Kania po historickém debaklu v derby s Jabloncem: Všem se omlouvám, nikdy v životě jsem se tak nestyděl

Dnes, 10:37
Aktuality
Zdrcený majitel Slovanu Liberec Ondřej Kania. (© Slovan Liberec)

Měl to být výjimečný večer, na který dlouho nezapomene, nakonec ale bylo všechno jinak. Majitel Slovanu Liberec Ondřej Kania (31) v neděli večer musel přiznat, že debakl 0:5 z Jabloncem opravdu jen tak z hlavy nevyžene. "Nikdy v životě jsem se tak nestyděl. Byl to pro mě a moji ženu devastující večer. Nezbývá mi, než se všem omluvit a věřit, že tohle bylo to pomyslné dno," svěřil se klubové televizi. Řekl rovněž, že trenér Radoslav Kováč (44) má důvěru vedení. Stejně tak prozradil, že se za hráči do VIP prostor snažilo dostat tvrdé jádro fanoušků, ale podařilo se je přesvědčit, že bude stačit, když fotbalistům domluví vedení.

"Bohužel musím smutně konstatovat, že prakticky téměř přesně po šesti měsících od převzetí klubu jsme utrpěli historickou porážku," začal svůj proslov majitel libereckého klubu.

"Je zbytečné se vracet k fotbalové stránce. Jednak tomu nerozumím, ale myslím si, že to ani nestálo za řeč. Výsledek je vypovídající sám o sobě. Jednalo se o absolutní debakl. Nezbývá mi než se jménem klubu omluvit všem fanouškům," konstatoval zdrceně.

Poděkování fanouškům

Kania se netajil plánem přilákat na tribuny libereckého stadionu více příznivců. Po debaklu s Jabloncem už ví, že to může být složitější. "Chci poděkovat těm, co byli na zápase, protože jsem si myslel po tom, co padl třetí gól, a jak jsme vypadali herně, tak že začnou fanoušci hromadně odcházet. Ale naprostá většina vydržela až do konce," konstatoval a přiznal, že je obdivuhodné, že na konci zápasu ještě někdo Slovanu fandil.

"Na konci jsme mohli slyšet různé projevy frustrace, ale taky tam bylo do konce zápasu fandění, což je nesmírně obdivuhodné. Myslím si, když to hodně přeženu, tak si to náš tým nezasloužil. Budu doufat a udělám pro to všechno, aby klub pod naším vedením už tuhle výsledkovou ostudu nikdy nezažil," sliboval Kania.

Na sobotní večer chtěl mít hezké vzpomínky. Na zápas vyrazil s manželkou, jenže ta brzy porodí syna, takže na společné chvíle na fotbale bude muset Kania na nějaký čas zapomenout. "Slovaňácká rodina se brzy rozšíří o dalšího chlapce. O to více jsme doufali, že si to užijeme. Proměnilo se to ovšem v noční můru," přiznal.

Po utkání prý pozorně sledoval hráče Slovanu a jejich ochotu jít ke kotli vysvětlit fanouškům, co se stalo. "Bylo to intenzivní, ale důležité, že to prožili. Byť jsem tam nebyl, Theo měl pak v kabině emotivní řeč, důležitou. A následně hráči, když přišli do dolního VIP prostoru, tak jsme se jim s Honzou Nezmarem snažili promluvit do duše. Já jsem jim řekl, že jsem se ještě nikdy tak nestyděl, jako ten večer," prozradil.

Kania si vzpomněl i na chvíle, kdy k týmu mluvil poprvé. Tehdy zdůraznil, že tým je nový a nejmladší v lize, proto mohou přijít porážky a třeba i tři za sebou. "A to je období, které definuje jednotlivce i tým. V krizi se pozná síla jednotlivce. Tohle nejsou tři prohry v řadě, ale devastující a potupná prohra v symbolicky nejdůležitějším zápase, který pro klub existuje," konstatoval Kania.

Statistiky zápasu. (©Opta by Stats Perform)

Zdůraznil, že nikdy nehrál fotbal profesionálně, ale v životě, že je povahou vítěz. "Byl jsem schopný překonat velké překážky, ale v žádném z hráčů nic podobného nevidím. Tak ať mě vyvedou z omylu. Ale moc často jsem to neviděl ani v předchozích zápasech. To je zklamání," přiznal smutně.

"Před sedmi lety jsem reálně bojoval o život své firmy a měl jsem zdravotní problémy. Tehdy jsem se naučil, že to jsou ty momenty, které definují to, jestli z vás bude vítěz a silnější člověk. Nebo poražený, co se bude stále litovat, nebo někdo průměrný. Nevidím důvod, aby tahle skupina nebyli vítězové. Po Jablonci tomu nic nenasvědčuje. Ale je to v našich rukou," snažil se přesvědčit hráče, že kolaps s Jabloncem už se nesmí opakovat.

Kania rovněž prozradil, že Jan Nezmar měl proslov k hráčům ve chvíli, kdy se do prostorů VIP dobývala skupina fanoušků, aby si to s fotbalisty Slovanu vyřídila. "Já, Theo a Honza jsme je ale přesvědčili, že hráči jsou na dně po tom, co předvedli. Povedlo se je přesvědčit, že to nechají na nás. Bylo to dostatečné memento," konstatoval majitel Slovanu.

Nezůstalo jen u hráčů, ale své si od šéfů vyslechli i trenéři. Kania zdůraznil, že on i Nezmar jsou maximalisté, když jde o výkon. A na stejné vlně je prý i Radoslav Kováč se svým realizačním týmem. "Proběhla domluva a teď věřím, že první zápas po reprezentační pauze odehrajeme na Spartě důstojně," zdůraznil mladý podnikatel s tím, že trenér má stále důvěru šéfů. Případné změny by stejně nedělal přímo Kania, ale složení trenérského týmu je v gesci Nezmara. A ten, když vycítí, že je třeba udělat změnu, neváhá konat.

Rozhodně prý nikoho ve Slovanu nemůže ukonejšit, že má tým víc bodů než loni. Kania zdůraznil, že měl mít Liberec stejně o čtyři až šest bodů víc. Kromě duelu se Spartou pak majitel severočeského klubu vzhlíží k dalším třem zápasům (Slovácko, České Budějovice, Hradec Králové). "Tam už musíme bezpodmínečně uspět," stanovil jasný cíl a přiznal, že zlobu po debaklu s Jabloncem ze sebe zkusí dostat během nějakých delších výběhů.

Dostali jsme kulku do hlavy, ale žijeme

Nastínil rovněž, že pro hráče bude mít zmíněný nepovedený duel i další dohru. "Budu se zasazovat o to, aby i hráči udělali nějaké finanční gesto. Za Jablonec by neměl dostat zaplaceno nikdo. Nevěřím na pokuty, ale když už mají ty peníze hráči někam poslat, tak někam, kde budou užitečné," naznačil, že se možná chystá podpora nějakého charitativního projektu.

Na závěr znovu zdůraznil, že udělá všechno, aby podobné ostudě jako při duelu s Jabloncem už nikdy v Liberci nečelil. "Prožili jsme si apokalypsu. V klubu určitě neplatí, že je třeba Jablonec hodit za hlavu. To je memento, které musí motivovat. Až dostaneme gól, tak si musí hráči vzpomenout, že už se nesmí opakovat to, co se stalo s Jabloncem," dodal.

"V životě je potřeba občas dostat přes držku, my jsme dostali kulku do hlavy, ale nějakým zázrakem žijeme, takže je na nás, aby se tohle neopakovalo. Je třeba zapomenout na naše plány, že jsme za rok chtěli létat po Evropě a vzít to zápas od zápasu. Prodělali jsme klinickou smrt a musíme udělat všechno, aby se už nic podobného neopakovalo," zdůraznil Kania.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slavia Praha
10
9
1
0
22 : 2
28
2
Sparta Praha
10
7
1
2
21 : 11
22
3
Viktoria Plzeň
10
6
3
1
18 : 7
21
4
Baník Ostrava
10
5
3
2
12 : 8
18
5
FK Jablonec
10
5
2
3
14 : 5
17
6
Sigma Olomouc
10
5
2
3
17 : 16
17
7
1. FC Slovácko
10
4
4
2
8 : 9
16
8
FC Hradec Králové
10
4
1
5
8 : 9
13
9
FK Mladá Boleslav
10
3
3
4
15 : 13
12
10
Slovan Liberec
10
3
3
4
15 : 16
12
11
Bohemians Praha 1905
10
3
3
4
11 : 14
12
12
MFK Karviná
10
3
3
4
8 : 13
12
13
Dukla Praha
10
2
2
6
8 : 15
8
14
FK Teplice
10
2
1
7
11 : 19
7
15
FK Pardubice
10
2
1
7
8 : 16
7
16
Dynamo České Budějovice
10
0
1
9
2 : 25
1

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: eFotbal.cz / René Machálek

Komentáře (55)

Přidat komentář
fantomas10

Ty kraso z toho se dela strasne halo jak kdyby liberec-jablonec derby nekdo prozival, pristi tyden budou ti sami lidi liberec oslavovat a jablonec zatracovat.

A nejaky projekt je potreba tomu dat cas, nebo se fakt nasel nekdo, kdo veril, ze bude liberec letos v top4? Nemaji na to ani kadr, zas prehnane ocekavani

Reagovat
Odborný diskutér

Jakože v repre pauze bude najednou někdo oslavovat Liberec? Proč by takovou hovadinu někdo dělal?

Reagovat
Pablos

Reagovat
Puskas

Kvůli tomu, že neprohráli.

Reagovat
Pablos

a ten Jablonec ? Osvobodí definitivně Peltu ?

Reagovat
Puskas

že drží neporazitelnost

Reagovat
Pablos

ale on píše, že bude zatracován

Reagovat
Puskas

ach tak, tak to netuším, leda za to, že nevyhráli

Reagovat
kilobyte

Reagovat
fantomas10

Ok

Reagovat
Puskas

Určitě nikdo, ale řekl bych, že ty reakce jsou dány tím, jak do fotbalu vstupoval: působil velice sebevědomě, jak to všem brzy ukáže, protože je úspěšný podnikatel, tu a tam se do někoho navezl. Navíc jako by chtěl deklarovat, že případný úspěch bude hlavně díky němu, proto pustil nějaké hráče i trenérský štáb, najal Nezmara atd., aby jako začal od znova. Jenže fotbal je úplně jiný svět než jeho byznys. A to i co do vyjadřování - tady sice působí otevřeně, ale pořád tak nějak velikášsky. Třeba se poučí a časem bude mít fakt úspěch, ale určitě to nepůjde cestou, jak si představoval ještě na jaře.

Reagovat
oli9

Reagovat
Whitemedia

Jaký si to borec udělal, takový to má. Český fotbal mě úplně míjí, maximálně mrknu na livesport, jak to ve druhé lize válcuje Bróňa se Zlínem, ale o Kaniovi od léta furt něco čtu ohledně jeho dalších arogantních vystoupení a kousků. A to si pak každej rád kopne, když to nejde.

Reagovat
JacoBee

Tak když o někom tvrdíš, že to není soupeř a pak dostane historický debakl?

Reagovat
kilobyte

Haló z toho dělá Kania.

Reagovat
Pablos

Nedat do titulku, že je to vítěz co nikdy neprohrál ...EF

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
kilobyte

Reagovat
$dolar$

Rozenej vitez.

Asi stejny vyjadreni, jako ze Novotny neumi lhat.

Reagovat
Nihilister

Tenhle týpek je nekonečný meme materiál... a to jsme teprve na začátku.

Reagovat
Bucky

Nechybí moc a počet Kaniových vyjádření do médií a na sociálních sítích převýší počet diváků na stadionu při zápase. Na to "velké derby" přišlo 4000 fanoušků na stadion s kapacitou skoro 10000. Po zápase stejně víc lidi zajímal Penam, než klepec 0:5. Fotbal v Liberci zajímá pár lidí, tak to prostě je a očividně se to v dohledné době měnit nebude, jen protože přišel "nějaký" Kania, který je hodně vidět a slyšet.

Reagovat
Pablos

tak i v těch titulových sezonách měl Liberec max něco přes 5 tis... ono i když se jim bude fakt dařit, tak to o víc jak 1000-2000 nestoupne na průměr no. Každopádně teď to vynikne více no... je sranda zabrousit zpět a vidět třeba nejlepší průměr v lize se 7tis (Sparta) nebo třeba s 8tis (Baník) a teď překlikneš na loňskou sezónu třeba a tam ty dvě 17tisícovky.

Reagovat
kilobyte

Kania by ti vysvětlil, že reálná návštěvnost byla 2856 a už teď mají nárůst o 73%.

Reagovat
Bucky

Reagovat
ratusek

A s 10% přirážkou nebo bez?

Reagovat
Firkraag

Já myslím, že tohle přesně potřebuje. Být vidět a slyšet. Neustále. I to, že si lidi utahují z Obelixovy prdele, je reklama. Budou tam finance a za pár let nějaký menší úspěch udělají, to není nic těžkého (můžou i teď, ztrácí 6 bodů na Baník, to je fakt tragédie).

Reagovat
Imos

Fakt nevím jak jsi přišel na to, že největší ostuda v historii se řeší míň než zkurvenej Penam

Reagovat
Bucky

Post "Za dnešní derby se musíme všem našim fanouškům omluvit. #FCSL" , první post po zápase.

https://x.com/FCSlovanLiberec/status/1842664659125674142

TOP reakce:

1. "Sítě se dělají i při vysokých prohrách. Tohle je amaterismus. Buď to dělejte pořádně nebo to nedělejte vůbec."

2. "A za ten Penam? Podporujete estebaka?"

3. "A to ještě nevíte, že se po tom Babišově radioaktivnim chlebíku ráno pěkně poserete."

4. "Omlouváte se za áčko, nebo béčko nebo snad za nakládačku co dostala juniorka?

Nebo snad za ten zasraný Penam od toho stbáka? Protože to je prohra největší..." (tady je doslova napsané, že je to horší, než všechny fotbalové porážky)

5. "Omluvit byste se měli hlavně za tu spolupráci s Penamem. ????????

To je ostuda klubu, ne prohra na hřišti…" (opět jasně řečené)

6. "Zvážil bych, jestli borci, co spravují sítě, dělají svou práci dobře. Tímhle jsme ten dnešek akorát podtrhli a ukázali malost. Díky za nic."

7. "Omluvu určitě čekají fanoušci i za dnešní vedení sítí. Prohrávat se bude a je třeba s tím umět pracovat."

8. "Fotbal vem čert, za 14 dní si nikdo nevzpomene - co se ale neodpouští je ten plesnivej chleba."

9. "Větší ostuda je ten Penam????????"

10. "Slovan byl od nepaměti velmi sympatický tým české ligy, neznám nikoho kdo by vás vyloženě nesnášel. Ale za poslední cca půl rok se stáváte akorát šašky a reputaci si dost kazíte"

Tak schválně, zkus seřadit to co lidi řeší:

A. Penam

B. Neschopné adminy na sockách

C. Porážku 0:5

Napovím. První komentář, který píše o zklamání z výsledku a předváděné hře jako hlavním problému má 7 likeů, ty top reakce jich mají stovky. Jasně, že nekomentují a nelikeují jen fanoušci Liberce, ale kdyby to lidi vnímali jako největší ostudu v historii nebo důležitější než Penam, tak top post o fotbale nebude mít 7 likeů.

Reagovat
r.mrazik

"Byl jsem schopný překonat velké překážky, ale v žádném z hráčů nic podobného nevidím."

tenhle typek je snad vetsi komik nez Jaryn Tvrdiku

Reagovat
Vinci

Působí ještě dementneji, a to je fakt co říct

Reagovat
wwwx

Matovič českého fotbalu. Mluvil o Liberci, nebo o Spartě? Doufam, že přitom brečel.

Škoda, že tramvaj číslo 5 jede jenom do Vratislavic, měli by ji přečíslovat na tramvaj 0:5. Do Jablonce jezdí jedenáctka, tak doufam, že si to kluci zelení vemou jako závazek na domácí zápas na jaře.

Reagovat
Pablos

za tramvaj 0:5

Reagovat
Miguel19

Z příchodu toho joudy bude mít největší radost Jarda Tvrdík, jelikož se v klaunovství přesune na druhou příčku.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Bakary3

Ten bude nasranej

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Losinho

Reagovat
Kiss Me Polka!

doufám, že ty komentáře pod videem si píše sám a neni tolik lidí, kteří mu ty nesmysly pořád žerou

Reagovat
andrew96

To budou studenti.

Reagovat
7kaka7

Jako určitě je jako podnikatel úspěšnější, než my tady všichni na foru dohromady . každém rozhovoru je z něj ale cítit na sto honů, že ho jako dítě ve škole šikanovali, (ta pochopitelnější varianta) a nebo má jenom poruchu osobnosti a je to brutální narcis

Reagovat
Puskas

Dosud ho nikdo neznal, teď je veřejně známý a působí jako někdo, kdo všechno ví. Musí zkrotnout nebo klub časem prodat s tím, že zůstal nepochopen ve své genialitě.

Reagovat
7kaka7

jo, tak ono 80% toho co říká dává hlavu a patu.. a pak tam vždycky pošle něco ve stylu dítěte ze základky, které se vytahuje na spolužáky, že mu rodiče koupili Playstation.

Reagovat
kilobyte

Těch 80% má beztak od někoho naučené.

Reagovat
fantomas10

Hmm to bych netvrdil, ja ho registruju az nejakych 10 let, ta jeho vize skolstvi je zajimava, mel i zajimavy duel s Havlickem na dvtv. Pravda, nekterymi vyhlasenimi si moc nepomohl, ale zase se neboji mluvit otevrene no, mne je docela sympaticky, ale jasne ze sebevedomi clovek neni kazdemu po chuti, zvlast v cr, kde se jen ceka na zakopnuti

Reagovat
mistr129

taky mi vždycky byl vesměs sympatický, ale to majitelování mu zatím nejde a tyhle prohlášení jsou solidní bizár

Reagovat
Puskas

Dobře, já ho neznal. Ale myslím, že nejsem sám. Sebevědomí lidem až tak nevadí, pokud z toho necítí přílišnou namachrovnost a potřebu druhé poučovat a slibovat, jak to všem dotyčný ukáže.

Reagovat
Pablos

Tak zase někdo to potřebuje k úspěchu no... jít v podnikání dál a dál, že si tím nakrmíš víc a víc ego, ten poháněcí motor takovej klidně být může, jen je problém, že ty lidi si pak většinou neuvědomí, že tím egem přebijí ve vnímání věřejnosti ten úspěch a jsou prostě za blba

Reagovat
7kaka7

asi máš pravdu, já mám opačnej problém, že většinou lidem nemám potřebu nic dokazovat a určitě mě to v nečem brzdí a taky mám teda problém pochopit tento styl komunikace, kdy se na druhého vytahuješ

Reagovat
Neon

Si ještě připíše o tomhle další kapitolku do wikipedie

Reagovat
r.mrazik

klasicky prebujele ego prumerneho typka,kteremu se neco podari a on to psychicky nezvladne

Reagovat
Puskas

Hodil by se mu tam Csaplár. Ten taky působí, že má za sebou tituly mistra světa a výhry v LM, omílá, jak on udělal v Liberci titul, jak vychoval pro fotbal Zápotočného atd. A hlavně ten způsob, jakým to vše podává - často má i pravdu, ale shodí to formou.

Reagovat
JacoBee

Důležité je mít hezký marketing, streamery a videjka :-)

Reagovat
wwwx

Hlavně člověk musí umět komunikovat svoje úspěchy. Výhra nad Duklou, Pardubicema, remíza s Bohemkou..

Reagovat
oli9

Špatná reklama je taky reklama

Reagovat
Martin2626

panebože to je zase zbytečná šaškárna. Prostě snowflakes v akci.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele