Konferenční liga - preview 1. kola ligové fáze

Včera, 10:00, aktualizováno dnes, 10:00
Previews
Christopher Nkunku (© AFP)

Dvěma zápasy odstartoval nynější ročník Konferenční ligy v novém formátu už ve středu, ve čtvrtek je pak potřeba rozluštit otázku výsledků šestnácti zápasů. Mladá Boleslav se představí v Arménii, Chelsea vyzve Gent, doma se ukážoz také Heidenheim a Fiorentina.

1. FC Heidenheim - Olimpija Lublaň

čtvrtek 18:45

V Německu již Olimpija jeden tým pořádně podráždila, a sice Kolín. Tentokrát chce zaujmout i čistě na sportovním poli. Ligovou fázi Konferenční ligy zahájí v Heidenheimu, který hraje evropské poháry poprvé ve své historii.

Do podzimní části soutěže se Olimpija musela prokousat přes tři předkola. V nich mimochodem zdolala v Evropě již ostřílený Šeriff Tiraspol a následně pětigólovým přídělem zaskočila Rijeku. "Naše cesta do Evropy nebyla jednoduchá. Vložili jsme do ní hodně úsilí a odvedli skvělou práci. Je to dárek pro tým, ale nejvíc si ho užijeme, když využijeme šest nových příležitostí a budeme se snažit o dobré výsledky. Jsme tu proto, abychom soutěžili," řekl před střetem v Heidenheimu trenér slovinského celku Víctor Sánchez.

Heidenheim si Konferenční ligu vysloužil vynikajícími výsledky v nováčkovské sezoně nejvyšší německé soutěže. Na rozdíl od Olimpije poté absolvoval jen jedno předkolo, v němž si poradil se švédským Häckenem.

Kouč Heidenheimu Frank Schmidt je znám dobrým čtením soupeřů. A zdá se, že je připraven i na Olimpiji. "Lublaň pod novým trenérem ještě neprohrála. Ani v lize, ani v kvalifikaci (evropských pohárů). To je 16 zápasů, z nichž zatím jedenáctkrát vyhrála a pětkrát remizovala. Pozoruhodné je, že inkasovala velmi málo gólů. Často hraje s podobným týmem a rotuje jen minimálně," všiml si Schmidt, jenž rovněž upozornil na nebezpečného levého beka Davida Sualeheho i ofenzivní štiky Dioga Pinta s Raulem Floruczem.

Na marodce Heidenheimu zůstává útočník Mathias Honsak, k tomu je nejistý start dalšího forvarda Mikkela Kaufmanna. Po menším zranění by naopak měl být fit Léo Scienza.

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Muller - Busch, Mainka, Gimber, Föhrenbach - Schoppner, Dorsch - Scienza, Wanner, Breunig - Pieringer

Olimpija Lublaň - pravděpodobná sestava:
Vidovšek - Silva, Ratnik, Muhamedbegović, Sualehe - Florucz, Doffo, Agba, Blanco - Lucas, Durdov

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.05 - 5.89

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Noah - FK Mladá Boleslav

čtvrtek 18:45

Mladá Boleslav ve čtvrtek v Jerevanu rozehraje proti arménskému týmu FC Noah ligovou fázi Konferenční ligy. Středočeši se vracejí do hlavní soutěže evropského poháru po 17 letech, jejich soupeře čeká premiéra. Duel na Národním stadionu Vazgena Sarkisjana začne v 18:45 a odřídí ho bulharští sudí v čele s hlavním Radoslavem Gidženovem.

Mladá Boleslav dosud hrála hlavní fázi evropských soutěží pouze v sezonách 2006/07 a 2007/08 v Poháru UEFA. V aktuálním ročníku vyřadila v předkole Konferenční ligy litevský Transinvest, Hapoel Beer Ševa a maďarský Paks. Noah postupoval dokonce od prvního předkola a na své cestě zdolal i favorizované soupeře AEK Atény a Ružomberok.

"Je to trochu neznámá, zápasy jdou navíc rychle po sobě a nemůžeme koukat moc dopředu. Máme ale dost času se na Noah připravit," uvedl mladoboleslavský kouč Andreas Brännström po nedělní ligové remíze 1:1 v Plzni. "Proti Viktorii jsme předvedli mnohem organizovanější výkon než v předchozích zápasech. Přesně takhle musíme hrát v evropských pohárech, zejména venku," přidal švédský trenér.

Jerevanský klub byl založen teprve v roce 2017 a během krátké existence skončil v arménské lize třikrát na druhé příčce. Portugalský trenér Rui Mota se na hřišti spoléhá především na své krajany a Brazilce, v mužstvu jsou i další cizinci. Domácích fotbalistů nastupuje minimum.

"Osobně s arménským fotbalem zkušenosti nemám. Musíme se co nejlépe nachystat, abychom zápas s neznámým soupeřem zvládli. V takovém případě je hlavně potřeba hrát a plnit úkoly, jak si přeje trenér. Posuzovat naše ambice a soupeřovu sílu nechci, každý tým, který se prokouše kvalifikačními předkoly, musí mít kvalitu," podotkl kapitán Marek Matějovský.

Právě pamětník mladoboleslavské účasti ve skupině Poháru UEFA se může ve čtvrtek stát nejstarším fotbalistou, který nastoupil v hlavní fázi Konferenční ligy. Matějovskému bude v den zápasu 42 let, 9 měsíců a 13 dní, dosavadního rekordmana brankáře Pepeho Reinu by překonal o více než dva roky. Mezi hráči do pole by byl nejstarší dokonce napříč všemi třemi současnými evropskými soutěžemi včetně Ligy mistrů a Evropské ligy.

Stadion Noahu nesplňuje parametry pro evropské poháry, hrát se proto bude na Národním stadionu Vazgena Sarkisjana pro takřka 15 tisíc diváků, který je rovněž v Jerevanu. Středočeši budou čelit bezchybné bilanci soupeře, který odehrál v klubové historii v pohárech pět domácích utkání a všechna vyhrál s celkovým skóre 16:1. Mladá Boleslav na druhou stranu zvítězila ve všech třech venkovních duelech v předkole.

Konferenční liga se stejně jako další evropské soutěže hraje od této sezony novým formátem. Všem týmům přisoudil los v ligové fázi jednoho soupeře z každého ze šesti výkonnostních košů. Všechna mužstva odehrají tři zápasy doma a tři venku. Výsledky se započítají do celkové tabulky, osm nejlepších postoupí přímo do osmifinále, dalších 16 celků bude hrát 1. kolo play off.

FC Noah - pravděpodobná sestava:
Čančarevič - Castro Ferreira, Muradjan, Silva, Thorarinsson - Gamboš, Sangare - CInari, Manveljan, Pinson - Gregório

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Trmal - Králik, Suchý, Donát - Fulnek, Vydra, Sakala, Kostka - Kušej, Ladra, Jawo

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.73 - 3.32 - 2.78

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Legia Varšava - Real Betis

čtvrtek 18:45

Polská Legia musela v tomto ročníku projít hned třemi předkoly Konferenční ligy, aby si zahrála v hlavní fázi, a to se jí i přes několik problémů nakonec povedlo. Nyní na úvod třetího nejprestižnějšího evropského klubového poháru bude plnit úlohu outsidera a ráda by překvapila španělský Betis, což v žádném případě nebude snadné, protože celek ze Sevilly má jen ty nejvyšší ambice.

Patnáctinásobný polský mistr se naposledy radoval z titulu před třemi lety, loni si taktéž zahrál Konferenční ligu a po úspěšném vystoupení ve skupině skončil před branami osmifinále. V tomto ročníku musel absolvovat velmi náročný program a v Ekstraklase nemůže být se svými výkony příliš spokojen, neboť se po deseti odehraných zápasech nachází až na sedmém místě tabulky s patnácti body.

Klub z Varšavy v předešlém ligovém kole remizoval s týmem Górnik Zabrze (1:1), v předkolech Konferenční ligy postupně vyzrál na velšský Caernarfon Town, dánské Brøndby a kosovskou Dritu. V jeho základní sestavě by se měl znovu objevit zkušený český útočník Tomáš Pekhart, jenž doposud vsítil tři góly, naopak teprve čtyřiatřicetiletý portugalský trenér Gonçalo Feio nemůže využít služeb kolumbijského záložníka Elitima, mimo hru zřejmě bude i Jedrzejczyk.

Betis v posledních letech patří mezi stálice na evropské scéně a do evropských pohárů se opětovně probojoval díky sedmému místu v předešlém ročníku La Ligy, hlavní fázi si zajistil díky dvěma výhrám nad ukrajinským vyzyvatelem Kryvbasem (3:0, 2:0). Letos ve španělské nejvyšší soutěži posbíral dvanáct bodů v osmi duelech a patří mu osmá příčka, naposledy udolal Espanyol Barcelona nejtěsnějším poměrem 1:0.

Dlouholetý chilský trenér Manuel Pellegrini, který sedí na lavici sevillského týmu od července roku 2020, nemůže tentokráte počítat s Carvalhem, Iscem a Sabalym, odpočívat navíc bude hvězdný argentinský kanonýr Lo Celso. "Hrát v pohárové Evropě je pro nás vždy velkou ctí a my nevypustíme ani jeden zápas. Legia se proti nám bude chtít vytáhnout a již v minulosti ukázala, že hlavně doma umí porazit téměř kohokoli," pronesl Pellegrini s velkým respektem k nadcházejícímu protivníkovi.

Legia Varšava - pravděpodobná sestava:
Tobiasz - Augustyniak, Pankov, Kapuadi - Chodyna, Kapustka, Oyedele, Luquinhas, Vinagre - Pekhart, Alfarela

Real Betis - pravděpodobná sestava:
Silva - Bellerin, Llorente, Natan, Perraud - Cardoso, Altimira - Diao, Fornals, Ezzalzouli - Roque

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.24 - 3.72 - 1.86

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - The New Saints FC

čtvrtek 21:00

Fiorentina ve čtvrtečním utkání s The New Saints dost možná nepostaví to nejlepší, co má k dispozici, ale přesto by svou kvalitou i zkušenostmi měla mít k výhře mnohem blíž než velšský celek. Ten se v Konferenční lize objeví vůbec poprvé ve své historii.

V Konferenční lize existuje jen málo týmů, které by dokázaly tak velké věci jako Fiorentina. Toskánský celek se dostal už dvakrát po sobě do finále a teď by rád zkompletoval hattrick, jen chce být trochu úspěšnější. Už ve dvou finálových střetech Fiorentina podlehla, po West Hamu totiž nestačila ani na Olympiakos. To nakonec rezultovalo v odchod a konec cyklu trenéra Vincenza Italiana, jehož místo zaujal někdejší záložník Raffaele Palladino.

Nicméně pod jeho vedením zatím Viola zažívá hodně kostrbatý úvod sezony a nějakou vyrovnanost ve výkonech a výsledcích aby člověk pohledal. V předkole musely k postupu Fiorentiny přes Akademii Puskas posloužit až penalty, v Serii A pak okupuje až jedenácté místo. Na jejím kontě je po šesti odehraných duelech jen sedm bodů za čtyři remízy, jednu porážku a jednu výhru, takže na poměry Fialek nic příznivého.

Bez gólů se Fiorentina obešla i v posledním kole, kdy se hrálo prestižní toskánské derby. Empoli ani Fiorentina se nezmohly na víc než pár akcí, to bylo všechno. Oproti Fiorentině se u velšského klubu dá naopak mluvit o velmi dobré ligové formě. Mužstvo vedené trenérem Craigem Harrisonem je sice až na čtvrtém místě, ale zatímco většina týmů odehrála deset duelů, New Saints mají na kontě jen sedm zápasů. Klub, který v žebříčku UEFA figuruje až na 162. místě, získal titul v Cymru Premier lize již šestnáctkrát, teď ale pozná nové měřítko kvality.

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Kayodé, Martinez Quarta, Moreno, Biraghi - Adli, Richardson - Ikoné, Beltrán, Sottil - Kouamé

The New Saints FC - pravděpodobná sestava:
Roberts - Daniels, Bodenham, Davies, Redmond - Brobbel, Smith, D. Williams, Holden, Bradley - Oteh

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.04 - 17.80 - 53.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Chelsea FC - KAA Gent

čtvrtek 21:00

Chelsea v posledních dvou letech jen marně vzpomíná na zašlou slávu z předešlého desetiletí - v loňské sezóně totiž nepůsobila v žádném evropském poháru, letos bude plnit úlohu největšího favorita na triumf v Konferenční lize. Tato soutěž není pro anglické kluby z dlouhodobého hlediska příliš "atraktivní", nicméně The Blues mají o motivaci postaráno.

Londýnský celek se totiž může stát vůbec prvním klubem historie, který vyhraje všechny tři pohárové soutěže - novodobou éru Ligy mistrů naposledy ovládl v roce 2021, v Evropské lize triumfoval o dva roky dříve. Chelsea hned na úvod čeká velmi nepříjemný protivník z belgického Gentu, a i když bude plnit úlohu jasného favorita, nemusí to pro ni být vůbec snadný duel.

Svěřenci italského trenéra Enza Marescy se hlavně chtějí vrátit ne nejvyšší pozice v Premier League a do nového ročníku vstoupili celkem obstojně - v dosavadních šesti zápasech prohráli jen jednou a se třinácti body jim náleží čtvrté místo, přičemž za vedoucím Liverpoolem zaostávají o pouhé dva body. Naposledy přivítali Brighton a i díky čtyřem trefám Cola Palmera v rekordním čase zvítězili po výsledku 4:2.

Právě Palmer je momentálně považován za jeden z největších světových talentů, jelikož ve svých dvaadvaceti letech nasázel v tomto ročníku už šest branek, nicméně do tohoto utkání nezasáhne a bude odpočívat. "Některé zápasy jsme už bez něj hráli. Samozřejmě našemu týmu dává něco navíc a na trávníku je vždy rozdílový, ovšem vzhledem k velmi nabitému programu musíme hráče chránit. A odpočinek je také nesmírně důležitý," objasnil svou volbu čtyřiačtyřicetiletý Maresca.

Ten kromě Palmera nechá odpočívat i Laviu, Fofanu a Chilwela, kvůli zranění jsou mimo hru také James s Kellymanem. "Na zápas s Gentem se moc těšíme, protože Chelsea není zvyklá na to, aby vůbec nehrála v evropských pohárech. Návrat hodláme oslavit výhrou a rádi bychom odvedli maximum," má jasno Maresca.

Domácí celek se v závěrečném play-off o hlavní fázi Konferenční ligy celkem trápil se švýcarským celkem Servette Ženeva a nakonec ho vyřadil po výsledcích 2:0, 1:2. KAA mělo ještě trnitější cestu a muselo projít hned třemi předkoly, postupně si poradilo s Víkingurem, dánským Silkeborgem i srbským Partizanem. V belgické nejvyšší soutěži je prozatím třetí se šestnácti body o šest bodů za vedoucím Genkem. Kouč Wouter Vrancken se v tomto čtvrtečním klání musí obejít bez Kumse, Omgby a zřejmě i Hjulsagera.

Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Jorgensen - Acheampong, Disasi, Badiashile, Renato Veiga - Lavia, Dewsbury-Hall - Pedro Neto, Joao Felix, Mudryk - Nkunku

KAA Gent - pravděpodobná sestava:
Roef - Mitrovič, Watanabe, Torunarigha - Fadiga, Ito, Delorge-Kneiper, Brown - Gandelman, Dean, Surdez

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.99 - 15.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Vitória SC Guimarães (POR)
1
1
0
0
3 : 1
3
2
Rapid Vídeň (AUT)
1
1
0
0
2 : 1
3
3
Panathinaikos FC (GRE)
0
0
0
0
0 : 0
0
Shamrock Rovers (IRL)
0
0
0
0
0 : 0
0
The New Saints FC (WAL)
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Lugano (SUI)
0
0
0
0
0 : 0
0
Heart of Midlothian (SCO)
0
0
0
0
0 : 0
0
FK Mladá Boleslav (CZE)
0
0
0
0
0 : 0
0
Petrocub Hîncești (MDA)
0
0
0
0
0 : 0
0
FC St. Gallen (SUI)
0
0
0
0
0 : 0
0
Cercle Bruggy (BEL)
0
0
0
0
0 : 0
0
TSC Bačka Topola (SRB)
0
0
0
0
0 : 0
0
Borac Banja Luka (BIH)
0
0
0
0
0 : 0
0
Jagiellonia Białystok (POL)
0
0
0
0
0 : 0
0
Larne FC (NIR)
0
0
0
0
0 : 0
0
Dinamo Minsk (BLR)
0
0
0
0
0 : 0
0
Pafos FC (CYP)
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Noah (ARM)
0
0
0
0
0 : 0
0
Víkingur Reykjavík (ISL)
0
0
0
0
0 : 0
0
Legia Varšava (POL)
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Kodaň (DEN)
0
0
0
0
0 : 0
0
KAA Gent (BEL)
0
0
0
0
0 : 0
0
ACF Fiorentina (ITA)
0
0
0
0
0 : 0
0
LASK Linz (AUT)
0
0
0
0
0 : 0
0
Real Betis (ESP)
0
0
0
0
0 : 0
0
Molde FK (NOR)
0
0
0
0
0 : 0
0
Chelsea FC (ENG)
0
0
0
0
0 : 0
0
1. FC Heidenheim (GER)
0
0
0
0
0 : 0
0
Djurgårdens IF (SWE)
0
0
0
0
0 : 0
0
APOEL Nikósie (CYP)
0
0
0
0
0 : 0
0
Omonia Nikósie (CYP)
0
0
0
0
0 : 0
0
HJK Helsinky (FIN)
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Astana (KAZ)
0
0
0
0
0 : 0
0
Olimpija Lublaň (SLO)
0
0
0
0
0 : 0
0
35
Istanbul Başakşehir (TUR)
1
0
0
1
1 : 2
0
36
NK Celje (SLO)
1
0
0
1
1 : 3
0

Zbývající zápasy

03.10. 18:45
Cercle Bruggy - FC St. Gallen
03.10. 18:45
FC Astana - TSC Bačka Topola
03.10. 18:45
Dinamo Minsk - Heart of Midlothian
03.10. 18:45
Molde FK - Larne FC
03.10. 18:45
Omonia Nikósie - Víkingur Reykjavík
03.10. 21:00
FC Kodaň - Jagiellonia Białystok
03.10. 21:00
FC Lugano - HJK Helsinky
03.10. 21:00
Petrocub Hîncești - Pafos FC
03.10. 21:00
Borac Banja Luka - Panathinaikos FC
03.10. 21:00
LASK Linz - Djurgårdens IF
03.10. 21:00
Shamrock Rovers - APOEL Nikósie

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Londoner

Tuhle soutěž musí Chelsea vyhrát, letos tam není absolutně žádný soupeř

Reagovat
Front hell

Za ty utracene miliardy to bude sladká odměna

Reagovat
Londoner

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele