Kanadský skandál s drony není raritou, špionáž má ve fotbale letitou praxi

30.07., 10:45
Aktuality
Bev Priestmanová (© AFP)

Špionáž na olympijských hrách? Paříží otřásl skandál ještě předtím, než bývalá atletka Marie-José Pérecová (56) a judista Teddy Riner (35) stihli zapálit v Tuilerijských zahradách olympijský kotel. Kanadský ženský tým na svůj úvodní čtvrteční zápas totiž trénoval poněkud netradičně. Nový Zéland si stěžoval, že zaměstnanec zlatého týmu z Tokia 2021 přelétal nad jejich tréninkem v Saint-Étienne dronem. Kanada ale není prvním týmem, který si tajným pozorováním chtěl pomoci.

Kvůli špionážnímu skandálu nasedli zpátky na letadlo domů neakreditovaný analytik týmu Joseph Lombardi a asistentka trenérky Jasmine Manderová, které údajně podával zprávy. Koučka Bev Priestmanová dobrovolně ze zahajovacího utkání odstoupila. "Za chování v našem týmu jsem v konečném důsledku zodpovědná já. V souladu s tím, abych zdůraznila závazek našeho týmu k integritě, jsem se rozhodla dobrovolně odstoupit z trénování čtvrtečního zápasu," uvedla.

Kanadský olympijský výbor se ale mezitím dozvěděl o dalším incidentu týkajícím se Nového Zélandu, ten podal stížnost u oddělení pro integritu MOV a požadoval odpovědi. To již trenérka neustála. Úřadující olympijské vítězky sice porazily Nový Zéland 2:1, ale pár hodin poté, co přistáli Lombardi a Manderová, se letadlo muselo otočit i pro Priestmanovou. Kanadská fotbalová asociace ji pozastavila činnost. "Během posledních 24 hodin jsme získali další informace o předchozím použití dronů proti soupeřům před olympijskými hrami v Paříži 2024," uvedl generální tajemník Kanadského fotbalu Kevin Blue. Za obhajobou tým povede po zbytek olympijských her asistent trenéra Andy Spence.

Priestmanová dostala od FIFA roční zákaz činnosti. Kanadě bylo zároveň odebráno 6 bodů a částečně tím byly pošlapány naděje na obhajobu olympijského titulu. Aby se probojoval do vyřazovacích částí, potřebuje tým pod Spencovým vedením ve zbývajících zápasech skupiny A získat maximum bodů a příznivý brankový rozdíl k tomu. Zatím se jim to daří. V Nice porazily domácí Francii 2:1 a drží třetí místo v tabulce před Zélandem. Ve středu je čeká poslední zápas skupiny s první Kolumbií.

Triky se skauty číhajícími na trénincích soupeřů jsou sice pravděpodobněji starší než Priestmanová sama, špionáž ve stylu Kanady ale není úplnou novinkou. Kouč Les Bleus Didier Deschamps si dronu nad hlavami svých hráčů všiml při trénincích na mistrovství světa 2014 v Brazílii, doteď však zůstalo záhadou, komu, či zda vůbec někomu ze soupeřů z tehdejší skupinové fáze, tedy Švýcarsku, Ekvádoru či Hondurasu, patřil.

Úsměvně dopadlo obvinění ze sledování před mistrovstvím světa roku 1994. Anglii čekal kvalifikační zápas proti Norsku, kouč Graham Taylor ale ze strachu ze špionáže přesunul svou tréninkovou základnu do vojenského objektu nacházejícím se nepříhodně nedaleko domu šéfredaktora norského deníku. Ten anglickou taktiku druhý den ráno zveřejnil. Anglie v Oslu prohrála 0:2 a na turnaj v Americe neodjela, Taylor byl následně odvolán.

Kvalifikace se týkalo i další nařčení. Téměř identicky v roce 2017 Honduras obvinil Austrálii, že během přípravy na zápas o účast na mistrovství světa sledovala jejich tým dronem. Zveřejnili dokonce záběry z incidentu na platformu X. Austrálie však vše popřela.

Paranoia zvítězila i v Chile. Rivalita s Argentinou je pověstná, takže když chilský tým zahlédl při tréninku na kvalifikační zápas na mistrovství světa 2021 dron, hned tušil špionáž. Diplomaticky to ale rozhodně neřešili. Bez okolků vyslali vlastní dron a údajného agenta sestřelili. Ukázalo se však, že zařízení patřilo chilské energetické firmě Enel, která kontrolovala osvětlení. Chilská fotbalová asociace to nazvala nehodou, novináři ale spekulují, že šlo o záměr trenéra Martína Lasarteho.

Špionáž má své místo i na klubové úrovni. V roce 2018 bundesligový klub Brémy přiznal, že nad tréninkovým hřištěm Hoffenheimu létal dronem a omluvil se za jakékoliv nepříjemnosti, které to mohlo způsobit.

Autor: Livesport.cz / Zuzana Drábková

Komentáře (29)

Přidat komentář
kilobyte

Roční ban za dron? To by se Rada posral.

Reagovat
mistr129

Za nej tohle nebylo

Reagovat
kilobyte

Za něj ženské šmírovali maximálně ve sprchách.

Reagovat
srbic13

by ho tata zbil!

Reagovat
kattos

No dron by žongl neudělal no

Reagovat
monty25

Divím se, že je tady o takové kauze článek až teď. Je to neskutečná debilita kanadského realizáku, víc k tomu asi není co říct. Hráčky to ale paradoxně může semknout a pokud porazí Kolumbii, tak i s tím odpočtem 6 bodů nejspíš postoupí do čtvrtfinále.

Reagovat
kilobyte

Pokud vyhrají, tak mají postup jistý, ne? Měly by 3 body a lepší skóre i vzájemný zápas než Kolumbie. Nový Zéland se přes ně může dostat jen vysokým vítězstvím, ale to by zas byla horší Francie.

Když by vyhrál Nový Zéland, tak můžou být ještě první.

Reagovat
monty25

Pravda, v případě výhry nad Kolumbií vlastně tabulku třetích týmů vůbec nemusí řešit.

Reagovat
mistr129
Reagovat
monty25

No nekecej. Asi mě nepraštil do očí ten obrázek jako tady.

Reagovat
Jordi Alba

Není tam fotka lesby jak tady.

Reagovat
wwwx

To není Václav Drchal?

Reagovat
Sosi

Reagovat
Doubas

Tvl mě by zajímalo, co na těch trénincích chtějí vždycky vykoukat Místo toho, aby hráli všichni fotbal, jak nejlíp umí, tak vymejšlej taktický píčoviny, který ovlivňujou tu hru tak z 0,1%

Reagovat
Nadržený šimpanz

Přesně tak. A pak to vypadá jak na EURU....dřív neexistovala nějaká velká taktická příprava, prostě trenér řekl, hlídej si toho a toho, to je levák, ten pravák a jdeme vyhrát

Reagovat
kilobyte

Taky když někdo vymyslel nějaký dobrý systém, tak pak ostatní válcoval.

Reagovat
kattos

Kdo třeba? Největší válec byl Real a ten, ačkoliv taktika byla taky důležitá, vyhrála spíše na tu volnost a velké momenty.

Reagovat
kilobyte

Real mi nikdy jako válec nepřišel. V poslední době už moc příkladů není. Ale Barcelona pod Guardiolou a Bayern pod Juppem. Teď bych řekl, že takticky jsou nejlepší asi City. Akorát, že chytli období Realu a moc jim nejdou vyřazovací zápasy. Kde většinou selžou psychicky.

A čím víc do minulosti se budeš koukat, tak tím víc tam najdeš týmů, které dominovali i díky taktice a inovativním systémům.

Dneska už máš ale tolik dat a videí, které zpracovávají desítky analytiků v každém větším klubu. Takže je těžší být napřed oproti ostatním.

Reagovat
mistr129

Španělsko 2008-2012. Jasně, měli asi nejlepší tým, ale 3 turnaje po sobě jen na sílu jako třeba naposledy Argentina neurveš

Reagovat
kilobyte

Reagovat
kattos

No jako válec ti nepřišel ale v největší soutěži to válec byl

Reagovat
kilobyte

Nebyl. Málokdy dominovali zápasu. Většinou rozhodli třeba v 30 minutách za celý dvojzápas. Což ukazuje jejich sílu a hlavně psychiku, ale určitě se o nich málokdy dalo říct, že by byli válec.

Reagovat
kattos

Je ti jasný že válcování není to že v zápase víc držíš míč ale to že vyhraješ nejtěžší klubovou soutěž světa 4 krát z 5 let?

Reagovat
kilobyte

Ne, válcování je když soupeře přehraješ, že nemá šanci. To, že dáš gól v poslední minutě po chybě soupeře, není válcování.

A hlavně je řeč o herním projevu nikoliv o výsledcích.

Reagovat
kattos

Jenže když těch zápasů vyhráváš více tak prostě jsi větší válec ne? Barcelona sice ty zápasy vyhrávala s grácií (i když postup) Chelsea 2009... ehm) ale zase jich nevyhrávala tolik jako Real, nebo i ted City

Reagovat
kilobyte

Barcelona a Bayern udělali treble. I City které jsem zmiňoval, že jsou takticky teď asi nejdominantnější. Real treble neudělal ani jednou. A v těch top sezónách měli více vítězstvích než Real. Měl by ses ohánět jen fakty, které máš podložené.

Reagovat
mistr129

Reagovat
kilobyte

Řekl bych, že ty taktické věci dost podceňuješ.

Reagovat
inferno08

Kdyby je radši poslali na Ukrajinu a soustředili se na fotbal.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele