Komise rozhodčích: Góly Slavie a Hradce neplatily správně. Rozhodovaly centimetry

29.07., 15:59
Aktuality
Karel Rouček (© Profimedia)

Sudí v uplynulém druhém kole první ligy kvůli ofsajdu po použití kalibrované čáry správně neuznali branky Hradce Králové v Plzni a pražské Slavie doma proti Českým Budějovicím. Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR v komuniké po svém zasedání uvedla, že v obou případech rozhodovaly centimetry. Slávista Lukáš Provod se nacházel v ofsajdovém postavení o osm a půl centimetru, královéhradecký Petr Juliš pak o necelých 30 centimetrů.

Nově zavedená kalibrovaná čára pro posuzování ofsajdových situací byla ve velké permanenci už před týdnem při prvním kole ligové sezony a sudím v centrále pro videorozhodčí na pražské Brumlovce pomohla k vyřešení sporných situací i o uplynulém víkendu.

Královéhradecký Juliš v 70. minutě nedělního večerního utkání v Plzni dostal před brankářem Martinem Jedličkou hlavou míč do sítě, z vyrovnání se ale dlouho radovat nemohl. Videorozhodčí Jan Všetečka se svým pomocníkem Lukášem Slavíčkem na Brumlovce odhalili, že hostující ofenzivní univerzál přebral míč po prodloužení od spoluhráče Ondřeje Mihálika v ofsajdu, který měřil 29 centimetrů, a doporučili hlavnímu Petru Hocku gól neuznat.

V centrále podle komise při pokládaní kalibrované čáry vycházeli ze dvou záběrů. "Z ofsajdové kamery bylo identifikováno postavení hráče domácího družstva (Jana Kopice), z hlavní kamery pak postavení hráče hostujícího družstva (Juliše)," vysvětlila komise. Plzeň po správně neuznané brance už udržela vedení a zvítězila 1:0.

Také v Edenu komise ofsajdový verdikt posvětila. Ve 41. minutě Oscar Dorley kolmicí vysunul Provoda, který v samostatném úniku nezaváhal. Slávisté ale branku na 3:0 slavili jen chvíli, pak zasáhl videorozhodčí Jan Petřík z Brumlovky a doporučil hlavnímu Všetečkovi, který se pro změnu z centrály podílel na řízení nedělního duelu v Plzni, branku odvolat.

V Edenu se jednalo o ještě těsnější situaci než na západě Čech, Provod přebíral míč v ofsajdu o osm a půl centimetru. Sudí na Brumlovce k vyhodnocení situace použili záběr z ofsajdové kamery. Pražany nemusel neuznaný gól příliš mrzet, Dynamo doma rozdrtili 4:0.

Komise sudích dala za pravdu rozhodčím i v sobotním pražském derby mezi Duklou a Bohemians 1905. Ve 20. minutě nejprve hlavní Lukáš Nehasil správně nechal výhodu pro domácí za faul hostujícího Lukáše Hůlky a později mu udělil žlutou kartu. Po pokračující akci videorozhodčí odhalil, že se Lukáš Matějka dopustil surové hry, když kopl podrážkou hostujícího Matěje Hybše do kolena. Nehasil po přezkoumání situace ze záznamu domácího útočníka vyloučil.

Hůlka podle komise za bezohledné šlápnutí na nohu soupeře správně dostal jen žlutou kartu. V 77. minutě se pak vyhnul druhému napomínání a tedy vyloučení poté, co ve výskoku v souboji "zboural" protihráče. Komise znovu dala za pravdu sudímu Nehasilovi. "Jednalo se o nedbalý, nikoliv bezohledný zákrok. Žlutá karta nebyla správně udělena," uvedla po utkání, v němž Dukla zvítězila 1:0.

Komise rozhodčích se podle schváleného manuálu vyjadřuje vždy ke čtyřem momentům z jednotlivého kola, které vyberou média. Další situace z víkendových zápasů veřejně nekomentuje.

Autor: ČTK

Komentáře (7)

Přidat komentář
Panini Calciatore

Cely vas VAR je rakovinou futbalu

Reagovat
Y.Cabaye

Před VARem všichni nadávali na rozhodčí, po VARu všichni nadávají na VAR. Lidi budou vždycky nespokojený i kdyby to posuzoval smaženej řízek s bramborovým salátem. Blejt na něco umí každej šašek.

Reagovat
Salfovic

Mohli by někdy ukázat ty malůvky i na posledním snímku před a po vybraném snímku.

Reagovat
Rizek

To snad nemusí komise ani vysvětlovat - konečně máme kaibrovanouu čáru, tak jsou ofsajdy jasné.

Reagovat
BaggioRoberto

No jasne to neni. Zastavi to pozde a nazdar, naserte si. Proto to chteji lide videt.

Reagovat
BaggioRoberto

Poustel jsem si dnes sestrihy, holt neni dohrano. Zastavil jsem si na ponekolikate tu situaci v Plzni v presny moment a ofsajd ani nahodou. Proste to jen zastavili ve chcili kdy mic uz letel. Takze ta rovina bude stale naklonena.

Reagovat
BaggioRoberto

Tady dokonce vidim, ze to i zastavili spravne akorat tam nakreslili divne tu caru tedy, vzdyt je videt, ze Plzenak je pred Hradecakem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele