kvůli jeho delší absenci dala zatím jen jedinou branku a je v tabulce až na posledním místě.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Jörgensen - Mojica, Cuenca, Mandï, Femenia - Baena, Morlanes, Coquelin, Chukwueze - Danjuma, Morales
Austria Vídeň - pravděpodobná sestava:
Früchtl - Martins, Galvão, Mühl, Ranftl - Braunöder, Fischer, Holland - Jukić, Huskovic, Gruber
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.74 - 18.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)22006:46
2.Lech Poznań (POL)21017:53
3.Hapoel Beer-Sheva (ISR)20111:21
4.Austria Vídeň (AUT)20111:41
Skupina D
1. FC Slovácko - OGC Nice  (čtvrtek 18:45)
Slovácko přivítá ve čtvrtek v 3. kole skupiny Evropské konferenční ligy Nice. Oba týmy budou usilovat o první vítězství v hlavní fázi soutěže. Úřadující vítěz českého poháru získal v úvodních dvou zápasech bod, pátý celek uplynulé sezony francouzské ligy v obou utkáních remizoval 1:1. Duel má výkop v 18:45.

Svěřenci trenéra Martina Svědíka remizovali doma s Partizanem 3:3 a v Kolíně nad Rýnem prohráli 2:4. Se sedmi inkasovanými góly mají nejhorší obranu v Konferenční lize. Na Nice se naladili ligovou výhrou 2:0 ve Zlíně. Mužstvo z Uherského Hradiště uspělo po sedmi soutěžních utkáních.

"Pro nás je strašně důležité, že po neúspěšném období jsme odstartovali program po reprezentační pauze vítězně. Vítězství, a navíc ještě v derby, je povzbuzením do dalších zápasů," řekl kapitán Michal Kadlec po utkání se Zlínem.

Slovácko doma nezvítězilo v posledních čtyřech soutěžních duelech, na druhé straně v dosavadních čtyřech pohárových zápasech před vlastními fanoušky (bez Poháru Intertoto) neprohrálo. V minulosti narazilo na francouzské celky čtyřikrát v dnes již neexistujícím Poháru Intertoto. Tehdy vyhrálo jen jednou a třikrát neskórovalo.

"Bude to zajímavý zápas. První domácí zápas s Partizanem jsme měli dobře rozehraný, ale nedotáhli jsme ho," připomněl Kadlec. Slovácko nad bělehradským týmem vedlo 2:0 a následně hrálo dlouhou přesilovku, přesto hosté vstřelili tři góly a domácí zachránili alespoň bod až v závěru. "Skupina je vyrovnaná, i když jsme naposledy prohráli. Dáme do toho všechno. Kádr je široký, všichni jsou zdraví," konstatoval sedmatřicetiletý bývalý reprezentant.

Nice se v minulosti v pohárech utkalo z českých mužstev jen se Slavií, a to čtyřikrát. "Orli" nezvítězili ani v jednom případě, ve skupině Evropské ligy v sezoně 2020/21 Pražanům dvakrát podlehli. Tým z Azurového pobřeží prohrál v generálce na hřišti obhájce francouzského titulu Paris St. Germain 1:2, nevyhrál tři soutěžní zápasy po sobě a pět z posledních šesti.

"Nedíval jsem se (na duel s PSG), protože to není zápas pro nás. Nebudeme držet 80 procent času balon. Budeme určitě čerpat z jiných zápasů," prohlásil Svědík. "Nemám strach z Nice. Motivace tam je, nebojím se, že by mužstvo nepodalo výkon. Musíme ale podávat kvalitní výkony i v lize. Nepůjde to jenom tak, že se budeme spoléhat na defenzivu. Lepší hra přijde s výsledky a sebevědomím," uvedl kouč Slovácka.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Duskí - Havlík, Daníček - Petržela, Trávník, Kalabiška - Kozák.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Atál, Viti, Dante, Bard - Rosario, Lemina - Barkley, Ramsey, Diop - Laborde.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.93 - 3.54 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Köln - FK Partizan  (čtvrtek 21:00)
Základní skupina D Konferenční ligy se prozatím nesla v remízovém duchu, jedinou výhru ze čtyř dosavadních utkání přinesl souboj bundesligového Kolína nad Rýnem se Slováckem (4:2). Německý celek se díky tomu vyhoupl na vedoucí příčku se čtyřmi body o dva body před francouzské Nice i svého nadcházejícího soupeře. Nyní bude považován za favorita, ale bělehradský vyzyvatel mu určitě nedá nic zadarmo.

Svěřenci trenéra Steffena Baumgarta nejprve remizovali na francouzské půdě 1:1 a pak už je na vlastním stadionu čekalo Slovácko. Proti němu záhy vedli 2:0, jenže krátce po přestávce o náskok přišli a o svém úspěchu rozhodli až v závěrečné půlhodině. Na ligové scéně si vedou poměrně slušně, protože o víkendu senzačně otočili duel s favorizovaným Dortmundem (3:2) a díky tomu se posunuli na sedmou příčku se třinácti body.

Kolín před pár dny neuspěl s odvoláním kvůli výtržnostem fanoušků v Nice a kromě vysoké pokuty 100 000 eur nebude mít k dispozici své příznivce v následujících dvou venkovních duelech. Ovšem nyní na vlastním stadionu by opět mohlo být vyprodáno. Partizan naposledy v lize snadno přehrál Vojvodinu (4:1) a v lize je čtvrtý se čtyřiadvaceti body o pět bodů za vedoucí Crvenou Zvezdou. V KL nejprve vyválčil divokou remízu 3:3 v Uherském Hradišti a minule se rozešel smírně i s Nice (1:1).

Baumgart po dlouhé době zařadil do sestavy elitního útočníka Marka Utha, jenž kvůli operací v oblasti pánve zatím odehrál jediný soutěžní duel. S Dortmundem usedl na lavičku náhradníků a nyní by se podle slov samotného Baumgarta měl objevit i na trávníku. "Pokud vše půjde podle plánu, tak bude hrát. Dle mého názoru je reálných 20 minut, ale až před zápasem uvidíme, jak na tom opravdu bude."

Naopak ze základní jedenáctky vypadne kvůli viróze Jan Thielmann a na marodce se dlouhodobě nacházejí Jeff Chabot, Tim Lemperle, Sebastian Andersson, Dimitrios Limnios i Matze Olesen. "Stejně jako v předchozích duelech chceme hrát ofenzivně. Skupinová fáze však bude ještě dlouhá a ani případná výhra nám určitě nezaručí celkové první místo. V tuto chvíli se soustředíme pouze na Partizan," pronesl Baumgart s opatrností v hlase. Hosté stále postrádají Kristijana Beliče (červená karta se Slováckem) a také zraněného Danila Pantiče.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwabe - Schmitz, Soldo, Hubers, Pedersen - Martel, Skhiri - Adamyan, Duda, Kainz - Dietz
FK Partizan - pravděpodobná sestava:
Popovič - Živkovič, Markovič, Vujačič, Uroševič - Traore, Fejsa - Diabaté, Natkho, Andrade - Gomes
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.74 - 7.49
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.1. FC Köln (GER)21105:34
2.FK Partizan (SRB)20204:42
3.OGC Nice (FRA)20202:22
4.1. FC Slovácko (CZE)20115:71
Skupina E
SK Dnipro-1 - FC Vaduz  (čtvrtek 18:45)
Ve skupině E najdeme jeden tým se stoprocentní úspěšností a hned za ním se o slovo hlásí ukrajinský Dnipro. Jeho nadcházející zápas si užijí i Slováci, protože se odehraje v Košicích. A soupeřem mu bude dosud poslední Vaduz.

Dnipro-1 zatím skvěle vstoupilo do domácí ligové vřavy a ze zatím čtyř odehraných kol (většina ligy zvládla ještě o jeden zápas víc) získal plný počet bodů. A to není ta nejlepší zpráva - jako jediný tým v celé lize ještě nedostal ani jednu branku! Zároveň se s jedenácti góly pyšní druhou nejlepší ofenzivou ligy. I díky tomu se umístil na druhém místě o bod za prvním Šachtarem Doněck.

Právě s ním spojil většinu své hráčské kariéry kouč Oleksander Kucher, jenž na pozici obránce odehrál za celek z Doněcku 167 utkání. V Konferenční lize už to tak slavné není, zde si Dnipro-1 přičetl zatím jen tři body, protože na úvod nestačil Alkmaar.

První pohárové utkání v dresu Dnipro by si mohl připsat záložník Blanco a domácí nemají žádné absence. Hosté mají jednu, je jím brankář Benjamin Büchel, který dostal proti Alkmaaru červenou kartu.

Tohle utkání se Vaduzu vůbec nepovedlo, protože kromě vyloučení brankářské jedničky ještě od soupeře dostal čtyři branky. Jediným bodovým ziskem je tak pro něj domácí bezgólová remíza s Apollonem, což znamená až poslední místo v tabulce.
SK Dnipro-1 - pravděpodobná sestava:
Walef - Busanello, Sarapii, Svatok, Adamjuk - Blanco, Babenko, Huculjak - Rubchyňskyj, Dovbyk, Pichaljonok
FC Vaduz - pravděpodobná sestava:
Foser - Traber, Isik, Gasser - Gölzer, Gajić, Dobras, Hasler, Ulrich - Cicek, Sasere
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 3.91 - 5.47
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AZ Alkmaar - Apollon Limassol  (čtvrtek 21:00)
Alkmaar zatím prochází tímto ročníkem jako nůž máslem a svou vynikající formu chce potvrdit také ve třetím utkání hlavní fáze Konferenční ligy. Od začátku sezóny prohrál v šestnácti utkáních pouze jednou a hned třináctkrát zvítězil, nyní tak proti kyperskému vyzyvateli Apollonu Limassol bude plnit úlohu jasného favorita. Hosté mají na kontě jediný bod a momentálně se jim příliš nedaří ani na ligové scéně.

Nizozemský celek zaválel v předchozích dvou duelech Eredivisie, když nejprve zaskočil obhájce mistrovského titul Ajax (2:1) a naposledy neměl příliš práce ani v Groningenu (4:1). Díky tomuto úspěchu a zaváhání úhlavních rivalů se posunul do čela tabulky s dvaceti body o bod právě před AFC. V KL nejprve uspěl v Košicích proti ukrajinskému Dnipru (1:0) a před třemi týdny nedal šanci lichtenštejnskému Vaduzu (4:1).

Momentálně ve skupině E tedy drží tříbodový náskok před ukrajinským protivníkem a v následujících týdnech si tedy může vytvořit rozhodující náskok. "Skvělá forma nemusí nic znamenat, zápasy v evropských pohárech jsou rozdílné. Ani teď nemůžeme svého soupeře podcenit, ten totiž nebude mít co ztratit a zkusí nás něčím překvapit. Od všech hráčů znovu očekávám zodpovědný a zároveň sebevědomý výkon ve všech ohledech," mírní optimismus stratég AZ Pascal Jansen.

Hosté si ve skupinové fázi nejprve odvezli bod z Vaduzu za bezbrankovou remízu a minule nezvládli zřejmě klíčové domácí střetnutí o postup s Dniprem (1:3). V kyperské lize po třech úvodních výhrách pouze remizovali s týmy Nea Salamis a Pafos (v obou případech 1:1) a propadli se na třetí pozici s jedenácti body. Jansen dlouhodobě nemá k dispozici Martinse Indiho, Evjena ani Pavlidise, naopak připraven by měl být De Wit. Španělský kouč Apollonu David Català nepřiveze zraněné francouzské duo Dabo - Diguiny.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Verhulst - Kerkez, Dekker, Beukema, Chatzidiakos - Clasie, De Wit, Reijnders - Sugawara, Karlsson, Van Brederode
Apollon Limassol - pravděpodobná sestava:
Jovanovič - Aleesami, Roberge, Peybernes, Panagiotou - Coll, Kyriakou - Shahar, Ba, Khammas - Pittas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.05 - 9.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)22005:16
2.SK Dnipro-1 (UKR)21013:23
3.Apollon Limassol (CYP)20111:31
4.FC Vaduz (LIE)20111:41
Skupina F
Molde FK - Shamrock Rovers  (čtvrtek 18:45)
Molde mělo sice společně s Gentem patřit mezi favority na postup do další fáze Konferenční ligy, zatím však na své konto neuzmulo jediné vítězství, a o to se tak bezpochyby pokusí proti outsiderovi skupiny z Tallaghtu. Shamrock na úvod uměl uhrát bod s Djurgardens, následně si ovšem neuměl poradit na hřišti Gentu. A na norské půdě chce předvést rozhodně lepší výkon.

Je trochu s podivem, že se svěřencům kouče Erlinga Moeho na evropské scéně nedaří, neboť na té domácí vládnou bez větších obtíží a směřují za ligovým titulem. Byla by pro ně opravdu velká škoda, kdyby v takové konkurenci, jakou představuje skupina F, neprošli dál. Nejenom Shamrock, avšak také Djurgardens nepatří na evropském poli k žádným zkušeným mužstvům, zatím nicméně právě za tím švédským strádají. Naposledy mu podlehli venku těsně o branku.

Rovers určitě mohou být spokojeni s aspoň jedním získaným bodem, na druhou stranu za ony dva odehrané duely nevsítili jediný gól. Vylepšit tuto bilanci k lepšímu tak pro ně představuje další z hlavních priorit. "Očekáváme těžký mač," uvedl Stephen Bradley, trenér irského celku. "Vždyť v norské nejvyšší soutěži je Molde nejlepší, známe navíc moc dobře kvalitu aktuálně druhého Bodö/Glimt. Jak jsem řekl na začátku Konferenční ligy, myslím si, že právě tento sok je ve skupině tím nejzvučnějším. A tvrdím, že i proti Djurgardens působilo lépe," zakončoval.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.46 - 10.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
KAA Gent - Djurgårdens IF  (čtvrtek 21:00)
Gent se ve čtvrtek večer v Ghelamco Areně utká s Djurgårdens IF ve třetím zápase skupinové fáze Evropské konferenční ligy. Oba celky mají v současné době bilanci jedné výhry a jedné remízy, přičemž vítěz čtvrtečního utkání se dostane do čela.

Gent si v minulé sezóně zajistil účast ve čtvrtém předkole Evropské ligy, v něm však po dvou prohrách 0:2 vypadl s Omonií Nikósie, a tým Heina Vanhaezebroucka tak místo toho spadl do Evropské konferenční ligy.

Belgický celek v základní skupině neinkasoval, po remíze 0:0 na hřišti Molde doma přesvědčivě porazil 3:0 Shamrock Rovers. V lize však Gent nezačal vůbec dobře a v současné době je devátý, kdy na první čtyřku ztrácí pět bodů. Naposledy podlehl 3:4 Cercle Bruggy.

Ani hosté se na čtvrteční utkání nenaladili nejlépe, když v Allsvenskan prohráli 0:3 se čtrnáctým Degerforsem, což byl vzhledem k faktu, že Djurgården je momentálně na čele ligy, obrovský šok.

Manažer Kim Bergstrand doufá, že poslední výsledek byl jen výkyvem, Djurgården totiž předtím ve 13 ligových zápasech po sobě nepoznal hořkost porážky.

Poměrně vydařený start švédský celek prožívá i v Konferenční lize, po remíze se Shamrockem Rovers překvapili svěřenci Bergstranda v severském derby proti Molde, kdy vyhráli 3:2. Vanhaezebrouckovi bude chybět dvojice Torunarigha-Salah, kteří se zranili v předešlých ligových zápasech. Do utkání pravděpodobně nenastoupí ani Lemajič, dlouhodobě mimo hru je záložník Tissoudali. Hosté odlétají do Belgie v nejsilnější možné sestavě, chybí jen odchovanec Elliot Käck.
KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Roef - Godeau, Ngadeu-Ngadjui, Okumu - Kums, Hjulsager, Odjidja-Ofoe, Castro-Montes, Hong - Depoitre, Cuypers
Djurgårdens IF - pravděpodobná sestava:
Zetterström - Johansson, Löfgren, Danielson, Andersson - Eriksson, Schüller, Finndell - Edvardsen, Doumbouya, Asoro
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.83 - 5.41
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)21103:04
2.Djurgårdens IF (SWE)21103:24
3.Molde FK (NOR)20112:31
4.Shamrock Rovers (IRL)20110:31
Skupina G
Sivasspor - KF Ballkani  (čtvrtek 18:45)
Po dvou zápasech má turecký Sivasspor čtyři body a proti Ballkani může udělat rozhodující krok za postupem. Vzhledem k situaci na domácí frontě se Evropská konferenční liga jeví jako spása a Turci rozhodně chtějí v pohárech přezimovat.

Naprosto odlišné jsou výkony Sivassporu v Süper Lig a v EKL. Zatímco v Evropě se výběru Rizy Calimbaye daří a po dvou zápasech tým ani jednou neprohrál, v domácí soutěži jsou výsledky katastrofou. Po necelých osmi kolech patří Sivassporu sestupové sedmnácté místo a je společně s posledním Ümraniyesporem jediným týmem, který dosud nevyhrál.

V Evropské konferenční lize si může Sivasspor spravit chuť a pokud porazí Ballkani, výrazně se přiblíží postupu do jarní fáze. Připomeňme, že Sivasspor v prvním zápase remizoval se Slavií Praha 1:1 a o týden později překvapivě vyhrál v Kluži proměněnou penaltou Maxe Gradela.

Pokud jde o KF Ballkani, ten na svojí premiérovou výhru v základní části EKL stále čeká. Doma kosovský celek remizoval s Kluží a na Slavii těsně prohrál 2:3, přestože hned dvakrát vedl. Nováček evropských pohárů tak dokázal hrát s oběma soupeři vyrovnanou partii a bez šancí nebude ani ve čtvrtek.

Sivasspor bude proti Ballakni bez Lekeho Jamese a Ahmeda Musy. Oba laborují se zraněním. Mimo hru je i Kader Keita, který si odpykává karetní trest. Hosté zase musejí oželet Rustema Hodžu a Astrita Thaqiho.
Sivasspor - pravděpodobná sestava:
Vural - Paluli, Goutas, Appindangoye, Ciftci - Ulvestad, Keita; Yesilyurt, Saba, Gradel - Yatabare
KF Ballkani - pravděpodobná sestava:
Frasheri - Thaci, Sinani, Jashanica, Potoku - Korenica, Dellova, Emerllahu - Gripshi, Krasniqi, Rrahmani
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.37 - 7.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - CFR Cluj  (čtvrtek 21:00)
Slávisté ve čtvrtek proti Kluži odehrají třetí z šesti zápasů ve skupině Evropské konferenční ligy. Po dvou kolech Pražané bez porážky vedou o skóre tabulku a případným vítězstvím nad rumunským šampionem by udělali důležitý krok k postupu. Duel bude reprízou souboje ze srpna 2019, kdy červenobílí po dvou výhrách 1:0 postoupili přes Kluž do skupiny Ligy mistrů.

Slavia na úvod skupiny Evropské konferenční ligy remizovala v Sivasu 1:1 a poté doma porazila Ballkani 3:2. Kluž dosud získala jen bod, když nejprve hrála venku s Ballkani 1:1 a pak doma prohrála se Sivassporem 0:1. Do osmifinále přímo postoupí jen celky z prvních míst tabulek, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize.

"Potřebujeme vyhrát, je to pro nás hodně důležité. Jako obvykle budeme hrát kompaktně a vysoko. Musíme být na zápas připraveni, nebude to jednoduché. Ale jsem přesvědčen, že uhrajeme dobrý výsledek," řekl klubové televizi slávistický křídelník Peter Olayinka.

Pražané před třemi lety postupem přes Kluž vybojovali druhou účast ve skupině Ligy mistrů. Venku i díky tomu, že brankář Ondřej Kolář chytil penaltu, zvítězili 1:0 a v domácí odvetě se o stejný výsledek postaral gólem Jan Bořil.

"Je tam stále stejný trenér (Dan Petrescu) a někteří hráči. I herní styl je podobný. Soustředí se na defenzivu, nechtějí dostat gól. Výsledky 1:0, 1:1 a góly v posledních minutách jsou odrazem toho, jak do zápasů vstupují a jak je chtějí odehrát," podotkl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

"Ten zápas si samozřejmě všichni pamatujeme. Byl to pro nás magický moment postoupit do skupiny Ligy mistrů. Zítra nás s nimi čeká další zápas. Doufáme, že se nám to utkání také povede," dodal Olayinka, který se v minulém zápase s Ballkani stal se 13 góly historicky nejlepším slávistickým střelcem v evropských pohárech.

Pražané hrají skupinu pohárů pošesté za sebou, na jaře v premiérovém ročníku Konferenční ligy došli až do čtvrtfinále. Finále této sezony bude hostit Eden. Kluž hraje skupinu pohárů počtvrté po sobě. Před rokem narazila na Jablonec, s nímž venku prohrála 0:1 a doma zvítězila 2:0.

V této sezoně vítěz posledních pěti ročníků rumunské nejvyšší soutěže senzačně vypadl v úvodním předkole Ligy mistrů s Pjunikem Jerevan a poté přešel přes tři soupeře v kvalifikaci Konferenční ligy. Kluž ve všech pěti venkovních zápasech tohoto pohárového ročníku remizovala, Slavia doma všechny čtyři duely vyhrála.

"Výkony Kluže v těch dvou zápasech skupiny byly horší než v rumunské lize. V prvním utkání skupiny s Ballkani zachraňovali remízu v nastavení, v druhém zápase proti nim byl Sivasspor také lepší. Moc se jim ty první dva zápasy nepovedly. Doufejme, že v tom budou pokračovat, že se přes reprezentační pauzu nic nezměnilo. I když teď v lize vyhráli gólem v 91. minutě," řekl Trpišovský, jehož svěřenci po reprezentační přestávce porazili v lize Liberec 3:0.

Zápas začne v Edenu ve čtvrtek v 21:00. Pražanům budou vedle dlouhodobých marodů ze zdravotních důvodů nadále scházet pravý bek Lukáš Masopust a brankářská jednička Aleš Mandous. Start záložníka Ondřeje Lingra je nejistý.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Tiéhi, Ševčík - Ewerton, Provod, Olayinka - Tecl.
CFR Cluj - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Braun, Burca, Matias, Camora - Deac, Boateng, Muhar - Yeboah, Malele, Birligea.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 4.92 - 10.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha (CZE)21104:34
2.Sivasspor (TUR)21102:14
3.KF Ballkani (KOS)20113:41
4.CFR Cluj (ROU)20111:21
Skupina H
Pyunik Jerevan - Žalgiris Vilnius  (čtvrtek 18:45)
Ačkoli o možném postupu do další fáze Pjunik rozhodně nahlas nehovořil, aktuálně je právě tenhle celek z Arménie tím, kdo drží trumfy ohledně druhé příčky ve svých rukou. Naposledy se mu totiž zdařilo skolit překvapivě Slovan, teď má přitom reálnou šanci, jak své naděje ještě navýšit, poněvadž doma přivítá po papírové stránce toho nejslabšího protivníka, tedy Žalgiris.

Obě družiny měly být ve skupině jen komparsem pro Basilej i bratislavský soubor, a zatímco prvně jmenovaný dosud naplňuje roli favorita a okupuje po dvou odehraných kolech vedoucí místo v tabulce se stoprocentním ziskem bodů, Pjunik i Žalgiris jsou zatím lepší než výběr ze Slovenska. Akorát hosté po minulé těsné porážce s Basilejí mají o dva body méně než Pjunik.

Stále i oni každopádně mohou usilovat o senzační úspěch. Nutno podotknout, že pro oba tyhle soupeře byla už samotná kvalifikace do hlavní fáze pohárové Evropy velkým úspěchem. "Na téhle úrovni je již každé střetnutí nesmírně těžké," uvědomoval si Nicolás Gorobsov, záložník Žalgirisu. "Víme, že podstupujeme náročný program, vždycky jsme však připraveni bojovat."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.54 - 3.12 - 3.03
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Basilej - Slovan Bratislava  (čtvrtek 21:00)
V ďalšom kole skupinovej časti Európskej konferenčnej ligy UEFA sa ŠK Slovan Bratislava predstaví na pôde favorizovaného Bazileja.

Belasých vo štvrtok o 21:00 čaká tretí duel skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy UEFA. Predstavia sa v Bazileji na Štadióne Sv. Jakuba, čiže na rovnakom mieste, kde ŠK Slovan dosiahol 21. mája 1969 najväčší úspech histórie československého klubového futbalu. Kapitánom víťazov bol vtedy Alexander Horváth, ktorý nás nedávno navždy opustil. "Aj keby na to človek nechcel myslieť, na tieto spomienky nikdy nezabudne. Často si doma pozerám záznam zo zápasu a obdivujem svojich spoluhráčov za to, čo sme spoločne dosiahli. Víťazstvo v PVP je nezabudnuteľné, som rád, že sme klubu dopriali tento úspech," povedal Alexander Horváth.

Medzi hráčov, ktorí zažili slávne finále, patrí takisto klubová legenda Alexander Vencel. Ten má v pamäti stále živé spomienky na víťazný bazilejský večer. "V našich podmienkach sme dosiahli naozaj významný úspech, umocnený tým, že Barcelona už v tom čase mala veľký cveng. Silu tohto víťazstva sme si uvedomili až po príchode do Bratislavy, keď sme videli dav tisícok ľudí na uliciach, ktorí oslavovali zisk PVP. Vyvrcholením bolo stretnutie na Tehelnom poli, kam prišlo okolo 30 000 ľudí, aby sme im predstavili trofej. Slovan bol v tom čase medzi úzkou európskou špičkou, čo by sme si mali aj po rokoch vážiť," vyhlásil Alexander Vencel.

Súčasný Slovan je výsledkovo niekde úplne inde, ako ten zo 60-tych rokov 20. storočia. ŠK v prvom kole skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy remizoval na Tehelnom poli s Vilniusom 0:0. Vzápätí prehral na pôde Jerevanu 0:2. Teraz ho čaká papierovo najsilnejší súper v skupine, a to švajčiarsky Bazilej. Slovan v nedeľu odohral vo Fortunalige duel proti celku Podbrezovej ("železiari" dovtedy neprehrali ako posledný celok najvyššej slovenskej súťaže). Belasí potvrdili úlohu veľkého favorita celej ligy a Podbrezovú, s ktorou prehrali v prvom kole na súperovej pôde 1:2, porazili tentoraz 3:1. Po slabých výkonoch a najmä výsledkoch prebehlo v klube v posledných dňoch personálne zemetrasenie. Skončil generálny riaditeľ Ivan Kmotrík mladší a odvolaní boli aj ďalší zamestnanci.

Bazilej a Slovan vybehnú na švajčiarsky trávnik vo štvrtok večer o 21:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.24 - 5.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)22004:16
2.Pyunik Jerevan (ARM)21013:33
3.Žalgiris Vilnius (LTU)20110:11
4.Slovan Bratislava (SVK)20110:21

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele