Jarošův debut a Jiménezova patička: 7. kolo Premier League v kostce

Včera, 18:05
Názory a komentáře
Vítězslav Jaroš si odbyl debut v brance Liverpoolu. (© Liverpool FC)

Utkání, které si bude navždy pamatovat, prožil o víkendu brankář Vítězslav Jaroš. Na stadionu Crystalu Palace totiž poprvé v kariéře okusil Premier League. V 79. minutě nahradil zraněného Alissona, udržel čisté konto a přispěl k vítězství Liverpoolu 1:0, který i nadále vede tabulku o bod před Manchesterem City a Arsenalem. Citizens se ale proti Fulhamu (3:2), jenž se na Etihad Stadium ujal vedení po exkluzivní asistenci Raúla Jiméneze, řádně zapotili.

Jaroš se ostrého debutu dočkal i proto, že těsně před zápasem onemocněl stabilní Alissonův náhradník Caoimhín Kelleher. A nutno podotknout, že svou šanci chytil za pačesy. Hvězdné spoluhráče v čele s Mohamedem Salahem a Virgilem van Dijkem podržel zejména při stoprocentní šanci Eberechiho Ezeho, ale opomenout nelze ani perfektní čtení hry a klid při rozehrávce, což ostatně v rozhovoru pro klubový web ocenil i Arne Slot.

"Je velmi potěšující vidět, že i naše trojka může mít vliv na naše výsledky," řekl nizozemský trenér, který se díky skalpu srdnatě vzdorujícího soupeře stal prvním koučem Reds, jemuž se podařilo vyhrát 9 z úvodních 10 soutěžních střetnutí.

Sám Jaroš byl po závěrečném hvizdu středem pozornosti a webu LFC mimo jiné přiznal, že šlo o úžasný pocit. "O něčem takovém sníte odmalička. Samozřejmě to bylo trochu stresující, když jsem šel do hry až ke konci zápasu, kdy to bylo nahoru dolů, ale dokázal jsem udržet čisté konto a získali jsme tři body, takže paráda," pochvaloval si příbramský odchovanec, jenž se v Premier League představil jako první český gólman od konce kariéry Petra Čecha v roce 2019.

Jedinou branku vstřelil v Selhurst Parku portugalský útočník Diogo Jota a zajistil tím mužstvu z města Beatles udržení minimálního náskoku před dvojicí hlavních pronásledovatelů, kteří v sobotu odpoledne otočili nepříznivě vyvíjející se měření sil.

Obhájci titulu z Manchesteru s Fulhamem z hlediska xG dokonce prohráli, ale kvalita v zakončení byla na jejich straně. Nejkrásnější moment duelu měl nicméně na svědomí Jiménez, jehož efektní i efektivní patička našla ve 26. minutě s milimetrovou přesností Andrease Pereiru, který z bezprostřední blízkosti překonal Edersona.

Sváteční střelec Mateo Kovačič ale dvěma trefami skóre otočil a střídající Jérémy Doku rozjásal zaplněnou arénu nechytatelnou "raketou" potřetí. Aktivní Cottagers už v závěru stačili pouze snížit pohotovou ranou Rodriga Munize a po závěrečném hvizdu litovali především dvou samostatných nájezdů, které neproměnil rychlonohý Adama Traoré.

Navzdory zmíněnému faktu si ale barcelonský odchovanec vysloužil od trenéra Citizens Pepa Guardioly cenný kompliment. "Je nezastavitelný. Když má míč a pošle si ho prvním, druhým dotekem do sprintu, je téměř nemožné ho bránit. Museli bychom být zalezlí v našem vlastním vápně," řekl španělský stratég na tiskové konferenci.

Řadu komplimentů si v sobotu vyslechl i Bukayo Saka z Arsenalu, který za stavu 0:1 zavelel k obratu a bilancí 1+2 skolil předposlední Southampton. "Myslím si, že je v této sezoně zase o něco lepší a že je schopen si říct: 'Já ten zápas rozhodnu', což je dle mého soudu další krok kupředu v jeho kariéře," ocenil svého svěřence trenér Mikel Arteta na tiskové konferenci.

Stíhací jízda Brightonu

Zcela opačné emoce kousal o víkendu Ange Postecoglou, jenž označil porážku 2:3 v Brightonu za pravděpodobně nejtěžší během dosavadního působení v Tottenhamu. Spurs totiž na Amex Stadium vedli po první půli 2:0, ale ve druhé v rozmezí osmnácti minut třikrát inkasovali a z Amex Stadium odjeli bez bodu, o což se postarali zejména ve skvělé formě hrající Kaoru Mitoma a Georginio Rutter.

Tottenham si i proto připsal negativní rekord. Stal se prvním celkem v historii Premier League, který prohrál deset utkání, v nichž si vypracoval dvoubrankový náskok.

Seagulls se díky skalpu severolondýnského soka posunuli na šesté místo a od pozic zaručující vstupenku do Champions League je dělí už pouze dva body, protože Chelsea i Aston Villa nedokázaly přetavit výhodu domácího prostředí ve vítězství.

Blues remizovali 1:1 s Nottinghamem a Villans se rozešli bez branek s enormně kritizovaným Manchesterem United, který ziskem cenného bodu stvrdil nejhorší start do Premier League v klubové historii.

Zisk osmi bodů po 7. kole na Old Trafford nepamatují. Čtvrté čisté konto v sezoně rozvášněné příznivce Red Devils neobměkčí. Čtrnácté místo v tabulce a druhá nejhorší ofenziva z hlediska vstřelených gólů totiž hovoří jasnou řečí.

Na přesný zásah se marně čekalo i v Goodison Parku, kde se šestnáctý Everton rozešel smírně se sedmým Newcastlem i proto, že odchovanec Toffies Anthony Gordon zahodil v dresu soupeře pokutový kop. Penaltu naopak bezpečně proměnil třetí nejlepší střelec soutěže Bryan Mbeumo z Brentfordu, který se podílel na vítězství Bees 5:3 v bláznivém střetnutí s posledním Wolverhamptonem. A doma naděloval i West Ham, jenž deklasoval nováčka z Ipswiche 4:1 po galapředstavení dvojice Michail Antonio - Jarrod Bowen.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Michail Antonio (West Ham) - 18 bodů.

2. Bukayo Saka (Arsenal) - 16 bodů.

3. Jordan Pickford (Everton), Mateo Kovačič (Manchester City) - oba 15 bodů.

Sestava 7. kola dle Anthonyho Paphitise z Livesportu:

Brankář: Robert Sánchez (Chelsea) - Blues na Stamford Bridge uhráli s Nottinghamem Forest jen remízu 1:1 a rodák z Cartageny měl v brance překvapivě hodně práce. V utkání zapsal osm zákroků včetně několika klíčových v nastaveném čase druhé půle, kdy se soupeř i bez vyloučeného Warda-Prowse snažil urvat vítězství.

Stoper: Virgil van Dijk (Liverpool) - Kapitán Reds podpořil hubenou výhru 1:0 nad Crystalem Palace dobrým obranným výkonem. Nizozemec vyhrál devět soubojů, přičemž prohrál pouze jeden a připsal si 101 přihrávek.

Stoper: Nathan Collins (Brentford) - Odchovanec irského klubu Cherry Orchard byl během bláznivé přestřelky 5:3 s Wolves hodně vidět. Proti svému bývalému zaměstnavateli opanoval sedm soubojů, vybojoval pokutový kop, a navíc se hned po 75 sekundách utkání stal prvním úspěšným střelcem.

Stoper: Ethan Pinnock (Brentford) - Do elitního výběru se dostal i Collinsův parťák ze stoperské dvojice Pinnock, který si také užil gólově bohaté střetnutí. I on vyhrál sedm soubojů a v závěru prvního poločasu skóroval přesnou hlavičkou po rohovém kopu.

Pravý záložník: Noni Madueke (Chelsea) - Dvaadvacetiletý Angličan srovnal v 57. minutě proti Forest na 1:1, prosadil se svou silnější levou nohou a přidal čtvrtou trefu v sezoně. Pro spoluhráče vytvořil tři šance, prezentoval se třemi driblinky a osmi vyhranými souboji.

Střední záložník: Mikkel Damsgaard (Brentford) - Dánský reprezentant má za sebou statisticky nejlepší zápas v tomto ročníku Premier League. Vytvořil šest příležitostí, z čehož dvě byly gólovými nahrávkami pro Collinse a Pinnocka.

Střední záložník: Mateo Kovačič (Manchester City) - Zkušený chorvatský záložník byl veledůležitým článkem při sobotním vítězství 3:2 nad Fulhamem, pod které se podepsal dvěma brankami. Poprvé skončil míč v síti po jeho střele za pomoci teče, při druhém ukázal precizní techniku a uspěl přesnou ranou zpoza šestnáctky.

Levý záložník: Facundo Buonanotte (Leicester) - Foxes v 7. kole konečně oslavili první výhru v tomto ročníku a gólem na 1:0 do sítě Bournemouthu se o to zasloužil právě devatenáctiletý Argentinec. Odchovanec Brightonu se proháčkoval pokutovým územím a důraznou střelou pod "víko" rozhodl o zisku tří bodů.

Pravý útočník: Bukayo Saka (Arsenal) - Kapitán Gunners zaznamenal nejvyšší týdenní hodnocení 9,1 díky skvělému představení proti Southamptonu, nad nímž Arsenal vyhrál 3:1. Saka měl klíčový podíl na všech třech trefách domácích, když dvě připravil a v 88. minutě uzavřel skóre.

Střední útočník: Bryan Mbeumo (Brentford) - Opora Bees potvrdila vynikající formu, když skórovala potřetí v řadě. Tentokrát to "konečně" po porážce s Tottenhamem a remíze s West Hamem vedlo i k vítězství. Kamerunský útočník v prvním poločase duelu s Wolves suverénně proměnil penaltu a vytvořil i tři šance pro své spoluhráče.

Levý útočník: Cody Gakpo (Liverpool) - Poprvé v sezoně odehrál odchovanec PSV Eindhoven celý zápas a hned se dostal mezi nejlepší. Proti Crystalu Palace sice nerozvlnil síť, ale jediný gól utkání připravil Jotovi krásnou asistencí. Zároveň si vytvořil pět šancí a tři míče vystihl.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
7
6
0
1
13 : 2
18
2
Manchester City
7
5
2
0
17 : 8
17
3
Arsenal FC
7
5
2
0
15 : 6
17
4
Chelsea FC
7
4
2
1
16 : 8
14
5
Aston Villa
7
4
2
1
12 : 9
14
6
Brighton & Hove Albion
7
3
3
1
13 : 10
12
7
Newcastle United
7
3
3
1
8 : 7
12
8
Fulham FC
7
3
2
2
10 : 8
11
9
Tottenham Hotspur
7
3
1
3
13 : 8
10
10
Brentford FC
7
3
1
3
13 : 12
10
11
Nottingham Forest
7
2
4
1
7 : 6
10
12
West Ham United
7
2
2
3
10 : 11
8
13
AFC Bournemouth
7
2
2
3
8 : 10
8
14
Manchester United
7
2
2
3
5 : 8
8
15
Leicester City
7
1
3
3
9 : 12
6
16
Everton FC
7
1
2
4
7 : 15
5
17
Ipswich Town
7
0
4
3
6 : 14
4
18
Crystal Palace
7
0
3
4
5 : 10
3
19
Southampton FC
7
0
1
6
4 : 15
1
20
Wolverhampton Wanderers
7
0
1
6
9 : 21
1

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (1)

Přidat komentář
eder

Stačila expreska. Vždyť Jaroš prý akorát staví kužely...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele