Konferenční liga - preview 1. kola skupinové fáze

21.09.2023, 10:20
Previews
Hráči Klaksvíku slaví historický postup (© AFP)

Skupinová fáze Konferenční ligy již sice vykopla včerejší výhrou Lille nad Olimpijí, ovšem teprve na čtvrtek je klasicky v plánu ta největší porce zápasů. Mezi nimi figuruje i domácí klání Plzně s kosovským Ballkani, s nímž udělala loni frustrující zkušenost Slavia. Představí se také dva slovenští vyslanci - Slovan hostí faerskou senzaci Klaksvík, Trnava zajíždí do Razgradu.

Skupina A

Slovan Bratislava - KÍ Klaksvík

čtvrtek 21:00

Poměrně pikantní vstup do skupinové fáze Evropské ligy čeká na Slovan Bratislava, ten se totiž více než tři roky po "utkání, které se nekonalo” přeci jen střetne s faerským Klaksvíkem. První domácí zápas přitom potřebuje bezpodmínečně zvládnout hlavně sám trenér Vladimír Weiss st., pod nímž se kýve pomyslná židle.

Jednalo se o poměrně traumatický zážitek. Slovanisté už v létě 2020, uprostřed první fáze pandemie covid-19, pobývali na Faerských ostrovech, ovšem UEFA jim nakonec neumožnila nastoupit a 1. předkolo Ligy mistrů - tehdy hrané jen na jedno utkání - kvůli pozitivním testům na koronavirus ve výpravě Slovanu kontroverzně kontumovala.

Teď před bratislavskými leží určitá příležitost se revanšovat - otřesný zážitek se současného kádru pamatují například Kenan Bajrić, Lucas Lovat, Lukáš Pauschek, Aleksandar Čavrić, ale i navrátilec Dávid Strelec. V týmu už tehdy byl i Vlado Weiss ml., který se před čtyřmi dny dle svého otce znovu zapojil do tréninku a teoreticky by mohl poprvé od poloviny srpna opět vést Slovan do boje s kapitánskou páskou na rukávu.

Slovenský mistr by takovou vzpruhu jistě uvítal, neboť zatím to na obhajobu příliš nevypadá. Po nezvládnuté nedělní přestřelce s DAC sedí po pěti odehraných zápasech na pouhých osmi bodech. I kdyby obě střetnutí, které mu scházejí do zbytku ligy, vyhrál, byl by na děleném třetím místě. Na takové klopýtání nejsou v hlavním městě zvyklí. Obdobně ale nejsou zvyklí ani na prázdnou marodku, kterou avizoval trenér Weiss - vrátit do akce by se tak mohl i český legionář Jaromír Zmrhal, který vynechal několik posledních týdnů.

Naproti tomu Klaksvík, který se do hlavní fáze evropského poháru kvalifikoval jako vůbec první faerský celek v historii, zůstává šest kol před koncem favoritem na další titul. Ačkoliv od srpna začal sem tam nějaké body ztrácet (po stoprocentních úvodních 15 kolech!), pořád má na druhé B36 čtyři body a jeden zápas k dobru. O víkendu Klaksvík pošetřil Vatnsdala s Joensenem, nadále však nejspíš bude postrádat zraněného Kronberga.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.27 - 5.99

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Lille OSC - Olimpija Lublaň

středa 16:30

Loni pátý celek francouzské Ligue 1 z Lille hostí v úvodním klání základní skupiny Konferenční ligy slovinského mistra Lublaň. Konkurovat oběma budou ještě slovenský Slovan Bratislava a Klaksvik z Faerských ostrovů.

Lille letošní ročník francouzské ligy neodstartovalo nikterak skvostně, po pěti kolech je s osmi body šesté. V posledním střetnutí LOSC remizovalo v Rennes 2:2, předtím si na domácím stadionu poradilo 1:0 s Montpellierem.

V předkole Konferenční ligy bylo Lille nasazené až do posledního kola, kde se utkalo s chorvatskou Rijekou. Úvodní duel hraný ve Francii skončil 2:1, a tak remíza z odvety 1:1 na postup stačila. Svěřenci kouče Paula Fonsecy už na svém stadionu neprohráli 21 zápasů v řadě, takže budou jistě proti Lublani doufat v prodloužení této skvostné série. Navíc při této šňůře jen dvakrát inkasovali více než jednou.

Lublaň vyhrála loňský ročník domácí soutěže o šest bodů, letos je zatím po sedmi kolech s patnácti body druhá, za Celje. Poslední dva zápasy celek z hlavního města zvládl, to když porazil 2:1 Maribor a 3:1 Muru.

Lublaň byla v rámci předkol nasazená do prvního kola boje o Ligu mistrů, ve kterém si poradila celkově 4:2 s lotyšskou Valmierou. Poté Slovinci vyřadili bulharský Ludogorec 3:2, následně ale vypadli s Galatasarayem 0:4. Slovinský výběr tak spadnul do finálního boje o jednu úroveň níže, tedy do Evropské ligy, tam se utkal s ázerbajdžánským Karabachem, se kterým v součtu prohrál 1:3. Takže se nakonec propadl až do Konferenční ligy.

Lille se zatím doposud s Lublaní neutkalo, půjde tak o první vzájemný zápas v historii.

Lille OSC - pravděpodobná sestava:
Chevalier - Diakite, Yoro, Umtiti, Ismaily - Andre, Gomes - Yazici, Cabella, Cavaleiro - David.

Olimpija Lublaň - pravděpodobná sestava:
Vidovsek - Silva, Ratnik, Muhamedbegovic, Sualehe - Posavec, Doffo, Pinto - Pedro, Lucas, Motika.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.75 - 14.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Lille OSC (FRA)
0
0
0
0
0 : 0
0
Slovan Bratislava (SVK)
0
0
0
0
0 : 0
0
Olimpija Lublaň (SLO)
0
0
0
0
0 : 0
0
KÍ Klaksvík (FRO)
0
0
0
0
0 : 0
0

Skupina B

Maccabi Tel-Aviv - Breidablik UBK

čtvrtek 21:00

Breidablik využil příznivého rozlosování, zajistil si účast ve skupině Konferenční ligy a tu začne v Izraeli. Tamní Maccabi Tel-Aviv je velkým favoritem a ve čtvrtek hodlá položit základ k postupu do další fáze.

Breidablik nedostal místo v podzimní části evropských pohárů zadarmo a musel porazit dva soupeře, kteří nepatří mezi obávané. V předkole Ligy mistrů dvakrát porazil Shamrock a po očekávaném nezdaru proti FC Kodaň se rychle rozloučil i s Evropskou ligou, kde nestačil na Zrinjski Mostar. Konferenční ligu si zajistil koncem srpna, kdy rozesmutnil fanoušky makedonské Strugy.

Breidablik je islandským mistrem a už nyní je jisté, že titul neobhájí. V tabulce je třetí a do konce zbývají čtyři kola, manko na Víkingur Reykjavík ale činí nedostižných 22 bodů.

Maccabi Tel-Aviv má na svém kontě v Konferenční lize tři zářezy a cestu do skupiny si proklestilo přes Petrocub Hîncești, AEK Larnaka a Celje. Povedený byl i vstup do domácí nejvyšší soutěže, ze tří zápasů klub vytěžil sedm bodů.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 9.12 - 19.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Zarja Luhansk - KAA Gent

čtvrtek 21:00

Gent se usadil na čele tabulky belgické nejvyšší soutěže a formu hodlá potvrdit i na evropské scéně, základní skupinu Konferenční ligy rozehraje proti soupeři z Ukrajiny.

KAA muselo absolvovat tři předkola a ve všech slavilo úspěch - nejprve ukončilo pohárový sen Žiliny, poté díky skvělému domácímu duelu vyřadilo polský Pogoň Štětín a nakonec dvakrát zdolalo APOEL Nikósie. Hodně přijatelný je i pohled na základní skupinu, postup v konkurenci Maccabi Tel-Aviv, Breidabliku a Luhansku rozhodně nebude utopií.

V Gentu vedle toho velmi dobře rozehráli i domácí nejvyšší soutěž a po sedmi kolech vedou tabulku, přestože odehráli o jedno utkání méně, než někteří konkurenti. Naposledy přišla jen remíza na půdě OH Leuven, vedle dvou bodů Gent ztratil i Gifta Orbana.

"Byl faulován a rozhodčí to nijak nepotrestali, museli jsme sáhnout ke střídání a stále ho to bolí. Rozhodneme se až na poslední chvíli, ale směrem ke čtvrtku vyhlídky příliš optimistické nejsou," sdělil trenér Hein Vanhaezebrouck.

"Hráči ale jsou připraveni, možná se projeví nějaká únava, ale na to se musíme nachystat, čekají nás hodně náročné měsíce a šanci dostanou všichni," dodává.

Zarja se do Konferenční ligy propadla z té Evropské, když v posledním předkole nestačila na Slavii. Ukrajinský klub doplatil na mizerný výkon z utkání v Praze, v odvetě už zahrál mnohem lépe a na několik desítek minut dokázal smazat dvoubrankové manko.

Zarja se vzhledem k napadení ze strany Ruska musí podobně jako jiné ukrajinské kluby uchýlit do azylu a ten jí poskytuje polský Lublin. Do čtvrtečního utkání nezasáhne Batahov a otazníky se vznášejí nad starty dua Macapura, Smijan. Na marodce Gentu se nachází Depoitre.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.81 - 4.92 - 1.40

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
KAA Gent (BEL)
0
0
0
0
0 : 0
0
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
0
0
0
0
0 : 0
0
Zarja Luhansk (UKR)
0
0
0
0
0 : 0
0
Breidablik UBK (ISL)
0
0
0
0
0 : 0
0

Skupina C

Dinamo Záhřeb - FC Astana

čtvrtek 21:00

V "plzeňské" skupině rozehrají svůj part i Dinamo Záhřeb a FC Astana. Chorvatský celek je považován za hlavního favorita, nicméně potvrdit to bude muset na hřišti. Dinamu se letos v pohárech moc nedaří, o čemž svědčí neúspěch v Lize mistrů i Evropské lize. Vynahradí si to ve třetí evropské soutěži?

Dinamo Záhřeb je obávaný chorvatský tým, který si loni zahrál skupinu Ligy mistrů, jenomže tento úspěch se mu zopakovat nepodařilo a z bojů o nejprestižnější klubovou soutěž postupně sestoupil až do Konferenční ligy. Tady má velkou šanci zabodovat, protože i skupina C, kde figuruje Viktoria Plzeň, je schůdná.

Dinamo je ve své soutěži hegemonem a i aktuálně se pohybuje na špici chorvatské ligy. V prvním kole sice podlehl Hajduku Split, ale pak už měla jeho forma vzestupnou tendenci. Po víkendové výhře 3:0 nad Belupem se posunul na třetí místo, přičemž na vedoucí Hajduk ztrácí jen dva body a má o jedno odehrané utkání méně. Jak už bylo řečeno, horší to bylo v evropských pohárech. Ze 3. předkola Ligy mistrů ho vyšouply AEK Athény a ze 4. předkola Evropské ligy zase Sparta.

Kazašská Astana si proklestila cestu do Konferenční ligy skrze jedno předkolo. V něm narazila na Tiranu a po domácí výhře 1:0 jí stačila v odvetě remíza 1:1. Od Astany se toho v evropských pohárech moc nečeká, přesto jde o nebezpečného a mimořádně nepříjemného soupeře. A obzvlášť na kazašské půdě ve specifických podmínkách.

Oba celky se dobře znají protože už spolu letos hrály. Nebývá to zvykem, aby se dva celky potkaly v evropských pohárech více než dvakrát. V předkole Ligy mistrů bylo výrazně úspěšnější Dinamo a favoritem je i v tomto klání.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.27 - 9.58

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - KF Ballkani

čtvrtek 21:00

Plzeňské ve čtvrtek čeká premiéra v hlavní fázi Evropské konferenční ligy. Svěřenci trenéra Miroslava Koubka proti kosovskému týmu Ballkani otevřou skupinu C, ve které jsou ještě Dinamo Záhřeb a Astana. Utkání ve Štruncových sadech začne ve 21:00.

"Samozřejmě bychom chtěli postoupit. Věřím, že hlavně doma nás podpoří fanoušci a pomohou nám ty zápasy zvládnout. Uvidíme v prosinci, co z toho bude. Těším se a věřím, že budeme úspěšní," řekl po losu plzeňský asistent trenéra Marek Bakoš.

Západočeši mají s kosovským fotbalem čerstvou zkušenost. V letošním 2. předkole Konferenční ligy s Dritou doma navzdory velké převaze uhráli bezbrankovou remízu a v odvetě v Prištině se na postup hodně nadřeli. Vítězství 2:1 zařídil hostům Erik Jirka proměněnou penaltou v závěru dlouhého nastavení.

"Byl to boj, ale máme na Kosovo pozitivní vzpomínky. Věřím, že budeme úspěšní i proti Ballkani. Víme, do čeho jdeme," prohlásil Bakoš, jehož mužstvo po Dritě v kvalifikaci vyřadilo maltskou Gziru a kazachstánský Tobol Kostanaj.

Úřadující kosovský mistr se loni coby nováček Konferenční ligy utkal ve skupině se Slavií, kterou nečekaně potrápil. Ballkani tehdy prohrál v Praze 2:3 a doma v Prištině 0:1.

Viktoria si i po reprezentační přestávce udržela výbornou formu, v neděli deklasovala Zlín 7:1 a dosáhla historicky nejvyšší venkovní ligové výhry. Plzeňský tým působivou vítěznou šňůru protáhl už na deset soutěžních duelů.

"Lepší přípravu jsme si asi nemohli přát, ale na evropské scéně to bude něco úplně jiného," uvedl ofenzivní záložník Pavel Šulc, jenž se na suverénním triumfu ve Zlíně podílel dvěma góly a asistencí.

Ballkani se nedělní ligová generálka tolik nepovedla. Po remíze 1:1 na hřišti Dukagjini je na druhém místě neúplné tabulky. Kosovský celek po vyřazení v úvodním předkole Ligy mistrů s Ludogorcem Razgrad v kvalifikaci Konferenční ligy pětkrát zvítězil a jednou prohrál. Postupně vyřadil severoirský Larne, gibraltarský Lincoln Red Imps a běloruský BATE Borisov.

"Viktoria Plzeň má velké zkušenosti s evropskými poháry. Čeká nás těžké utkání. Musíme plnit pokyny trenéra a hrát jako tým," prohlásil záložník Ballkani Nazmi Gripshi.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Hejda, Hranáč, Dweh - Kopic, Bucha, Kalvach, Cadu - Šulc - Chorý, Durosinmi.

KF Ballkani - pravděpodobná sestava:
Kolici - Thaqi, Dellova, Jashanica, Trashi - Gripshi, Kuč, Zyba - Korenica, Berisha, Kryeziu.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.65 - 11.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Dinamo Záhřeb (CRO)
0
0
0
0
0 : 0
0
Viktoria Plzeň (CZE)
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Astana (KAZ)
0
0
0
0
0 : 0
0
KF Ballkani (KOS)
0
0
0
0
0 : 0
0

Skupina D

Club Bruggy - Beşiktaş JK

čtvrtek 21:00

Také letošní ročník Konferenční ligy se může pyšnit několika věhlasnými kluby a ve skupině D jsou k vidění hned dva, které by si to podle papírových předpokladů měly rozdat o přímý postup do osmifinále. Belgické Bruggy nemohou být příliš spokojení s předchozí sezónou a teď tedy mají co napravovat, istanbulský gigant Besiktas pro změnu jen marně vzpomíná na zašlou slávu a nyní by ji chtěl alespoň částečně oprášit.

Výběr vedený trenérem Bartem Verhaeghem skončil v uplynulém ligovém ročníku až na čtvrté pozici a bylo to pro něj obrovské zklamání. Po loňské účasti v hlavní fázi Ligy mistrů, kdy se dokonce senzačně probojoval do osmifinále, to tak je citelný propad. Letos musel projít hned třemi nevyzpytatelnými předkoly a nakonec je zvládl, jelikož postupně vyřadil dánský Aarhus (3:0, 1:0), islandské Akureyri (v obou případech 5:1) i na závěr španělskou Osasunu (2:1 a 2:2).

V Juplier League prozatím odehrál šest utkání a na konto si připsal čtyři výhry, deklasovat například dokázal nováčka RWDM47 (7:1) či Eupen (5:0). V generálce na toto pikantní čtvrteční utkání zvládl přestřelku s Royalem Charleroi (4:2). Hosté jsou na tom v mnoha ohledech velice podobně, protože také museli absolvovat hned tři předkola KL a v tomto ročníku turecké nejvyšší soutěž shodně prohráli pouze jednou.

Besiktas na rozdíl od svého nadcházejícího protivníka ovládl všech šest duelů kvalifikace, neboť přešel přes albánskou Tiranu (3:1, 2:0), ázerbájdžánské Neftči Baku (2:1, 3:1) a v play-off si poradil i se silným ukrajinským Dynamem Kyjev (3:2, 1:0). Nicméně oproti Bruggám mu vůbec nevyšel předchozí zápas, když na půdě ambiciózního Trabzonsporu prohrál až nečekaně vysoko 0:3.

Oba rivalové na sebe naposledy narazili v roce 2015 v osmifinálové fázi EL a v tomto případě dominoval belgický klub (3:1, 2:1). Verhaeghem určitě nebude mít k dispozici Meijera, jistotu startu navíc nemají ani Buchanan, Bursik či Talbi. "Po losu jsme se shodli, že skupina má své kouzlo a bude těžké postoupit do osmifinále. Na druhou stranu je to pro nás výzva a hned první střetnutí může výrazně napovědět, jestli máme na to skončit první," pronesl Verhaeghem s očekáváním v hlase.

Kouč tureckého vyzyvatele Şenol Güneş postrádá Sanuce a možná i Amarteye s Uzunhanem. "Do Brugg se samozřejmě těšíme a vzhledem ke kvalitám soupeře to bude bitva se vším všudy. Šance na výhru jsou padesát na padesát, rozhodovat mohou maličkosti," řekl Güneş s velkou dávkou emocí.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.90 - 3.82 - 3.93

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Lugano - FK Bodø/Glimt

čtvrtek 21:00

Naposledy se Lugano objevilo v hlavní fázi evropských pohárů v roce 2019. Loni neúspěšně usilovalo o takovou účast, pro letošní ročník se nakonec kvalifikovalo aspoň do Konferenční ligy poté, co v předkole Evropské ligy nevyzrálo na Saint-Gilloise. Na úvod skupinové části přivítá vždy nepříjemného protivníka z nejdrsnějších krajů severu Norska, tedy Bodö/Glimt.

Švýcarský výběr je vlastně pasován asi do role největšího outsidera skupiny D. Besiktas a Club Bruggy bezpochyby platí za daleko ostřílenější celky na evropské scéně, s jinými finančními možnostmi, fanouškovskou základnou a především odlišnými, většími ambicemi. A do toho je tu norský fenomén posledních několika let, šampion Eliteserien z let 2020 a 2021 a vicemistr z roku 2022, který na každý pád usiluje o ligové prvenství i v nynější sezóně.

Jak špatně se nad mužstvem trenéra Kjetila Knutsena vyhrává, poznali v předkolech Konferenční ligy nejen hráči pražských Bohemians, ale také arménského Pjuniku a rumunského Sepsi ze Sfantu Gheorghe. Trnitou a dlouhou cestu nakonec Bodö/Glimt zvládlo. A také letos tak bude vítat na svém umělém trávníku v Nordlandu různé soupeře z Evropy, kterým se zápas už tak znepříjemní například dalekým cestováním či mnohdy nevábným, pro fotbal až krutým počasím.

Začátek této soutěže každopádně podstoupí norská družina v Curychu, kde se tenhle duel bude konat. A může se jednat o velmi důležité střetnutí, tedy v kontextu postupových ambicí. "Na to utkání se všichni těšíme,” uvedl na tiskové konferenci domácí stratég Mattia Croci-Torti. "V minulém roce se nám nepodařilo dostat do Konferenční ligy. Do pohárové Evropy se vracíme po čtyřech letech a jsme za to opravdu šťastní. Budeme chtít posbírat své první body."

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.41 - 4.00 - 2.01

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Club Bruggy (BEL)
0
0
0
0
0 : 0
0
FK Bodø/Glimt (NOR)
0
0
0
0
0 : 0
0
Beşiktaş JK (TUR)
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Lugano (SUI)
0
0
0
0
0 : 0
0

Skupina E

Legia Varšava - Aston Villa

čtvrtek 18:45

West Ham v minulé sezoně opanoval celý ročník Konferenční ligy a slavně v Praze zvítězil. Tentokrát ho bude chtít napodobit další z "menších" anglických mužstev, Aston Villa. Své tažení začnou Angličané na půdě polské Legie Varšava.

Kromě těchto dvou mužstev se ve skupině E ocitají také týmy z Alkmaaru a Mostaru, takže Aston Villa cílí na první místo. Nizozemci budou také chtít promluvit do boje o postup a na úvod mají nejhratelnějšího soupeře z celé skupiny, což znamená víc tlaku právě na tuhle dvojici, Legii a Aston Villu. Konferenční liga nebyla alespoň v době svého vzniku většinou týmů ani náhodou vnímána jako etalon toho, čeho mohou dosáhnout, spíš byla mírně vysmívaná. Ale je pravda, že úspěch AS Řím a West Hamu ukázal, jak moc se kluby těší z jakékoli výhry a pro týmy typu Aston Villy by mohlo jít o podobnou prestiž.

Aston Villa má v této sezoně rozhodně vysoké ambice a tomu nasvědčovalo i počínání na přestupovém poli. Celek z města Peaky Blinders si zatím nevede špatně, získal devět bodů z patnácti možných a to už se stihl postavit i takovým obrům Premier League jako Liverpool nebo Newcastle. Ještě větší pozornost se ale teď bude poutat na Konferenční ligu, protože na lavičce Aston Villy sedí muž, který se se Sevillou stal téměř synonymem vyhrávání evropských pohárů. Unai Emery.

Když máte ve skupině Alkmaar, není to jednoduché, ale trenér Emery je jistě přesvědčen, že jeho mužstvo může napodobit úspěch West Hamu z minulé sezony. Navíc má pro výlet do Polska kompletní kádr. Domácí trenér Kosta Runjaić je na tom obdobně.

Legia se stala zárukou mnoha branek. Prošla sice v předkolech přes týmy jako Ordabasy, Austrii Vídeň nebo Midtjylland, ale dostala v nich už 13 branek! Na domácí frontě už je Legia výrazně kvalitnější, získala 14 bodů ze šesti utkání a inkasovala jen tři branky. Navíc neprohrála ani jednou.

Legia Varšava - pravděpodobná sestava:
Tobiasz - Ribeiro, Jedrzejczyk, Pankov - Wszolek, Elitim, Josue, Slisz, Kun - Muci, Pekhart

Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez - Cash, Konsa, Lenglet, Moreno - Tielemans, Kamara, McGinn - Bailey, Duran, Diaby

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.38 - 4.45 - 1.51

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Zrinjski Mostar - AZ Alkmaar

čtvrtek 18:45

Alkmaar vstoupil do tohoto soutěžního ročníku naprosto fantasticky a skvělé rozpoložení chce nyní potvrdit i v Konferenční lize na půdě outsidera skupiny E Zrinskiho Mostaru. AZ stejně jako loni muselo projít hned třemi předkoly třetí nejprestižnější evropské klubové soutěže a podle papírových předpokladů by si to mělo rozdat o přímý postup do osmifinále s anglickou Aston Villou.

Historicky první účast bosenského celku v hlavní fáze některého z evropských pohárů se dá považovat za velké překvapení. Domácí celek ovládl v uplynulém ročníku ligovou soutěž naprosto suverénním způsobem, jelikož získal osmasedmdesát bodů a druhý tým Borac Banja Luka za sebou nechal o propastných dvacet bodů. Letos nejprve zvládl 1. předkolo LM s arménským Uraratem po penaltové loterii, pak ale nestačil na Slovan Bratislava (0:1, 2:2).

Vzápětí se představil ve 3. předkole Evropské ligy a přehrál islandský Breidablik (6:2, 0:1), v závěrečném play-off však nepřekvapil rakouský LASK (1:2, 1:1), a proto se musí "spokojit" s KL. Hostující favorit zahájil svou evropskou cestu ve 3. předkole KL s andorským trpaslíkem Santa Coloma (2:0, 1:0) a následně v play-off doslova udolal s vypětím všech sil norský SK Brann v nesmírně dramatickém penaltovém rozstřelu.

Nicméně na ligové scéně předvádí zcela jiné výkony, protože ve všech čtyřech duelech včetně toho posledního se Spartou (2:0) vyhrál a s plným počtem dvanácti bodů je druhý jen o skóre za vedoucím PSV. "Čeká nás cesta do neznáma a je nutné se co nejrychleji aklimatizovat. Našim cílem je však skupinu ovládnout a tři body jsou tedy nutností. Na druhou stranu nesmíme soupeře podcenit," má jasno trenér AZ Pascal Jansen. Ten postrádá Meese de Wita a možná i Martinse Indiho, Meerdinka, Owusua-Odura či Westervelda.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.79 - 3.93 - 1.63

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AZ Alkmaar (NED)
0
0
0
0
0 : 0
0
Aston Villa (ENG)
0
0
0
0
0 : 0
0
Legia Varšava (POL)
0
0
0
0
0 : 0
0
Zrinjski Mostar (BIH)
0
0
0
0
0 : 0
0

Skupina F

Ferencvárosi TC - FK Čukarički

čtvrtek 18:45

V pozici velkého favorita bude do čtvrtečního utkání skupiny F Evropské konferenční ligy vstupovat Ferencváros Budapešť. Tým v zelenobílých barvách se na domácím stadionu utká se srbským FK Čukarički. Ten zažívá svou premiéru ve skupinové fázi evropské soutěže.

Maďarský mistr se už oklepal z blamáže z Faerských ostrovů, když s Klaksvíkem vypadl už v prvním předkole Ligy mistrů a poroučel se tak hned o dvě patra níž. Zde si už ale poradil s Shamrock Rovers, maltským Hamrunem a Žalgrisem Vilnius a postoupil do skupiny Konferenční ligy.

Zde se mimo Čukarički utká s o poznání věhlasnějšími soupeři, loňským finalistou, Fiorentinou a belgickým Genkem. Vítězství nad srbským celkem se tak zdá být téměř povinností.

Bělehradskému klubu se navíc nedaří. Z posledních sedmi utkání napříč soutěžemi zvítězil jen jedenkrát, podařilo se mu to však v minulém týdnu a s o to kvalitnějším soupeřem.

Na Stadion na Banovom brdu totiž zavítal městský rival Crvena Zvezda a domácí se radovali z nečekané výhry s mistrem. První dvě branky padly z penalt, skóre otevřel domácí Docić, na něj ve druhé půli navázal Krasso. Rozhodující branku pak dvacet minut před koncem vsítil Nigérijec Adetunji, čímž získal pro svůj tým třetí vítězství v sezóně. Zda se takovýto počin podaří zopakovat i na horké půdě v Budapešti, na to odpoví až čtvrteční večer.

Ferencvárosi TC - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Makrecskis, Cissé, Mmaee, Ramírez - Esiti, Abu Fani - Ben Romdhane, Lisztes, Zachariassen - Varga

FK Čukarički - pravděpodobná sestava:
Samurović - Stevanović, Subotić, Ivanović, Tošić - Sissoko, Docić - Nikcević, Miladinović, Vranješ - Adetunji

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.27 - 13.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

KRC Genk - ACF Fiorentina

čtvrtek 18:45

Fiorentina loni dokráčela až do finále Konferenční ligy a letos si účast v této soutěži zopakuje. V předkole dokázala vyřadit Rapid Vídeň, v základní skupině budou jejími soupeři Ferencváros, Čukarički a hned na úvod belgický Genk.

Proti Rapidu to přitom Viola neměla jednoduché, v Rakousku prohrála 0:1 a doma se tak musela činit. Hrdinou se nakonec stal Nicolas González, který v 59. minutě srovnal celkové skóre a v závěru proměnil penaltu.

"Jsme spokojení, že se nám povedlo znovu si zajistit místo v hlavní fázi a v předkole vyřadit silný Rapid Vídeň. Hodně jsme o to stáli, teď musíme sbírat body ve skupině, což nebude snadné," říká trenér Vincenzo Italiano.

Fiorentina vstoupila služně i do Serie A, kaňkou je vysoká prohra na půdě Interu Milán (0:4) a ztrátou pak remíza s Lecce, pohodu do kabiny by naopak měl dodat víkendový triumf nad Atalantou (3:2). V renesančním městě se druhým rokem po sobě budou muset vyrovnat s nahuštěným programem a dají se očekávat pravidelné změny v sestavě, ve čtvrtek i vinou zranění. K dispozici už je i Antonín Barák, do Belgie ale necestují Bonaventura, Jonathan Ikone, Yerry Mina nebo Gaetano Castrovilli.

"Zápasy jdou rychle po sobě, stačí lehčí zranění a hned o nějaký přijdete. Bonaventura si poranil žebro, není stoprocentně v pořádku a my se rozhodli neriskovat, na ligový souboj s Udinese ale už bude připraven," informoval Italiano.

Genk už je v plném tempu a může za to fakt, že letošní pohárové účinkování zahájil v Lize mistrů. V předkole milionářské soutěže bylo nad jeho síly Servette, v Evropské lize zase nestačil na Olympiakos Pireus a propadl tak až do té Konferenční.

V tabulce belgické ligy je Genk šestý a k dispozici má odložený souboj s Clubem Bruggy. Před začátkem skupinové fáze KL mu do karet hraje pohled na marodku, se zády laboruje jen náhradní brankář Vic Chambaere.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.68 - 2.23

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Ferencvárosi TC (HUN)
0
0
0
0
0 : 0
0
ACF Fiorentina (ITA)
0
0
0
0
0 : 0
0
KRC Genk (BEL)
0
0
0
0
0 : 0
0
FK Čukarički (SRB)
0
0
0
0
0 : 0
0

Skupina G

Eintracht Frankfurt - Aberdeen FC

čtvrtek 18:45

Senzační vítěz Evropské ligy z roku 2022 nezažil příliš úspěšnou loňskou sezónu a nakonec mohl být rád, že si v tomto ročníku zahraje alespoň nějaký evropský pohár. Německý klub byl nalosován do základní skupiny G a v ní bude považován za hlavního adepta na přímý postup do osmifinále. Nejprve se v domácím prostředí střetne se skotským Aberdeenem a s ničím jiným než tříbodovým ziskem nemůže být spokojen.

Eintracht po ovládnutí EL si v uplynulém ročníku zahrál skupinovou fázi Ligy mistrů a v ní uspěl, protože z druhého místa postoupil do osmifinále a teprve v něm vypadl s pozdějším italským mistrem Neapolí (0:2, 0:3). Kromě toho předvedl celkem solidní vystoupení v Superpoháru se slovutným španělským Realem Madrid (0:2), jenomže v německé Bundeslize skončil až sedmý s padesáti body a ani teď to není žádná sláva.

V play-off o hlavní fázi KL sice nakonec vyřadil bulharský tým Levski Sofia (2:0, 1:1), ale mezi německou elitou vyhrál ze čtyř případů jen jednou a to ještě naposledy s nováčkem z Darmstadtu (1:0). "K soupeři máme respekt a určitě ho nepodceníme, ale naší ambicí je ovládnout skupinu a Aberdeen tak potřebujeme porazit. Vzhledem k přednostem našeho protivníka očekávám ofenzivní podívanou," prohlásil kouč favorita Dino Toppmöller.

Aberdeen naposledy skončil v Premiership na třetí příčce a díky skvělému národnímu koeficientu Skotska měl jistotu, že si minimálně zahraje skupinovou fázi KL. Svou evropskou pouť zahájil v play-off o Evropskou ligu, jenže i přes nadějný první zápas nakonec vypadl se švédským Häckenem (2:2, 1:3). Letos se mu navíc vůbec nedaří mezi skotskou elitou, protože v pěti duelech ještě nevyhrál a na konto si připsal pouhopouhé dva body.

Toppmöller nemůže využít služeb Alaria, Jakiče, Louneho a Simoniho, jasný outsider zřejmě nenasadí Morrise s Williamsem. "Samozřejmě věříme, že uspějeme, i když všichni dobře víme, jak dobrý Frankfurt je. V týmu panuje dobrá pohoda a hráči jdou odhodlání překvapit, i když nám nikdo moc šancí nedává," vyjádřil se Robson optimisticky.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.16 - 19.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

HJK Helsinky - PAOK Soluň

čtvrtek 18:45

Utkání prvního hracího dne Evropské konferenční ligy nabídne mimo jiné utkání skupiny G, ve kterém se od tři čtvrtě na sedm utkají týmy HJK Helsinky a řecký PAOK. Domácí budou platit v duelu a zejména v celé skupině G spíše za outsidery, kteří mohou překvapit silnější celky v čele s Frankfurtem.

Finové se počtvrté dokázali probojovat do hlavní fáze některého z evropských pohárů, ještě nikdy se jim ale nepodařilo ze skupinové fáze postoupit. Letos se do skupiny dostali potřetí za sebou, loni jim v evropské lize vystavili stopku AS Řím, bulharský Ludogorec a Real Betis.

Dvaatřicetinásobný finský mistr je v lize čtyři kola před koncem a na druhé Kuopio má náskok čtyř bodů. Naposledy doma dokázal v důležitém utkání porazit 2:0 Inter Turku.

Soluňský Paok proklouzl do skupiny až z druhého předkola. Postupně dokázal vyřadit celky Bejtar Jeruzalém, chorvatský Hajduk Split a ve čtvrtém předkole Hearts ze Skotska. A do země kiltů a bodláků se v rámci skupiny G vrátí znovu, narazí totiž na Aberdeen.

V domácí lize je jinak PAOK po sedmi utkáních na čtvrtém místě. Po úvodních dvou výhrách narazil na Krétě, kde padl s místním týmem OFI a naposledy vybojoval bod na hřišti Lamie. Na úvodní gól Dicka odpověděl těsně po pauze Tsiloulis, černobílí si ale vzali vedení zpět trefou Gallegose. Na konečných 2:2 upravil nešťastným vlastencem Karo.

HJK Helsinky - pravděpodobná sestava:
Maenpaa - Toivio, Halme, Raitala - Kouassivi-Benissan, Kanellopoulos, Lingman, Ollila - Hostikka, Radulović, Olusanya

PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Kotarski - Baba, Koulierakis, Troost-Ekong, Vieirinha - Meite, Ozdoev - Taison, Konstantelias, Živković - Samatta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.49 - 3.59 - 1.85

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Eintracht Frankfurt (GER)
0
0
0
0
0 : 0
0
PAOK Soluň (GRE)
0
0
0
0
0 : 0
0
HJK Helsinky (FIN)
0
0
0
0
0 : 0
0
Aberdeen FC (SCO)
0
0
0
0
0 : 0
0

Skupina H

Fenerbahçe SK - FC Nordsjaelland

čtvrtek 18:45

Fenerbahçe se v posledních letech snaží oprášit zašlou slávu na ligové i evropské scéně, skupinovou fázi Ligy mistrů si naposledy zahrálo před dlouhými patnácti lety a nyní spíše "pendluje" mezi Evropskou a Konferenční ligou. V tomto ročníku se představí v třetí nejprestižnější evropské klubové soutěži a ve skupině H bude považováno za hlavního adepta na přímo postupové první místo, ale hned na úvod to nemusí mít vůbec snadné s Nordsjaellandem.

Výběr vedený trenérem İsmailem Kartalem obsadil v uplynulé sezóně turecké nejvyšší soutěže druhou příčku a za vítězným Galatasarayem zaostal o osm bodů, vzhledem k velmi nízkému národnímu koeficientu však byl nasazen jen do 2. předkola KL. V této nevyzpytatelné kvalifikaci nejprve rozdrtil moldavský celek Zimbru Kišiněv (5:0, 4:0), a poté nedal šanci slovinskému Mariboru (3:0, 3:1) ani nizozemskému Twente (5:1, 1:0).

Vzhledem k jeho aktuální střelecké produktivitě se může zdát, že v konkurenci Trnavy, Ludogorce a právě dánského vyzyvatele bude dominovat, na druhou stranu ani jednoho z nich nesmí podcenit. Hosté se vrátili na evropskou scénu po pěti letech - po velmi dramatické bitvě o titul totiž obsadili v Superligaen druhou příčku s pětapadesáti body a za aktuálním mistrem Kodaní zaostali o čtyři body.

V této sezóně zatím prohráli v osmi střetnutích pouze jednou a hned pětkrát vyhráli, v generálce se rozešli smírně právě s Kodaní po výsledku 2:2 a v tabulce se nacházejí na třetím místě se sedmnácti body. Nordsjaelland musel porazit při své cestě za hlavní fází dva soupeře - ve 3. předkole dokázal přejít přes rumunský tým FCSB (0:0, 2:0), v závěrečném play-off sebejistě deklasoval srbský Partizan (5:0, 1:0).

Kouč FC Johannes Hoff Thorup nemá k dispozici finského útočníka Antmana, jeho protějšek Kartal postrádá Lincolna s Morem. "Nordsjaelland není příliš známý soupeř, nicméně my jsme viděli jeho letošní zápasy v Konferenční lize a je nám jasné, že nás čeká opravdu těžká práce. O jakémkoli podcenění nemůže být řeč, pozor si musíme dávat na jeho standardní situace a rychlé protiútoky," prohlásil Kartal s velkou opatrností.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 4.02 - 5.01

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Ludogorec Razgrad - Spartak Trnava

čtvrtek 18:45

Slovenský fotbal bude mít ve skupinových fázích dva zástupce a Slovan Bratislava doplní Trnava. Spartak se v hlavní části naposledy představil před 25 lety, tehdy hrál Pohár vítězů pohárů a dostal se do druhého kola.

Trnava slavila úspěch ve všech třech předkolech. Postup před lotyšský FK Auda byl povinností, vyřazení Lechu Poznaň už představovalo příjemné překvapení a úspěšné tažení svěřenci Michala Gašparíka zakončili proti ukrajinskému Dnipro-1.

V základní skupině Spartak čekají dánský Nordsjaelland, turecké Fenerbahçe a hned na úvod bulharský Ludogorec. Trnava přitom nebude bojovat jen s bulharským soupeřem, ale i s početnou marodkou.

"Musíme udělal nějaké korektury v sestavě, jelikož nám na poslední chvíli kvůli viróze vypadl Štetina a připravený ještě není ani Daniel, u něhož jsme počítali, že by mohl být k dispozici," říká kouč Gašparík, jemuž scházejí i zranění Rusov, Djuričin a Bolaji a k tomu i nemocný Bukata.

"Když naši soupeři dostali do skupiny Trnavu, tak si možná řekli, že to bude povinných šest bodů. Naším úkolem bude jim vše co nejvíce znepříjemnit a nějaké body sebrat," pasuje Gašparík svůj tým do role outsidera skupiny. "Už jsme ale dokázali zdolat i papírově silnější soupeře, tak uvidíme, kam se dostaneme a co dokážeme," doplnil.

Spartak bojoval na dvou kolbištích a úbytek sil je znát na jeho výsledcích ve slovenské nejvyšší soutěži. Ze šesti zápasů vyhrál jenom dvakrát, na svém kontě má osm bodů a dělí se o šestou příčku tabulky se Slovanem Bratislava.

Ludogorec je suverénem bulharské ligy a nejlépe to dokumentuje fakt, že tamní nejvyšší soutěž opanoval už dvanáctkrát za sebou. Letos se mu ale příliš nedaří, ze sedmi duelů vytěžil na jeho poměry "pouhých" třináct bodů a nabral dvanáctibodové manko na vedoucí Lokomotiv Plovdiv, i když disponuje dvěma dohrávkami k dobru.

Ideální nebyla situace ani na pohárové scéně - ve druhém předkole Ligy mistrů si na něj vyšlápla Olimpija Lublaň, cestu do skupiny Evropské ligy mu pak zatarasil Ajax.

Ani domácí nebudou ve čtvrtek kompletní, na marodce jsou Anton Nedjalkov, Dinis Almeida, Kwadwo Duah a Denny Gropper.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.52 - 6.92

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Fenerbahçe SK (TUR)
0
0
0
0
0 : 0
0
Ludogorec Razgrad (BUL)
0
0
0
0
0 : 0
0
Spartak Trnava (SVK)
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Nordsjaelland (DEN)
0
0
0
0
0 : 0
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
JackDaniels.

Vysvetli mi niekto preco sedia Daniel a Prochazka? Ak v tom niesu zranenia tak je to takticky fail.... Posadiť najlepšie krídlo a kapitána...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele