Konferenční liga - preview 1. kola skupinové fáze

08.09.2022, 11:53, aktualizováno 08.09.2022, 11:53
Previews
Konferenční liga (© AFP)
Dva čeští zástupci se opět představí ve skupinové fázi Konferenční ligy - Slavia na úvod cestovala do Sivasu, zatímco Slovácko v Uherském Hradišti přivítá nepříjemný Partizan. Slovan Bratislava jde na litevský Žalgiris. West Ham jakožto jednoho z favoritů soutěže čeká FCSB, trápící se OGC Nice hostí 1. FC Köln...
Skupina A
Heart of Midlothian - Istanbul Başakşehir  (čtvrtek 18:45)
Když se Heart of Midlothian účastnil naposledy skupinové fáze evropských pohárů, psal se již hodně vousatý rok 2004. A proto, že s hlavní fází pohárové Evropy má pramalé zkušenosti, je pasován společně s lotyšským RFS do role outsidera skupiny. Jak moc velký skok se bude pro edinburský klub konat v Konferenční lize, bezpochyby naplno prověří ostřílený Basaksehir.

Loni prožili domácí ve skotské Premiership povedenou sezónu, uzmuli konečnou třetí příčku v tabulce a po dlouhé době si zajistili účast na evropské scéně v její podzimní části. "My si ale nemůžeme dovolit najednou přemýšlet tak, že získáme tolik a tolik bodů," přibržďoval euforii Robbie Neilson, manažer Hearts. "Hrajeme totiž proti dvěma nasazeným ekipám, které patří k absolutní špičce. Posledních pár výsledků nebylo vůbec dobrých, byli jsme zklamaní. Avšak je třeba dívat se dopředu. Ve čtvrtek nás čeká velký zápas, v němž se můžeme znovu rozjet."

Jestliže skotský výběr padl v uplynulých šesti duelech napříč všemi soutěžemi celkem pětkrát, pak ten hostující, který je zařazený společně s Fiorentinou do kategorie jasného kandidáta na postup dál, vykazuje naopak parádní formu. Zkraje ročníku na ligovém poli ze čtyř duelů ještě ani jednou neinkasoval, od začátku dubna ve všech dosavadních střetnutích neprohrál, tedy už osmnáctkrát za sebou! "Sledovali jsme dvě nebo tři utkání našeho soupeře. Dobře jsme se na něj připravili," ujišťoval Emre Belözoglu, trenér istanbulského mužstva. "Umí hrát v různých systémech, často ho mění i v průběhu hry. Máme nicméně svůj plán, pokusíme se držet míč a dominovat. Sehráli jsme letos v Konferenční lize už šest těžkých mačů a jsme nachystaní zase vyhrát. Určitě míníme v tabulce skončit na prvních dvou pozicích," vyslovil prvotní ambice.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.71 - 3.42 - 2.08
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
ACF Fiorentina - Rīgas Futbola skola  (čtvrtek 18:45)
Premiérový ročník Konferenční ligy jeden italský celek vyhrál a Fiorentina by ráda římské AS napodobila. Její cesta začíná doma ve Florencii, kam se ve čtvrtek navečer podívá lotyšský Rigas Futbola skola.

Fialky se na utkání Konferenční ligy připravily zápasem s Juventusem Turín a v něm mohly litovat svých neproměněných šancí. Sice jako první inkasovaly po brance Areka Milika, ale ze hry měly víc. Nejprve srovnal Christian Kouamé na 1:1 a především ve 44. minutě mohla Fiorentina otočit stav utkání ve svůj prospěch. To by ale Luka Jović musel proměnit nařízenou penaltu.

Teď se Fialky touží uvést lépe do evropských pohárů, v nichž chybí od sezony 2016/2017. Postup do skupiny si tým trenéra Vincenza Italiana vysloužil díky porážce nizozemského Twente, které ale hodně kousalo a bylo nebezpečným soupeřem. Celkové vítězství 2:1 ale Fialkám stačilo. Paradoxně to ale bylo poslední vítězství Fiorentiny, protože od té doby si připsala jen jednu porážku a čtyři remízy.

Pro lotyšský fotbal dokázal klub z Rigy velkou věc. Povedlo se mu dostat do hlavní soutěže evropských pohárů, což před ním v celé historii dokázal jen jeden klub. FK Ventspils, který se kvalifikoval do Evropské ligy v ročníku 2009/2010. A od té doby lotyšští fandové marně čekali na dalšího zástupce své země. Na cestě do základní skupiny Rigas porazil Hibernians a Linfield. Od tohoto zápasu vyhrál ještě další dva a minule si ve 27. kole Virslīgy připsal remízu s FC Rigou.

Pro toto utkání nebudou mít domácí k dispozici brazilského stopera Igora, který stojí kvůli kartám. Zranění jsou také Castrovilli s Duncanem. Trenér Viktors Morozs naproti tomu nemá žádné absence.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Dodô, Milenković, Quarta, Biraghi - Barák, Amrabat, Maleh - Kouamé, Jović, Sottil
Rīgas Futbola skola - pravděpodobná sestava:
Steinbors - Lipuscek, Sorokins, Jagodinskis, Mareš - Simković, Panic, Friesenbichler, Sarić - Ilić, Deocleciano
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.12 - 9.47 - 24.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Istanbul Başakşehir (TUR)00000:00
 ACF Fiorentina (ITA)00000:00
 Heart of Midlothian (SCO)00000:00
 Rīgas Futbola skola (LAT)00000:00
Skupina B
RSC Anderlecht - Silkeborg IF  (čtvrtek 18:45)
Belgický suverén na přelomu prvního a druhého desetiletý nového milénia se naposledy radoval z mistrovského titulu v roce 2017, od sezóny 2018/2019 se navíc vůbec neprobojoval do hlavní fáze jakéhokoli evropského poháru. Teprve letos zvládl nástrahy předkola Konferenční ligy a nyní bude plnit úlohu mírného favorita proti dánskému Silkeborgu. Hostům se letos zatím příliš nedaří a mnoho šancí na úspěch v Bruselu se jim nedává.

Anderlecht se na evropské scéně letos nejprve potkal s estonským Paide a hladce ho vyřadil po výsledcích 3:0, 2:0, vzápětí však narazilo na mnohem náročnějšího protivníka. Tím byl švýcarský BSC Young Boys, na jehož půdě nejprve vyhrál 1:0, pak ale před vlastními fanoušky utrpěl porážku ve stejném poměru a nakonec uspěl až díky brance v prodloužení. Po solidním startu do belgické nejvyšší soutěže se v posledních týdnech výrazně zasekl.

V předchozích třech případech totiž vybojoval jediný bod - o víkendu se rozešel smírně s Leuvenem (2:2) a tabulkou klesl až na osmé místo s deseti body. Hosté se představili ve 4. předkole EL a selhali, protože nestačili na finského vyzyvatele HJK Helsinky (0:1 a 1:1). V lize taktéž začali dobře, ale teď dvakrát po sobě prohráli, naposledy 0:1 v Kodani. V lize jim tedy patří čtvrtá příčka s třinácti body.

"Vstup do evropských pohárů je pro nás důležitý, v těžké konkurenci chceme skončit první a přímo si tak zajistit osmifinále Konferenční ligy. Oproti předchozím duelům musíme zlepšit práci s míčem a zakončení, taktéž je nutné zrychlit v přechodové fázi. Silkeborg určitě můžeme porazit, ale nesmíme ho podcenit," pronesl trenér Anderlechtu Felice Mazzu. Ten postrádá Ramana s Trebelem, hosté nenasadí Dahla, Linda, Pedersena a Gojaniho.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.25 - 6.43
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - FCSB  (čtvrtek 21:00)
West Ham i s dvojicí českých reprezentantů si brousí zuby na vítězství v celé soutěži. V EKL je jedním z hlavních favoritů, ale potvrdit to bude muset na hřišti. Skupina B je navíc hodně nevyzpytatelná a kterýkoliv soupeř může "Kladiváře" nemile zaskočit, což obzvlášť platí o rumunském FCSB. Bývalá Steaua se vrací do pohárů po pěti letech!

V minulé sezoně hráli Hammers Evropskou ligu a dokráčeli v ní až do semifinále, kde dvakrát nestačili na pozdějšího vítěze Eintracht Frankfurt. Letos startují až v pořadí třetí klubové soutěži s názvem Evropská konferenční liga a logicky jsou jejich ambice ty nejvyšší.

Parta manažera Davida Moyese však nevstoupila do nové sezony tou pravou nohou a v Premier League se zatím trochu nečekaně trápí. Po šesti kolech se nachází v sestupovém pásmu s pouhými čtyřmi body na kontě. Po vítězství na Aston Ville a domácí remíze s Tottenhamem to vypadalo, že se zvedá, ale víkendová porážka v derby s Chelsea vrátila "Kladiváře" zpět nohama na zem.

Ligový začátek tedy není optimální, ale Evropská konferenční liga je přeci jenom jiná soutěž. West Ham chce od prvního kola zadělat na postup a nepřipustit žádné komplikace. Proti FCSB půjde jednoznačně za vítězstvím. Je však otázkou nakolik Moyes obmění sestavu před víkendovým střetnutím s Newcastlem, které bude pro Londýňany důležité.

Pokud jde o FCSB, ten se vrací do skupiny evropských pohárů po dlouhých pěti letech. Přesně takhle dlouhou dobu končil v nevyzpytatelných předkolech. Například loni nestačil na Karagandu. Jinak měla Bukurešť povedenou sezonu a v rumunské lize obsadila druhé místo.

FCSB si dělá zálusk na postup, ale hned v prvním kole jí čeká nejtěžší možný soupeř West Ham, navíc na londýnské půdě. Oba soupeři se potkají poprvé od roku 1999. FCSB, tehdy ještě pod starým názvem Steaua Bukurešť postoupil v Poháru UEFA na úkor WHU po výsledcích 2:0 a 0:0.

V předkole proti Viborgu scházel Declan Rice, ale nyní je připraven do utkání zasáhnout. Moyes má všechny opory k dispozici, ale jak už bylo řečeno, zřejmě se některým změnám před víkendovým kolem Premier League nevyhne.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Areola - Kehrer, Ogbonna, Palmieri - Coufal, Rice, Lanzini, Cornet - Paquetá - Bowen, Scamacca
FCSB - pravděpodobná sestava:
Tarnovanu - Pantea, Tamm, Dawa, Radunović - Popescu, Edjouma - Cordea, Miculescu, Coman - Compagno
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.08 - 17.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.West Ham United (ENG)00000:00
 FCSB (ROU)00000:00
 RSC Anderlecht (BEL)00000:00
 Silkeborg IF (DEN)00000:00
Skupina C
Villarreal CF - Lech Poznań  (čtvrtek 18:45)
Villarreal nabral solidní formu a do dění Konferenční ligy se bude chtít uvést tím nejlepším možným způsobem. V předkole stál jen proti chorvatskému Hajduku Split, zatímco jeho další soupeř musel projít mnohem delší a náročnější cestu, aby si zahrál ve skupině.

Na první pohled musí být asi docela zvláštní, když vidíme Villarreal až v Konferenční lize, kterou je svou popularitou a kvalitou až třetí pod hlavičkou UEFA. Zvlášť, když ještě před pár měsíci se Villarreal chystal na boj s Liverpoolem v semifinále té nejprestižnější soutěže, Ligy mistrů. Tehdy to pro něj slavně nedopadlo, ale pořád to asi nebylo takové zklamání, jako když po skončení sezony bylo jeho jméno až na sedmém místě v lize.

Tým, který ještě nedávno bojoval s Juventusem nebo Bayernem Mnichov, se dostal jen do play-off Konferenční ligy. A trenér Unai Emery, známý specialista na Evropskou ligu, musel sledovat, jak jeho tým bojuje vlbec o skupinu s Hajdukem Split. Nicméně je odhodlán dát všechen um a schopnosti do vítězství v nové soutěži.

Před utkáním s polským Lechem Emery zmínil: "Náš soupeř je nesmírně kvalitní a z jeho posledních zápasů je vidět jeho síla. Je fyzicky velmi dobře připraven a dobře organizován. Hraje aktivně, ale zároveň dává důraz na obranu. Nebude pro nás snadné se mu postavit, ale hodláme vyhrát. Naším cílem je úplné vítězství celé soutěže, nic jiného nebereme."

Forma v tomto ročníku je na straně jeho svěřenců. Žlutá ponorka má za sebou šest soutěžních duelů, ale ani jednou neprohrála a kromě jediné remízy vyhrála pět ostatních duelů. Nicméně Lech je na tom v poslední době podobně. Odehrál víc zápasů, ale zejména poslední týdny jasně ukazují, že svěřenci trenéra Johna van den Broma našli správný rytmus.

Už ve třech posledních duelech polské Ekstraklasy vyhráli a ani jednou neinkasovali. Do Konferenční ligy se jeho hráči probojovali přes Dinamo Batumi, Vikingur Reykjavík a Dudelange. Ve všech případech bylo zcela zásadní domácí utkání, tak uvidíme, jak na tom budou ve skupině.

Je možné, že domácí trenér Emery bude chtít nechat některé hráče odpočinout, takže třeba náhradní brankář Reina by se mohl objevit mezi třemi tyčemi. K tomu připočítejme zranění Juana Foytha. Co se týče hostí z Polska, tak ti budou opět hodně spoléhat na kapitána a střelce Ishaka, zatímco po odpykání trestu se do hry vrací obránce Antonio Milić.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Reina - Femenia, Cuenca, Mandï, Pedraza - Chukwueze, Coquelin, Morlanes, Baena - Jackson, Morales
Lech Poznań - pravděpodobná sestava:
Bednarek - Pereira, Milić, Pingot, Rebocho - Murawski, Karlström - Skoras, Amaral, Velde - Ishak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.35 - 20.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Austria Vídeň - Hapoel Beer-Sheva  (čtvrtek 18:45)
Rakouský fotbal má v hlavní soutěži evropských pohárů tři zástupce a jedním z nich je Austria Vídeň. V Evropské konferenční lize se postupně utká s Beer-Shevou, Lechem Poznaň a Villarrealem. Jako první se ve Viola Parku představí izraelský soupeř.

Pro Austrii je to premiérová účast v Evropské konferenční lize. Loni jí vystavil stopku už ve 2. předkole islandský soupeř Breidablik UBK, což bylo velké překvapení. Ani letos jí kvalifikace nevyšla, tentokrát v Evropské lize neprošla přes Fenerbahçe, ale protože už se jednalo o poslední předkolo, zamířila do Konferenční ligy.

Austria loni obsadila v rakouské nejvyšší soutěži třetí místo a díky lepšímu koeficientu bylo jasné, že o skupinu evropského poháru nepřijde. Trenér Manfred Schmid tak musí tým z hlavního města připravit na boj na vícero frontách, což se na začátku sezony úplně nedaří. Austria začala rakouskou Bundesligu špatně, vyhrála až ve čtvrtém kole a teď o víkendu se také zrovna nevyznamenala, když jenom remizovala 2:2 s Austrií Lustenau.

Beer-Sheva bude pro domácí určitě těžkým soupeřem. Izraelský celek pravidelně startuje v evropských pohárech. V předminulé sezoně s ním měla čest pražská Slavia a například v Izraeli prohrála. S prázdnou se z Been-Shevy vrátilo i OGC Nice. Každopádně v minulé sezoně tým z jihu Izraele v Evropě chyběl a letos si má co vynahrazovat.

Domácí přivítají Beer-Shevu vůbec poprvé v historii. I tak se dá čekat ve Viola Parku hodně slušná návštěva.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.60 - 3.11
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Villarreal CF (ESP)00000:00
 Hapoel Beer-Sheva (ISR)00000:00
 Austria Vídeň (AUT)00000:00
 Lech Poznań (POL)00000:00
Skupina D
1. FC Slovácko - FK Partizan  (čtvrtek 18:45)
Hráči Slovácka vstoupí ve čtvrtek do Evropské konferenční ligy domácím zápasem s Partizanem. Tým z Uherského Hradiště se před vyprodaným hledištěm vůbec poprvé ve své historii představí v hlavní fázi některého z evropských pohárů. Dalšími účastníky silné skupiny D jsou Kolín nad Rýnem a Nice.

Slovácko se do skupinové fáze dostalo na třetí pokus. Vloni svěřenci trenéra Martina Svědíka ve 2. předkole Konferenční ligy vypadli až po penaltách s Lokomotivem Plovdiv. V tomto ročníku úřadující vítěz domácího poháru nestačil ve 3. předkole Evropské ligy na Fenerbahce. Ve 4. předkole Konferenční ligy ale vyřadil AIK Stockholm po výhrách 3:0 doma a 1:0 venku.

"Je to skvělý úspěch celého klubu a splněný sen. Jsme nováčky na evropské scéně a nemůžeme si vybírat. Čekají nás tři těžcí soupeři," uvedl trenér Slovácka Martin Svědík.

Partizan se do skupinové fáze dostal stejnou cestou jako čtvrtý celek uplynulé sezony české ligy. Mužstvo ze srbské metropole nestačilo ve 3. předkole Evropské ligy na kyperský tým AEK Larnaca (1:2 a 2:2), v závěrečném 4. předkole Konferenční ligy ale vyřadil maltský celek Hamrun Spartans.

Slovácko v generálce na Partizan remizovalo se Slavií 1:1 a nevyhrálo třetí kolo po sobě. "Byla to velmi dobrá a důležitá prověrka s evropským týmem. Zápas měl svoje tempo, nasazení a kvalitu. Hrát ve čtvrtek po nedělním zápase by neměl být pro dobře připravený tým problém. Věřím, že takovým týmem jsme," konstatoval Svědík, jehož svěřencům patří v nejvyšší soutěži osmé místo.

Naopak Partizan, s 27 tituly historicky druhý nejúspěšnější tým Srbska po Crvené zvezdě Bělehrad, neprohrál už sedm soutěžních duelů a v ligové generálce zvítězil na hřišti Kolubary 5:1. V neúplné tabulce srbské ligy je až sedmý.

"Černobílí" se v pohárech utkali s českými týmy ve čtyřech vyřazovacích dvojzápasech, naposledy v minulé sezoně v úvodním vyřazovacím kole Konferenční ligy porazili Spartu 1:0 venku a 2:1 doma.

Novou tváří Slovácka je stoper Tomáš Břečka, jehož klub zapsal na soupisku pro Konferenční ligu. Ve čtvrtek ale posila z turecké Kasimpasy k dispozici nebude. "Tomáš má za sebou dlouhý herní výpadek, letní přípravu absolvoval sám, musí ještě potrénovat s týmem a dostat se do rytmu. Nepustím ho na hřiště nepřipraveného," prohlásil Svědík.

Utkání s Partizanem má výkop v 18:45.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Ngyuen - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Trávník, Holzer - Mihálik.
FK Partizan - pravděpodobná sestava:
Popovič - Živkovič, Vujačič, Markovič, Uroševič - Belič, Traoré - Diabaté, Natcho, Menig - Gomes.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.63 - 3.31 - 2.77
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
OGC Nice - 1. FC Köln  (čtvrtek 18:45)
Tenhle souboj bezpochyby patří k velkým magnetům úvodního kola hlavní části Konferenční ligy. Nice i Kolín nad Rýnem působí v top pěti evropských soutěžích, a byť v nich nehrají ten největší prim, účast v evropských pohárech jim není z minulých ročníků vůbec cizí. Možná že ve finále by mohlo sehrát jejich vzájemné střetnutí velkou roli v boji o postup do další fáze.

Je jasné, že absolutní nováček skupinového zápolení v evropských pohárech ze Slovácka je pasován do role největšího outsidera. S celky z Francie a Německa, ba vlastně i se srbským Partizanem, se stěží může poměřovat zkušenostmi na této scéně, či finančními možnostmi. A zrovna aktuální dva protivníci by měli mít dle papírových prognóz přece navrch oproti oběma klubům na východ od nich. I proto může být duel mezi Les Aiglons a Die Geissböcke nejen zásadní pro otázku postupu, ale pokud se předpoklady naplní, také pro první místo v tabulce.

Výsledkově si zatím o dost lépe počínají hosté, byť k ideálům mají ještě daleko. Nakonec se jim povedlo zvládnout předkolo proti Fehérváru, a napravili tak rychlý výpadek z Německého poháru. "Nice má po individuální stránce nesmírně silný tým. Zaostává však za očekáváními," věděl hostující kouč Steffen Baumgart. "I tak si myslím, že na nás vyrukuje agresivní soupeř. Víme, že udělá všechno pro vítězství. Musíme si dát pozor na rychlý přechod do útoku, Nice má vážně velkou kvalitu. Na druhou stranu míníme implementovat na hřiště naši hru," slíbil.

Rezultáty OGC nemůžou fanouškům na jihu Francie dělat vůbec radost. Do Ligue 1 vstoupili u Azurového pobřeží dost mizerně, v tabulce okupují svěřenci trenéra Luciena Favreho pozice jen těsně nad hranicí sestupu a dosud uzmuli na ligové frontě jedinou výhru. V neděli si navíc svou reputaci nevylepšili ani v derby s Monacem. "Mohli jsme aspoň remizovat," hlesl během hodnocení prohry šéf lavičky Nice. "Vadí mi, že jsme více nedrželi míč, že nám chyběl pohyb a technika. Ztrácíme balóny ve chvíli, kdy je něco takového prostě nepřijatelného," zlobil se.

Ještě než přestoupil do Kolínu nad Rýnem, působil hostující záložník Alljís Schirí ve Francii, a to konkrétně v Montpellieru. "Tam jsem potkal Andyho Delorta a Gaëtana Labordeho, kteří měli na mou kariéru velký vliv," vzpomněl si na současné hráče Le Gym. "Velmi tak dobře znám jejich kvality a přednosti, vím, na co se nachystat. Je před námi složitý úkol," zakončil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.57 - 3.54 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FK Partizan (SRB)00000:00
 1. FC Köln (GER)00000:00
 OGC Nice (FRA)00000:00
 1. FC Slovácko (CZE)00000:00
Skupina E
FC Vaduz - Apollon Limassol  (čtvrtek 21:00)
Mezi největší senzace letošního ročníku evropských pohárů je bezesporu postup FC Vaduz do základní skupiny Evropské konferenční ligy. Je to vůbec poprvé, co se lichtenštejnský celek probojoval do hlavní soutěže a ani to nemusí být ještě konečná. V prvním zápase vyzve Vaduz kyperského mistra Apollon Limassol.

Lichtenštejnský zástupce bude ve skupině jednoho z evropských pohárů vůbec poprvé. Vaduz si účast bezesporu zaslouží, neboť v předkolech přešel přes tři soupeře - slovinský Koper, turecký Konyaspor a především rakouský Rapid Vídeň.

Vaduz už nemá ve skupině co ztratit, ale los mu nadělil kvalitní, nicméně schůdné soupeře. Apollon i Dnipro by nemuseli být neřešitelným rébusem a i z tohoto hlediska je první domácí duel nesmírně klíčový.

Co se týče Apollonu, ten má se skupinou evropských pohárů větší zkušenosti. V sezoně 2018/2019 si zahrál skupinu Evropské ligy a i když nepostoupil, nevedl si vůbec špatně. Ve společnosti Lazia, Eintrachtu Frankfurt a Olympique Marseille obsadil třetí místo. V následujících sezonách však v hlavní fázi pohárů chyběl.

Loni se stal Apollon kyperským šampionem, ale v předkolech Ligy mistrů se příliš neohřál a vypadl s Maccabi Haifa. Také v předkolech Evropské ligy bylo trvání velice krátké a po nezdaru s Olympiakosem zamířil do Evropské konferenční ligy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.21 - 3.49 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SK Dnipro-1 - AZ Alkmaar  (čtvrtek 21:00)
Ukrajinský fotbal se po válečném konfliktu pomalu a jistě vrací na scénu, nyní se v základní skupině Konferenční ligy představí Dnipro. To sice nemůže hrát na vlastním stadionu v Dněpropetrovsku a za azyl muselo vzít stadion ve slovenských Košicích, i přesto bez šance na bodový zisk určitě není. V duelu s nizozemským Alkmaarem je považováno za outsidera, ale překvapit rozhodně může.

Domácí výběr po dlouhé herní pauze bez mistrovských utkání započal svůj "návrat" proti kyperské Larnace a ani jedno utkání se mu nepovedlo, protože prohrál v obou případech po výsledcích 0:2 a 0:3. Vzápětí si ale spravil chuť na ligové scéně, neboť senzačně zvítězil s Dynamem Kyjev ve vysokém poměru 3:0 a poté neinkasoval ani s celkem Veres Rivne (2:0). Hosté odehráli mnohem více zápasů a oproti soupeři by tak mohli mít méně sil.

Svěřenci trenéra Pascala Jansena mají za sebou pět ligových kol a jedinou ztrátu zaznamenali v dohrávce 3. kola s Nijmegenem (1:1), v Eredivisii jim proto patří třetí místo se třinácti body a za vedoucím Ajaxem zaostávají o body dva. V předkolech KL nejprve přešli přes skotské Dundee (0:1, 0:7) a poté hladce vyřadili portugalské Gil Vicente (4:0, 1:2). V konkurenci lichtenštejnského Vaduzu a kyperského Apollonu Limassol jsou považováni za jasného aspiranta na první místo ve skupině E.

"Tato role může být velmi ošemetná, protože všichni naši soupeři mají své kvality a podceňovat je nemůžeme. Forma našeho příštího rivala je pro nás velkou neznámou, ale po herní stránce jsme stoprocentně připraveni. Za žádnou cenu si nesmíme myslet, že postup do osmifinále máme v kapse," řekl s varovným hlasem devětačtyřicetiletý Jansen.

Domácí mohou nastoupit v nejsilnějším možném složení, AZ postrádá Karlssona, Vanheusdena i řeckého kanonýra Pavlidise a mimo hru možná zůstane také Martins Indi. Naopak do základní jedenáctky by se mohl vrátit uzdravený Bazoer.
SK Dnipro-1 - pravděpodobná sestava:
Araujo - Adamjuk, Svatok, Sarapij, Busanello - Huculjak, Pichaljonok, Babenko, Hamache - Dovbyk, Hromov
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Verhulst - Chatzidiakos, Beukema, Dekker, Kerkez - Clasie, Reijnders - Evjen, De Wit, Van Brederode - Odgaard
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.54 - 4.59 - 1.49
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar (NED)00000:00
 Apollon Limassol (CYP)00000:00
 FC Vaduz (LIE)00000:00
 SK Dnipro-1 (UKR)00000:00
Skupina F
Molde FK - KAA Gent  (čtvrtek 21:00)
Belgický Gent určitě bude chtít zaútočit na jarní fázi evropských poháru, ovšem momentálně se nachází v herní krizi a potřebuje ji co nejdříve překonat. Na úvod skupinové fáze Konferenční ligy zavítá do Molde a doslova ho čeká zkouška ohněm. Domácí výběr musel projít hned třemi předkoly a chvíli to s ním nevypadalo dobře, nakonec však uspěl a po dvou letech ho tedy čeká hlavní fáze některého z evropských pohárů.

Molde pomalu a jistě finišuje v norské lize a devět kol před koncem má našlápnuto k tomu, aby se po třech letech vrátilo na ligový trůn. Ve víkendové generálce na tento čtvrteční duel fantasticky zvládlo šlágr s mistrem posledních dvou sezón Bodø/Glimt a po vysoké výhře 4:1 si vytvořilo již solidní desetibodový odstup, který se pokusí uhájit až do samotného konce. V předkolech si postupně poradilo se švédským Elfsborgem, maďarskou Kisvárdou i rakouským Wolfsbergerem.

Gent sice před týdnem překvapil v dohrávce na půdě Anderlechtu (1:0), jenomže v neděli znovu prokázal nevyrovnanost výkonů a podlehl Charleroi 1:2. "Příprava nebyla snadná, ale jsme odhodláni bojovat o to, abychom pokračovali v Konferenční lize i na jaře. Hned první utkání může napovědět, jak na tom opravdu jsme. Molde před vlastními fanoušky příliš často neprohrává, před námi je tedy velká výzva," uvedl opatrně hostující lodivod Hein Vanhaezebrouck. Hosté v play-off o EL jasně nestačili na kyperskou Omonii po dvou shodných porážkách v poměru 0:2.

Oba nadcházející soupeři mají poměrně velké potíže s marodkou. FK určitě nemůže využít služeb Ellingsena, Haraldseida, Sinyana a Ullanda-Andersena, na trávníku se možná neobjeví ani Linnes.

KAA nemůže počítat s De Sartem, Owusuem a Tissoudalim, jistotu startu dále nemá Fortuna. Oba soupeři se spolu na evropském kolbišti ještě nikdy v historii neutkali a čeká je tak vzájemná premiéra.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.81 - 3.33
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Shamrock Rovers - Djurgårdens IF  (čtvrtek 21:00)
Podruhé ve své historii se účastní Shamrock Rovers skupinové části evropských pohárů. Když se v roce 2011 domácí rvali v Evropské lize, utrpěli šest porážek ze šesti utkání, přitom jako hráč krátce předtím působil v dresu Hoops rovněž současný trenér Stephen Bradley. A pro něj se jakožto pro hlavního lodivoda jedná v Konferenční lize v duelu s Djurgardens o premiéru.

Tedy hovoříme-li v souvislostí hlavní fáze této soutěže, kam klub z Jižního Dublinu spadnul poté, co se neúspěšně prodíral předkoly Ligy mistrů a Evropské ligy. I tak ovšem irský celek bere kvalifikaci mezi dvaatřicítku nejlepších jako solidní sukces, který se u Rovers rozhodně nekoná každou sezónu. Bradley tehdy atmosféru pohárové Evropy na úrovni Evropské ligy nezažil, zkraje roku 2011 totiž přestoupil ke konkurenci do St Patrick's Athletic. Teď už mu nicméně pompézní atmosféra neunikne. Může brát postup do uskupení písmene F jako velkou odměnu za svou dlouholetou práci, kterou v Tallaghtu vykonává nepřetržitě již od roku 2016.

Též pro Djurgardens je vystoupení v podzimním období Konferenční ligy prestižní záležitostí, ani v Johanneshovu totiž nejsou na pohárovou Evropu zvyklí s velkou pravidelností. Většinou v minulosti končila pouť švédského výběru v předkolech, teď se mu zdařilo vyřadit ostřílený APOEL v rozhodujícím dvojzápase. Také pro svěřence koučů Kima Bergstranda a Thomase Lagerlöfa bude vůbec nejdůležitější posbírat co nejvíce zkušeností a snažit se zaskočit Molde společně s Gentem. Právě tihle soupeři by po papírové stránce měli zápolit o první dvě příčky.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.66 - 3.40 - 2.11
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.KAA Gent (BEL)00000:00
 Molde FK (NOR)00000:00
 Shamrock Rovers (IRL)00000:00
 Djurgårdens IF (SWE)00000:00
Skupina G
KF Ballkani - CFR Cluj  (čtvrtek 18:45)
Kosovský fotbal napjatě očekává svou premiéru ve skupinové fázi evropských pohárů. Malý a rozhodně ne všemi uznávaný stát reprezentuje ve skupině G mistr země Ballkani, jenž následující šestidílné potkávání soupeřů ze starého kontinentu započne soubojem s rumunskou Kluží.

Ballkani započalo putování předkoly neúspěšně, když si ještě v rámci Ligy mistrů vylámalo zuby na litevském Žalgirisu. V Evropské konferenční lize už ale vyšel kosovský mistr ze všech dvojzápasů jako vítěz. Nejprve suverénně přemohlo La Fioritu ze San Marina, následně po velkém dramatu zdolalo také islandský Klaksvík a v závěrečném čtvrtém předkole oslavilo postup po výhře nad makedonským Shkupi.

Zatímco Ballkani bude na podzim především nasávat atmosféru evropské kopané, Kluž patří mezi tradiční vyslance rumunské kopané. Svého času působila také ve skupinách Ligy mistrů, na tu si ovšem letos musela rychle nechat zajít chuť poté, co ostudně nestačila na arménský Pjunik Jerevan. Ani v předkolech Konferenční ligy mužstvo ze Sedmihradska moc nepřesvědčovalo, přesto si vedlo lépe než protivníci a počtvrté v řadě nechybí ve skupinové fázi jedné z evropských soutěží.

V rumunské lize se Kluži zatím tolik nedaří. Již třikrát prohrála a v tabulce Ligy I okupuje až sedmou příčku. To Ballkani zůstává v kosovské Superlize stoprocentní a na vedoucí Gjilani ztrácí jen kvůli menšímu počtu odehraných zápasů.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.55 - 3.14 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sivasspor - Slavia Praha  (čtvrtek 21:00)
Slávisté ve čtvrtek večer na hřišti Sivassporu vstoupí do skupiny Evropské konferenční ligy. Úřadující čeští vicemistři se proti vítězi Tureckého poháru pokusí potvrdit roli mírného favorita a zahájit hlavní fázi soutěže ziskem tří bodů. Trápící se Sivasspor bude usilovat o první vítězství v sezoně.

Dalšími dvěma týmy ve skupině G jsou Kluž a kosovský nováček Ballkani. Do osmifinále přímo postoupí jen celky z prvních míst tabulek, druzí v pořadí se ve vyřazovací fázi o kolo dříve utkají s kluby na třetích příčkách v Evropské lize. Slávisté jsou podle bookmakerů jednoznačným favoritem na vítězství ve skupině.

Sivasspor se do Konferenční ligy přesunul poté, co v závěrečném 4. předkole Evropské ligy vypadl po dvou porážkách s Malmö. Slávisté naopak přešli v kvalifikaci přes tři předkola - postupně vyřadili gibraltarský St Joseph's, Panathinaikos Atény a Čenstochovou.

Pražané si zahrají v pohárech skupinu už pošesté za sebou, v minulé sezoně při premiéře Konferenční ligy došli na jaře až do čtvrtfinále. Finále druhého ročníku soutěže bude v příštím roce hostit stadion Slavie v Edenu.

Sivasspor, na který čeká v pohárech skupina podruhé, v úvodu sezony tápe a v dosavadních osmi soutěžních zápasech nezvítězil. "Sivasspor byl v kvalifikaci neúspěšný s Malmö. Zápasy jsme viděli stejně jako třeba jejich (ligový) duel s Besiktasem Istanbul. Mají kvalitní hráče, co se týče fotbalovosti, na balonu jsou silní. Uvidíme, jaké bude jejich kolektivní pojetí. V defenzivě bychom je měli předčit. Určitě chceme přivézt tři body," řekl pro klubovou televizi asistent trenéra Slavie Zdeněk Houštecký.

Pražané v únoru v posledním souboji s tureckým soupeřem po dvou výhrách 3:2 přešli na úvod vyřazovací fáze Konferenční ligy přes Fenerbahce. "Každý zápas a soupeř je jiný. S Fenerbahce nám to vyšlo jak venku, tak doma. Bylo to ve vyřazovací fázi, tam se hrají zápasy trochu jinak. Ve skupině, když uděláte chybu, se to dá pořád napravit. Hráči by proto měli hrát s větší lehkostí. Budeme se snažit hrát svou hru a snad to vyjde," přál si spolupracovník hlavního trenéra Jindřicha Trpišovského.

Sivasspor v posledních dvou domácích zápasech neskóroval a po víkendové bezbrankové remíze s Karagümrükem mu v turecké lize patří až 15. místo. Slávisté naopak vedou domácí soutěž o skóre před Plzní, která má utkání k dobru. V neděli hráli na Slovácku 1:1.

"Tým se v posledních zápasech zlepšuje, noví hráči se postupně adaptují. Zápas se Slavií je velmi otevřený, může skončit jakýmkoliv výsledkem. Myslíme jen na to, abychom skórovali a získali body," řekl na tiskové konferenci trenér Sivassporu Riza Calimbay.

Desátý celek minulé sezony turecké ligy má v kádru řadu Afričanů, k oporám patří ofenzivní hráči Max Gradel, Clinton N'Jie a Mustapha Yatabaré či obránce Ugur Ciftci. Klub navíc před pár dny angažoval nigerijského útočníka Ahmeda Musu.

Sivasspor hraje domácí zápasy na teprve šest let starém stadionu pro více než 27 tisíc diváků. "Ze zkušenosti proti Fenerbahce víme, že v Turecku je bouřlivé a hodně fotbalové prostředí. Sivasspor má krásný stadion. Na to se každý hráč nebo člen týmu těší," prohlásil Houštecký.

Zápas má výkop ve čtvrtek ve 21:00 SELČ, v Sivasu je o hodinu více. Slavii opět trápí poměrně rozsáhlá marodka. V Praze zůstali brankář Ondřej Kolář, obránce Eduardo Santos a ofenzivní univerzálové Ondřej Lingr a Yira Sor. Na soupisce pro skupinu Konferenční ligy navíc nejsou na delší dobu zranění Jan Bořil, David Hovorka a Václav Jurečka.
Sivasspor - pravděpodobná sestava:
Vural - Paluli, Gutas, Appindangoyé, Ciftci - Keita - Yatabaré, Charisis, Ulvestad, Gradel - James.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Masopust, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Holeš, Tiéhi - Usor, Ševčík, Schranz - Tecl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.74 - 3.44 - 2.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha (CZE)00000:00
 CFR Cluj (ROU)00000:00
 Sivasspor (TUR)00000:00
 KF Ballkani (KOS)00000:00
Skupina H
FC Basilej - Pyunik Jerevan  (čtvrtek 21:00)
Arménie hraje po fotbalové stránce v Evropě bezpochyby druhé housle. Ale už druhým rokem po sobě se může pyšnit jedním účastníkem v hlavní fázi evropských pohárů. A jestliže loni se prodral do skupinové fáze Konferenční ligy Alaškert, nyní si účast může užívat jeho městský konkurent Pjunik. Basilej doma proti němu každopádně bude plnit roli výsostného favorita.

Svěřenci kouče Jegišeho Melikjana během léta splnili prvotní cíl, to když ve druhém předkole Ligy mistrů vyřadili lucemburské Dudelange. V tu chvíli získali jistotu, že ať už v následných bojích o milionářskou frontu či Evropskou ligu dopadnou jakkoli, na podzim si zahrají aspoň třetí nejprestižnější klubovou soutěž Evropy. Los jim navíc přiklepl docela hratelnou skupinu, v níž by se chtěli porvat hlavně se Žalgirisem o jakýkoli bodový úspěch. Doplňme, že v celém uskupení figuruje ještě bratislavský Slovan, který by společně s Basilejí měl cílit na play-off.

Byť švýcarský klub na ligovém poli není tím suverénem, jakým bez příkras býval v několika předchozích letech, jerevanský protivník by mu vážně neměl stát jakkoli v cestě. Na úvod by se zaváhání nemuselo vyplatit, pokud navíc hodlá usilovat také o první příčku v tabulce. "Dva zápasy Pjuniku jsem sledoval. Udělali jsme si tedy svůj obrázek," povídal Alexander Frei, šéf lavičky Bebbi. "Předáváme si vždy maximum informací, jež máme k dispozici," ubezpečoval.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 7.82 - 19.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Bratislava - Žalgiris Vilnius  (čtvrtek 21:00)
Posledný slovenský pohárový zástupca ŠK Slovan Bratislava odohrá vo štvrtok prvý duel skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy UEFA. Jeho súperom bude litovský majster Žalgiris Vilnius.

"Veľmi ste nám pomohli. Sami ste videli, ako sme bojovali vždy až do poslednej sekundy a ako sme sa tešili, keď nás Eric Ramírez nožničkami udržal v hre (proti Mostaru - poznámka). Ukázali sme vášeň pre futbal. Verím, že takýchto chvíľ zažijeme viac. Vaša podpora je pre nás veľmi dôležitá a aj vo štvrtok potrebujeme presne to, čo ste nám dali pri posledných zápasoch," odkázal fanúšikom Andre Green.

Belasí v stredu dopoludnia trénovali na tréningovom ihrisku. "Európske večery sú niečím špeciálne. Cítim niečo iné na štadióne, medzi fanúšikmi, zápasy sa hrajú pod svetlami a cestujeme po celej Európe. Sme plní očakávaní. Cítime obrovskú motiváciu a nevieme sa dočkať štvrtka," pokračoval prvý Angličan v belasom drese.

Litovčania počas cesty do skupiny vyradili napríklad švédske Malmö, ktoré minulý rok hralo skupinu Ligy majstrov. "Ľudia si možno povedia, že Litva nie je až taká futbalová krajina, ale to vôbec nehrá úlohu. Vôbec si nemyslím, že to bude ľahké. Tieto tímy sú v skupine z nejakého dôvodu. Musíme byť veľmi koncentrovaní od prvej minúty. Som presvedčený, že pred domácim publikom dáme do toho všetko. Očakávam ťažký zápas, no urobíme všetko pre to, aby bol pre nás úspešný," vyhlásil Andre Green.

V predkolách strelil dva góly Olympiakosu, v minulej sezóne sa v Európskej konferenčnej lige presadil štyrikrát. "Tento rok chcem osobne a predovšetkým tímovo dosiahnuť ešte viac. Cítim sa silnejší a lepšie pripravený, než pred rokom. Máme motiváciu prekonať náš bodový rekord z minulej sezóny a chceme bojovať o postup zo skupiny," uzavrel Andre Green.

Slovan a Vilnius vybehnú na trávnik Tehelného poľa vo štvrtok o 21:00.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 3.84 - 5.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)00000:00
 Slovan Bratislava (SVK)00000:00
 Žalgiris Vilnius (LTU)00000:00
 Pyunik Jerevan (ARM)00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Dnes snad v Intertotu za plný počet bodů do českého koeficientu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak určitě

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele