FIFA odebrala Kanaďankám na OH kvůli špionážní aféře šest bodů

27.07., 19:31, aktualizováno 27.07., 19:55
Aktuality
FIFA (© AFP)

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) potrestala fotbalistky Kanady za aféru se špionážním dronem při tréninku soupeřek odpočtem šesti bodů v olympijském turnaji. Hlavní trenérka obhájkyň zlatých medailí Bev Priestmanová a její dva asistenti dostali na rok zákaz působení ve fotbale. Kanadský svaz navíc zaplatí pokutu 200.000 švýcarských franků (asi 5,28 milionu korun).

Skandál vypukl ještě před zahájením olympijských her poté, co vyšlo najevo, že Kanaďané sledovali pomocí dronu před středečním vzájemným zápasem trénink fotbalistek Nového Zélandu. Jejich výprava podala oficiální stížnost. Kanadský olympijský výbor se za chování členů realizačního týmu omluvil a už dříve vyvodil personální důsledky.

Tým Kanady kvůli incidentu před startem turnaje opustili asistentka Jasmine Manderová a videoanalytik Joey Lombardi, jenž navíc dostal u soudu v St. Etienne osmiměsíční podmíněný trest vězení. Osmatřicetiletá trenérka Priestmanová se před zápasem dobrovolně stáhla z lavičky, kanadský svaz ji ale následně pro zbytek turnaje suspendoval. Místo ní tým na olympiádě povede jiný asistent Andy Spence.

Disciplinární komise FIFA shledala, že Priestmanová a její dva asistenti jsou vinní "z nepřístojného chování a porušení zásad fair play". Kanadský svaz se provinil tím, že nedokázal zajistit, aby se členové týmu chovali podle pravidel turnaje. Proti trestu se všichni dotčení mohou odvolat k mezinárodní arbitráži CAS.

Kanaďanky v úvodním duelu Nový Zéland porazily 2:1. Druhý zápas odehrají v neděli proti domácí Francii, jejich posledním soupeřem v jedné ze tří čtyřčlenných skupin je Kolumbie. Pokud chtějí i s bodovým odpočtem postoupit do čtvrtfinále, musí i oba zbývající zápasy vyhrát a doufat, že jim tři body budou stačit.

Osmatřicetiletá Priestmanová kanadský výběr koučuje od podzimu 2020 a dovedla ho k nečekanému zlatu na hrách v Tokiu. Smlouvu má do mistrovství světa 2027.

Autor: ČTK

Komentáře (18)

Přidat komentář
fabec1222

Ve sprchách?

Reagovat
GjøvikFF

To by jediné dávalo aspoň nějaký smysl

Reagovat
Lovecour42

Belichick style

Reagovat
Nieuwendyk

Plus podfouknutý míče

Reagovat
Benfica

Reagovat
Jason_

je to spravne rozhodnutie len či by prišlo aj keby nemali v skupine domáci výber

Reagovat
Grupma

Rozjeď konspiraci

Reagovat
oli9

Naprosto správně Jako realizak smoruje dronem tréning soupeře.. khoo tohle napadlo tvle

Reagovat
mistr129

Za trest šest měsíců v kuchyni

Reagovat
Grupma

Dneska je pošleš do kuchyně a ony se tam připojí na YT a začnou vysílat: https://www.youtube.com/watch?v=GEyqOmTGbF8

Reagovat
Kucka

Za co dostal týpek tu podmínku?

Reagovat
veikko

Co jsem četl, tak fakt za tu "špionáž". Úplný James Bond, tvl. Nevím, jestli je to víc k smíchu nebo k pláči.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Sigma Olomouc

Tak toto je fakt vtipné. Prostě špehují pomocí dronu.

Reagovat
Witcher

a co tam mohli vyšpehovat twe na co si hrajou slepice

Reagovat
Zyqen

To je normálne že komédia čo tak mohli vidieť ako trénujú a nahrávajú si loptu. Aj nad našou záhradou lieta dron asi ho zostrelim nebude nás špehovať keď trénujeme

Reagovat
Pinturicchio

Jeden kurník špehuje druhý, to je aféra, ty vole.

Reagovat
Skalda29

Stejně to brankářce vyletí z náruče do brány a obránkyně si to při odkopu hodí do vlastní, tak co tam chtějí špehovat

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele