Komise rozhodčích posvětila červené karty. Na Spartě se nemělo tolik nastavovat

Dnes, 13:50
Aktuality
Rozhodčí o víkendu udělili hned devět červených karet. (© ČTK / Glück Dalibor)

Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR posvětila tři červené karty v 10. kole první ligy. Sudí podle ní správně vyloučili plzeňského Lukáše Červa, Stanislava Hofmanna ze Slovácka i pardubického Tomáše Solila. Komise zároveň vytkla rozhodčímu Ondřeji Berkovi, že v zápase Sparty s Olomoucí nastavil až příliš mnoho nad rámec avizovaných sedmi minut. Uvedla to v komuniké.

V uplynulém kole dostalo červenou kartu hned devět hráčů. Komise podle manuálu veřejně hodnotí čtyři situace vybrané médii a novináři mezi ně zařadili tři vyloučení. V závěru zápasu mezi Plzní a Mladou Boleslaví domácí Červ v souboji po odehrání míče přišlápl Dominika Kostku. Sudí Lukáš Nehasil nejprve žádný karetní trest neudělil, ale po zásahu videorozhodčího Pavla Orla a přezkoumání situace záložníka Viktoria v 85. minutě vyloučil.

"Šlo o surovou hru. Hráč domácího družstva po odehrání míče zasáhl svojí podrážkou soupeře do lýtka vyšší intenzitou a ohrozil jeho zdraví," uvedla komise k momentu v závěru utkání, v němž Plzeň s Boleslaví remizovala 1:1.

Za podobný zákrok byl v sobotním utkání s Karvinou vyloučen i Hofmann. Kapitán Slovácka ve 20. minutě rovněž nejprve odehrál míč a pak prošlápl nohu Filipa Vechety. "Rozhodčí na základě intervence VAR (videorozhodčího) správně vyloučil hráče domácích za surovou hru. Po odehrání míče zasáhl svojí podrážkou soupeře do lýtka vyšší intenzitou a ohrozil jeho zdraví," uvedla komise.

Těsně před přestávkou sudí Jan Petřík po druhé žluté kartě vyloučil i hostujícího kapitána Jaroslava Svozila, k tomuto momentu se komise veřejně nevyjádřila. Celek z Uherského Hradiště doma zvítězil 2:1.

V zápase Pardubic s Teplicemi dostali červenou kartu tři hráči - dva domácí a jeden hostující. Sudí Dalibor Černý navíc v závěru vyloučil i domácího trenéra Jiřího Saňáka. Novináři vybrali červenou kartu z nastavení první půle pro Solila, jenž šlápl na holeň ležícího Roberta Jukla.

"Rozhodčí na základě intervence VAR správně vyloučil hráče domácího družstva za hrubé nesportovní chování. Mimo souboj o míč úmyslně šlápl podrážkou na soupeřovu holeň," uvedla komise k zápasu, který brankou z penalty v závěru vyhrály Teplice 1:0.

V páteční předehrávce mezi Spartou a Olomoucí sudí Berka nastavil o dvě a půl minuty více, než původně po uplynutí základní hrací doby avizoval. Zápas tak skončil až ve 100. minutě. Pražané v závěru hráli přesilovku a snažili se o vyrovnání, což se jim ale nepovedlo a Sigmě nečekaně podlehli 2:3.

"V nastavených sedmi minutách došlo mimo běžných přerušeních hry ke dvěma situacím, za které měla být hra nastavena. Střídání dvou hráčů hostujícího družstva - 61 sekund. Zdržování brankáře hostujícího družstva při kopu od branky, při němž byla udělena žlutá karta - 42 sekund," uvedla komise.

"Dle názoru komise by bylo správné ukončit utkání v čase 98:50 v takzvané neutrální zóně, když se míč dostal k brankáři domácích. Rozhodčí ještě nechal brankáře provést dlouhý nákop a poté již dle instrukcí komise musel nechat útočnou akci dohrát. Rozhodčí jsou instruováni neukončovat utkání v momentech při útočných akcích v blízkosti pokutového území," dodala komise.

Červené karty v předních evropských ligách. (©Livesport)

Autor: ČTK

Komentáře (11)

Přidat komentář
$dolar$

Ne, proste nesouhlasim s tim, aby se davaly cerveny za to, co se stalo Cervovi. Nebo i Holesovi pro AC.

Argumentace je, ze do toho nemel chodit, protoze se neco takoveho stat mohl, jenze - to jde i otocit, Kostka nemel jit do souboje, protoze vedome ohrozil svoje vlastni zdravi. A stejne tak muzes zakazat jakekoliv souboje ve fotbale, protoze se po kazdem, muze neco nahodne stat.

Reagovat
GrimeBaller98

Souhlas

Reagovat
Kily

v hokeji taky nebyl problém zrušit trest za vysokou hůl v případech, kdy hráč jen vyhazuje puk a logicky protáhne pohyb hokejkou, tak se snad někdo probere i ve fotbale

Reagovat
naheCZ

Naprostá kravina. Červ odehraje míč a následně se mu tam blbě přimotá protihráč, kterého hnusně, ale nijak vědomě trefí. Jako to měl tady Červ přestat hrát? Vždyť tam ani nešel do nějakého rizika, normálně odehrávál míč, to ten Kostka se tam přimotal jak blbec.

Reagovat
mrtvej ofsajd

Rozhodčím to dává zase větší moc ovlivňovat zápas. Takových nezavinenych střetů je v zápase víc, a ted je jen na nich, co si vyzobnou (s VAREM v zadech)...

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
Puskas

+ ten borec, co uklouzl a vyfasoval takový flastr.

Reagovat
kilobyte

Je to tak rok, dva zpátky, kdy Kairinen odehrál míč a protihráč mu naběhnul stehnem na nohu. Pak tady víc jak týden většina fanoušků, expertů, komentátorů, atd. volala po jasné červené. Rozhodčí se tomu teď přizpůsobili a najednou to zas červené nejsou a nedává to smysl.

Reagovat
verv

i Dočkal pár let zpátky a všude se řešilo, jak Spartu uchránili od jasné červené a že hráč je zodpovědnej za svůj pohyb.

Reagovat
lampas

Reagovat
BaggioRoberto

Nejenze se nemelo tolik nastavovat, meli to ukoncit v 60. minute.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele