FORTUNA:LIGA - preview 6. kola: Slavia prodlužuje stoprocentní bilanci

26.08.2023, 09:50, aktualizováno 27.08.2023, 08:28
Previews

Slavia je po pěti kolech beze ztráty a stoprocentní bilanci chce prodloužit v Jablonci, který naopak ještě nevyhrál. Sparta se pokusí vrátit na vítěznou vlnu proti Karviné, zatímco Olomouc přivítá Liberec. Bohemians 1905 doufají ve tříbodový zisk proti Hradci Králové...

Sigma Olomouc - Slovan Liberec

neděle 15:00

V silách Olomouce by letos mělo být umístění v první šestce, prognózy zatím Sigma naplňuje a pokračovat v tom může proti jednomu z konkurentů. V rámci šestého kola na Hanou dorazí Slovan Liberec.

Olomouc je pátá a za jejími devíti body se skrývají triumfy nad Karvinou, Slováckem a Teplicemi. Nezvládla jen dva z nejtěžších duelů sezony, když s prázdnou přijela z Letné a před týdnem z Plzně. Na západě Čech ji vaz zlomil nepovedený závěr prvního poločasu.

"Liberec je silný soupeř. Mají delší dobu stejného trenéra a tím pádem také zažitý způsob hry. Na to, kde jsme v těchto chvílích v tabulce, se moc nedíváme. Hrajeme doma a chceme uspět. Po utkání v Plzni jsme měli k výkonu našeho mužstva výhrady, protože jsme v určitých fázích odbočili z principů naší hry. V tréninku jsme se na to zaměřili a věřím, že s Libercem bude vidět posun," nepochybuje asistent domácího trenéra Jiří Saňák.

Liberec v minulém kole ukončil třízápasové čekání na výhru a doma udolal Pardubice (1:0). V utkání rychle vedl a klidný průběh odmítl sám, když nejprve zahodil několik vyložených šancí a po vedoucí brance následně ubral plyn a nechal hrát soupeře.

"V naší situaci bylo strašně důležité, že jsme zvládli domácí utkání s Pardubicemi vítězně. Poprvé v sezoně jsme navíc udrželi nulu, což je pro mužstvo také pozitivní. Výkon měl přesto ještě plno chyb. Věřím, že nám výhra pomůže a na bodový zisk navážeme v Olomouci," doufá trenér Luboš Kozel.

Liberci to na Olomouc poslední dobou nejde a z Androva stadionu si všechny body nepřivezl osmkrát za sebou, celkem Sigmu porazil jenom jednou z posledních jedenácti vzájemných soubojů. Celková bilance v české lize je ale vyrovnaná - oba týmy zaznamenaly po 21 výhrách, šestnáct duelů skončilo nerozhodně.

V domácí sestavě se neobjeví potrestaný Vraštil a zraněný Růsek, stoprocentně fit nejsou ani Křišťál, Pokorný a Zifčák. Liberci nepomohou Plechatý, Polyák a Višinský, nejistý je start Červa.

Sázkové příležitosti od Tipsportu:
Výsledek zápasu bez remízy - Olomouc
Padne méně než 2.5 gólu
Jan Vodháněl vstřelí branku

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Beneš, Pokorný, Zmrzlý - Ventúra, Breite - Vodháněl, Pospíšil, Navrátil - Juliš.

Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Prebsl, Chaluš, Mikula - Ghali, Doumbia, Varfolomejev, Preisler - Frýdek - Kulenovič, Tupta.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.60 - 3.41

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Slavia Praha

neděle 15:00

Po týden staré ztrátě Sparty už je její rival Slavia posledním stoprocentním týmem v nejvyšší soutěži. V rámci šestého kola zamíří na hřiště soupeře, který zatím paběrkuje - Jablonec totiž stále čeká na první vítězství.

Je pravda, že Severočeši zatím odehráli jen jeden domácí zápas, nicméně prakticky v každém zápase zaostali za očekáváními. Porážka v Mladé Boleslavi, bezbrankové výsledky v Pardubicích a Teplicích, debakl 1:5 od Sparty, tím se rozhodně chlubit nemohou, stejně jako týden starou remízou 1:1 v Karviné. Tam přitom po Kratochvílově penaltě dlouho vedli, v závěru ovšem srovnal Akinyemi.

"Slavia budí respekt, je to kvalitní mužstvo, ale strach ze soupeře nemáme. Co jiného si hráči mohou přát, než hrát doma proti Slavii? Nejspíš bude zase vyprodáno, tak se na to hráči musejí připravit a těšit se na takový zápas. Není důvod jít na hřiště se strachem. Hráči musejí chtít ukázat, že fotbal hrát umějí," nabádá domácí kouč Radoslav Látal.

To sešívaní zatím prožívají minimálně výsledkově skvostnou sezonu. V lize pětkrát zvítězili, naposledy Baník sestřelil jediným gólem jeho někdejší útočník Tijani. V evropských pohárech snadno přešli přes Dnipro, byť v odvetě došlo k jejich jediné remíze v sezoně, a ve čtvrtek zdolali další ukrajinský celek Zorju Luhansk. Proti té se i přes obrovský tlak dlouho nedokázali prosadit, až po osmdesáti minutách je opět spasil Tijani, v nastavení pak po centru debutanta Ogungbayiho pojistil vítězství Masopust.

"Chvilku jsme se bavili o možnosti odložení zápasu, i kvůli tomu, že v neděli hrajeme už ve tři hodiny a panují horka. Na druhou stranu tým je rozjetý, jsou dobré terény a termíny se pak těžko hledají. Máme navíc hráče v záloze. Rotace nám zatím výsledkově vychází, nechceme z toho vypadnout. Upřímně nejsem moc pro odkládání zápasů, pokud se nejedná o nějakou zdravotní situaci. Celkově jsme na to téma měli krátkou diskuzi, ve které jsme si řekli, že chceme zkusit hrát a dát šanci dalším klukům," komentuje situaci trenér Jindřich Trpišovský.

Ve vzájemných střetech mají jasně navrch Vršovičtí, kteří čtyřikrát v řadě vyhráli, poraženi nebyli dokonce jedenáct zápasů, z nichž jen jeden skončil nerozhodně. V lednovém střetu v Edenu byl sice první poločas po gólech Jurečky a Jovoviće vyrovnaný, v tom druhém ovšem přišla dominance završená čtyřmi brankami.

Domácí trenér Látal má k dispozici pro utkání kompletní kádr, na straně hostí se nepředstaví Pech se Sinyanem a otazník visí i nad Oscarem.

Sázkové příležitosti od Tipsportu:
Slavia zvítězí s čistým kontem
Výsledek 1. poločasu nebo výsledek zápasu - Slavia
Padnou 2-4 góly

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Tekijaški, Martinec, Hurtado, Polidar - F. Souček, Houska - Černák, Kratochvíl, Čanturišvili - Drchal

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Vlček, Ogbu, Bořil - Tomič, Hromada, Ševčík, Jurásek - Schranz, Jurečka - Tijani

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.63 - 4.88 - 1.41

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FC Hradec Králové

neděle 15:00

Bohemians Praha 1905 po loňské euforii zažívají pomalejší start do sezony a potřebují se co nejrychleji rozvzpomenout na několik měsíců staré výkony, další šanci dostanou v neděli odpoledne proti Hradci Králové.

Klokani rychle ukončili své působení v předkole Konferenční ligy a daleko k dokonalosti mají i výsledky v lize. Na úvod sice vyhráli v Pardubicích a poté loupili i v Liberci, poslední dva duely ale opět znamenaly zklamání. Doma přenechali body Slovácku, naposledy si pak přivezli výprask z Českých Budějovic.

"Nemyslím si, že bychom v Budějovicích předvedli odevzdaný výkon. Podle mě hráči nejsou špatně nastaveni. Pokud ale vstřelíte za pět kol jedinou branku ze hry, je to málo. Přitom to není tak, že bychom neměli šance. Navíc pořád inkasujeme v závěrech poločasů, skoro v každém utkání. Na to si proti Hradci musíme dát největší pozor," varuje trenér Jaroslav Veselý.

Hradec po letech plánování a budování konečně otevřel nový stadion a moderní stánek od začátku představuje důležitého pomocníka. Na východě Čech nejprve nepochodily České Budějovice a naposledy odjel s prázdnou i Zlín, podstatně horší už je bilance z venkovních duelů.

"Poslední dvě utkání doma Bohemce výsledkově nevyšla, tak uvidíme, s čím přijdou. Ďolíček je specifické prostředí. Tribuna blízko hráčů, za bránou kotel, pod kterým se nechytá moc dobře. Musíme si s tím poradit. Řekl bych, že ani pro jednu stranu nebude výhoda, že za Bohemku chytá náš bývalý brankář Michal Reichl. Situace před bránou jsou pokaždé jiné, nemůžete je nacvičit," říká asistent trenéra Stanislav Hejkal.

Bohemians minule nad Hradcem zvítězili, ale předtím ho v lize devětkrát po sobě neporazili. Svou roli by mohla sehrát i početná marodka, jelikož mimo hru jsou Hála, Jánoš, Novák, Petrák, Shejbal a Vondra, na poslední chvíli se navíc rozhodne o startu Matouška.

Hradec je na tom ohledně absencí lépe, hrát určitě nebude zraněný navrátilec Čihák a Smrž, otazníky se vznášejí nad starty trojice Dancák, Harazim, Leibl. K tomu je třeba započítat i odchod obránce Gabriela.

Sázkové příležitosti od Tipsportu:
Oba týmy dají gól
Výsledek 1. poločasu nebo výsledek zápasu - remíza
Méně než 10.5 rohů

Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Reichl - Hůlka, Křapka, Hybš - Köstl, Jindřišek, Hrubý, Dostál - Prekop, Beran - Puškáč.

FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Bajza - Klíma, Heidenreich, Čech - Pilař, Kodeš, Rada, Horák - Kučera, Krejčí - Vašulín.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.79 - 4.21

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Sparta Praha - MFK Karviná

neděle 18:00

Tři zklamání v řadě má za sebou pražská Sparta, která se po nadějném začátku sezony trápí. Nyní však má ideálního soupeře na to, aby se chytla - na svém hřišti přivítá nováčka z Karviné.

Letenští v úvodních pěti utkáních sezony čtyřikrát zvítězili a k tomu si přivezli nadějnou remízu z Kodaně v rámci třetího předkola Ligy mistrů. Jenže v odvetě s dánským soupeřem přišli během prodloužení dvakrát o vedení a vypadli na penalty, minulý víkend pak po Krejčího vyloučení a v závěru inkasovaném gólu remizovali v Teplicích. Aby toho nebylo málo, ve čtvrtek se vydali do Záhřebu, kde je sice z penalty poslal do vedení Ladislav Krejčí, avšak Špikić, Perić a Ivanušec se postarali o poměrně rychlý obrat Dinama na konečných 3:1.

"Nějaké změny proti Karviné nastanou. Například Krejčí byl minule vyloučen, takže je automaticky mimo hru. Je to pro nás důležitý zápas, z Evropské ligy musíme přepnout na ligu. Je jedno, jestli jsou mezi utkáními tři dny nebo sedm. O účasti v pohárech jsme snili celý rok a teď se nám to plní. Zároveň ale musíme být připraveni i na ligové zápasy. Hrajeme doma, automaticky je na nás tlak. Na Letnou dorazí spousta fanoušků, i kvůli nim do toho musíme dát všechno a zvítězit," nabádá kouč Sparty Brian Priske.

Obdobný postup sezonou vlastně v jejím měřítku platí i pro Slezany. Nadějný začátek v podobě jasného vítězství proti Zlínu nebyl následován dalšími úspěchy a po třech porážkách v řadě si musí vážit týden staré remízy proti Jablonci. To sice po Kratochvílově penaltě dlouho prohrávali, nicméně Akinyemi v závěru dokázal vyrovnat na konečných 1:1.

Trenér Priske nemůže pro utkání vedle zmíněného Krejčího počítat ani se zraněným Höjerem, nejistý je i start Mejdra. Na straně hostí se nepředstaví Zedníček, otazník visí i nad čtveřicí Budínský, Čurma, Lapeš a Soukeník.

Sázkové příležitosti od Tipsportu:
Sparta vyhraje a padne více než 2.5 branky
V utkání padne gól hlavou - ano
Sparta vyhraje 1. poločas i zápas

Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vindahl - Vitík, Panák, Gomez - Wiesner, Laci, Sadílek, Ryneš - Pešek, Haraslín - Kuchta

MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Ciupa - Mikuš, Krčík, Svozil, Ražnatovič - Boháč, Čavoš - Memič, Bartl, Papalelé - Doležal

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.63 - 16.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FK Pardubice - 1. FC Slovácko

sobota 15:00

Zatím dvakrát se představili pardubičtí fotbalisté domácímu publiku a přemožitele nenašli. Uloupit z východu Čech tři body se tak do třetice pokusí Slovácko. Mimochodem v loňské sezoně se z Pardubic vracelo s nepořízenou.

Slovácko tehdy padlo 1:3 a přivřelo si tím dveře do pohárové Evropy. "Dobře si ten zápas vybavuji, první půlku jsme hráli dobře, šli jsme do vedení, ale druhý poločas jsme se rozsypali. Máme jim co vracet," říká záložník Marek Havlík.

Tentokrát se v Pardubicích představí z kraje sezony a v jejím průběhu zatím střídá lepší výsledky s těmi horšími. V pěti zápasech uhrálo Slovácko dvě výhry a dvě remízy a venku paradoxně ještě neprohrálo.

Hosté mají dobré první poločasy, ale po změně stran ztrácejí a to je stojí lepší výsledky. "Bylo by dobré, kdyby se nám podařil vstup do zápasu, dát nějaký gól a nejlépe přidat další, protože zatím neudržíme tempo toho zápasu," pokračoval Havlík.

Pardubice v minulém kole podlehly Liberci 0:1 a rozhodně měly na to uhrát lepší výsledek. "Zbytečně se toho zbavujeme. Škoda. Musíme si víc věřit. Nevadí mi, když se nepovede akce jeden na jednoho, ale vadí mi, že nemáme odvahu. To mě štve," prohlásil po zápase s Libercem trenér Radoslav Kováč. Odvaha, větší agresivita a lepší komunikace, to jsou podle kouče vlastnosti, které Pardubicím chybí a na kterých je potřeba zapracovat.

Pardubice doma na Slovácko umí a znovu chtějí těžit z domácí kulisy, nicméně papírovým favoritem je soupeř. Hosté z Uherského Hradiště mají ambice hrát skupinu o titul a v tuto chvíli jsou s osmi body na šesté místě. Pardubice zaujímají až třináctou příčku. "Hodně by nám pomohlo proti Slovácku uspět, protože bychom se tím odpíchli od spodku tabulky. Víme, že to bude důležitý zápas," říká pardubický obránce Halinský.

Sázkové příležitosti od Tipsportu:
Pardubice neprohrají
Výsledek 1. poločasu nebo výsledek zápasu - remíza
Padne méně než 2.5 gólu

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.52 - 3.72 - 2.04

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Zlín - FK Teplice

sobota 15:00

Pavel Vrba je pod tlakem. Zlín od začátku sezony ještě nevyhrál a domácí utkání proti Teplicím by mohlo být zlomové. "Ševci" už zkrátka potřebují zabrat a nejlépe získat tři body. Na druhé straně Teplicím se daří, což před týdnem pocítila i mistrovská Sparta.

S pouhým jedním bodem jsou zlínští fotbalisté poslední a to si samozřejmě v klubu nikdo nepřál, včetně zkušeného trenéra Pavla Vrby. Výsledky v prvním pěti kolech nejsou, byť předvedená hra nebyla vždy špatná. "Musíme být důraznější, hladovější a efektivnější v zakončení. Rozhodují malé detaily, které nezvládáme. Na celých 90 minut si to zatím nesedlo," zhodnotil dosavadní vystoupení generální zlínský ředitel Zdeněk Grygera.

Sobotní zápas je pro "Ševce" mimořádně důležitý, může totiž klub odpoutat od poslední příčky. "Doma je nutno vyhrát. Bod je pro nás málo. Jsme v situaci, kdy je pro nás tento zápas hodně důležitý. Narazíme na soupeře, se kterým bychom chtěli hrát o střed tabulky. Musíme prostě vyhrát," prohlásil Vrba. Zlín v minulém kole nestačil na Hradec Králové (0:2) a v tabulce má pouhý bod za plichtu 1:1 s Libercem.

Naopak vstup do sezony se povedl Teplicím. Severočeši už posbírali slušných osm bodů a před týdnem remizovali s mistrovskou Spartou. Celkem obrali už třetí tým, který letos zasáhl do evropských pohárů. Dobrou formu je ale vždy nutné potvrzovat a duel ve Zlíně určitě nebude jednoduchý. Od roku 2020 tam totiž "Skláři" ani jednou nevyhráli.

Co se týče absencí, jsou na tom oba celky podobně. "Nemáme žádná nová zranění, takže všechno je v pořádku. Tým, který byl k dispozici v poslední době, je k dispozici stále," upřesnil Vrba. Ani Teplice nemají kdovíjakou marodku. Chybí Gning, ale k dispozici už je Mičević.

Sázkové příležitosti od Tipsportu:
Remíza a oba týmy dají gól
Daniel Fila vstřelí branku
Padnou 2-4 góly

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.48 - 3.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice

sobota 18:00

Dosavadní výkony Baníku jsou zklamáním, ale stále je tu prostor pro zlepšení. Ostravané se mohou proti Českým Budějovicím posunout do příjemnějšího středu tabulky. Jihočeši zase doufají, že je třígólová výhra nad Bohemkou patřičně nakopla.

Aktuální dvanácté místo se Baníku nemůže líbit a změnit to mohou jen výkony na hřišti. Před týdnem neuspěli se Slavií v Edenu (0:1) a na stadionů soupeřů zatím všechno prohrál. Domácí výkony jsou lepší, ale ani tady není důvod k přehnanému optimismu. Remíza 0:0 se Slováckem je určitě ztrátou a tak jediné potěšení si fanoušci užili proti Hradci Králové (2:0). Povinnost Baníku tak velí v sobotu zvítězit!

"Čeká nás soupeř, který je povzbuzený prvním vítězstvím v sezoně. Ale my potřebujeme vyhrát a půjdeme si za třemi body. Budeme se chtít prosadit v útočné fázi. Myslím, že směrem do defenzivy tým pracuje dobře, ale potřebujeme si vytvářet situace v útočné fázi a proměnit je. Chtělo by to už takový zápas, který nám v ofenzivní činnosti vyjde a my se v něm dokážeme střelecky prosadit. Věřím, že proti Budějovicím to už prolomíme," nechal se slyšet trenér Pavel Hapal.

Baník si v minulé sezoně na Budějovice ani jednou nepřišel. Dvě prohry má teď šanci napravit, nicméně hosté chtějí navázat na výborný výkon v zápase s Bohemians. I bod by byl v tuto chvíli úspěchem.

České Budějovice totiž až do minulého týdne nebodovaly, ovšem střeleckou smůlu protrhly a do zápasu v Ostravě jdou v lepší náladě. Dalším lákadlem je samozřejmě posun v tabulce, protože se třemi body jsou Budějovice předposlední. Pomoci by měl i příchod křídelníka Musy Alliho.

Sázkové příležitosti od Tipsportu:
Vyhraje zápas nebo povede o 2 góly - Ostrava
Ostrava bude zahrávat 1. roh
V obou poločasech padne alespoň jedna branka - ano

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.84 - 6.94

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slavia Praha
5
5
0
0
9 : 2
15
2
Sparta Praha
5
4
1
0
14 : 4
13
3
Viktoria Plzeň
5
3
1
1
11 : 6
10
4
Sigma Olomouc
5
3
0
2
8 : 6
9
5
FK Mladá Boleslav
5
2
2
1
9 : 7
8
6
1. FC Slovácko
5
2
2
1
7 : 5
8
Slovan Liberec
5
2
2
1
7 : 5
8
8
FK Teplice
5
2
2
1
5 : 4
8
9
FC Hradec Králové
5
2
1
2
8 : 6
7
10
Bohemians Praha 1905
5
2
0
3
3 : 6
6
11
MFK Karviná
5
1
1
3
8 : 9
4
12
Baník Ostrava
5
1
1
3
4 : 7
4
13
FK Pardubice
5
1
1
3
4 : 8
4
14
FK Jablonec
5
0
3
2
3 : 9
3
15
Dynamo České Budějovice
5
1
0
4
8 : 17
3
16
FC Zlín
5
0
1
4
3 : 10
1

Zbývající zápasy

27.08. 15:00
FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (604)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele