Klopp by musel jít do Bayernu, aby byl v Německu za zrádce, upozorňuje Minha

16.10., 08:35
Rozhovory
Jürgen Klopp (© Reuters)

Když trenér Jürgen Klopp (57) skončil v Liverpoolu, mnozí tipovali, že bez práce dlouho nevydrží a převezme třeba reprezentaci Německa. On ale dodržel slovo a po konci na Anfieldu několik měsíců nebyl vidět. Až teď překvapil oznámením, že od nového roku začne zastávat roli Global Head of Soccer v koncernu Red Bull. Co tahle pozice obnáší? Na kolik peněz si Klopp přijde? A jak unese negativní hlasy? O tom v Livesport Daily hovořil Martin Minha, komentátor stanice ⁠CANAL+ Sport⁠.

"Že se vrací do fotbalu, to mě u Kloppa vlastně nepřekvapuje. Četl jsem jeho knihy a vím, že už když končil v Dortmundu, chtěl si dát delší volno, ale měl prý tolik energie, že ho jeho manželka hnala znovu do práce," směje se fotbalový expert Minha. "Je extrémně energický, i když sám mluvil o únavě, já jsem z něj pořád energii cítil. Osobně mám radost, že bude alespoň takhle zpátky, i když si myslím, že moc viditelný nebude. Teď je jeho nástup do Red Bullu velké téma, ale za pár měsíců si na to možná ani nevzpomeneme, protože ta pozice by opravdu neměla být ve světle reflektorů," vysvětluje Minha.

Co přesně pozice Global Head of Soccer u Red Bullu bude obnášet? "Měl by mít na starost strategické vize celé společnosti. Měl by podporovat filozofii společnosti, podporovat mezinárodní skauting a podporovat rozvoj koučů. To poslední by ho podle mě mohlo bavit ze všeho nejvíc. Prostě radit mládežnickým trenérům, co mohou změnit. Red Bull se snaží vytvořit jednotnou koncepci, kterou dřív preferoval třeba Ajax. Chce hrát všude stejně. Klopp bude mít za úkol tuhle mentalitu podpořit," popisuje.

V prvních reakcích někteří novináři i fanoušci vyčítali fotbalovému romantikovi Kloppovi spojení s velkým koncernem, ale podle Minhy to s kritikou nebude tak horké: "Jediný scénář, kdy by skutečně byl v Německu za zrádce, by bylo, kdyby šel do Bayernu Mnichov. A to nemyslím, že by se stalo. Naopak Lipsko si možná vyhodnotil tak, že to je až druhořadý klub a že nebude konkurovat Dortmundu. Navíc ví, že nebude moc vidět, takže kritika zmizí. A vůbec bych se nedivil, kdybychom ho za pár let viděli na lavičce německé reprezentace. Protože když se mě zeptáte, kdy by měl v budoucnu trénovat Němce, Kloppovo jméno se mi automaticky vybaví jako první," dodává Martin Minha.

V dnešní epizodě Livesport Daily jsme také probírali:

Existovalo už v minulosti nějaké spojení mezi Kloppem a Red Bullem?

Kolik peněz si v nové pozici vydělá?

Může se ještě někdy vrátit do Liverpoolu?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na - Apple Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (55)

Přidat komentář
Rudnevs

Na podcasty nemam cas, takze reagujem len na nazory v clanku. Je to momentalne velmi nepopularny nazor, ale ja suhlasim. Nepride mi, ze by spravil nieco, co doteraz popieral (vid ten Bayern). A myslim, ze Kloppo sa uz do trenerovania v klubovom futbale nevrati. Naopak suhlasim, ze ta repre ho urcite laka, to tusim aj sam vravel, ze to je nieco, co si stale vie predstavit.

Kazdopadne mi tak napadlo: za miernu zradu alebo skôr ojeb na divaka by som povazoval, kebyze Lipsko za dve kola vyhodi Roseho a Klopp to zrazu tak nejak nenapadne prevezme, nakolko uz je aj tak v klube To by sa mi absolutne nepacilo a to by bolo nieco, co by som bral za konanie v rozpore s predoslymi vyjadreniami.

Reagovat
Seydou Doumbia

Na podcasty máš čas, stejně jako každý jiný člověk 24 hodin denně, čas si koupit nemůžeš, prostě ten čas věnuješ pro tebe důležitějším věcem. Zase kdyby šel do Lipska tak by byla alespon sranda

Reagovat
Kinky7

uz ted s tim ma spousta nemcu problem ale zacit Klopp trenovat Lipsko tak je to mozna jeste vetsi shitstorm nez kdyby prevzal po Guardiolovy City. V CR to mozna tak lidi nevnimaji ale tady je RB vnimana hur nez v Anglii city utd a chelsea dohromady. Alespon mezi fans FCB ktere znam

Reagovat
Rudnevs

Teraz sa aspoň dá povedať, že je Klopp verný tomu, čo po konci v Liverpoole vyhlásil a tým pádom neklamal ľudí. Kebyže o dva mesiace preberie Lipsko ako tréner, bude sa to s jeho vtedajšími vyhláseniami priečiť. Tak som to myslel.

Reagovat
Seydou Doumbia

A kdyby Klopisko šlo do Lipska tak 95% lidi co by mu nadávali že je pokrytec, jsou sami ve svých životech pokrytci. A proto že se jím to ve svých životech nelíbí, ale neumí to změnit tak radši nadávaji na někoho jiného, kdo dělá to samý, co dělají oni. Potom takové lidi nemá smysl brát ani vážně. Lidi si nemají co vyčítat, at už slavní nebo chudí. V určitých věcech je 95% populace stejná.

Reagovat
Rudnevs

Tak to zas nie. Uprimne, ked povies, ze uz nechces trenovat - unavuje ta to, nebavi ta to, chces skusit nieco ine, das si rok pauzu atd. A nasledne o par mesiacov na to sa ocitnes ako trener Lipska… to by asi chcelo nejake vysvetlenie

Reagovat
Seydou Doumbia

Pak by Klopp zalhal že ho motivovala ta nová vize a podobně. Lidi by to nechápali, ale kdyby řekl že je pokrytec jako 95% lidi tak by ho sežrali úplně, proto je lepší říct něco co nedává smysl než nasrat lidi.

Reagovat
Rudnevs

“Jen idiot nemění názory.” - Miloš Zeman.

Reagovat
Wanderlust

Si v nejakom stave. Nejako sa cítiš. Dostaneš otázku kam tvoje kroky smerujú. Nejdeš nikam, nevieš si v daný moment predstaviť, že by si niečo také robil ďalej. Prejde 6 mesiacov. 9, zrazu veci vidíš inak. Vrátiš sa do profesie, ale na inú pozíciu. Kľudnejšiu. Po pár mesiacoch zistíš, že ti to nestačí, že ti chýba to, ako to bolo predtým. Dostaneš zaujímavú ponuku sa vrátiť...

Život sa hýbe, neustále sa vyvíja. Ľudia sa menia a s nimi aj ich názory a túžby. Je pekné držať slovo (niečo čo muža robí mužom), ale čo to reálne znamená? To slovo platilo vtedy, keď bolo vyslovené. Skúsenosti a životné situácie niekedy vyžadujú zmenu názorov a postojov, ak by tým človek išiel sám proti sebe. Trvať na niečom, čo ti už nedáva zmysel, čomu už neveríš, len preto, že si to niekedy povedal, že je to tak a tak? Tu nejde o to, že by sa po roku vrátil k trénovaniu, väčšina fanúšikov by bola rada, že je späť a vôbec by im nevadilo, že pred rokom tvrdil, že ho trénovanie unavuje (maximálne tak nejaký hnidopich). Tu ide o to, že je to RB. A voči nemu, ako si sám niekoľkokrát pripomenul, sa nevyjadril, že nikdy. Že si ho časť verejnosti nejakým smerom idealizuje a on nenapĺňa ich očakávania, je len jej problém.

Ako píše Seydou, niečo to daným ľuďom odrzkadluje, niečo, čo na sebe nemajú radi a nechcú to vidieť, ale jeho konanie im na to može brnkať. A to môže byť čokoľvek, nemusí to byť zrkadlovo presné. Ale vždy, keď ťa na niekom niečo irituje, dotýka sa to niečoho v tebe.

Reagovat
cologneFC

V podstate s tvojimi slovami súhlasím. Život sa hýbe a vyvíja. On sa rozhodol sám, nikto ho do toho netlačil. To, že fanúšikovia v Nemecku vyznávajú iné hodnoty ako on, je tiež úplne v poriadku. A úplne v poriadku je aj to, že to Kloppovi nerobia ľahším, keďže (nepriamo) útočí na ich hodnoty a ide proti tomu, v čo oni (my) veríme. Za mňa je úplne v poriadku poukazovať na to, že Klopp nerobí správnu vec. To je myslené z hľadiska futbalu v Nemecku. Keby išiel do RB a nemal by na starosť aj Lipsko, tak mi je to jedno.

Mne je naozaj úprimne jedno, že či je tam Klopp alebo niekto úplne iný. Rovnakú kritiku by schytal každý. Pri Kloppovi je samozrejme tá kritika silnejšia, keďže RB si kúpilo hlavne jeho meno a ním sa teraz snažia legitimizovať svoje pôsobenie v klube z Lipska.

A čo odzrkadľuje jeho chovanie? Mne to príde tak, že každý má svoju cenu a vysolili mu obrovský balík peňazí. A pri takých sumách už idú nejaké hodnoty (ako napr. čestnosť) niekam na koniec. Neviem, možno by zlomili aj mňa. Ťažko povedať. Ale jemu sa čudujem, hlavne pri majetku, aký si legálne zarobil. V každom prípade je to škoda. Kloppa som si veľmi vážil, ale teraz je to už iba jeden z mnohých. A nielen v Dortmunde.

Reagovat
Rudnevs

Takto sa to dá chápať tak, že si chce skúsiť proste po trénerskej kariére novú pozíciu. Za mňa si drží svoji líniu toho, čo hovoril predtým. Kebyže tri mesiace po tom, čo ohlásil trénerskú pauzu, nastúpil ako tréner v Lipsku, tak asi sú to tie prachy no.

Reagovat
cologneFC

Zase neberme ho ako keby sa držal vždy toho čo hovoril. On mal už kadejaké vyhlásenia. Napr. v Liverpoole tvrdil, že nikdy nebude kupovať za tak veľa peňazí ako ostatní. A chvíľu na to platili obrovské peniaze za VVD. V Nemecku vyhlasoval, že je futbalový romantik. No a RB má od romantizmu tak ďaleko ako Fico od transparentnosti.

Reagovat
Wanderlust

Vyhlasoval to v poslednej dobe, alebo v čase, keď v Nemecku trénoval? To je 10 rokov, pokojne mohol zpragmatičnieť. Alebo pod futbalovou romantikou si niečo iné predstavuje futbalový profesionál a tradičný fanúšik.

Reagovat
cologneFC

Vyhlasoval to keď trénoval Dortmund. Áno, každý si pod tým môže predstaviť niečo iné. Ja som iba Dominikovi trošku oponoval ohľadom toho, že si drží líniu toho, čo povedal. Aj keď on to myslel možno vo vzťahu k RB.

Reagovat
andrew96

Zajímalo by mě porovnání nabídek z Dortmundu (Watzke údajně nabídl Kloppovi, že si sám může vybrat funkci) a Lipska. Obě měly přistát před 2 roky.

Reagovat
Rudnevs

Cize bol akoze uz 2 roky dohodnuty s RB?

Reagovat
andrew96

Údajně jo. Ale trochu drhne to, že dohoda měla být přímo s Mateschitzem, ale ten už byl v tu dobu snad na smrtelné posteli.

Reagovat
Wanderlust

Nemyslím si, že rovnakú kritiku by schytal každý. Ako sám ďalej píšeš, väčšie meno, väčšia pozornosť (legitimita). Keby to nie je také exponované meno, dokonca, keby je to niekto z pozadia, koho futbalová verejnosť nepozná, tak by to prešlo bez povšimnutia, svetových medii určite, ale tipnem si, že aj v Nemecku by to nezdvihlo až takú vlnu. Mne sa z veľkej časti páči tá fanúšikovská tradícia, ktorú tu (re)prezentuješ a nedokážem si predstaviť ako skĺbiť tradíciu s aktuálnym kontextom a vývojom spoločnosti. Ale útočiť na niekoho charakter a spochybňovať ho (hoci si v tomto prípade nijako nenasral do úst - a vlastne niekoho hodnotiť, kór keď ho nepoznáme osobne, je už krok mimo), my nepríde ako užitočné riešenie zachovania tradícií, skôr to na mňa pôsobí len ako vyliatie si frustrácie na konkrétnu osobu. Tiež by sa mi páčil vývoj v spoločnosti i futbale iným smerom (v niečom návrat k tradícií), ale ako sa hýbe život na individuálnej úrovni, tak sa hýbe aj na tej širšej a proste sa to mení. Je otázkou, či odpor môže vôbec viesť k nejakej spolupráci a hľadaniu spoločného riešenia. Zatiaľ sa mi javí, že nožnice sa roztvárajú a oba konce sa od seba vzďaľujú a nevšímajú si, že šrób, ktorý ich spája sa pomaly rozpadá - dokonca akoby im o to vlastne aj išlo. Obom nohám.

Reagovat
cologneFC

No ale tu sa na charakter poukázať dá. Pretože každý kto pre futbalové Lipsko pracuje vie, že klamú a minimálne ohýbajú pravidlá. A to hovorím veľmi mierne. Rovnako by som mohol poukázať na charakter tých, ktorí sú napr. poslancami za súčasnú vládnu koalíciu v SR (a aj poukazujem).

Čiže to nie je útok na jeho charakter, je to odsúdenie toho, čo robí. Ja viem, že tu u nás to ľudia berú celkom mierne, pretože je to pre nich vzdialená téma. Navyše Klopp je sympatický a milý chlapík a preto to berú možno ešte miernejšie. Ale ak stojíš takmer každé kolo na tribúnach v Nemecku (my tam pravidelne chodíme z SK a CZ), tak to berieme úplne inak. A budeme na to poukazovať. pretože minimálne z etického hľadiska je to nesprávne čo robí.

A tiež musím dodať, že vedel do čoho ide a že to bude schytávať. Vedel, že v Dortmunde ho odsúdia a nikdy sa tam už nebude môcť vrátiť (myslím pred Südkurve). Takže je to jeho rozhodnutie a vedel aké to bude mať následky. Bude to maťv ťažké na takmer všetkých štadiónoch v Nemecku.

A úplne súhlasím s tými nožnicami. Presne proti tomu bojujeme a chceme, aby po športovej stránke mal každý rovnakú východiskovú pozíciu. Minimálne v Bundeslige.

Reagovat
Wanderlust

Ďakujem za tvoj pohľad.

Reagovat
Kinky7

To rozhodně. Ono už jen poslouchat o ropacich a arabasich od fans Arsenalu co hrajou na Emirates je úsměvný

Reagovat
Seydou Doumbia

Vždy si každý vše ohne tak aby mu to sedělo do své pravdy. Obecná pravda neexistuje, jsou jen ohnuté názory. Od doby co se tím řídím mám klid.

Reagovat
Rudnevs

Toto je taký trošku zjednodušený pohľad. Je pravda, že v niektorých diskusiách je to skôr o názoroch a riadiť sa obecnou pravdou je ťažké, pretože nemusí existovať. Používať tento mindset však na všetky situácie v živote mi príde prehnané, nakoľko sa tým viac menej vymaže rozdiel medzi dobrom a zlom, pravdou a nepravdou. Viď u nás na Slovensku - že zem je plochá, sa zrazu stane validným názorom. Obecná pravda existuje, len nie vo všetkých životných situáciách.

Reagovat
Seydou Doumbia

Lepší zjednodušený pohled než vše zbytečně komplikovat, alespon pro mě. Casillas, Čech, Neuer, Buffon, kdo z nich je nej? Můžeš si myslet koho chceš. Messi nebo Ronaldo? Taky, ale asi objektivně se dá shodnout že Čech je lepší než Koubek a Ronaldo lepší než Necid. Pokud ale tvrdíš opak (stejně jako s tou zemi) nestojíš mi za to ti nadávat a dokázovat mou pravdu. Pokud si něco z toho myslíš tak mě ani mou rodinu to na životě neohrožuje, čili nezáleží na tom, co si myslíš. 95% názory, 5% objektivní pravda, ale pokud někdo v něčem tvrdí opak je důležitý se zamyslet, zda fakt stojí za to to tomu druhému rozmlouvat. Budu mít díky tomu lepší život? Asi ne, pak na tom nesejde.

Reagovat
Kinky7

Já to chápu. Tak se to teď až tak moc neřeší. Já jen reagoval na tu srandu od SD.

Reagovat
O.Giroud

Ta Klopp aj o Pogbovi resp. o sumách za hráčov vieme čo hovoril. Takže možno ho za pár rokov uvidíme aj v ManUtd

Reagovat
LFCreds

Reagovat
fantomas10

O zrade mluvi leda tak zhrzeni fanousci chudsich klubu, kteri se zasekli na zacatku milenia a nechapou, ze investice do klubu neznamenaji potirani historie

Reagovat
Rudnevs

Hovoria o tom (mimo iného) aj fans (bohatšieho) Bayernu. Nemyslím si, že je to úplne trefné, nazývať ho zradcom, ale na nejaku závisť voči bohatstvu by som to neviazal.

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
bayern987

Reagovat
Hachim Mastour

stačila expreska

Reagovat
andrew96

V čem by byl odchod do Bayernu větší zradou než odchod do Lipska? A Lipsko je oproti Dortmundu druhořadý klub?

Nechápu ani jednu tezi.

Reagovat
cologneFC

Pri všetkej úcte, tento pán nerozumie ani trochu futbalu v Nemecku. Snáď o tom anglickom vie viac, keďže sa mu profesionálne venuje.

Reagovat
Rudnevs

Podľa mňa (ako vravím, podcast som nepočúval, čiže len z článku) o apatii nemeckých fans k RB atp. vie, čiže nedá sa povedať, že tomu nerozumie. Proste len ponúka iný pohľad. Že sa nemeckí fans nejakym spôsobom pozerajú na RB, to vie asi každý a je to pochopiteľné, ale zároveň je možné vidieť niektoré veci ináč. Ja tiež chcem zelenú prírodu a životné prostredie, ale tiež nesúhlasím so všetkým, čo robí greenpeace.

Reagovat
andrew96

Já teda z toho článku znalost o apatii fans necítím, spíše naopak dost povrchní popis problému.

Reagovat
Rudnevs

Teď je jeho nástup do Red Bullu velké téma, ale za pár měsíců si na to možná ani nevzpomeneme, protože ta pozice by opravdu neměla být ve světle reflektorů,

Z tohoto mi to nejak vyplýva…

Reagovat
cologneFC

Samozrejme, že teraz je to téma. Veď teraz sa to udialo. To ale neznamená, že o polroka bude mať odpustené. To, že sa o tom nebude toľko rozprávať, je jasné. Ale nech príde kamkoľvek, tak bude vypískaný. Aj o 2 roky. Kým bude v RB, tak to dostane pocítiť.

Reagovat
andrew96

Mno to je ten povrchní popis. Bez jakéhokoliv rozvinutí.

Reagovat
cologneFC

Aký iný pohľad? Ja o žiadnom inom pohľade fanúšikov v Nemecku (smerom k RB) neviem. Takže pán Minha si iba domýšľa veci podľa seba. Ale tentokrát jeho názor nekorešponduje s realitou.

Reagovat
Rudnevs

“Pan Minha si iba domýšľa veci podľa seba” to je práve ten iný pohľad. Jeho pohľad nemusí korešpondovať s pohľadom ultras. Nestojí síce každú sobotu in der Kurve, ale možno naopak práve preto sa na vec vie pozrieť z ineho uhla.

Reagovat
cologneFC

Ale to nie je iba pohľad ultras. Ja som sa naozaj nestretol nikde so schvaľovaním pôsobenia RB v nemeckom futbale. S kľudným svedomím poviem, že to neschvaľuje viac ako 90% ľudí, ktorí chodia na štadióny. A to nie sú iba ultras. Ultras to iba najhlasnejšie dávajú najavo.

Reagovat
Rudnevs

Teraz sa musim ospravedlnit. Precital som si nadpis a mas pravdu. Ze v Nemecku neni za zradcu, to neni spravna formulacia. Pretoze to tak je. Proste ho tam tak teraz beru, to urcite.

Druha vec je, ci je to spravne. Ale nadpis je postaveny inac.

Reagovat
cologneFC

Reagovat
Nihilister

Vadí komerční záležitosti/ vstupy do sportu Red Bullu i někde jinde než v Německu? Osobně jsem se setkal vždy s dobrým přijetím a jediný co hlasitě prskají jsou konzervy z Německa.

Reagovat
Rudnevs

V Rakusku tiez (ciastocne). Paradoxne aj fans Salzburgu vadi taktiez RB Leipzig (nakolko si z AT klubu robia len farmu).

Reagovat
cologneFC

Rozumieš tomu, že prečo vadí vstup RB do klubu z Lipska? Vadilo by to aj ľuďom v Anglicku keby klamali a obchádzali pravidlá. Ako tu čítam, tak aj fanúšikom v PL vadí počínanie ManCity a ozývajú sa proti tomu.

Reagovat
bobis21

Znovu po dvacáté. Nejde o to že vstoupili, jde o to jak. Kdyby to jinde taky dělali tak, že obcházejí pravidla a lžou o majetkové struktuře, myslím že by se i tam někdo ozval.

Reagovat
Kinky7

Protože RBL v Reichu je ještě horší než co my v Anglii. My aspoň tu historii máme byť dávnou.

Reagovat
Nihilister

Díky všem za odpověď. Blbě jsem si pamatoval jejich začátky. Věděl jsem jen, že byli na hraně pravidel a rozpočtově mimo realitu nižších lig.

Reagovat
cologneFC

Reagovat
SunFells

Bayern se teď vzrušuje jinými záležitostmi

https://x.com/Footy_Headlines/status/1846614857602265541

Reagovat
pobody's nerfect

Snad si všichni na změnu zvyknou

Reagovat
Bakary3

To logo je hrozný, člověk by čekal, že třeba něco vymyslí

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele