Fotbalová špička nudila, zkuste dát šanci olympijskému turnaji!

24.07., 08:59
Aktuality
Julián Álvarez (© AFP)
Zaujalo nás

Mužský fotbal na olympijských hrách má svá specifika a nepatří mezi masově sledovaná sportovní klání v rámci jinak nejdůležitější sportovní události. Od roku 1930, kdy se začala psát historie pořádání mistrovství světa ve fotbale, byl olympijský turnaj odsunutý na druhou kolej. Tak to zkrátka je a nemá cenu tvrdit opak. To ale neznamená, že není důvod olympijský turnaj sledovat!

Prozatím žádnému týmu se nepodařilo vyhrát mistrovství světa nebo olympijské hry třikrát za sebou. Pokud ale vezmeme v potaz, že před ustanovením fotbalového mistrovství světa bylo nejdůležitějším mezinárodním kláním právě to olympijské, můžeme s určitou nadsázkou považovat za nejúspěšnější národní tým Uruguaye z let 1924-1930. Je to tak, žádné Německo, Francie nebo Brazílie, pouze maličká země, která je jen o něco lidnatější než liduprázdné Mongolsko, dokázala vyhrát tři nejdůležitější turnaje za sebou. Jednou za čas přijdou Uruguayci se snahou o uznání titulů z OH let 1904 až 1928 jakožto titulů mistrů světa. Jak jinak než právě proto, aby se jejich "triple" stal oficiálním. Pokusili se o to i letos - jako vždy neúspěšně. Bavit je to ale nepřestane, na to vemte jed.

Historicky to ale byly převážně evropské země, které olympijskému turnaji vládly. Se změnou formátu v roce 1992 na klání fotbalistů do 23 let s maximálně třemi staršími hráči, který platí dodnes, se ale situace zcela otočila a Evropa čeká na vítěze právě od barcelonské olympiády ze stejného roku. Nutno říct, že vzhledem k nízké prestiži mužského turnaje to ale málokterého Evropana trápí. Jak mistrovství světa, tak kontinentální turnaje (snad s výjimkou toho oceánského), se těší větší oblibě. Jaké jsou tedy důvody ke sledování této akce kromě samotného faktu, že jde o olympijské hry? Pojďme na to:

1. Utkání světového průměru nabízí zpravidla zábavnou podívanou. Není to sice ten nejkvalitnější fotbal, ale gólový průměr za posledních 20 let nikdy nešel pod 2,3 gólů na zápas. Pravda, gólový průměr není v tomto případě úplně určující, jelikož občas se na turnaji objeví trpasličí tým dostávající jeden výprask za druhým (např. Fidži v roce 2016), na vrcholných akcích už ale dneska nejsou běžné výsledky jako 4:3, 4:2, 3:6 nebo 5:2. Tyto bláznivé výsledky si mohli fanoušci užít na minulé olympiádě v Japonsku. Na olympiádě v Riu de Janeiru zase fanoušci zhlédli například atraktivní remízu 3:3 Němců s Jihokorejci, vítězství Nigérie nad Japonskem v poměru 5:4 nebo atraktivní herní projev Hondurasu, který málem dokráčel k bronzovým medailím.

Jistě, nejsilnější reprezentace na olympiádu jezdí v podprůměrném složení a není tomu jinak ani letos. Kromě Francie, Španělska a Argentiny se navíc na turnaji ani nepředstaví žádná skutečně špičková reprezentace... ale potřebuje ji vůbec olympijský turnaj? V podání těch nejlepších evropských týmů se z fotbalu stává pomalu vědou prolezlý sport, který stále častěji nezaujatého fanouška příliš nepobaví. Coubertinovské heslo: "Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se." ze špičkového fotbalu vymizelo už dávno. Pokud máte fotbal opravdu rádi, sedněte si k pár zápasům olympijského fotbalového turnaje a jen se kochejte hrou. Neuvidíte perfektní techniku nebo dokonalé atletické výkony, ale uvidíte 22 hráčů na hřišti bojujících za svůj národní tým, kteří chtějí soupeři vstřelit gól. Já osobně od fotbalu vlastně ani víc nežádám. Do jisté míry jsou olympijské hry pomyslným vzdorem proti velkému byznysu ve fotbale.

Teď od vzletných slov o podstatě sportu přejdu k praktičtějšímu ohledu. Kdo je vlastně favoritem turnaje? No, těžko říct, jelikož o valné většině hráčů běžný fanoušek zpravidla nikdy neslyšel. Vzhledem k losu se přímo nabízí potenciální finále mezi Argentinou (zdánlivě nejlehčí los) a Španělskem, případně Argentiny s domácí Francií. Jenže zdání může klamat. Francouzi sice přivezli relativně silný tým, mladé hvězdy jako Mathys Tel, Leny Yoro, Warren Zaïre-Emery nebo Bradley Barcola ve výběru chybí. Z pravidla o nominaci hráčů do 23 let silně těží africké týmy (myslím opravdu africké státy, nikoliv Francii), které nikdy nelze podcenit. Mým černým koněm turnaje pak budou Izraelci, kteří nejdříve na mistrovství světa do 20 let brali senzační bronzové medaile, aby o pár dní později dokráčeli do semifinále Eura do 21 let. Medailové pozice jsou zkrátka otevřené téměř všem zúčastněným.

2. Kdy jindy budete mít možnost vidět v akci neokoukané týmy jako třeba Dominikánskou republiku? Tento bod je samozřejmě velmi subjektivní a mnohé fanoušky týmy jako Nový Zéland, Dominikánská republika, Uzbekistán, Irák nebo Guinea nijak nezajímají. Zároveň ale vězte, že snad s výjimkou nevyzpytatelných Dominikánců žádný z těchto slabších týmů není bez šance. A i už několikrát zmínění Quisqueyanos zbrojili na turnaj jak se jen dá a tamní svaz hledal zejména v USA potomky emigrantů z této ostrovní země, aby byl tým konkurenceschopnější a nedopadl jako Fidži před 8 lety (ale zúčastnili se!). Mimochodem, věděli jste, že i nejspíš nejslavnější dominikánský sportovec, překážkář Félix Sánchez, byl rodákem z USA?

Zpět k fotbalu. Dominikánci nakonec postavili vlastně docela solidně vypadající mužstvo v čele s Júniorem Firpem, který si zahrál pár zápasů i za slavnou Barcelonu a momentálně hájí barvy Leedsu. Egypťané vezou na turnaj ostříleného záložníka Elnenyho, Iráčané účastníka památné "bramborové" mladické jízdy z roku 2013 Saada Natiqa a celkově vyvážený tým Guiney posílil bývalý hráč Liverpoolu Naby Keïta. O tom, že týmy s menším jménem berou turnaj vážně, svědčí i případ Paraguayce Fabiána Balbueny, který dal Dynamu Moskva košem a i přes výhružky svého týmu a finanční sankce dal přednost reprezentaci své země.

S neokoukanými hráči a týmy se také pojí potenciální ukázání svých schopností na turnaji a přestup za lepším, případně vylepšení své pozice v klubu. Toto rozhodně neplatí pro TOP 5 evropských lig, Například pro hráče z Uzbekistánu, Iráku nebo Paraguaye ale může jít o regulérní odrazový můstek za lepším působením v rámci svých kontinentů nebo do méně prestižních evropských lig. I pro týmy z české ligy může být potenciálně zajímavé podívat se na některé finančně dostupné hráče, kterak si vedou v mezinárodním srovnání. A hlavně díky neokoukaným reprezentacím a neznámým hráčům získává olympijský turnaj také nádech určité exotiky.

3. Ne všechny mladé hvězdy účast odřekly. Fanoušci budou mít možnost sledovat některé skutečné budoucí superhvězdy. Těmito nejzářivějšími mladými hvězdičkami budou bezesporu stoper Španělska Pau Cubarsí a kreativní záložník Argentiny Claudio Echeverri. Španělé i Argentinci vůbec přivezli poměrně zajímavé týmy. V kádru Španělska jsou i účastníci proběhnuvšího Eura Álex Baena a Fermín López, úřadující mistři světa i Jižní Ameriky také vytáhli těžký kalibr v podání Nicoláse Otamendiho a Juliána Álvareze. V kádru jsou také mistři světa Thiago Almada a brankář Gerónimo Rulli. Teď se ale budeme věnovat dříve zmíněným mladíkům.

Nedávno jsem na Facebooku zaznamenal jeden z mnoha názorů jihoamerických médií na největší talenty do 18 let. Že se na prvním místě umístil Lamine Yamal, asi nikoho nepřekvapí. Na druhém místě ale autor viděl právě Cubarsího, příčemž Argentinec Echeverri byl na místě čtvrtém za Kendrym Páezem z Ekvádoru. Takových odhadů samozřejmě probíhá mnoho a každý s trochu jiným výsledkem, oba dva mladíci si ale pozornost zaslouží. Cubarsí už ve svých 17 letech působí jako komplexní stoper a do LaLigy vplul jako zkušený mazák, na Echeverriho je ovšem asi ještě větší tlak - očekává se, že to bude on, kdo nahradí Lionela Messiho na pozici geniální "desítky", která udrží Argentinu ve světové špičce. Bylo by symbolické, kdyby se ve finále proti sobě utkali právě tito dva už nyní vynikající hráči.

4. Fotbal už není jen čistě mužský sport. Olympijské hry také nabízejí prestižní turnaj žen. Na podrobnou analýzu ženského turnaje si rozhodně netroufnu, ale drobné uvedení do kontextu by v lákání na olympijský turnaj chybět nemělo. Slovy klasika, ženský fotbal je "takový neinvazivní". Ale teď vážně, absencí sportovní prestiže ženský fotbal na olympiádě skutečně netrpí. Sleduje jej čím dál tím víc fanoušků, a to i v Česku. Před pár dny se navíc Češkám podařil historický úspěch, když dokázaly v Lize národů porazit úřadující světové šampionky ze Španělska. Pro Španělky samozřejmě nešlo o nejdůležitější zápas v sezóně, jako facka pro přípravu na olympiádu ale zápas s Českem posloužit mohl.

Obhájkyněmi titulu jsou Kanaďanky, největšími favoritkami ale nejsou. Těmi budou už tradičně Američanky, jejichž tým se ale nachází ve fázi určité přestavby. Z nominace byla například vynechána legenda tamní reprezentace Alex Morganová, kterou nahradily mladší hráčky. Španělky, jakožto úřadující mistryně světa, rozhodně také nelze podceňovat. Fotbalisté i fotbalistky Brazílie si vždycky kladou ty nejvyšší cíle... a už dlouhou dobu jich nejsou schopni dosáhnout. V kádru Brazílie nicméně opět nebude chybět její nejlepší střelkyně v historii - Marta. Na ženský fotbal se v našem prostředí stále díváme s určitou shovívavostí. Jeho rostoucí popularitu ve světě ale ukázalo loňské mistrovství světa. V kontextu olympijských her je navíc ženská kopaná dlouhodobě prestižnější než mužský turnaj. Který z nich ale je (bude) zábavnější? Na to si musí udělat názor každý sám.

Ženský fotbal pravděpodobně přiláká víc fanoušků na olympijských hrách než ten mužský. V porovnání s atletikou, kanoistikou nebo vlastně s každým olympijským sportem mužský fotbal nenabídne klání těch nejlepších sportovců. Olympijský turnaj ale může fanouškům nabídnout něco mnohem lepšího, a to nefalšovanou fotbalovou romantiku, která pomalu z fotbalu ovlivněného vzrůstajícím vlivem byznysu mizí.

Autor: Jaroslav Novotný / wikipedia.org, aljazeera.com

Komentáře (238)

Přidat komentář
nani92

stále nemôžem pochopiť ako futbal stále môže byť na OH, ked tam nie sú najlepší z najlepších, alebo ani najlepší z najhorších

Reagovat
Benfica

Tak s hokejom to posledne 2 edicie bolo tiez tak, vlastne este horsie

Reagovat
Tlustej Pedro

Toto se nelíbí uživateli Ladislav Vízek

Reagovat
nani92

ale uznávam EF, že sa tu už dávajú články z Al Jazeery

Reagovat
veikko

Z Al Jazeery jsem čerpal akorát informace o ženském turnaji, kdo je favorit a tak. Nechtěl jse mtam psát bludy. Jinak je to čistě autorské dílo. Spíš taková esej, nesnažím se nikomu nutit, aby ten turnaj sledoval. Objektivně je to prostě třetiřadá záležitost. Ale může to nabídnout hezkou a záživnou podívanou.

Reagovat
fabec1222

Je škoda, že je to tak zkriplený. Kdyby se kontinentální turnaje posunuli na liché roky, tak jsme mohli mít skoro každý rok nějaké mezinárodní vyvrcholení sezony.

Reagovat
Miguel19

Hele asi dobrý.

Reagovat
oli9

No právě.. Každý rok

Reagovat
Odborný diskutér

Fotbalový turnaj na OH je ekvivalent MS v hokeji - bezvýznamné hovínko.

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

MS v hokeji a bezvýznamné hovínko. Ty jsi dobrý pacient Smaž se, díky.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ano jsou a to že to po 150 letech vyhráli Češi neznamená že tomu musíme přikládat nějakou extra váhu žejo. Vím tenhle turnaj byl co se jmén týče solidní, ale pořád tam byli jen 2 z 30 nej hráčů v bodování NHL (vím dost z nich hrálo PO, bodování neurčuje kvalitu hráču atd atd).Jak říkám, kvalita těch top týmu ještě byla solidní, problém je spíš v top že MS má 16 týmu z čehož 6 je totálně pro smích a hrají tam úplné sračky. Kdyby MS mělo 12 týmu a postupovali dva nejlepší z každé skupiny (ano to znamená že by každý top tým neměl postup úplně zadarmo proti hokejovým dědinám), tak by to bylo kvalitou jinde.

Reagovat
Pablos

Tak zrovna u nás je velmi sledované jakékoliv MS v hokeji ...tomu nemůže asi konkurovat divácky ani letošní EURO ve fotbale... takže dát to na stejnej bod zájmu jako OH fotbal je fakt vtipný

Reagovat
Seydou Doumbia

tak to že je něco sledované ještě neznamená že to má realně velkou kvalitu na 2 německou snad chodí více než na první, ale jaká má realně větší kvalitu to víme ne?

Reagovat
Pablos

bezvýznamné hovínko ...je pro mě prostě, že to nikoho nezajímá a je to úplně zbytečnej turnaj v tom sportu. Tak to mi tedy nehraje jen na kvalitu.

Reagovat
Seydou Doumbia

nevím nejhorší je za mě že lidi žerou některé věci doslova, já chápu jak to typek myslel...ligu mistrů taky nehraje 32 mistrů svých lig, ale hrají to týmy 2,3,4 míst...a EVROPSKOU ligu hraje posraný izrael a kazachstán, což není Evropa...

Reagovat
Pablos

Dole týpek právě píše o sledovanosti... tak právě nevím jestli si dobře pochopil jak to týpek myslel

Reagovat
Seydou Doumbia

okey tak jsem to blbě pochopil já ale často to je prostě nadnesené určitými slovy a člověk v tom musí vidět ten kontext

Reagovat
Odborný diskutér

Tak ta kvalita se mění rok od roku, to je těžký nějak hodnotit. Já spíš psal o prestiži. Něco jako, že AFCON je víc než EURO, na čemž se tu asi všichni shodneme.

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Odborný diskutér

Ano, tak jsem to i celkem myslel. MS je sledováno kde? ČR, Slovensko, Lotyšsko, jakž takž Finsko a pokud se někdy bude ještě účastit, tak Rusko. To je vše. Víc ani prd. Hokejový turnaj OH (i bez hráčů NHL) je slušně sledován dokonce i v Belgii. Z toho mi prestiží vychází MS jako rekulérně druhořadý turnaj téměř na úrovni Karjala Cupu.

Reagovat
Pablos

Tak ti nejlepší tam často nehrajou... a je to hlavně každej rok, já s tou prestiží i normálně souhlasím. Ale napsat to zrovna v té zemi kde je to ,,hltáno" pravidelně mi příjde právě už docela za hranou, když se to porovná s OH fotbalem u nás. Jak to vychází globálně ok, to nevim.

Reagovat
Odborný diskutér

No právě, tady je to strašně nadceněný, to si musíme odmyslet. Přeceňovalo se to vždy, ale až Záruba z toho udělal úpněj kult. Jsou to sektáři!

Reagovat
Pablos

Jako s tímhle souhlas... hlavně ten Záruba

Reagovat
Seydou Doumbia

Nečekal jsem že mě bude někdo stát.vjc jak on, ale Voráč to překonal když komentovali oni dva tak jsem poprvé už jel hokej bez zvuku

Reagovat
Pablos

Tak to já to zase takhle neprožívám, že to někdo prožívá u komentování... za mě v poho. Ale že to je hokejovej sektář to je prostě fakt

Reagovat
Seydou Doumbia

Bosák a Záruba no

Reagovat
Benfica

hokej celkovo nie je nejak globálny šport.. na OH má trochu väčšiu pozornosť, lebo je v centre niečoho väčšieho..

Reagovat
Txapeldun

Ok, tak malý cvičení. Na kterej mezinárodní hokejovej turnaj od roku 2015 dodnes přijeli nejlepší hokejisti? A na kterej fotbalovej?

Reagovat
Txapeldun

*2017

Reagovat
Xavi

Oproti minulosti se to dost vyrovnalo. Už tam nejsou výsledky typu 6:0, neřekl bych, že ty týmy jsou pro smích. Navíc se přidalo k těm silným třeba Švýcarsko.

Reagovat
Seydou Doumbia

švýcarsko se přidalo a rusko odebralo...a nejsou ty výsledky protože na to ty týmy serou, vím byl jsem v ostravě na nějakých duelech top týmu proti sračkám a tam se to prostě odjezdilo, protože stejně ten top tým věděl že vyhraje a tak taky vyhrál, nebyl důvod ničit sračky debaklem, zbytečná ztráta sil

Reagovat
Pablos

Což se děje i na MS fotbalu... kolik týmů např. v Kataru ať nemusíme chodit daleko vypustilo třetí zápas ? Snad 3-4 favoritů to udělalo

Reagovat
Seydou Doumbia

to jo, ale pořád mi příjde těžší na ms aby všichni favoriti postoupili ze skupin než na ms v hokeji, kde prostě se v daleko menší míře stává že by ta top šestka zahučela už ve skupině, rozdíl tam je víc propastný za mě...nějaká korea a ekvádor tě ve fotbale můžou více překvapit než furt ty samé repre v hokeji

Reagovat
Pablos

Souhlasím. Proto nemám rád srovnávání těch sportů... normálně se to nedělá, ale protože tady u nás je tak hokej populární, tak se tu pořád najde někdo kdo se o to snaží... ale je to blbost. Objektivně ano, hokej je pár zemí a zbytek ,,komparz" a furt dokola jen trošku proházeně skupiny. Občas už ale tam je i takovej ten střed, kterej taky dokáže sem tam někoho klepnout či klidně vyřadit... Bělorusko (teď né), Lotyšsko, Neměcko, Dánsko. Lepší se to než z dřívějška bych řekl.

Fotbal je prostě sport č1. Prestiž nepoměřitelná a konkurence nezpochybnitelně větší.

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
fabec1222

Tak ty silný týmy se ve skupině hodně šetří. Plus je tam mnohdy viditelná i jejich arogance vůči těm slabším týmům.

Reagovat
Novak.Usykovic

Však má pravdu. Na letošním MS v hokeji byli jenom tři hráči z top 20 NHL. A též bez RuSSáků. Pouťák patetický. Provinční poloamatérský turnaj.

Reagovat
iamek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Txapeldun

Hokejový MS je důkaz, že nemusíš mít nejlepší z nejlepších a stejně je to super turnaj, kterej přiláká fanoušky.

Navíc je to prostě nejprestižnější mezinárodní turnaj dospělých v daným sportu do tý doby, než se zase nevrátí na Olympiádu top hráči. Fotbal na OH nebyl nejprestižnější nikdy.

Reagovat
Odborný diskutér

OH bez hráčů NHL je sice kvalitativní sračka, ale prestiží a sledovaností je i tak jinde než takzvané MS.

Reagovat
oli9

Hokejové MS se žere altak moc akorát tak u nás na Slovensku a možná Finsku..

Já se jako tyky mrknu na 2, 3 zápasy ale už mě to vůbec neláká... Naopak fotbalové ME jsem si večer pustil každý den zapas.. Prostě tě prestiž, je to jednou za 4 roky atd.. Konkurence prostě vše daleko lepší

Hokejove MS jsem hltal když jsem chodil na základu a díval jsem se odpoledne třeba na nás s Norskem a nechápal jak otec místo toho může jít sect trávník a dívá se až na play off.. Teď už to pár let moc dobře chápu

Reagovat
Benfica

presne

Reagovat
DelPiero137

Zaujimalo by ma ci je to tym spomienkovym sentimentom alebo ked sme boli mlady, zapasy v skupine boli lepsie.

Mne sa viac pacil predosly system 4x zakladne skupiny a z toho sa poskladali dve finalove, z ktorych sa islo na play-off. Tam to malo asi najvacsi naboj, menej kalkulacii, kazdy musel hrat naplno.

Reagovat
oli9

Je to o tom, že už máme jiné priority a prostě spoustu práce... Přece jen sledovat hokejové MS které je každý rok ve 4 odpoledne proti Norsku je prostě trochu jiné... Než se mrknout na zápas eura kterým žije celá Evropa v 9 večer párkrát za 4 roky

Reagovat
DelPiero137

To ano mne by nevadilo ani ze MS v hokeji je kazdy rok. Len keby zapasy tej spicky boli na lepsej urovni. Chybaju mi tam popredny hraci z NHL + jednoduchy postup do play off.

Reagovat
oli9

No právě já právě hokej sleduju rkevazne nebo spíš jedině NHL tak mi to přijde i proto takový slabší turnaj to MS.. MS v hokeji skončí a v NHL se ještě hraje finále kde jsou absolutně nejlepší hráči s formou

Reagovat
Novak.Usykovic

To jsou zase sračky od tebe. To se nedá číst. Demagogu.

Reagovat
Greaber
Reagovat
Pablos

Reagovat
Keeper117

V nominácii Dominikánskej Republiky je aj Thomas Jungbauer, hráč treťoligového béčka Dynama České Budějovice

https://www.transfermarkt.com/thomas-jungbauer/profil/spieler/807746

Reagovat
veikko

On je jen v širší nominaci. To jsou hráči, kteří můžou nahradit případného zraněného hráče ze soupisky.

Reagovat
johnik

No tak to vypadá na výhru Argentiny když mají Álavareze

Reagovat
monty25

aspoň za drobné uvedení do kontextu ženského turnaje. Vsadil jsem na zlato Španělek, i když mě ta jejich prohra v Chomutově trochu nahlodala. Před OH v Tokiu ale proti nám v přípravě remizovala Kanada a taky to tam nakonec vyhrála (a to zdaleka neměla tak dobrý tým jako Španělsko). Navíc ani ostatní favorizované týmy na tom nejsou bůhvíjak. Američanky remizovaly 0:0 s Kostarikou, Francie prohrála v Irsku 1:3 a Němkám se zranila klíčová hráčka Lena Oberdorf.

Reagovat
Zaschrona

Šel fotbal holek v USA a Brazílii nějak dolů nebo je spíš dohnal zbytek světa?

Reagovat
monty25

Asi oboje. V článku je taky zmíněno, že u Američanek probíhá generační obměna. Řada opor jim skončila (nebo prostě už nejsou v reprezentaci) a na mládežnických turnajích neměly takové výsledky, aby ty hráčky nahradily. Brazílie v poslední době už takové úspěchy neměla, ale taky platí, že ty nejlepší hráčky včetně Marty stárnou.

Reagovat
Zaschrona

Dík.

Reagovat
Seydou Doumbia

Francie snad celý turnaj vyhraje. Na OH budu převážně sledovat každý den 7 hodin královnu sportu atletiku, ale na Francii si udělám určitě taky čas. Věřím že tenhle turnaj bude fun to watch. Francie čekám že bude hodně bavit, Argentína a dalši týmy taky. Kdo nepotřebuje znát všechny hráče a chce se fotbalem bavit tak tohle je pro něj. Jinak ale ten turnaj moc vážně neberu, ale kvůli all stars francouzskému týmu to musím sledovat.

Reagovat
Top5scout

Môžem sa spýtať, že čo robíš? Že stíhaš 7 hodín sledovať atletiku .

Reagovat
Seydou Doumbia

marodím ale i normálně to během MS/OH stíhám, je to můj nejoblibenější sport tak prostě příjdu z práce a čumím do večera, klidně celý přenos v záznamu abych neznal výsledky si pustím a jedu, bud přes den nebo v noci...kde je cesta tam je vůle atletika je jediný sport kvůli kterému to tak hrotím během ms/oh, pak ještě MS ve fotbale

Reagovat
Kejza

Reagovat
Freedo

Taky jsem lehnul s angínou. Nevím, jestli je něco ve vzduchu, tuhle nemoc jsem neměl tak 7 let.

Reagovat
Greaber

Je několika násobný nárůst výskytu angíny a spály. Že prý jsou ty svině bakterie letos odolnější než kdy dřív.

Reagovat
Freedo

Aha, to jsem nikde nečetl, díky za info.

Reagovat
Greaber

Mně to říkala doktorka, taky jsem to nikde nečetl. To je ta dnešní doba, dneska novináři musí hlavně řešit clickbaity, informovat čtenáře je až na posledním místě

Reagovat
Freedo

Na tom něco bude. A kdyby se o tom napsalo, tak se vyrojí spoustu konspirací, kdo za to může

Reagovat
Front hell

Já snad naposledy ještě jako dítě. Ale manželka na ni docela trpí

Reagovat
Freedo

Taky na to právě netrpím, těch 7 let byl odhad, možná to bude ještě dýl. Bohužel to vyšlo tak blbě, že jsem kvůli tomu neodletěl na plánovaný trip do ciziny. Ale nedá se nic dělat.

Reagovat
Front hell

Jj. Tak to nasere

Reagovat
Kucka

To už nějak dlouho marodíš, ne? Trochu tě podezírám, že sis to naplánoval na velké akce.

Reagovat
Seydou Doumbia

Od půlky února no, kdybych si to plánoval na euro a OH tak bych šel marodit později ale nikdy jsem si takhle neplánoval marodku, prostě to přišlo...za tu dobu jsem stihl závěr lig, celé PO LM, MS hokej, ME v atletice, Euro a asi i OH

Reagovat
Ctenar

Už 5 měsíců marodiš? Tak to asi budou zádíčka že? Nebo mam spis říct nechucus pracus?

Reagovat
Jordi Alba

Jak je to vůbec peněžně ? Rozdíl oproti kdyby jsi chodil normálně do práce ?

Reagovat
Seydou Doumbia

máš reakci, koukni na nové reakce na mé příspěvky

Reagovat
Jordi Alba

Aha chápu, četl jsem to předtím tam. Jinak jestli to je tajný, tak si mohl whatspp, na někoho odtud tam mám číslo, myslím že na tebe.

Reagovat
mayday

Že bych to tam taky poslal na olympiádu Neschopenku jsem neměl 10 let

Reagovat
Seydou Doumbia

Proč ne, dva týdny relaxu nikoho nepohorsi

Reagovat
Seydou Doumbia

Ale jen pokud budeš sledovat atletiku a ne nějaké homousske sporty

Reagovat
adyss2

lukostrelba?

Reagovat
Greny

Nevím jak ty ale mě se stává že občas při velkých sportovních akcích marodím většinou při ZOH v létě dovolena

Reagovat
Seydou Doumbia

To mě ne hele nějak mi to spíš vychází na jaro léto

Reagovat
Xavi

Nikdy jsem úplně nepochopil tu kritiku fotbalu na Olympiádě. Proč tam teda jel v minulosti Messi, Neymar a spol?

Že tam nejsou nej hráči? Jsou tam nej hráči do 23 let. Ne úplně všichni, protože když se před tím koná třeba ME a je tam blázen typu Yamal, kterej odehrál všechny zápasy. Ale on by určitě jel i na tu Olympiadu. Akorat klub už mu to nedovolí.

Reagovat
Pablos

Nemáš ani jak se tam dostat, aby tam byly nej repre.. míst je pro Evropu směšně málo. Normální sranda turnaj no... prestiž nula.

Reagovat
Xavi

Kvalifikace pro Evropu je první tři na ME do 21 let, to jsou prostě 3 nejlepší týmy z Evropy. U zbytku světa je to to samé.

Reagovat
Pablos

A proto to vždy bude sranda turnaj

Reagovat
monty25

Místo Izraele jsme tam mohli být my, hned by to bylo zajímavější.

Reagovat
Xavi

Jj. strašná škoda.

Reagovat
Pablos

Jo to by samozřejmě u mě hned stouplo ve vnímání toho turnaje Ale to by Psychopárek nesměl bejt takovej kašpar no

Reagovat
monty25

Hlavně jsme byli na OH naposledy v Sydney 2000 (a tam to taky stálo za prd). Od té doby byla nejblíž účast v Londýně 2012, ale tam to pochcal Dovalil.

https://www.livesport.cz/fotbal/evropa/me-do-21-let-2011/vysledky/

Reagovat
Pablos

Tvl s Běloruskem ...to tam hrával ještě za ně i Hleb né ? Což ale byl tak jedinej ...s tímhle to nedat

Reagovat
monty25

Hleb nehrál, máš tam i sestavy.

Reagovat
Kucka

to byl hrozný zápas

Reagovat
Puskas

Tam pamatuji to Barošovo nadávání pomeznímu v mikrofonech dost zřetelné: "Jsi p.., vole."

Reagovat
Pablos

Pro fanoušky a odbornou veřejnost bez prestiže prostě no... a přitom je to OH a zrovna fotbal je jedinej co nemá žádnou větší váhu. Pro hráče, že chceš něco vyhrát pro svou zemi to asi prestiž nějákou má... chtějí prostě vyhrávat no.

Reagovat
Shevchenko

Messi tam jel když mu bylo 21 , Neymar tam jel když se to hrálo v Riu a Brazílie směšně dlouho neměla žádný úspěch.

Reagovat
Xavi

Messi byl v 21 už světovej.

Reagovat
jitrnica

Neymar byl dvakrat

Reagovat
Di Stéfano

Ja by som pri tých hráčoch do 18 rokov radil veľmi vysoko ešte hráča menom Estevão Willian… už patrí Chelsea , ešte sezónu odohrá za Palmeiras…. Neskutočne šikovný , dobre sa naňho pozerá , pokial bude napredovať verím že sa môže dostať na level napr Viniho.

Reagovat
veikko

Jj, ale Brazílie se tam nedostala, proto jsem ho vynechal. Páeze tam zmiňuju jen proto, že Echeverri se v tom (samozřejmě subjektivním) průzkumu umístil za ním. Jinak Estevão mě vyloženě nijak nenadchnul. Je to přesně jak říkáš, taky mi připomíná Viníciuse, ale Brazilci nic jiného než tahová křídla už snad ani systematicky produkovat neumí. Je to celkem smutný pohled. Výjimkou je třeba Endrick, ale to je normální, že se ve fotbalové zemi s více než 200 miliony obyvatel objeví "náhodný" supertalent. Systém výchovy mládeže ale v Brazílii selhává.

Reagovat
Di Stéfano

Popravde tiež sa niekedy zamýšľam kde sú hráči ako Dunga, Emerson , Lúcio…. Tak snáď sa ich ešte dočkám .

Reagovat
Grupma

Jestli on ten fotbal tam není upozaděný úmyslně - aby nepřekrýval pozornost k méně atraktivním sportům. Nebo k obvykle méně sledovaným.

Reagovat
Pablos

to je klidně taky dost možný

Reagovat
inferno08

To zní docela rozumně Nicméně ten fotbal by byl upozaděný tak jako tak, když se hraje v tomto termínu...

Reagovat
Freedo

Rozhodně. I kdyby to nebylo věkově omezené, tak týmy svoje hráče nebudou chtít pouštět.

Reagovat
srbic13

meh

Reagovat
Xavi

Chtěl jsem se podívat dnes na to Španělsko. Koukám, že ČT to ani nedává, hlavně že mají x stanic.

Něco dává Eurosport a Max, ale to je placené, ani tam není možnost, že třeba prvních 14 dní zdarma.

Nějaká dobrá duše by tady pak mohla dát stream.

Reagovat
Greny

ČT má pokud se nepletu omezený počet hodin vysílání z OH, nebudou to plýtvat na fotbal, když tam nejsme

Reagovat
smazaný uživatel

O2 TV bude mít během OH kanály EUROSPORT 3-9, ale nevím jestli to přidají už dnes nebo až v pátek kdy oficiálně začínají hry

Reagovat
fabec1222

ČT se zaměřuje na sporty, kde jsou naši sportovci. Ve fotbale nejsme, takže budou vysílat nejspíše jen finále.

Reagovat
Xavi

Jn. teď jsem se na to díval, vypadá to, že budou dávat opravdu jen to finále. Přitom třeba budou dávat ženy Španělsko vs. Brazílie.

Reagovat
Zaschrona

ČT má pořád omezené hodiny vysílání, je logický, že to nebudou plácat na skupiny ve fotbale.

Reagovat
Benfica
Reagovat
Xavi

Díky. Už jsem si taky našel přes totalsportek.

Reagovat
O.Giroud

Snáď to vyhrajú Japonci

Reagovat
Witcher

Olympiáda začíná už dneska

Reagovat
Pablos

teď na to taky čumim, že tu týpek už píše o nějákem zápasu

Reagovat
Pablos

Tak blbost... týpek se jde koukat asi na přátelák

Začínají v pátek

Reagovat
Greny

Hraje se už dneska, klasika že fotbal začíná dřív než ofiko zahajeni

Reagovat
Pablos

no to jsem netušil. To je fakt neprestižní jako svině tvl

Reagovat
Greny

Jednou takhle na OH myslím v Brazílii začínal turnaj žen ve fotbale a komentátoři někteří z ČT byli někde zasedání tak komentoval jeden ten zápas fotbalu žen Zaruba

Reagovat
Pablos

Reagovat
Puskas

Prý se nějak chtěl jednou Záruba domluvit s Čapkem, že by si vyměnili navzájem sporty. Na zkoušku.

Reagovat
fabec1222

To bylo v období okolo prvního MS na Slovensku, kdy Záruba říkal, že je na pokraji vyhoření a že si potřebuje odpočinout, a že zvažuje, že by si na rok odskočil k fotbalu čistě jako komentátor, bez těch organizačních povinností.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Čapek a komentovat hokej? To by bylo super

Reagovat
jsemdement

Chrptfuj gól, hrumchfrv a je to 1:0 dle očekávaní a prognóz expertů, i tak se to jistě zapíše do análů.

Reagovat
monty25

Jo, byl to zápas Brazílie - Čína.

Reagovat
Kejza

Reagovat
fabec1222

To byl jedinej ženskej zápas, co jsem zatim viděl Pamatuju, jak mu tam párkrát místo ofsajdu ujelo zakázané uvolnění a kotouč místo míče

Reagovat
Puskas

A nehalekal, že brankářka je bez hole?

Reagovat
Pablos

tak ještě že né zakázané uvolnění

Reagovat
Kucka

Reagovat
nani92

kolektívne športy vždy začínali skôr, oficiálne sa začína myslím až v piatok

Reagovat
Pablos

tak to jsem ani nevěděl tvl... hustý.

Reagovat
smazaný uživatel

Čistě teoreticky, kdyby jsme tam byli i my, kteří hráči nad 23 let by jeli na turnaj? Souček a dál?

Reagovat
nani92

Soucek, Boril, Chorý

Reagovat
Xavi

Jestli bychom to vůbec využili. Třeba Španělsko nevzalo takového hráče ani jednoho.

Reagovat
veikko

Vzali, mají 24

Reagovat
fabec1222

Spíš takový, kteří byli na EURU, ale teď už by nemohli, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Čvančara, Král, Bucha

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbalová špička nudila Konečně správný názor bez obalu. A ne ty kecy Kozohorskeho, blba Poborskeho a dalších ritolezcu České televize, kteří by obhajovali kvalitu Eura, i kdyby každý druhý zápas skončil 0:0 OH budou aspoň padat góly, bude to ofenzivní turnaj

Reagovat
inferno08

Jsou zápasy, který skončí 0:0 a rozhodně nenudí. U hospodských žvanilů ale o kvalitě zápasu rozhodují jedině góly, to je jasný...

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, jaké znáš zápasy 0:0, které nenudily? Napiš mi je, díky moc.

Reagovat
inferno08

Tak třeba na euru mě nenudil zápas Portugalsko - Slovinsko.

Reagovat
Firkraag

Liberec - Plzeň v sezoně 11/12

Reagovat
Pablos

Nudilo to méně než tvé komenty

Reagovat
smazaný uživatel

Aaaa, další stalker už otravuje Čus stalkere, kde máš Schevchenka? Ať jste tu komplet, stalkersky tym

Reagovat
Pablos

Stalker asi sotva... dokonce jsem si s tebou párkrát pokecal i fotbale... pak si začal bejt jen otravnej píčus, tak s tím nemám problém ti to napsat Jinak seš mi volnej, neboj.

Reagovat
smazaný uživatel

Vyliž si a reaguj si na sobě rovné, stalkere

Reagovat
Pablos

to je fakt, proč se zahazovat

Reagovat
Shevchenko

Nauč se to jméno psát, retarde

Reagovat
smazaný uživatel

Retard je tvůj fotr, demente stalkerský.

Reagovat
Shevchenko

Kdybys byl aspoň vtipný takhle si fakt jen zbytečná existence.

Reagovat
smazaný uživatel

Zbytečná existence tě zplodila ty stalkere narušený.

Reagovat
Talker

Tak repre turnaje jsou celkově nudné už pěkných pár let. To není nic nového.

Reagovat
Shevchenko

Euro 2020 i MS 2022 bylo super.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pobody's nerfect

Na olympiádě zásadně sleduji jiné sporty než fotbal. Ten nemá kvalitu.

Reagovat
Sandstorm

A budou se ty fotbaly z OH vůbec vysílat v TV?

Reagovat
Greny

Jo Eurosport 1 začíná Argentinou s Marokem (Hakini by měl hrát)

Reagovat
Sigma Olomouc

Kde se to bude případně dát sledovat?

Reagovat
fabec1222

ES1,2

Reagovat
Xavi

Eurosport a Max.

Reagovat
Pablos

V Paříži

Reagovat
Kily

ale jen deset zápasů (muži i ženy dohromady), zbytek je rozházen po celé Francii

Reagovat
Pablos

Reagovat
Seydou Doumbia

alespon se celá země dostane do takového oh vibu, za mě dobrý

Reagovat
Kily

na jednu stranu jo, na druhou stranu se to nemusí líbit klubům, na jejichž stadionech se ty zápasy hrají, těsně před začátkem sezony tam dost utrpí kvalita trávníku

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt dement

Reagovat
Pablos

Já si právě nemusím furt zakládat nové účty, jelikož bych tu byl za každej čas za profláklého vocasa

Reagovat
Pablos

Ani to netrvalo dlouho a pěkně to uzrálo... fakt vocas

Reagovat
Benfica

Reagovat
Seydou Doumbia

kdotobyl

Reagovat
Pablos

EURO2024

Reagovat
Seydou Doumbia

jsem myslel že ten novak džokovič

Reagovat
smazaný uživatel

MAX vysílá každý zápas i závod.

Reagovat
Sigma Olomouc

HBO?

Reagovat
Jason_

Je to neriešiteľná situácia , nemôžu vyhodiť šport ako futbal s OH a nemôžu s toho ani spraviť vážny turnaj lebo by to svojou popularitou uplne odrovnalo iné športy . Takže stači pozerať finále spa-arg.

viac sa teším na žensku časť ale chýba mi tam oblubené švedsko

Reagovat
jsemdement

Proč by nemohli vyhodit fotbal z OH? Už jen věkovým limitem jasně ukazují, že si stačí říct a fotbal pošlou k šípku.

Reagovat
Jason_

s OH sa teším na hadzanu, volejbal , vodné polo, atletiku,

obavam sa že basketbal bude kaziť prílišna dominancia usa

Reagovat
Benfica

handball to už je asi jediná vec čo budem aktívne sledovať na OH

Reagovat
GjøvikFF

Horská kola, atletika, házená, basketbal, volejbal, plavání, divoká voda, lezení.

Na fotbal může chvilku po ME koukat jen masochista.

Reagovat
adyss2

atletika, plávanie, hadzana, volej, kanoistika, basket

Reagovat
kubys

Je fajn, že na Maxu to jde sledovat i bez nějakého balíčku, jsem mile překvapen.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, OH dali pro všechny

Reagovat
wyqinac

Reagovat
Zaschrona

Ideální by bylo na OH přesunout zrušený konfederační pohár, jenže to jde těžko, když se Euro i Copa hraje měsíc před OH. Asi těžko jde vymyslet něco jiného. Ale je to fakt zvláštní, takhle to je asi jediný sport, kde obecně chybí ti nejlepší, jestli teda NHL konečně zas povolí. Tenis, silniční cyklistika, box nebo golf sice mají vrcholy jinde, ale top hvězdy většinou jezdí a prestiž zlato určitě má. Ve fotbale to sice není tak, že by výhra nic neznamenala, kdo si ale vzpomene třeba na výhru Mexika v Londýně.

Reagovat
ednkfdzkgfd

sledovat nektere hrace argentiny, jak nezvladnou dat ani presnou prihravku nebo zpracovat je fakt strasny

Reagovat
smazaný uživatel

Vidíte vy lemroni jak se hraje fotbal? Góly padají. Ne jak ba spicenem Euru dementnim

Reagovat
Nadržený šimpanz

Už se tu někdo ptal na starší hráče v naší reprezentaci...ale zkusil by někdo postavit celou českou nominaci plus tři starší hráče??

Reagovat
smazaný uživatel

Jaroš, Horníček

Vlček, Ryneš, Gabriel, Prebsl, Chaloupek, Pojezný

Král, Bucha, Jurásek, Červ, Karabec, Daněk, Žambůrek

Čvančara, Fila, Sejk

Reagovat
Nadržený šimpanz

Reagovat
smazaný uživatel

Argentina

Reagovat
smazaný uživatel

Argentina - Maroko nastavení 2 poločasu 15 minut

Reagovat
Kocour Klapuška

Jako poprve jsem se dival na olympiadu a jak neuveritelne trapni jsou Spanele proti Uzbekistanu, to neni mozny a teda i ten fotbal je hruza, rozhodci piska naprosto vsecko, nehraje se snad 20s v kuse

Reagovat
MarekKa

Ako boli Marocania prvy polcas sympaticky tak ten druhy to je hnus velebnosti hlavne ren rahimi, faul na neho, chyti loptu do ruk, pozrie sa na rozhodcu a zacne sa hadzat o zem ...

Reagovat
Seydou Doumbia

marocké špíny nejsou nikdy sympatičti

Reagovat
smazaný uživatel

15 minut nastavení Spiceny fotbal nemůže být horší. Končím se sledovanim definitivně. Bezte do hajzlu i s fotbalem. Podvodníci.

Reagovat
smazaný uživatel

Měj se

Reagovat
Pablos

Za tejden je tu bohužel zase s novým nickem

Reagovat
Pablos

Olympiadá má jen jednu jedinou fakt výhodu ...že si zase poslechnu nejlepšího komentátora v republice... teda doufám, že tam Dusík bude komentovat... bude že jo ? Že jo ..pls.

Reagovat
mayday

Jo, na olympiádu ho dají

Tam Záruba snad nerozhoduje.

Reagovat
Pablos

Reagovat
GjøvikFF

Reagovat
fabec1222

Nepíšou bohužel komentátory. Ale střelbu a atletiku myslim vždy komentoval.

Reagovat
Pablos

jj běhy např. stopro komentoval... tam ta jeho intonace se právě úžasně hodila

Reagovat
mayday

Start se povedl hned napoprvé...

Devěěět padesát oooosm s vyyypuštěnýýým závěremmmmm

Reagovat
GjøvikFF

Dusík s Dr Drbohlavem byli v atletice TOP. Zlatá liga.

Smutný je, když to teď sleduješ a závodí tam děcka tvých někdejších idolů

Reagovat
fabec1222

MS v Berlíně bylo asi největší atletickej zážitek, to už nic netrumfne. Londýn 2012 LOH byl pak taky dobrej, ale Berlín byl strop. Těch 200m byl podle mě ještě víc epickej zážitek ze všech stran.

Reagovat
mayday

Včera jsem si dal na iVysílání Peking i Berlín 100m i 200m, nostalgie

To jsou fakt asi největší vzpomínky na atletiku no.

A sorry, s vypuštěným závěrem bylo 9.69 v Pekingu

Reagovat
fabec1222

Vždycky se střídej dva komentátoři. Oba u každé disciplíny, vždy jeden ženy-muži

Reagovat
Seydou Doumbia

komentoval i ME v atletice, jasně že bude dusíček...i diamantovlou ligu komentuje, atletiku jede normálně furt

Reagovat
GjøvikFF

A to je dobře. Lukšů je sice takový manták, ale u atletiky se to snese.

Možná by tam nebyl špatný Štěpán se svými drby...zvlášť u vybraných výškařek a tyčkarek.

Reagovat
Seydou Doumbia

Lukáš mi u atletiky nevadí + ten třetí co to taky komentoval, ale jméno ted nevím...jo štepán by se tam možná hodil

Reagovat
mayday

Nebo volejbalistek.

Reagovat
Pepe1911

Co se to kurva stalo? Oni anulovali gol atgentiny 2 hodiny po skončení zápasu????

Reagovat
wyqinac
Reagovat
fabec1222

A ještě se konec zápasu opakoval To je šaškárna twle. Po tomhle bych se na to vysral a z turnaje odjel domů Argentinci stejně vypadali, že je to vůbec nebaví a Maroko druhej poločas byl taky hnus, že je jasný, že to s timhle klidně vyhrajou

Reagovat
veikko

Hej ale vždyť to přece nejde, ne? To přece musí nějaká arbitráž rozcupovat. To jsem ještě nezažil.

Reagovat
Pablos

Nechápal jsem, ale je to docela vysvětlitelné ...zápas nebyl ukončen, ale přerušen kvůli výtržnostem diváků.. takže asi v pohodě né ?

,,Vyrovnávací gól v nastavení jim videorozhodčí po dvouhodinovém přerušení neuznal." Tahle věta je ale úžasná

Reagovat
Benfica

velmi zle sa zacala podavat ta informacia..

Reagovat
Pablos

co to toto

Reagovat
fabec1222

Co je to za šaškárnu s tim druhym golem? Jako ten sudí byl teda totální tragéd, Argentina hrála hroznou sračku, ale odvolat po zápase gol?

Reagovat
Pepe1911

Nová doba asi Tohle jsem fakt ještě nezažil

Reagovat
Error

zkuste dat sanci olympijskemu turnaji... tak prvni zapas a asi stacilo, ne?

Reagovat
veikko

Souhlas, šanci dostal.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pablos

kam se hrabe AFCON ...tohle je turnaj panečku

Reagovat
Seydou Doumbia

máme se co učit

Reagovat
Greny

Šanci jsem dal a běžte do píce vymrdana Francie

Reagovat
JacoBee

Tak nesázej lamo

Reagovat
Pepe1911

Žlutý karty over 4.5 v kurzu 2.13, tutovka

Reagovat
mayday

Co to, k čertu, bylo?

Reagovat
fabec1222

Hele bez toho skandálu při Argentině..Byl už některej z těch ostatních zápasů aspoň trochu koukatelnej? Večer prubnu ještě Francii a pak až asi zápasy o bronz a finále

Reagovat
fabec1222

To je taky debilita, jak jdou ty zápasy ryclhe po sobě a sudí nastavujou hodiny navíc, tak se to překrývá a v TV ti tak uteče začátek toho dalšího zápasu, jako te´d Francie - USA

Reagovat
Seydou Doumbia

to se dá přežit, nebudme tak pussy

Reagovat
O.Giroud

Japonsko ez

Reagovat
Firkraag

Ještě štěstí, že tohle fakt nikoho nezajímá

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele