Hledá se vládce Portugalska. Zn.: Bezchybnost podmínkou

01.04.2013, 10:54
Názory a komentáře
Portugalská "velká čtyřka" si tuto sezonu rozdělila úkoly - zatímco Sporting stále bojuje především sám se sebou a pouze mohutný finiš mu ještě může zajistit pohárovou Evropu a Braga se po výpadku na začátku kalendářního roku soustředí na boj o třetí příčku, Benfica s Portem si to rozdávají o titul v jednom z nejnapínavějších závodů v Evropě..

Podíváme-li se na šestici aktuálně nejlepších lig starého kontinentu, nikde není situace tak zamotaná jako právě v Portugalsku. Anglickou Premier League jasně ovládá červená část Manchesteru, v Německu se za rekordy žene nezastavitelný Bayern, Itálie i letos pozoruje spanilou jízdu Juventusu, a dokonce i v tradičně vyrovnané Ligue 1 to vypadá, že štědře dotované PSG letos konečně splní svůj velký cíl. Častá zaváhání Realu Madrid pak jasně rozdala karty na východní části Pyrenejského poloostrova - nezaujatému fanouškovi tak nezbývá než pozorně sledovat tu západní. Jak Benfica, tak Porto totiž prožívají fantastický rok, a titul by si bezesporu zasloužili oba. Kdo bude nakonec tím šťastnějším?

Aktuálně drží všechny trumfy v rukou Benfica - po dlouhém období od loňského září do letošního března, kdy se oba soupeři drželi na stejné úrovni, utekl lisabonský klub na čtyři body a potrestal tak dvě venkovní zaváhání Porta. Kdo by pochyboval o extrémní náročnosti tohoto souboje, stačí připomenout, že úřadujícího šampiona srazily do role druhého vzadu pouhé dvě remízy (!); nadále platí, že oba konkurenti procházejí sezonou bez ligové porážky, a dá se očekávat, že vzájemný zápas v předposledním kole na Estádio do Dragao bude mít parametry "souboje století".

Proti tomuto tvrzení se nicméně už na začátku března ohrazoval lisabonský kouč Jorge Jesús, který řekl, že očekávaný zápas nakonec vůbec nemusí být rozhodující - a současná situace mu zpětně dává za pravdu. Pojďme si ji nejprve připomenout: Benfica má na čele tabulky 64 bodů, Porto 60, oba ze 72 možných, zatímco třetí Pacos Ferreira nashromáždilo "pouze" 45 korálků. K odehrání zbývá posledních šest zápasů, los je následující:

Benfica - Olhanense (venku), Sporting (doma), Marítimo (v), Estoril (d), Porto (v), Moreirense (d);
Porto - Braga (d), Moreirense (v), Setúbal (d), Nacional (v), Benfica (d), Pacos Ferreira (v).

Podívejme se tedy blíže na důvody, které hovoří ve prospěch úřadujících šampionů z Porta - ligová tabulka mezi ně nepatří, což však neznamená, že by svěřenci Vítora Pereiry měli házet flintu do žita.

Vzájemný zápas

Ať už je momentální situace Draků všelijaká, stále platí, že v případě domácí výhry nad svým konkurentem stáhnou náskok na hypotetický jediný bod - v takové situaci by za předpokladu stoprocentní bilance stačilo, aby Benfica jedinkrát klopýtla, a titul se bude slavit právě v přístavním městě. Platí to i za předpokladu, že by oba celky skončily na shodném počtu bodů - Porto totiž na Estádio da Luz uhrálo cennou remízu, a mělo by tedy lepší bilanci vzájemných zápasů.

Samozřejmě, Benfica by stále musela ještě minimálně jednou ztratit - existuje však reálná možnost, že se tomu tak stane. Jednou z příležitostí bude samozřejmě lisabonské derby, v němž se na nějaké papírové předpoklady nikdy moc nehraje a Sporting bude mít o motivaci rozhodně postaráno; pak je tu hned následující souboj v Marítimu, což je v Primeiře jeden z největších strašáků favoritů vůbec - do Funchalu nikdo nejezdí rád, domácí celek je nesmírně těžce k poražení, a navíc v posledních týdnech nabral slušnou formu, díky níž se navrátil na příčku zajišťující evropské poháry. Že Marítimo umí obírat o body i ty nejsilnější z nejsilnějších, se koneckonců přesvědčili i sami fotbalisté Porta.

Herní vytíženost

Zatímco Porto (možná trochu překvapivě) zůstalo v Lize mistrů na štítu Málagy a čtvrtfinálové souboje se tak obejdou bez jeho účasti, Benfica v Evropské lize stále pokračuje a určitě bude chtít celou soutěž vyhrát. V cestě do semifinále stojí Newcastle United, a přestože jsou Portugalci papírovými favority, nepůjde v žádném případě o jednoduché dvojutkání; v případě postupu pak Orly čekají ještě další dva nebo tři zápasy. Porto se naproti tomu může soustředit pouze na ligu a šetřit tak důležité síly.

Jorge Jesús se navíc nikterak netají svojí touhou vyhrát obě soutěže, a přizpůsobuje tomu i sestavu - zatímco ostatní velkokluby v této fázi sezony buď přímo upřednostňují jednu frontu, nebo alespoň rotují hráče v základní jedenáctce, Jesús plně spoléhá na svůj úzký okruh vyvolených. Téměř šedesátiletý kouč ostatně sám přiznává, že jeho nejlepší hráči jsou fyzicky zcela v pořádku a mohou dohrát sezonu bez omezení. Bude mít pravdu i tentokrát, nebo se nakumulovaná únava a psychický tlak z nutnosti vyhrát každé nadcházející utkání přece jen projeví a Benfica v samém závěru zakopne?

Vítězná mentalita

Tohle se může ukázat jako předůležitý faktor - Benfica může být mistr ve vedení bitvy, ale Porto mnohem lépe ví, jak se vyhrává válka. Hráči vedoucího týmu si dobře uvědomují, že si nemohou dovolit zaváhat, protože jim na záda dýchá soupeř, který tyhle situace zkrátka výborně zvládá. Jasně to dokazuje osm titulů z posledních deseti let (a 19 z posledních osmadvaceti), přičemž ten poslední přišel loni - a i tehdy měla Benfica vše dobře rozehrané, načež ve finiši selhala. Není těžké si představit, že tento psychický blok bude s blížícím se finále sezony čím dál zřetelnější.


A jaká je situace na druhé straně barikády?

Tabulková situace a aktuální forma

Nejjednodušší matematické pravidlo říká, že pokud Benfica skutečně vyhraje všechna následující střetnutí, neexistuje nic, co by ji o titul mohlo připravit. Může si dokonce dovolit i padnout v Portu, přidá-li pět dalších vítězství. To je jeden z klíčových důvodů, který hovoří ve prospěch Jesúsova týmu - nemusejí nic dotahovat, stačí jim udržet náskok, v této fázi již poměrně komfortní.

Je však otřepaným rčením, že náskok se lépe dotahuje než hlídá; v této fázi tak minimálně stejně záleží i na momentální formě. Naštěstí pro Benficu, i zde drží trumfy právě ona - o problémech Porta mimo vlastní stadion jsme mluvili už v úvodu, a přestože poslední venkovní utkání zvládl obhájce s bravurou, Benfica hraje v nejdůležitější části sezony zkrátka lépe.

Bilance lisabonského klubu je skutečně úctyhodná - z posledních 17 zápasů patnáctkrát vyhrál, a dokonalou šňůru mu kazí pouze dvě remízy (z nichž jedna, ta v semifinále domácího poháru, vyústila v penaltovou prohru s Bragou - a nutno říct, že Jesúsův tým měl tehdy k ideálnímu složení daleko). Zatímco Porto si svoji spanilou jízdu odbylo na podzim a v zimě, Benfica ji zažívá nyní. Její aktivní, nátlakový útočný fotbal v neobvyklé formaci 4-1-3-2 zajišťuje brutální ofenzivní potenciál, aniž by však trpěla obranná fáze - v oněch 17 utkáních inkasovali Orli všehovšudy sedmkrát.

Los

Toto je ve skutečnosti jen těžko měřitelný faktor, jelikož jsme už výše nastínili, že ani Benficu nečeká ve zbývajících šesti kolech nic jednoduchého; Porto však potřebuje získat minimálně o 4 body více, a z tohoto hlediska k němu rozlosování není právě přívětivé. Draky ještě čekají utkání se všemi zbývajícími týmy v první čtyřce - kromě lisabonského konkurenta přivítají doma i rozjetou Bragu, a sezonu uzavřou zápasem na půdě ligového překvapení Pacos Ferreira, které v té době může stále bojovat o šokující kvalifikaci do Ligy mistrů.

Ve světle portských problémů mimo Dragao si pak nemůže být Pereira jistý ani plnými bodovými zisky ze stánků Nacionalu a Moreirense - první jmenovaný celek stále doufá v evropskou vstupenku, ten druhý zase po nástupu kouče Augusta Inácia zahájil stíhací jízdu za záchranou, která se předtím zdála být již ztracena.

Stále stejné problémy v portském táboře

Nejdůležitějším faktorem se však nakonec může ukázat prostá realita toho, že problémy, které přivedly obhájce trofeje do současné situace, se dosud nepodařilo (a s největší pravděpodobností už ani nepodaří) uspokojivě vyřešit.

Porto disponuje poměrně úzkou soupiskou, a hráči, kteří na svoji šanci čekají na lavičce, kvalitativně zkrátka nedosahují úrovně těch ze základu. To je vážný problém - například Joao Moutinho, naprosto klíčový element záložní řady, má už teď problémy s fyzičkou, a veledůležitý forvard James Rodríguez se ne a ne dostat do podzimní formy poté, co laboroval se zraněním.

Pak je tu Christian Atsu, nade vší pochybnost talentovaný a schopný útočník, který by možná mohl sehrát v nervydrásajícím finiši nepostradatelnou roli - nebýt faktu, že si nedávno vymknul kotník. Přidejte k tomu razantní ztrátu formy reprezentačního křídelníka Varely, a je jasné, že Porto má - a bude mít - velké potíže hrát svoji hru efektně a zároveň efektivně.

Jackson Martínez, druhá polovina hvězdného kolumbijského útočného dua, nedávno před odletem za reprezentačními povinnostmi utrousil, že atmosféra v klubu je "ponurá". Vše nasvědčuje jedinému - pokud Benfiku nepotká nečekaný kolaps, musí se v Portu urychleně něco změnit, jinak budou naděje na titul ztraceny rychleji, než by mohly být znovu rozdmýchány. Problém je, že zřejmě nikdo pořádně neví, co by to mělo být.

Autor: Dominik Zezula / portugoal.net, abola.pt

Komentáře (63)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám, že vyhraje Benfica.. Každopádně tenhle rok je v Evropě nejzajímavější Gambáč liga..

Reagovat
smazaný uživatel

a co Eredivisie? tam bojují o titul 4 týmy

Reagovat
smazaný uživatel

U nás v podstatě 5.. Ale jak se tak dívám, tak podle losu to je stejně jako u nás o dvou týmech.

Reagovat
smazaný uživatel

tak pokud bereš 13 bodů ztrátu za boj o titul, tak to potom jo, to je takových týmů v eredivisie 6

ale myslím, že holandsko je mnohem zajímavější a vyhrát může každý z těch 4, kdežto u nás je to jen o dvou týmech, jak říkáš

Reagovat
smazaný uživatel

Blbě koukám, samozřejmě, že 4.. 6 bodů ztráta na čelo není tak moc, kór když třeba Olomouc má doma jak Spartu, tak Plzeň.

Reagovat
smazaný uživatel

to je sice pravda, jenže olomouc nebo jablonec by museli vyhrát téměř vše, aby se zapojili do boje o titul a jelikož olomouc jak říkáš čeká sparta a plzeň, taky boleslav, a jedou na duklu + společný zápas s jabloncem

a ten má navíc zápas na dukle, s plzní a v boleslavi

a vyhrát téměř všechno + musí vyhrát vše, kde jsou papírovými favority, to je docela nereálné

já myslím, že kdo bude bojovat o titul, a kdo o třetí příčku, už je delší dobu jasné

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je v podstatě i v Holandsku.. Ajax s PSV si to rozdají mezi sebou, mají jeden vzájemný zápas. A třeba Ajax už pak hraje jen proti průměrným až podprůměrným týmům.. PSV čeká z těžších jen zápas proti Twente..

Reagovat
smazaný uživatel

sleduješ holandsko? PSV v posledních 5 kolech z 15 bodů získal jen 7, naopak vitesse vyhrálo 6 zápasů po sobě

feyenoord teď zbytečně ztratil, ale pořád má slušnou šanci

a co se týká ajaxu, ale už snad 4krát doma zbytečně ztratil remízou a to se může stát znovu, už má 9 remíz

pro mě osobně je mnohem napínavější a zajímavější holandsko, i vzhledem k tomu, že už chybí jen 6 kol a bodový rozdíl mezi 1. a 4. týmem jsou 4 body

ale je to jen věc názoru, já sleduju holandskou ligu poměrně často, raději než českou, tak proto je to pro mě zajímavější

Reagovat
smazaný uživatel

A u nás je to vše ještě trochu umocněné úplatkářskou aférou, jednou z nejlepších sezon našich klubů v Evropě.. Já tedy samozřejmě daleko radši sleduji českou ligu.. Ztratit může každý.. Ale třeba Sparta má ještě Olomouc, Baník a Liberec venku.. Doma jí čeká nevyzpytatelný derby a tradičně silná Boleslav.. Plzeň tam má venku Olomouc a Jablonec a doma Liberec.. Ten závěr ligy je nabušený velkými zápasy. Proto bych řekl, že naše liga je o dost zajímavější..

Reagovat
smazaný uživatel

je to fakt věc názoru, já mám rád ofenzivní fotbal se spoustou branek a o ten není v holandsku nouze

na druhou stranu je škoda, že eredivisie už má téměř všechny souboje těch 4 týmů za sebou, už budou jen 2

ale je super, že se je na co těšit, jak naše liga, tak i holandsko a taky portugalsko slibují zajímavý závěr

Reagovat
smazaný uživatel

Ofenzivní fotbal se poslední sezony hraje i v Česku.. Navíc s moderním systémem a ruku v ruce s fungující obranou. Zas tak super to taky není, těch vyrovnaných lig v posledních sezonách dost ubývá..

Reagovat
risk je zisk

jenze Vittese ma do konce sezony krasny los + Bonymu to porad strili takze ten titul bude boj az do konce :)

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak, hlavně Vittese má teď skvělou formu a když PSV s ajaxem ve vzájemném souboji remizuje, může toho využít

Reagovat
smazaný uživatel

Porto

Reagovat
FC Porto FC

Je pravda že ted sme na tom hůř. Navíc poslední zápasy krom toho sobotního byli fakt špatný stejně jako formy hráčů. Nejvíc nám neprospívá forma Jamese. Ten je po zranění uplně mimo a není to ten James co se rval z kraje do vápna a předváděl svoje kličky. Tenhle James má balon na půlce hřiště a tam je kničemu. Navíc Jackson je ted z formy a o Varelovi se snad nebudu ani bavit. navíc ted to podělaný zranění Atsua a Izmailov taky nehraje dobře. Benfica má zabijáckou zálohu Salvio-Perez-Gaitan a to sou na lávce ještě hráči jako Aimar a John. Navíc Cardoza a Limu nemusím představovat to sou zabijáci. Když se koukám na los Benfici tak prostě se Sportingem nebo Marítimem ten bod musí ztratit

Reagovat
Le Gunner

Aimar sedává?

Reagovat
FC Porto FC

Aimar za celou sezonu ještě neodehrál 90. minut v zápase

Reagovat
Benfica

Tak má už svoj vek.. ale na striedania je dobrý, predsa to už je iné tempo hry... Aj tak si cením, že ostal, aj keď po sezóne sa asi vráti do Argentíny..

Reagovat
FC Porto FC

na to bych si vsadil když nehraje

Reagovat
smazaný uživatel

jinak co se týká portugalské ligy, doufám, že benfica aspoň jednou ztratí a o titulu se rozhodne v předposledním kole, kdy hrají oba celky proti sobě, to by bylo skvělé zakončení ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Ten článek je tak poutavě napsaný, že se snad na tu Portugalskou ligu začnu aji dívat.

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
Benfica

SLB, SLB, SLB, SLB, SLB

Reagovat
FC Porto FC

FCP

Reagovat
smazaný uživatel

Letos to vyjde!

Reagovat
Pokahontas

...gloriosa,SLB,gloriosa SLB...!

Když jsem tohle skandování slyšel poprvé od Benfiquistas v jednom sportbaru,bylo to při vítězství 3:0 nad Portem(finále poháru 2010).To by věru nebylo špatné zopakovat...

Reagovat
Benfica

Reagovat
FC Porto FC

já mám v paměti jen výhru Porta nad Benficou 5:0

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoznačně Porto! Benfica je tak nesympatický tým

Reagovat
FC Porto

Porto kadr se me ale moc nelíbí chce to 2 new utočníky a 2 new založníky...kadr je opravdu malej a spatnej

Reagovat
FC Porto FC

a to jen za předpokladu že nikdo neodejde z duležitejch hráčů. 2 zálložníky jednoho defenzivnhího a druhýho kreativního a 2 útočníky hrot a křídlo

Reagovat
FC Porto

Jo to mas pravdu...no není moc koho střídat zadnej kvalítní na strídačce není...

Reagovat
FC Porto FC

a když jo tak bez formy

Reagovat
božský John

Hey, you máš pravdu

Reagovat
FC Porto

bohužel

Reagovat
fabec1222

OT: Chtělo by to pořádnýho apríla

Reagovat
Le Gunner

Reagovat
Filipow

kurvj aj

lidi sjasá jžu užajralej

Reagovat
Filipow

to jsem fakt napsal?

Reagovat
Rarášek

Reagovat
domingo

Ty argumenty takhle vedle sebe vypadaji hodne nakloneny pro Benficu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Yanek

Reagovat
rufus

Benfica.

Reagovat
The Krupy

Portugalská liga je úžasná súťaž. Času veľa nemám, ale zvyknem si ju sem-tam zapnúť a vždy sa bavím kráľovsky. Aj celý portugalský futbal mi je sympatický. Boj o titul je napínavý, proste dva stroje ktoré čakajú na zaváhanie toho druhého. Nech sa k nim ešte budúci rok pridá Sporting, a budem spokojný.

PS: Titul dúfam skončí v rukách Benficy.

Reagovat
Benfica

Presne moja reč, my by sme si rozumeli, čo sa týka futbalu

Reagovat
The Krupy

Ale hlavne musíš fandiť Juventusu

Reagovat
Benfica

Juve... v pohode, ale Benfica je Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Benfica!!

Reagovat
smazaný uživatel

Všechno nasvědčuje Benfice, ale do konce zbývají ještě hodně kol. Když bude po zápasu s Portem furt 4bodovej náskok, tak je o titulu jasno!! VAMOS SLB!

Reagovat
fantomas

Obyčejně přeju titul Portu, ale tentokrát nemám na vybranou. Benfica pro letošek poskládala boží mančaft.

Reagovat
FC Porto FC

klid.. jen ta záloha mi taky nedá spát :D

Reagovat
smazaný uživatel

Vrána k vráně sedá, to Porto mě nepřekvapuje.

Reagovat
Posledni Kovboj

Co rikala tvoje mama na tu Belgii?

Reagovat
smazaný uživatel

Nic.

Reagovat
fantomas

Whatever.

Reagovat
Benfica

Toto je dream team, niečo ako Pittsburgh v NHL, New England v NFL...

Reagovat
smazaný uživatel

tá nfl to je riadna blbosť a ľudia na to chodia ako na čerstvé rožky

Reagovat
Benfica

tá NFL je niečo veľké,... nič už tu v Európe am. futbalu veľa ľudí nechápe čo je škoda.... úžasný šport, úžasná liga.... lepšia ako LaLiga

Reagovat
smazaný uživatel

Sledujem futbal 40 rokov a americký tak 20 rokov, a musím uznať, že NFL jo oveľa zaujímavejšia, stále akcia, žiadne zdržiavanie, simulácie a video pri sporných momentoch. Aj pri tom videu to vidím niekedy ináč ako rozhodcovia, no oproti futbalu je to nebe a dudy. Ale aj vo futbale sú nezabudnuteľné zápasy o tom sa nedá pochybovať. NFL si užijem, aj keď nedržím žiadnemu tímu, vo futbale len keď vyhrajú moji obľúbenci.

Reagovat
Benfica

pravda futbal si užívam keď hrajú moje tými (SLB a Portugalsko) ale NFL si užívam pri každom zápase.

Reagovat
smazaný uživatel

Osobne samozrejme preju Benfice (protoze Porto je u mne navzdy spjato s nejednou korupcni aferou a korupcni tymy ja ve sportu proste nemusim), ale clanek bohuzel nezminil jeste jednu zasadni vec. trener Jorge Jesus v poslednich letech nekolikrat v nejnevhodnejsim momentu zamichal se sestavou a tim doslo ke klicovym porazkam. V lonske sezone o titul Benfiku pripravily prave Jesusovy experimenty... A nikdy nezapomenu na listopad 2010 a zapas prave v Portu. Porto tehdy vyhralo 5:0 a bylo to jednoznacne "diky" Jesusove experimentu. Rozbil skvele fungujici stoperskou dvojici Luisao-Luiz a posunul Luize na levy kraj. Coentrao se posunul do zalohy a s Luisaem hral na stoperu tragicky Sidnei. Takze nefungovala ani zaloha, ani obrana. V polocase to bylo 3:0 a vse bylo jasne. Sidnei uz do druhe pule nenastoupil, Luiz se vratil na stopera a Coentrao se zatahl do obrany (misto Sidneiho nastoupil Nico Gaitan). Hra se vyrovnala a Nebyt Luisaovy cervene 25 minut pred koncem, mohla Benfica urcite aspon snizit. Nakonec jeste Hulk pridal dva goly (z toho jeden z penalty) v posledni desetiminutovce. Vysledek byl ale zrozen v prvni puli a jednoznacnym vinikem byl trener Jesus...

jeho lonske experimenty (v situaci, kdy o titulu Benfiky pochyboval malokdo) jsou jeste v cerstve pameti.

Takze za sebe - fandim v boji o titul Benfice, ale mam strach, co Jesus v nekterem z poslednich zapasu vymysli a kde benfice tentokrat ztrati body (a mozna i titul)...

Reagovat
FC Porto FC

jo výhra 5:0 ♥

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele