Evropská liga - souhrn 1. kola ligové fáze (čtvrtek 26.9.)

Včera, 20:43, aktualizováno včera, 23:30
Komentáře a souhrny
José Mourinho (© Fenerbahce S.K.)

Václav Černý se objevil v základní sestavě Rangers a pomohl k výhře skotského klubu na půdě Malmö, třemi body začalo ligovou fázi rovněž Fenerbahce.

Tottenham Hotspur - Qarabağ Ağdam 3:0

26.09.2024 21:35

Góly: 12. Brennan Johnson, 53. Pape Matar Sarr, 69. Dominic Solanke

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Beşiktaş JK 4:0

26.09.2024 21:00

Góly: 31. Kian Fitz-Jim, 51. Mika Godts, 55. Kenneth Taylor, 73. Mika Godts

Fotbalisté Ajaxu zvítězili v prvním kole ligové fáze Evropské ligy nad Besiktasem s přehledem 4:0. Vítěznou branku obstaral po půlhodině hry Kian Fitz-Jim, na něhož po změně stran navázali přesnými zásahy Kenneth Taylor a dvougólový Mika Godts. Věkový průměr střelců činil 20,7 let, sázka na mládí se tedy domácím vydařila. Naopak Turci za celý zápas nevystřelili na bránu.

Ajax v minulé sezoně výkonnostně výrazně zaostával za očekáváními a tentokrát byl odhodlaný vytěžit ze své poutě pohárovou Evropou maximum. Domácí začali aktivněji a ve 20. minutě trefili tyč. O chvíli později již otevřel skóre Fitz-Jim. Kenneth Taylor chtěl přihrát Bertrandu Traorému, ale odražený míč se dostal k nohám Fitz-Jima, který ho uklidil do prázdné branky.

Dominance Ajaxu pokračovala i ve druhém poločase a nizozemští giganti krátce po obnovení hry přidali druhý gól. Z bleskového protiútoku se prosadil Godts, který z hranice pokutového území napálil míč pod břevno. Vzápětí se mohli domácí fanoušci radovat znovu, když se Taylor prosadil levačkou z hranice pokutového území.

Hráči Ajaxu nepolevovali a drželi tempo. Díky tomu se znovu prosadil Godts a stanovil konečné skóre 4:0, když se uvnitř vápna uvolnil na zadní tyči a bez obtíží skóroval. Pro kouče hostů Giovanniho Van Bronckhorsta to byl při jeho návratu do Nizozemska celkově pochmurný večer, obzvlášť vzhledem k tomu, že dříve nosil barvy Feyenoordu.

Více informací k zápasu

AS Řím - Athletic Bilbao 1:1

26.09.2024 21:00

Góly: 32. Artem Dovbyk - 85. Aitor Paredes

I když se fotbalistům Athleticu v Itálii historicky nedaří, ze hřiště AS Řím vezou v rámci základní fáze Evropské ligy cenný bod za remízu 1:1, kterou jim v 85. minutě vystřelil stoper Aitor Paredes.

Po vyhazovu fanoušky oblíbeného trenéra Danieleho De Rossiho se o víkendu AS Řím chopil kouč Ivan Jurič a v premiéře na lavičce vyhráli Vlci 3:0 nad Udinese. Po půlhodině hry po rychlém brejku poslal Angeliňo z levé strany přesný centr na hlavu Arťoma Dovbyka, který se trefil potřetí v sezoně.

Svěřenci Ernesta Valverdeho však do druhé půle nastoupili jako vyměnění, střelu Unaie Gómeze ale brankář Mile Svilar chytil. Vedení Římanů naopak mohl zvýšit Matias Soulé, hosty však zachránil výborný zákrok brankáře Julena Agirrezabaly. Když už se zdálo, že Římané dotáhnou zápas k vítězství, v 85. minutě na zadní tyč vrátil míč před branku Unai Núñez a Paredes prostřelil gólmana.

Athletic tak získal cenný bod, který bude moci potvrdit za týden doma s Alkmaarem, Římané se představí ve švédském Elfsborgu.

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Viktoria Plzeň 3:3

26.09.2024 21:00

Góly: 38. Hugo Ekitiké, 62. Junior Dina Ebimbe, 67. Rasmus Kristensen - 41. Pavel Šulc, 86. Prince Kwabena Adu, 90+3. Václav Jemelka

Plzeň vydřela v úvodním utkání hlavní fáze Evropské ligy cenný bod na půdě Eintrachtu Frankfurt, se kterým remizovala 3:3. Domácí si sice vybudovali dvougólové vedení, jenže v závěru nejprve udeřil Prince Kwabena Adu a po něm v nastaveném čase také Václav Jemelka.

Plzeň do hlavní fáze Evropské ligy vstoupila po náročném víkendovém zápasu v pražském Edenu, kde domácí Slavii podlehla 0:3. Trenér Miroslav Koubek v něm už o poločase střídal gólmana Mariána Tvrdoně, místo něho do hry poslal Martina Jedličku. Na toho hned od úvodního výkopu vsadil také proti Frankfurtu. Jako první 26letého brankáře prověřil ve druhé minutě střelou přímo do náruče Igor Matanovič. Hráči Eintrachtu byli aktivnější i nadále, ale výrazné šance si vytvořit nedokázali.

Hosté poprvé zahrozili, když se zhruba po půlhodině hry dostal ke střele zpoza velkého vápna Pavel Šulc. Plzeňský záložník ovšem mířil příliš vysoko. Vedení se tak ujali Frankfurťané. Ve 38. minutě si Hugo Ekitiké narazil z prostoru na pravém křídle míč s Rasmusem Kristensenem, poté si ho přebral mezi dvojicí viktoriánských obránců a zakončil na vzdálenější tyč Jedličkovy brány. Domácí mohli přidat i druhý gól, ale Matanovič špatné domluvy hostující defenzivy nevyužil - opět zamířil jen na stojícího Jedličku. Skóre se naopak povedlo změnit Západočechům. Šulc se ještě před poločasovou přestávkou po střele Lukáše Kalvacha dostal k odraženému balonu a poslal ho přesně k tyči, kam Kaua Santos nedosáhl.

Viktoria do druhé půle vstoupila aktivně, jenže vedení se ujal Frankfurt. Ekitiké poslal v 62. minutě z hloubi pole křižný pas na střídajícího Juniora Dinu Ebimbeho, který stejně jako při prvním gólu německého celku zamířil na vzdálenější tyč a překonal Jedličku. Další direkt zasadil Plzni po nedůrazně odvráceném rohu Kristensen, jenž zvýšil na 3:1. Náskok Orlů se nejprve povedlo snížit Kwabenuovi Aduovi, jenž se prosadil v 87. minutě, a vyrovnávací gól dal po dlouhém autu Sampsona Dweha v nastaveném čase obránce Jemelka.

Plzeň se o zisk dalších bodů pokusí ve čtvrtek 3. října, kdy ve Štruncových sadech přivítá Ludogorec Razgrad, který na úvod soutěže prohrál se Slavií 0:2. Eintracht ve stejný den odehraje zápas na hřišti Besiktase.

Více informací k zápasu

FCSB - Rīgas Futbola skola 4:1

26.09.2024 21:00

Góly: 8. Daniel Bîrligea, 32. Marius Ştefănescu, 58. Darius Olaru, 69. Darius Olaru - 23. Žiga Lipušček

Hráči FCSB vstoupili do nového ročníku Evropské ligy pohodlnou výhrou 4:1 nad Rigas Futbola Skola. Lotyšský mistr v Bukurešti poprvé inkasoval již po osmi minutách, kdy se publiku poprvé připomněl asistencí Darius Olaru. Po změně stran vsítil další dvě branky, a domácí si tak užili skvělý vstup do hlavní fáze evropských pohárů. Na lavičce hostů zůstal jako nevyužitý náhradník český obránce Petr Mareš, jenž si nedávno prošel zraněním nohy.

Přestože domácí hráli v Evropské lize poprvé od ročníku 2017/18, vstoupili do utkání zkušeně. Brzy získali rohový kop a málem se jim podařilo skórovat, když Malcom Edjouma zblízka hlavičkoval vedle. K radosti domácích fanoušků to však hráče FCSB neodradilo a v osmé minutě otevřela skóre letní posila Daniel Birligea, jenž uklidil do branky odražený míč.

RFS mělo první větší šanci až po dvaceti minutách, kdy po rychlém protiútoku musel skvělým zákrokem Stefan Tarnovanu zabránit Robertsovi Savaļnieksovi ve vyložené příležitosti. Tým z Bukurešti na toto varování nedbal a krátce nato inkasoval, když nezvládl rohový kop a Žiga Lipušček se dostal k volnému míči. Vstřelil vůbec první gól celku z Rigy v Evropské lize a vyrovnal na 1:1.

Krátce po půlhodině hry však tento zábavný zápas nabral další zvrat, když Vlad Chiriches našel prostor, kam si nabíhal Marius Stefanescu, který prokázal klid v pokutovém území a trefil se do dolního rohu. Záživný první poločas vyvrcholil skvělým zákrokem gólmana domácích proti Stefanu Paničovi šanci, hektické tempo se však do druhého poločasu nepřeneslo. Přesto Rumuni těsně před uplynutím hodiny hry navýšili své vedení, když Olaru převzal míč od Floriana Tanase v pokutovém území a pohotově vystřelil do horního rohu. Byl to jeho devátý gól v sezoně.

Červenomodří pak více než dvacet minut před koncem dotáhli zasloužené vítězství do úspěšného konce díky dalšímu gólu Olarua, který zužitkoval nízký centr Alexandrua Baluțaa. RFS si po zbytek zápasu vedlo dobře, když se mu podařilo udržet domácí na uzdě a dokonce si vytvořil několik šancí, jeho debut v Evropské lize tak skončil výsledkem 4:1.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Olympiakos Pireus 2:0

26.09.2024 21:00

Góly: 65. Rayan Cherki, 71. Saïd Benrahma

Lyon využil v prvním kole ligové fáze Evropské ligy výhody domácího prostředí k výhře 2:0 nad Olympiakosem. Oba góly obstarali křídelníci s alžírskými kořeny. Vítěznou branku vsítil po hodině hry Rayan Cherki, stále teprve 21letý talent hrající za mládežnické kategorie francouzské reprezentace. Po něm se prosadil Saïd Benrahma, jehož si velmi dobře pamatují fanoušci West Hamu. Hosté tak byli uzemněni poté, co se loni stali prvním řeckým týmem, jenž vyhrál některý z evropských pohárů.

Až série čtyř vítězných zápasů na konci sezony 2023/24 v Ligue 1 zajistila Les Gones poprvé od ročníku 2021/22 účast v pohárové Evropě. V úvodu umožnila chyba zkušeného Nemanji Matiče Brazlcovi Rodineiovi vybojovat míč na pravé straně a poté se bez problémů dostat do útoku. Střela levou nohou sice byla určená pro dolního roh branky Lucase Perriho, gólman byl ale s nataženou pravačkou proti.

Oba manažeři očividně pořádně nabudili své svěřence. Následovalo totiž chaotických pět minut s šancemi na obou stranách. V této sezoně zatím stále bezgólový Alexandre Lacazette orazítkoval levou tyč, poté byl spoluhráči Malicku Fofanovi odepřen trest za teatrální pád. Na druhé straně Roman Jaremčuk překonal Perriho z bezprostřední blízkosti poté, co se dostal k jemné zpětné přihrávce, ale Duje Čaleta-Car ho na brankové čáře zastavil.

Když už se zdálo, že hosté v pohodě drží Lyon na uzdě, chvilková ztráta koncentrace umožnila Cherkimu uvolnit se v přeplněném pokutovém území. Cherki měl ještě hodně práce, aby z ostrého úhlu napálil míč do branky, ale v prostorové i časové tísni si poradil na jedničku a pohotově zakončil.

Perri se přesto rozhodl jej o dvě minuty později vystřídat a poslat na hřiště Benrahmu, který veřejně projevil svou frustraci z nedostatku herního času po přestupu z West Hamu. Dokázal však tuto frustraci dokonale usměrnit, když se o čtyři minuty později zjevil sám v pokutovém území po přihrávce dalšího žolíka se zkušenostmi z Premier League Wilfrieda Zahy. Domácí si tak udrželi sedm zápasů trvající neporazitelnost proti řeckým soupeřům, snižující zásah Čalety-Cara z 88. minuty odvolal videorozhodčí s okem na ofsajd.

Více informací k zápasu

SC Braga - Maccabi Tel-Aviv 2:1

26.09.2024 21:00

Góly: 88. Bruma, 90+5. Bruma (pen.) - 30. Osher Davida (pen.)

Braga v úvodním kole Evropské ligy dokázala zvrátit vývoj zápasu s Maccabi Tel Aviv v dramatické koncovce za pomoci pozdní penalty a nakonec zvítězila 2:1. Dlouho to vypadlo, že outsider z Izraele si navzdory papírovým předpokladům odveze z Portugalska body, nakonec však bude muset překousnout hořkou porážku.

Hosté začali zápas v rychlém tempu a míč do sítě dostali už po 71 sekundách. Radost z brzkého vedení střelci Doru Peretzovi překazil ofsajd. Tel Aviv se nadále tlačil dopředu a Portugalci byli evidentně zaskočení. Do dvou šancí se dostal Elad Madmon, střela Dora Turgemana byla zablokována. Braga se rozjížděla pomaleji, ale jistě. Amine El Ouzzani se dostal k zakončení v pokutovém území a orazítkoval břevno.

Klíčový moment první půle přišel ve 30. minutě. Peretz si naběhl na Turgemanovu přihrávku, posunul si šikovně míč a brankář Matheus svým zákrokem chytil pouze nohy útočníka. K nařízené penaltě se postavil Osher Davida a bezpečně poslal hosty do vedení.

Favorit z Bragy ve druhém poločase zcela převzal iniciativu, ale skvěle chytající Roi Mishpati domácí střelce trápil. Fantasticky vytáhl hlavičku Roberta Fernándeze, zlikvidoval pokus Rogera Fernandese a střelu z voleje od Andreho Horty mířící do dolního rohu také vytěsnil. Domácí se dočkali až s blížícím se koncem. Fernández poslal prudký přízemní centr napříč pokutovým územím, po kterém se na zadní tyči natáhl Bruma a srovnal skóre.

Drama tím ovšem teprve začalo. Ve čtvrté nastavené minutě pálil Fernández, načež se balon otřel o ruku Tyrese Asanteho. Po zásahu VARu měl rozhodčí jasno, penalta. Té se ujal Bruma a svým druhým gólem večera poslal domácí publikum do extáze. Na straně hostů pak frustraci neunesli Gabi Kanichowsky s Asantem a hosté závěrečné vteřiny dohrávali po červených kartách v devíti.

Více informací k zápasu

Fenerbahçe SK - RU Saint-Gilloise 2:1

26.09.2024 18:45

Góly: 26. Çağlar Söyüncü, 82. Christian Burgess (vl.) - 90+4. Ross Sykes

Fenerbahce vstoupilo do nového ročníku Evropské ligy domácí výhrou 2:1 nad Royale Union SG. Svěřenci Josého Mourinha po první půli vedli díky lepší efektivitě v zakončení. V 74. minutě jim navíc ulehčil práci svým vyloučením Kevin Mac Allister, starší bratr za Liverpool hrajícího Alexise. Ten přitom uviděl červenou kartu i v posledním ligovém představení. Poté, co Turci navýšili vedení za pomoci vlastní branky, však vyrovnal poměry na hřišti nedisciplinovaný Bright Osayi-Samuel a zároveň zavinil penaltu. Tu Franjo Ivanovič v 93. minutě neproměnil, později alespoň asistoval u jediné trefy hostů.

Pokud mělo Fenerbahce vyhrát, potřebovalo předvést mnohem lepší výkon než v lize, kde jej posledně porazil úhlavní rival Galatasaray. V samotném úvodu musel domácí Jaden Oosterwolde na poslední chvíli zachytit a vybojovat míč, aby zabránil Noahu Sadikimu v dorážce do prázdné branky, následně Franjo Ivanovič hned dvakrát otestoval pozornost gólmana Turků Dominika Livakoviče.

Mourinhovi svěřenci se však v průběhu poločasu zlepšovali a díky tomu otevřeli skóre. Duel gólově načal sváteční střelec Caglar Söyüncü, který z bezprostřední blízkosti dorážel míč do odkryté brány po práci Rodriga Becãa. Belgický celek se při hledání odpovědi tlačil dopředu a nadále vypadal nebezpečně, ale jasnou šanci si před odchodem do kabin nevypracoval.

Po změně stran Youssef En-Nesyri nejprve z nebezpečné pozice uvnitř pokutového území pálil nad břevno a poté jeho hlavičku zneškodnil na brankové čáře stojící Charles Vanhoutte. Hosté si opět vytvořeli několik šancí včetně hlavičky Christiana Burgesse, postrádali ale přesnost v zakončení.

En-Nesyri se divil, že se nezapsal do střelecké listiny, když promarnil další skvělou příležitost, tentokrát zamířil přímo, když nebyl označen, ale Maročan byl brzy zapojen do klíčového momentu, který do jisté míry rozhodl o výsledku.

En-Nesyri nadále usiloval o zapsání na střeleckou listinu. Bohužel pro něj ale promarnil skvělou příležitost navzdory tomu, že měl dostatek času k zakončení. Brzy se ovšem Maročan dočkal klíčového momentu, když jej na hranici pokutového území podrazil poslední hráč Mac Allister, který byl následně vyloučen. Volný přímý kop zůstal nevyužit, Fenerbahce ale stačilo, že má utkání pod kontrolou. A dokonce se mohli domácí radovat i podruhé, když si Burgess srazil míč do vlastní sítě poté, co Anthony Moris vyrazil střelu Osayi-Samuela.

Ten si poté za pozdní zákrok na Ousseynou Nianga v pokutovém území vykoledoval druhou žlutou kartu. Z pokutového kopu Ivanoviče vychytal Livakovič. Poté chorvatský útočník ještě trefil břevno, z dorážky alespoň korigoval skóre Ross Sykes. Na víc se však hosté nezmohli, a hráči Fenerbahce si tak udrželi neporazitelnost proti belgickým klubům a prodloužil tuto sérii na pět zápasů. V příštím kole této soutěže cestují na hřiště Twente, zatímco St. Gilloise bude hostit Bodö/Glimt.

Více informací k zápasu

Malmö FF - Rangers FC 0:2

26.09.2024 18:45

Góly: 1. Nedim Bajrami, 76. Ross McCausland

Fotbalisté Malmö, kteří přišli zásluhou pražské Sparty o postup do základní fáze Ligy mistrů, nevstoupili dobře ani do hlavní části Evropské ligy. Doma podlehli 0:2 skotským Rangers, v jejichž základní sestavě nastoupil český křídelník Václav Černý. Tým z Glasgow tak poprvé v historii vyhrál ve Švédsku a nakročil k postupu mezi 24 týmů, které se dostanou do vyřazovacích bojů.

Rangers vstoupili do zápasu jako uragán a už po 56 sekundách hry otevřeli skóre. Cyriel Dessers po samostatném úniku trefil tyč za zády brankáře Johana Dahlina a odražený míč se dostal k Nedimu Bajramimu, který jej zasunul do odkryté branky. Zanedlouho mohl zvýšit Černý, který se opět dostal za obranu Malmö, tváří v tvář Dahlinovi se mu však střela levačkou nepovedla. V závěru poločasu Bajrami předložil míč pod sebe Dessersovi, jenž však branku minul.

Až teprve ve druhém poločase zahrozili poprvé i domácí. Anders Christiansen se dostal do ideální pozice, z 12 metrů ale přestřelil bránu. Na druhé straně se uvolnil aktivní Dessers, jen těsně se ale netrefil mezi tři tyče.

Patnáct minut před koncem však Ross McCausland, který v 69. minutě vystřídal Černého, vnikl do pokutového území a přesnou střelou k tyči nedal Dahlinovi šanci zasáhnout. Malmö za celý zápas nevystřelilo ani jednou na branku, a tak si všechny tři body odvezli Rangers. Ti mohou potvrdit tři body z Malmö příští čtvrtek doma s Lyonem, švédský tým pojede na hřiště ázerbájdžánského Karabachu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AFC Ajax (NED)
1
1
0
0
4 : 0
3
2
FCSB (ROU)
1
1
0
0
4 : 1
3
3
SS Lazio (ITA)
1
1
0
0
3 : 0
3
Tottenham Hotspur (ENG)
1
1
0
0
3 : 0
3
5
Galatasaray SK (TUR)
1
1
0
0
3 : 1
3
6
Rangers FC (SCO)
1
1
0
0
2 : 0
3
Slavia Praha (CZE)
1
1
0
0
2 : 0
3
Olympique Lyon (FRA)
1
1
0
0
2 : 0
3
9
FK Bodø/Glimt (NOR)
1
1
0
0
3 : 2
3
AZ Alkmaar (NED)
1
1
0
0
3 : 2
3
11
SC Braga (POR)
1
1
0
0
2 : 1
3
RSC Anderlecht (BEL)
1
1
0
0
2 : 1
3
Fenerbahçe SK (TUR)
1
1
0
0
2 : 1
3
14
Eintracht Frankfurt (GER)
1
0
1
0
3 : 3
1
Viktoria Plzeň (CZE)
1
0
1
0
3 : 3
1
16
Manchester United (ENG)
1
0
1
0
1 : 1
1
AS Řím (ITA)
1
0
1
0
1 : 1
1
TSG Hoffenheim (GER)
1
0
1
0
1 : 1
1
OGC Nice (FRA)
1
0
1
0
1 : 1
1
FC Twente (NED)
1
0
1
0
1 : 1
1
FC Midtjylland (DEN)
1
0
1
0
1 : 1
1
Real Sociedad (ESP)
1
0
1
0
1 : 1
1
Athletic Bilbao (ESP)
1
0
1
0
1 : 1
1
24
IF Elfsborg (SWE)
1
0
0
1
2 : 3
0
FC Porto (POR)
1
0
0
1
2 : 3
0
26
RU Saint-Gilloise (BEL)
1
0
0
1
1 : 2
0
Ferencvárosi TC (HUN)
1
0
0
1
1 : 2
0
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
1
0
0
1
1 : 2
0
29
PAOK Soluň (GRE)
1
0
0
1
1 : 3
0
30
Ludogorec Razgrad (BUL)
1
0
0
1
0 : 2
0
Malmö FF (SWE)
1
0
0
1
0 : 2
0
Olympiakos Pireus (GRE)
1
0
0
1
0 : 2
0
33
Rīgas Futbola skola (LAT)
1
0
0
1
1 : 4
0
34
Dynamo Kyjev (UKR)
1
0
0
1
0 : 3
0
Qarabağ Ağdam (AZE)
1
0
0
1
0 : 3
0
36
Beşiktaş JK (TUR)
1
0
0
1
0 : 4
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
eder

José, to je frajer, panečku!

Reagovat
Transfermarkt

B letošní EL jednoznačně nejlepší trenér

Reagovat
Largo

Reagovat
Godwinson

Jak ten posranej Athletic mohl odvezt bod je smesny a smutny, i pres dost strasnou druhou puli od Rima.

Ten jejich obrance s cislem 3 je totalni jebka, takhle jsem se u vykonu hrace dlouho nepobavil.

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele