Komise rozhodčích: Sparta proti Bohemians správně zahrávala penaltu

06.11.2023, 14:24
Aktuality
VAR (© AFP)

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR nařídil sudí Marek Radina penaltu pro Spartu v sobotním pražském derby proti Bohemians 1905 správně. Faulující obránce Matěj Hybš vrazil ve vápně do domácího Jana Kuchty bez snahy zahrát míč. Komise zároveň v komuniké uvedla, že v nedělním šlágru 14. kola mezi Slavií a Plzní rozhodčí správně nenařídili penaltu poté, co obránce Igoh Ogbu ve čtvrté minutě zasáhl rukou ve vápně do obličeje hostujícího Tomáše Chorého.

Penalta, z níž Sparta v polovině druhého dějství vstřelila úvodní gól pražského derby při vítězství 2:0, se příliš nepozdávala trenérovi Bohemians Jaroslavu Veselému. "Co mám říct? Kuchťák mě přesvědčuje, jak to byla penalta. Tak tady pískejme tyto soft penalty a bude to dobré," řekl na tiskové konferenci Veselý.

Komise rozhodčích dala za pravdu sudímu. "Hráč hostujícího družstva vrazil zezadu bez snahy hrát míčem do hráče domácího družstva a tím způsobil jeho pád. Jednalo se o přestupek," uvedla komise.

Potvrdila i verdikt sudích v čele s Daliborem Černým z úvodu nedělního šlágru na Slavii. Ogbu v souboji zasáhl rukou Chorého do obličeje, podle komise to ale na penaltu bylo málo. "Hráč domácího družstva se v přirozeném pohybu náhodně dotkl rukou obličeje hráče hostujícího družstva. O přestupek se nejednalo," konstatovala komise.

Další situace z ostře sledovaného duelu v Edenu nekomentovala, neboť se nedostaly mezi čtyři momenty vybrané médii, k nimž se podle manuálu od této sezony za jedno kolo vždy veřejně vyjadřuje. Plzeň po obratu zvítězila na Slavii 2:1 a připravila jí první porážku v ligové sezoně.

Mezi čtveřicí situací nefigurovala ani branka Luky Kulenoviće, který v 61. minutě rozhodl o výhře Liberce 1:0 nad Českými Budějovicemi. Hosté marně reklamovali, že se jednalo o postavení mimo hru. Trenér Dynama Marek Nikl poté dokonce na tiskové konferenci tvrdil, že má informace, že asistent rozhodčího považoval situace spíše za ofsajdovou.

"Myslím, že se tam nikdo z našich hráčů nezapomněl. Nevím úplně přesně. Dokonce jsem slyšel, že pomezní někomu z nás říkal, že si myslí, že to ofsajd byl. Takže nerozumím tomu, proč to třeba po tom gólu nezvedl a řešili to tak, jak to řešili. Holt se bohužel pro nás rozhodlo takhle. Hlavně si také myslím, že před touto situací byl otočený aut, ale to už je dávno pryč," uvedl Nikl.

Komise připustila, že v sobotním utkání mezi Jabloncem a Olomoucí sudí Filip Kotala v 21. minutě chybně neodpískal malou domů poté, co hostující brankář Tomáš Digaňa vzal míč ve vápně do rukou po zpětné přihrávce od spoluhráče. Severočeši měli mít z místa přestupku k dispozici nepřímý volný kop.

"Rozhodčí v tento moment viděl teč domácího hráče a dal brankáři informaci, že se nejednalo o tzv. malou domů a že může hrát rukou. Brankář následně míč chytil do ruky. Z dostupných záběrů není prokazatelné, že k teči došlo. Jednalo se o chybný management situace ze strany rozhodčího," uvedla komise. V poslední ze čtyř situací dala za pravdu sudímu Danielu Vokounovi, že zlínský Vukadin Vukadinovič pardubického Pabla Ortize nefauloval.

Autor: ČTK

Komentáře (89)

Přidat komentář
Skleepy

Tak tu penalty rozporovali jenom Veselý a Slávisti, takže to bylo celkem jasný, že to sudí vyhodnotili správně. Stejně bych ale Radinu potrestal, protože jinak mi přišlo, že pískal fakt hrozně - např. dvě zcela evidentní situace, kdy neodpískal faul Olatunjiho ve výskoku, naopak odpískal totální nefaul Ševčíka, který už se chystal dávat gól.

Reagovat
Kuba408

Otázka zní, pískla by se ta penalta, kdyby to bylo naopak ? :D

Reagovat
10adam

Ano

Reagovat
Puskas

Kdyby Hybš žduchl Kuchtu?

Reagovat
Puskas

Teda Kuchta Hybše.

Reagovat
John Obi Mikel

Takhle ten vtip zkazit

Reagovat
Skleepy

To nevím, předpokládám a doufám, že ano. Čím jsem si ale jistý je to, že ti co tu penaltu nyní zpochybňují, by v opačném vápně byli první, co by řvali "PENALTAAA". Proti Bohemce jsme měli koneckonců penaltu kopat i ve středu po faulu na Pavelku, kde to ale nemohl opravit chybějící VAR. Kdyby se tento zákrok stal v opačném vápně, tak se to tu určitě probírá mnohem více a ještě by se tam hledal od sudího záměr.

Reagovat
10adam

Reagovat
mistr129

No ale třeba při proslulém jarním zápase v Liberci Slovan za podobnou věc penaltu nekopal

Reagovat
kilobyte

Tam se ho dotknul dlaní, tady do něj zajel celým předloktím.

Reagovat
mistr129

Což bylo při té rychlosti zhruba stejné rozhození z rovnováhy jako tady

Reagovat
kilobyte

Ne.

Reagovat
mistr129

A byl to v Liberci faul?

Reagovat
kilobyte

Na půlce by to možná písknul, ale před a ve vápně už ne. Spadnout takhle sparťan, tak by někteří chtěli ještě žlutou za simulaci.

Reagovat
mistr129

To bych bral, kdyby pak za podobný "spadnout takhle sparťan, tak by někteří chtěli ještě žlutou za simulaci" nepřišla v 90. minutě penalta a vyloučení na druhé straně

Reagovat
kilobyte

Kuchta v tom zápase byl přistrčen víc a ještě mu tam dal obránce nohu a stejně to byla pro většinu tady simulace, protože nespadnul hned. A pak ti samí chtěli penaltu pro Liberec za lehké šáhnutí.

Reagovat
Strakosha

Ne

Reagovat
mistr129

Čímž nerozporuji tu penaltu, ale spíš konstatuji, že naopak to jsou sparťani, kdo tu tvrdili, že zápas v Liberci byl v pohodě

Reagovat
Petr325

Tvl neremcejte pořád už kvůli tomu Liberci Tam jste o titul nepřišli...

Reagovat
mistr129

Jakože při shodě počtu bodů (ok, poslední zápas jste vypustili, takže počítejme rozdíl 3 bodů) nerozhodl zápas v Liberci, kde vám rozhodčí zajistili 3 body, výhodu domácího derby v nadstavbě a titul při shodném počtu bodů?

Reagovat
10adam

I kdyby to byla pravda, tak jste si to projebali sami ve 30.kole proti Hradci

Reagovat
mistr129

Jsem nevěděl, že v lize ani jednou nesmíš ztratit, abys měl titul

Reagovat
10adam

Jenže mít ty dva body navíc, tak jdete do nadstavby z prvního místa a máš výhodu domácího derby a titul při shodném počtu bodů. A to jste si projebali sami a navíc doma

Reagovat
mistr129

První do nadstavby jde ten, kdo je po základní části nejlepší, ne ten, kdo neztrací s Hradcem. Takže Slavia sice neskutečným způsobem 30. kolo projebala, pořád ale měla mít nejvíc bodů.

Kdyby v příští sezoně Slavia kopala v každém zápase 3 vymyšlené penalty, tak bys napsal "no jo, tak holt měla Sparta každý zápas vyhrát a v derby jim dát 4 góly a nemusela tohle řešit"?

Reagovat
10adam

Tak ty zmiňuješ jeden zápas s Libercem a je to ok, navíc obě penalty v pořádku… Já jeden s Hradcem a je to blbost?

Reagovat
mistr129

Pokud se nepletu, tak spolu o titul soupeřili Slavia a Sparta, nikoliv Slavia proti společnému týmu Sparty a rozhodčích. Takže ztráta kvůli vlastní neschopnosti je v boji o titul normální a legitimní, zisk bodů pomocí rozhodčích není.

A teď bez ohledu na tvůj názor na to samotné rozhodování v Liberci, kde beru, že se neshodneme, mi přijde neuvěřitelné, že podstatu tohohle musím vysvětlovat

Reagovat
10adam

To vaše brečení a neustálé hledání viny v čemkoliv jiném mě nepřestane bavit…

Reagovat
mistr129

Tak tos mohl napsat rovnou, žes přišel trollit, nemusel jsem ti tu na tři příspěvky vysvětlovat základní podstatu fotbalu

Reagovat
Petr325

Takže když ty 3 příspěvky shrnu, tak základní podstata fotbalu: Bé bé, penalty v Liberci, fňuk

Reagovat
mistr129

sice jsem v nich penaltu v Liberci zmínil jen jednou úplně bokem s tím, že pro podstatu nejsou důležité, ale gratuluji, že jsi je aspoň správně spočítal

Reagovat
Petr325

Tak aspoň něco mi jde

Když už jsi to tak hezky spočítal, tak proč si do toho ale nepřičetl další momenty, jako neodpískaná penalta v Teplicích za stavu 1:0 pro domácí, penalta pro Slavii v Liberci, která byla ještě více soft, než které tě tak rozčílily. A to ani nemluvím o podzimu, kde i vás big boss veřejně prohlásil, že měla mít Sparta o 4 - 6 bodů víc.

Nebo se ti to do počtů nehodilo?

Reagovat
10adam

Tys mi vysvětloval podstatu fotbalu? A kde?

Reagovat
kilobyte

Zrovna vaše penalta s Libercem byla ještě horší. A zápasy s Teplicemi a Bohemkou taky slušné komedie. Tak bych radši pomlčel o rozhodčích v týmech.

Reagovat
Pablos

Projebali jste celou sezónu, však jakej náskok jste na Spartu měli… tak tu nebreč.

Reagovat
mistr129

ach jo

Reagovat
Pablos

Žádný achjoo, ať Plzeňák( dřív) , Slávista, Sparťan bude tady vytahovat penalty jiných, tak je to to nejubulenější pokrytecké plácání co může bejt. Navíc si potřebuješ vytáhnout jeden zápas, který ty do těch ubulených keců pasuje, abys na tom demonstroval, že tyto body, jste vy nikdy nezískali. Pokrytče

Reagovat
mistr129

Ach jo není na ten zápas... jak jsem napsal už výše, shodneme se že se neshodneme - jen tedy dodám, že jsem si vybral jeden zápas proto, že byl extrémní - třeba na Slovácku se taky Spartě pomohlo, ale byla to normální chyba, jaká se v sezoně stala i proti nim.

Ach jo bylo na tu stupidní argumentaci, že si to posrali sami. Ano, posrali, ale to nic nemění na tom, že měli mít (podle mě, jak píšu, tady může být názor různý) více bodů, skončit první a to je to jediné na čem záleží.

Vezmi situaci třeba v LaLize, po 37 kolech má Barcelona 106 bodů, Real 104 bodů a v posledním kole je El Clásico. Stav 1:1, deset nastavených minut, v čase 99:50 jdou 3 hráči Realu sami na bránu a rozhodčí pískne konec. Řekneš si "to je nespravedlivý, že rozhodčí Real obral o titul", nebo "no co, tak měli v 11. kole proti Granadě vyhrát a nemuseli tady brečet"?

Reagovat
Pablos

A to s Libercem ti prijde srovnatelný s tou historkou LaLigy…

Reagovat
mistr129

Ne, vždyť taky už asi osmý příspěvek v řadě reaguji v teoretické rovině na ten kec "I kdyby to byla pravda, tak jste si to projebali sami ve 30.kole proti Hradci".

Reagovat
Pablos

Ale ve faktické rovině sporné situace jsou a můžou pomoci tomu anebo tomu týmu…. Tudíž podstatou zůstává všechno vyhrát Jó neřeknu, přijít zářezem o body… ale jestli soupeř po sporné penaltě získá 3 body… tvl koukám na ligu přes 20 let a řekni mi kdy tohle nebylo ?

Reagovat
Pablos

Furt tam byla celá nadstavba, furt to nebyla vaše vzájemná konfrontace se Spartou. Škoda pro Vás byly vaše vlastní zápasy… protože v Liberci to nebyla žádná šaráda, ale docela písknutelné věci, jaké se mnohokrát pískly i vám. Podstatu fotbalu vidím v tom, aby těhle sporných momentů bylo co nejmíň a rozhodovalo se jen a jen tím kdo je lepší, což ale nesplňují skoro žádný sezóny, proto je to docela víc irelevantní, než že vy jste posrali např. ten zápas v Hradci.

Reagovat
mistr129

No mě jde o to, že ztráta s Hradcem v případě Slavie nebo třeba se Zlínem v případě Sparty zkrátka pramení z rovného soupeření, což je tak nějak tou podstatou fotbalu - každému se někdy zápas nepovede a mistrem má být ten, kdo (svou vinou/zásluhou) ztratí méně bodů, ne ten, komu víckrát rozhodčí pomůže.

Když dám srovnání třeba s maratonem, tak pokud jeden ze sprinterů bude moci vyběhnout o 5 minut než jiný dřív než jiný a skončí před ním o 2 minuty, tak se taky může tomu poraženému říct "měl jsi běžet rychleji a nemusel jsi to řešit", ale asi cítíme, že zaslouženým vítězem měl být ten druhý.

Reagovat
mistr129

*samozřejmě maratonců, ne sprinterů

Reagovat
mistr129

Jinak teď se vrátím přímo k té penaltě, ano, sporných momentů je více, chyba ve prospěch Sparty se stala na Slovácku, na podzim ji zase o body rozhodčí připravili, podobně to bylo u Slavie.

Tady mi vadí to, že to bylo z mého pohledu tendenčně vedené utkání pár týdnů poté, kdy majitel klubu vleze za rozhodčími do šatny a vyvázne z toho prakticky bez trestu.

A nemyslím si, že bych verdikty pro Spartu kritizoval jen proto, že jsou pro ni - teď na Bohemce nebo na jaře proti Plzni (Hejdova ruka) byly z mého pohledu jednoznačné a správně vyhodnocené situace.

Reagovat
Pablos

No a mně teda více vadilo to Slovácko... páč to byla vyloženě vymyšlená penalta, tam k ničemu nedošlo, ale přesto to řadím do té sekce (bohužel tohle se v naší lize děje co sézonu min. aspoň 2-3 zápasech kohokoliv) Liberec mi tendenčně nepřipadal, ale diskutabilně ano... kdybych to použil tvým příměrem, tak ten běžec by nevyběhl samozřejmě dříve, ale oba stejně a na cílové rovince by musela rozhodovat fotka a nedalo by se tam rozlišit přesně kdo byl první, resp. z jednoho úhlu třeba pro jednoho, z druhé pro druhého, přesto by se rozhodli pro jednoho... diskutabilní, rozhodně... nahrávající spekulacím o ovlivnění vyhlášení jednoho vítěze klidně taky, ale přesto by to neznamenalo , že měl na to právo víc ten druhý.

Reagovat
mistr129

Ono záleží, na některé situace bych řekl že sedí spíš tvoje srovnání (třeba těsný ofsajd bez ofsajdové čáry), na některé moje (Limberského skok proti Spartě kdysi, nebo jiné čisté simulace).

A pak tu jsou souboje typu sáh na mě a to nemá jako tenhle, což je něco mezi

Reagovat
Pablos

Ale jinak s tím, měl si běžet rychlejš... jo na tom něco je, že to zní fakt blbě, uznávám. Ale když ten druhý běžec klopýtne na posledních 500 metrech třeba, tak to k tomu svádí prostě no. A asi i tam by se říkalo, tvl. kdybys nezakopl tak si vyhrál ty a žádná fotka by se ani neřešila.

Reagovat
mistr129

To máš pravdu, já taky v žádném případě netvrdím, že slávisti nejsou ultimátní kokoti za to, jak naložili s koncem sezony

Reagovat
10adam

Stupidní argumentace je možná tak tvoje... Brečíš nad rozhodčíma, že vás to stálo titul atd. Ale co třeba podzimní chyby v neprospěch Sparty, o kterých se vyjadřoval i ten váš LuftJarda? To tuším psal něco o tom, že jsme měli mít o 4-6bodů víc.

Reagovat
mistr129

Tak znovu, zkus to číst pomaleji. Já se nehádám o tom, jestli zrovna Sparta loni vyhrála zásluhou rozhodčích, ale v TEORETICKÉ ROVINĚ o tom, že zářez rozhodčích je jedno, protože někdo někde ztratil body.

Když bude Sparta v derby vést 2:0, načež si rozhodčí vymyslí 4 penalty pro Slavii a skončí to 2:4, tak taky napíšeš "no jo, měli jsme dát tři další góly a nemuseli jsme tu brečet"?

Reagovat
10adam

V teoretické rovině si vymyslím co budu chtít. Zmiňuješ konkrétní situace a ja taky. Prostě jen brečíš, snad víc než clinger a to je co říct

Reagovat
mistr129

Já zmínil konkrétní situaci, tys tu debatu převedl to úplně jiné roviny (měli jste vyhrát a nemuseli to řešit). Kdybys napsal “v Liberci to podle mě odpiskali správně”, tak napíšu že nesouhlasím, ale ok, dál není co řešit

Reagovat
10adam

Samozřejmě, že to v Liberci odpískali správně. Kdybys napsal penaltu na Slovácku, tak bych s tebou souhlasil...

Reagovat
Petr325

Ta na Slovácku mě teda namíchla...

Reagovat
10adam

No ta byla přísná

Reagovat
Pablos

Přísná né... spíš úplně vymyšlená

Reagovat
10adam

Tak by se to taky dalo říct

Reagovat
mistr129

Jak říkám, shodneme se, že se neshodneme.

Reagovat
Strakosha

Vždyť byl, ve stejném duchu se vyjádřila i komise rozhodčích. Tak nechápu,co tady řešíš

Reagovat
mistr129

Tak když to řekla Komise

Reagovat
Strakosha

Tak určitě ma větší předpoklady tomu rozumět než ty.

Reagovat
Salfovic

Tady nejde o předpoklady, ale o to, že komise kryje výroky rozhodčích jak jen to jde.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Salfovic

Ne a komise by pak řekla, že to bylo správné rozhodnutí, protože obránce hrál jen tělem

Reagovat
frankiefcb

jako hrát tělem do zad není ok.

Reagovat
Strakosha

Samozřejmě

Reagovat
smazaný uživatel

Tak nerozporovala se ta penalta, ta byla jasna, spis lidi sralo, jak tu penaltu Kuchta prodal ne?

Reagovat
Posledni Kovboj

Hejteri su v pici

Reagovat
Rothbard

To jsem věděl i bez komise.

Reagovat
Skleepy

Mnohem pozoruhodnější než hodnocení penalty Sparty je čtvrtá situace z komuniké týkající se Zlína a Pardubic.

"Domácí hráč nejdříve ve skluzu zasáhl míč a následně setrvačností došlo k nezaviněnému kontaktu mezi oběma hráči. O přestupek se nejednalo." Jakože WTF? Úmysl tam nebyl a tak červená ne, ale faul stoprocentně a možná i žlutá karta ne? Jakože došlápnutí na holeň není přestupek?

Viz video pod článkem, poslední situace.

https://www.fotbal.cz/rozhodci/hodnoceni-vybranych-situaci-v-14-kole-f-l/a19304

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Jestli mas holen nekde na nartu, pak ano.

Reagovat
dave30

V tomto případě vždy použiji udělení čk G. Cahillovi. Hráče se vůbec nedotkl a přesto se nikdo nedivil...

https://www.youtube.com/watch?v=ClPelf8n7m8

Reagovat
ACSeRw!n

komise opet on point jako vzdycky

Reagovat
Axelrose

A není to už teď všechno jedno?

Nevím přesně kdo to řekl, ale myslím, že to znělo nějak takhle:

"Penalta je, když jí rozhodčí pískne".

A tak to je.

Reagovat
Greny

Beztak Peltonen

Reagovat
John Obi Mikel

Proč zas nekomunikovali situaci Liberec-Budějky? Klaunové

Reagovat
Greny

Protože čtyři situace? Co si vyberou média?

Jakoze sorry ale já bych vybral 3 jiný varianty..

Ale tak se to domluvilo

Reagovat
Salfovic

A už se ví, která média to jako vybírají? Nebo podle jakého klíče?

Reagovat
kilobyte

Bych se nedivil, kdyby si to komise vybírala sama. Protože je kolem toho podezřelé ticho.

Reagovat
Salfovic

Tak to by se snad po tom pídily mrdky mediální.

Reagovat
kilobyte

Třeba dostali výstrahu. Buď ty 4 vybrané KR a držet huby, nebo nic.

Tak musí být nějaká levárna. Protože i kdyby to média vybírala, tak proč se tím nepochlubí a nezveřejní, jak a kdo vybírá?

Reagovat
Salfovic

To je mi taky divný, ale že by to byli všichni takoví slaboši.

Reagovat
ACSeRw!n

bezvyznamny zapas

Reagovat
delfin

Tohle je taková typická Kuchtovina. Ale jinak jasná.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak jasná? Komise tvrdí, že hráč Bohemians vrazil do pana Kuchty, čímž způsobil jeho pád. To je samozřejmě nesmysl, intenzita nárazu byla minimální, pan Kuchta se chytil za hlavu a letěl na zem. Řečem o kliknutí hlavy může věřit jen slabomyslný.

Reagovat
doshcz

Reagovat
Salfovic

Jak by řekl pan Vrba, pan Kuchta to udělal chytře.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
ratusek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele