Gruzie v datech: Mikautadze a Kvaracchelija se řadí do evropské špičky

22.06., 11:01
Aktuality
Georges Mikautadze (© AFP)

Gruzie musela při své historické premiéře na evropském šampionátu ve fotbale skousnout porážku od Turecka, nicméně ukázala zejména velkou ofenzivní sílu. Do posledních vteřin usilovala o bod a teprve riskantní hra bez gólmana přinesla výrazně rozdílnější podobu výsledku. Proti Česku opět bude spoléhat na tahouny své ofenzivy, jimž je pořád teprve 23 let: Georgese Mikautadzeho a Chviču Kvaraccheliju. V čem spočívají jejich největší přednosti?

Zástupci odlehlého koutu Evropy převedli proti Turkům nadšený výkon, na jejich branku vyslali celkem 15 pokusů, což bylo v úvodním kole turnaje víc než například Francie (14), Španělsko (11), Anglie a také Česko (5). Téměř polovinu útoků (43,5 %) vedli po své levé straně, kde nastupuje jejich superstar Kvaracchelija. Ten se pokusil o 10 driblinků, společně s Belgičanem Dokuem nejvíc ze všech v prvních utkáních.

O historicky první trefu Gruzie se nicméně postaral Mikautadze. A nebyla náhoda, že se to povedlo právě jemu. Závěr uplynulé ligové sezony jej zastihl ve vrcholné formě - za francouzské Méty nasázel v Ligue 1 od dubna osm gólů v sedmi zápasech, přičemž skóroval v šesti utkáních v řadě. Přestože v soutěži odehrál jen polovinu ročníku (na podzim se marně zkoušel prosadit v Ajaxu), stal se jejím sedmým nejlepším střelcem!

Tabulka střelců elitních evropských lig od začátku dubna (©Profimedia / Livesport)

Od začátku dubna žádný jiný hráč ve francouzské lize nedal tolik gólů jako on. V pěti top evropských soutěžích byli v tomto období produktivnější pouze čtyři hráči. Nakonec v této sezoně nastřádal 13 gólů a radoval se každých 135 minut - ze všech hráčů, kteří se v minulém ročníku Ligue 1 trefili alespoň pětkrát, pouze tři (Kylian Mbappé, Alexandre Lacazette a Goncalo Ramos) potřebovali na zásah méně minut. A formu si gruzínský kanonýr přenesl i na Euro. Proti Turecku se podílel na polovině ze 14 střel svého týmu (čtyřikrát vypálil sám, třikrát připravil pozici spoluhráči).

Vedle něj byla v utkání hodně vidět i největší hvězda Gruzie Kvaracchelija, i když ne všechno se křídelníkovi Neapole povedlo. Například vyhrál pouze tři ze svých 10 driblinků. Právě v téhle disciplíně vyniká "Kvaradona" nejvýrazněji. V kvalifikaci na mistrovství Evropy předvedl nejvíc průniků ze všech hráčů (81) a byl v nich i nejúspěšnější (společně s Dokuem, 44).

Zejména díky svým dvěma ofenzivním nadějím, které dohromady nastřílely sedm ze 14 branek svého týmu v kvalifikaci na ME, je Gruzie nebezpečná. A to výrazně. Proti Turecku si vytvořila celkem pět gólových šancí - jen její soupeř a Italové se dostali v prvním kole šampionátu do stejného počtu velkých příležitostí a žádný tým jich neměl víc.

Kudy vedly útoky Gruzie proti Turecku (©Opta by Stats Perform)

Oba zmínění talentovaní mladíci navíc koketují s myšlenkou, že v létě změní klub. Ani Mikautazdeho góly totiž nezachránily Méty od pádu do druhé ligy a po jeho výkonu proti Turecku se ve velkém ozývají kluby z Francie. Kvaracchelija skončil s Neapolí rok po památném zisku titulu až na 10. místě a jeho agent už dokonce veřejně oznámil, že šikovný křídelník půjde pryč, na což Neapol okamžitě kontrovala s odkazem na aktuální smlouvu a prohlásila hráče za neprodejného.

Reprezentační trenér Gruzie Willy Sagnol nebyl z mediální diskuse před prvním zápasem ve skupině nadšený a doporučil svému hráči, aby se soustředil pouze na dění na hřišti. To pro český tým není příliš dobrá předzvěst.

Autor: Livesport.cz / Opta Data Insights / Christian Schmidt

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Češi narazili do zdi jménem Mamardašvili, brankář Kraken sklízí pochvaly
23.06., 18:35
Morávek ocenil strategii, český presink oproti gruzínskému fungoval úplně jinak
23.06., 14:16
Černý: Věděl jsem od rána, že budu hrát. Je to mix zklamání i naděje
22.06., 23:23
Cesta do osmifinále Eura? Výhra je téměř jistotou, stačit může i remíza
22.06., 22:46
Uděláme maximum, abychom tady zůstali. Třeba se k nám obrátí štěstí, prohlásil Hašek po Gruzii
22.06., 21:26
Poslední akce Gruzie? Doufal jsem, že to neskončí gólem, přiznal Krejčí
22.06., 20:19
Schicka zítra čeká magnetická rezonance. Momentálně nejsem úplně optimistou, konstatoval Hašek
22.06., 19:32
Výsledkově to nebylo povedené. Musíme zvládnout poslední zápas, nabádá Jurásek po debutu na Euru
22.06., 18:48
Češi obrat nedokonali a po remíze 1:1 s Gruzií potřebují zabrat proti Turecku
22.06., 17:03
Gruzínský novinář vychvaloval ofenzívu, ale kritizoval obránce. Nejsou dost rychlí
22.06., 08:37
Česko zabojuje s Gruzií o první výhru na turnaji
21.06., 21:43
Ivana znám velmi dobře, chovám k němu velkou úctu, vzkazoval Haškovi kouč Sagnol
21.06., 20:50
Doufám, že zvítězíme a zároveň pobavíme útočnými akcemi, řekl Barák před Gruzií
21.06., 19:41
Hašek nabádá hráče k větší odvaze dopředu, naznačil změny v sestavě
21.06., 16:03
Köstl: Chceme fanouškům udělat radost. Proti Gruzii chystáme změny
19.06., 21:01
Součkovi se znovu ozvalo koleno. Věřím, že proti Gruzii bude hrát, je to bojovník, řekl asistent Köstl
19.06., 16:24

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele