Historická výhra trpaslíka a jubilejní gól velikána, Liga národů začala dvěma pozoruhodnými zápisy

06.09., 09:38
Aktuality
Cristiano Ronaldo (© AFP)

Ve čtvrtek byl zahájen nový ročník Ligy národů a gólově ho odstartoval i Cristiano Ronaldo, který vstřelil jubilejní 900. branku kariéry. O poznání chudší je bilance San Marina, velký důvod k oslavám ale měl i tento trpaslík z Apeninského poloostrova.

San Marino se dočkalo své historicky první soutěžní výhry, když doma porazilo Lichtenštejnsko 1:0. Tým, který je na žebříčku FIFA na posledním 210. místě, na takový úspěch čekal od roku 1990, kdy odehrál první kvalifikační zápas. O senzaci se postaral devatenáctiletý Nico Sensoli, který hraje poloprofesionální čtvrtou ligu v Itálii.

"Po tom gólu a následně závěrečném hvizdu přišly na řadu neuvěřitelné emoce. Dočkali jsme se, je to obrovský úspěch a chceme přidat další. A snad k tomu pomohu dalšími brankami," řekl hrdina země s 33 tisíci obyvateli, kde se fotbalu věnuje zhruba 1500 lidí.

"Napsali historii. navždy si je budeme pamatovat jako legendy, jako zlatou generaci sanmarinského fotbalu," nešetřil na sociálních sítích superlativy jeden z fanoušků.

Nad Lichtenštejnskem San Marino už jednou vyhrálo, bylo to před dvaceti lety, ale tehdy jen v přátelském utkání. Od té doby usilovalo o vítězství ve 140 zápasech marně. Často schytalo pořádný debakl, několikrát dokonce s dvojciferným výsledkem. Nejhorší byla prohra s Německem 0:13 před domácím publikem v roce 2006. Ve 211 zápasech od roku 1990 vybojovalo vedle dvou vítězství už jen deset remíz při celkovém skóre 34:845. Sestřih všech gólů na YouTube zabere necelých dvanáct minut.

Hráči mají svá zaměstnání, v týmu je mechanik, řidič, grafik, zaměstnanec klenotnické firmy. Na výjezdy k zápasům na hřištích soupeře si musejí brát volno.

Přesto se jim jednou podařilo trochu zaskočit Angličany. V roce 1993 Davide Gualtieri překonal brankáře Davida Seamana už v deváté sekundě, ale favorit nakonec zvítězil 7:1. Čeští fotbalisté vyhráli se San Marinem všech šest zápasů s nulou na kontě inkasovaných branek.

Ronaldo završil devátou stovku zásahů

Zatímco pro San Marino jsou vstřelené branky a výhry výjimečnou událostí, pro Cristiana Ronalda se obě tyto disciplíny staly denní rutinou. Včera proti Chorvatsku si pojistil historické vedení v přehledu fotbalistů s nejvíce starty i góly za národní tým, aktuálně má na svém kontě 213 zápasů a 131 branek. Čtvrteční gól je navíc jeho jubilejním 900. soutěžním v kariéře.

"900 gólů vypadá jako další milník, jenom já ale vím, jak těžké je každý den pracovat na tom, aby se vám něco takového podařilo. Je to unikátní záznam v mojí kariéře. Nepřekonávám rekordy, rekordy mě naopak začínají strašit," prohlásil.

39letý Ronaldo vstřelil polovinu svých branek za Real Madrid (450), 145 za Manchester United, 101 za Juventus, 68 za současný klub Al Nassr a pět za lisabonský Sporting, kde jeho kariéra začínala. Když se San Marino před dvaceti lety radovalo z první výhry nad Lichtenštejnskem, měl na své pažbě jenom devět zářezů.

Ani v pokročilém věku má navíc nechybí chuť a nic na tom nemění ani častá kritika snášející se na jeho adresu za reprezentační výkony. "Kritika je skvělá, protože pokud neexistuje, nedochází k pokroku. Vždy tomu tak bylo. Změní se to někdy? Nezmění. Snažím se tedy jít svou cestou, být co nejprofesionálnější, pomáhat co nejlépe svou profesionalitou a nejen brankami, asistencemi, disciplínou a příkladem. Fotbal je přece mnohem víc než jen dobře hrát nebo dát gól," upozornil před několika dny.

Portugalsko s Ronaldem v sestavě v roce 2016 opanovalo mistrovství Evropy a o tři roky později se radovalo z triumfu v premiérovém ročníku Ligy národů. V roce 2026 se bude v zámoří konat další světový šampionát a akce v Mexiku, Kanadě a USA není pro Ronalda tak prioritní, jak by si leckdo mohl myslet.

"Výhra s Portugalskem na mistrovství Evropy je ekvivalentem triumfu na mistrovství světa. S Portugalskem jsem už vyhrál dvě trofeje, o které jsem hodně stál. Motivuje mě to, abych si nadále užíval fotbal, rekordy a úspěchy se pak dostaví samy," řekl dále.

Autor: ČTK, Tomáš Pavlík

Komentáře (31)

Přidat komentář
Sigma Olomouc

San Marinooooo

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
nani92

CR7 ani jeden gol v kariere nedal San Marinu rešpekt San MArino

Reagovat
eder

To ani Messi, zřejmě slušný oddíl...

Reagovat
fefo

“Výhra s Portugalskem na mistrovství Evropy je ekvivalentem triumfu na mistrovství světa.”

Tak urcite

Reagovat
pobody's nerfect

Ale už zapomněl dodat, že dle této logiky je výhra na copa america ekvivalentem výhry na euru

Reagovat
kilobyte

Tak on by spíše řekl, že je to ekvivalent k Lize národů.

Reagovat
Mercury

Reagovat
Jordi Alba

Ten to Messi vs Ronaldo beztak nezvládá víc, jak tehdá my všichni dohromady v těch diskuzích.

Reagovat
ACSeRw!n

redakce

Reagovat
michalbarca

netušil jsem, že za juve 101 gólů

Reagovat
kilobyte

"země s 33 tisíci obyvateli, kde se fotbalu věnuje jen malé procento populace (zhruba 1500 lidí)."

Což je ale docela dost. Sice je to "jen" 4,5%, ale třeba v ČR je 3,3%.

Reagovat
zelda

Reagovat
HV

Tak to se u tohodle zrovna nedá takhle srovnávat. Samozřejmě snadněji vybereš lepší fotbalisty z většího počtu lidí, než z menšího…

Reagovat
HV

Ale jako skrz tu větu, jak je napsaná, máš asi pravdu

Reagovat
Zajda

Ta výhra San Marina mi dělá hroznou radost, paráda!

Reagovat
oli9

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
oli9

Neuskuteční borci z toho že San Marina.. Na to jak jsou maličký stát a omezený v počtu dětí, výběru atd tak ta konkurenceschopnost je obdivuhodná

Reagovat
Ranger65

Reagovat
smazaný uživatel

Jaká konkurenceschopnost? Vyhráli zápas po 20 letech a ještě proti státu se srovnatelným počtem obyvatel (33 tisíc San Marino, 39 tisíc Lichtenštejnsko).

Reagovat
oli9

Tak prohrát třeba s Finskem nebo Dánskem doma 1:2 jako minulý rok..

Počtem obyvatel srovnatelné s Kroměříží nebo Orlovou

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
nani92

Neuskuteční borci z toho Slovenska.. Na to jak jsou maličký stát a omezený tak ta konkurenceschopnost je obdivuhodná

Reagovat
Jordi Alba

Navíc Budapešť je krásná.

Reagovat
eder

Srovnatelně maličký jako Estonsko, které porazili? Navíc Estonsko má asi pětkrát méně obyvatel...

Reagovat
Antijazvec

Celkovo, postúpiť ako 5 milionová krajina je skôr vzácnost, pravidelne sa kvalifikujú len Chorvátsko a Dánsko.Norsko,Skotsko,Finsko,Irsko,Bulharsko a dalšie 5 milionove štáty len občas.10 milionové sa vačšinou kvalifikujú aj na MS.Ak teda odmyslíme Madarsko a Bielorusko....

Reagovat
eder

Chorvatsko s necelými čtyřmi miliony to dotáhlo až do finále MS, liga národů nemá tak přísné síto...

Reagovat
Antijazvec

Jediný zmysel prečo nevypustit ligu národov je že sa z nej dá dostat do baráže MS.

Reagovat
mistr129

"10 milionové sa vačšinou kvalifikujú aj na MS." To asi těžko, když je v Evropě 18 10milionových zemí a na MS se jich dostává jen 13, přičemž minimálně 4 místa skoro pokaždé zaberou Chorvatsko, Srbsko, Švýcarsko a Dánsko z těch menších.

Takže reálně se na MS dostává polovina 10milionových. V tomto tisíciletí z 6 turnajů:

GER (85 milionů obyvatel), FRA (70), ESP (50), ENG(55), POR (10) pokaždé,

ITA (60), POL (40), NED (18), BEL (12) 4x,

RUS (145, největší), SWE (11) 3x,

TUR (85, 2. největší), UKR (35), CZE (11), GRE (10) 1x,

KAZ (20), ROM (20), AZE (10) ani jednou.

Dohromady 18 zemí, 6 turnajů, 56 účastí, takže cca přesně polovina

Reagovat
Antijazvec

Neišiel som až na začiatok milenia, predsa len uplynulo už 24 rokov,co je celá generácia. Ani som nebral za europske štáty zo CCCP,a už vôbec nie z kaukazu a strednej Azie čo je Azia tak ako Turecko. Inak Polsko nemá dávno 40 mil ani Spanielsko.Z tych čo sa dostali len 1x som tak nerátal ani s Tureckom alebo Ukrajinou.Za druhé, myslel som aj ME.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele