Kde bude mistrovství světa v roce 2034? Saúdská Arábie kandiduje jako jediná

02.03., 09:10
Aktuality
Trofej pro vítěze mistrovství světa (© AFP)

Saúdská Arábie v pátek zahájila kampaň za pořádání mistrovství světa v roce 2034, které má prakticky jisté, protože do termínu stanoveného Mezinárodní federací fotbalových asociací (FIFA) neprojevila zájem žádná jiná země.

Vzhledem k tomu, že o pořádání turnaje v roce 2030 by se měly podělit Maroko, Portugalsko a Španělsko, řídící orgán světového fotbalu FIFA omezil účast v soutěži o pořadatele turnaje v roce 2034 na kandidáty z asijské a oceánské konfederace.

Saúdská Arábie by se po sousedním Kataru, který hostil mistrovství v roce 2022, stala druhou zemí z oblasti Perského zálivu, jež by tuto vrcholnou akci pořádala.

Saúdskoarabská fotbalová federace (SAFF) uvedla, že její projekt s hlavním heslem "Growing. Together." má za cíl ukázat, že země prostřednictvím sportu posiluje vazby s ostatními státy.

V posledních letech Saúdští Arabové investovali velké prostředky do významných sportovních odvětví, jako je fotbal, formule 1, box a golf, což vedlo kritiky k obvinění bohatého ropného království, že prostřednictvím sportu "vybílí" svou historii v oblasti lidských práv. Země obvinění z porušování lidských práv odmítá a tvrdí, že svými zákony chrání národní bezpečnost.

"Je nesmírně důležité vyprávět světu náš fotbalový příběh," vysvětlil ve svém prohlášení prezident SAFF Yasser Al Misehal. "V mužském i ženském fotbale jsme dosáhli nebývalého pokroku a naše nabídka je otevřenou pozvánkou světu, aby se k nám na této vzrušující cestě připojil," dodal.

Dalším krokem v procesu bude předložení kompletní dokumentace nabídky FIFA v červenci. Pořadatelé šampionátů v letech 2030 a 2034 by měli být potvrzeni na kongresu FIFA koncem roku.

Nejbližší mistrovství světa se bude konat v roce 2026 ve Spojených státech amerických, Mexiku a Kanadě.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Reuters

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ono těch možností mimo Evropu zase tolik není.

Reagovat
Cotton

FIFA to udělala chytře a dala MS 2030 do Evropy, Afriky i Jižní Ameriky, takže o MS 2034 se podle pravidel může ucházet jen Asie a Oceánie. Takže Saúdové v podstatě nemají konkurenci.

Reagovat
Seydou Doumbia

Čína, Japonsko, Korea by nemohli nějakým projektem konkurovat?

Reagovat
smazaný uživatel

V Japonsku a Koreji bylo "nedávno" a Čína asi nemá zájem, i když tam teď moderní fotbalové stadiony rostou jako houby po dešti.

Reagovat
kilobyte

Kdepak to asi bude?

Reagovat
elChe

Ta Austrálie nic?

Reagovat
Shevchenko

Nic.

Reagovat
Kocour Klapuška

Myslím, že to vzdali někdy koncem loňského roku.. Škoda. Se Zélandem nebo by to bylo skvělé MS..

Reagovat
Nadržený šimpanz

Ale těch 48 týmů je fakt brutální nářez, těch zemi co si to můžou dovolit moc není

Reagovat
Kocour Klapuška

No to si nemyslím.. Austrálie má stadionů, na kterých se běžně fotbal hraje, 9 nad 40 tisíc z čehož 5 nad 50 tisíc včetně 100tisícovýho Melbourne Cricket Ground.

K tomu 70tisícový Perth Stadium nebo 50tisícový Lang Park, který by byly taky vyhovující.

Na Novém Zélandu 4 stadiony nad 30 tisíc - Eden Park 50, Sky Stadium 35.

To je celkem 15 stadionů, kde by se bez dalšího mohlo hrát už teď. Pro srovnání v JAR jich bylo 10, v Brazílii 12, v Rusku 12 a v Kataru jen 8.

Nevím, jak přesně je ten formát, ale i kdyby bylo 12 skupin po 4, tak by mohla mít každá svůj stadion a na každém kapacita minimálně těch 40 tisíc. A to bez toho, že by se asi předpokládalo, že se něco za těch 10 let do šampionátu vybuduje. Nevím, ale myslím si, že zrovna ve dvojici Austrálie - Zéland, byl problém jinde než v kapacitě.

Reagovat
Nadržený šimpanz

I když ty stadiony nejsou úplně top, tak kapacitně asi OK. Ale MS na úplně mega rozpočet a Austrálie si to dovolit asi nemůže, bude nějaký referendum a lidem se asi líbit nebude, že každej obyvatel země si zaplatí

Reagovat
Cotton

Reagovat
kilobyte

Nebylo tam nějaké podivné rozhodnutí, že mají podat kandidaturou asi do měsíce? A kupodivu ten projekt měla připravený jen SA.

Reagovat
Kocour Klapuška

Jojo, tuším že deadline byl do konce října minulýho roku, jedinej, kdo se přihlásil, byli Saudi a australská federace vydala poslední den prohlášení, že do toho nepůjdou. Já si myslím, ale moc o tom nevím, že možná bude mít pravdu kolega nahoře. V roce 32 je v Brisbane olympiáda, tak to může být ten hlavní důvod. A taky možná zároveň nechtěli svádět předem prohranej boj s Arábií. Nevím, jestli tam jsou nějaký objektivní kritéria nebo prostě jen lobbing a prostá volba.

Reagovat
Cotton

V roce 2034 třeba už budou stadiony v Brně a Ostravě, tak bychom mohli Arabům pomoct

Reagovat
ratusek

Dobrodinci. Doufám, že uspějí

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jasně. Kdo by jim asi tak mohl v uplácení konkurovat. To nikdo ani nezkusí.

Reagovat
fabec1222

Do té doby si to stihnou otestovat na finále LM

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele