Evropská liga - preview 1. kola ligové fáze (čtvrtek 26.9.)

Včera, 09:04
Previews
Stephan El Shaarawy (© AFP)

Vstup do hlavní fáze Evropské ligy čeká druhou polovinu účastníků a zajímavou podívanou slibuje duel AS Řím - Athletic. Tottenham přivítá Karabach, Lyon poměří síly s Olympiakosem.

Fenerbahçe SK - RU Saint-Gilloise

čtvrtek 18:45

Pekelné prostředí stadionu Sükrü Saracoglu čeká na belgický Union SG. Oba celky se dobře znají z loňské sezóny Konferenční ligy. Union sice v Turecku vyhrál 1:0, ale to už mělo Fenerbahce pohodlný, tříbrankový náskok v kapse a postup si nakonec pohlídalo.

Nyní se oba celky střetnou v Evropské lize a v jejím novém formátu. Favorit se přitom nemění, je jím Fenerbahce pod vedením slavného trenéra Josého Mourinha. Fakt, že istanbulský velkoklub hraje "jen" Evropskou ligu je pro jeho příznivce zklamáním. Fenerbahce totiž vypadlo v předkole Ligy mistrů, když nestačilo na francouzské Lille.

Domácím to poněkud skřípe i v domácí soutěži. Odstartovali sice dobře, ale o víkendu museli strpět porážku v prestižním istanbulském derby proti Galatasarayi a to fanoušci jen tak neodpouští. José Mourinho tak zůstává pod permanentním tlakem.

O víkendu ztratil ligové body i Union a to bezbrankovou remízou v Lutychu. Belgický celek neprožívá ideální časy. Po vyřazení z předkola Ligy mistrů od Slavie se mu nedaří ani v domácí soutěži a v tabulce Jupiler Pro League je až dvanáctý. Velký podíl na výsledkové mizérii má naprosto neproduktivní ofenzíva. Union v šesti soutěžních zápasech v řadě vstřelil pouhý jeden gól.

José Mourinho bude určitě bez služeb Brighta Osayi-Samuela, jehož návrat na trávníky se očekává až za měsíc. Pokud jde o Union ten bude bez Fuseiniho, jenž byl v zápase se Slavií suspendován.

Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Livakovic - Muldur, Djiku, Soyuncu, Oosterwolde - Fred, Amrabat; Tadić, Szymanski, Saint-Maximin - Džeko

RU Saint-Gilloise - pravděpodobná sestava:
Moris - Burgess, Machida, Leysen - Castro-Montes, Sadiki, Vanhoutte, Rasmussen, Terho - Ivanović, Akinpelu

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.99 - 5.31

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Malmö FF - Rangers FC

čtvrtek 18:45

Zatím dvakrát vyzvali glasgowští Rangers v pohárové Evropě Malmö - a dvakrát si vylámali zuby. Což švédský celek nyní rád připomněl. Domácí věří, že se jim provokativní video nevymstí a naopak sami zařídí, aby se příště jen mohla prodloužit jeho stopáž.

Podle trenéra Malmö Henrika Rydströma takový humor neuškodí. "Jsem si jistý, že naše video bylo celkem zábavné. A myslím, že odpovědi se taky nesou v tomto duchu. Taková je moje zkušenost se skotskými fanoušky. Hodně vážně, lze říct, že i hodně radosti, ale taky hodně zábavy," povznesl se švédský stratég nad celou záležitostí.

Přímo směrem ke čtvrtečnímu špílu už ale hovořil vážněji. "Musíme mít hru více pod kontrolou než proti Spartě Praha. Musíme je donutit hrát naši hru a ne se přizpůsobit jejich hernímu plánu," uvedl Rydström i s odkazem na předkolo Ligy mistrů, v němž Malmö nestačilo na Spartu, kvůli čemuž musí vzít na podzim zavděk "jen" Evropskou ligou. Ve švédské nejvyšší soutěži pak nadále pohodlně drží vedení v tabulce a kráčí za obhajobou titulu.

Rovněž Rangers věřili, že se dostanou do Ligy mistrů, avšak ani oni neprošli předkoly. Do toho se "Jezdcům" moc nevyvedl vstup do sezony skotské Premiership. Věří však, že ve zbytku ročníku to z jejich strany bude lepší. "Je to jen začátek, jako tým rosteme každý týden. Víme, že jsme daleko od hotového produktu, avšak každý týden pokračujeme v budování a růstu," prohlásil na tiskové konference před střetem z Malmö manažer týmu z Glasgow Philippe Clement.

Lodivod Rangers ve středu ve čtvrtek prozradil taky to, že ve Švédsku nebude moct využít zraněného záložníka Óscara Cortése, jenž nedohrál víkendový ligový duel na hřišti Dundee United. Hrát nebudou ani dva obránce - Jefte, který se nechal vyloučit ve třetím předkole Ligy mistrů proti Dynamu Kyjev, a stejně jako Cortés marodící Rıdvan Yılmaz.

Malmö FF - pravděpodobná sestava:
Dahlin - Stryger Larsen, Jansson, Rösler, Busanello - Rieks, Peña, Johnsen, Christiansen - Botheim, Kiese Thelin

Rangers FC - pravděpodobná sestava:
Butland - Tavernier, Souttar, Pröpper, Fraser - Barron, Diomande - Černý, Lawrence, Bajrami - Dessers

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.45 - 3.22

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Beşiktaş JK

čtvrtek 21:00

Ajax má za sebou hodně bohatou historii v evropských pohárech a rád by k trofejím přidal i triumf v tomto ročníku Evropské ligy. Hned na úvod se nizozemský celek musí utkat s poměrně náročným soupeřem, čelit mu bude turecký Beşiktaş.

Ajax zažil poměrně hrůzostrašnou sezonu, ale na to, jak vypadalo jeho postavení v zimě, nakonec může být za pátou příčku rád. Přesto se za posledních 24 let nikdy tak nízko v Eredivisie neumístil a bylo potřeba udělat několik zásadních změn. Jednou z nich bylo to, že do role nového kouče byl dosazen mladý italský talent Francesco Farioli, který má za cíl pracovat s mládeží, Ajaxu vrátit lesk a slávu a zlepšit herní projev nizozemského giganta. Tomu i pátá příčka stačila na kvalifikaci do play-off Evropské ligy.

A protože svou letní pouť Ajax zvládl (čelil postupně Vojvodině, Panathinaikosu a naposledy také polské Jagellonii Bialystok), mohl se opět podívat do pohárů. Daří se mu i v lize, vždyť od té doby, kdy skončila reprezentační pauza, posbíral ve dvou duelech čtyři body. Nejprve si Farioliho mužstvo poradilo zcela jasně 5:0 s Fortunou Slittard, aby následně jen remizovalo 1:1 na půdě Go Ahead Eagles, kde musel navíc ještě dotahovat nepříznivý vývoj situace.

Ajax musel přežít několik odchodů zkušených hráčů a navíc se mu v sezoně stále nedaří probudit hlavní útočnou zbraň. Bryan Brobbey v minulém ročníku nasázel ve všech soutěžích 22 branek, teď je však zatím jen na jednom přesném zásahu. Nyní čeká na Ajax jedna velmi známá postava nizozemského fotbalu.

A to Giovanni van Bronckhorst, který vede současný kádr tureckého giganta. A rád by si připsal úspěch v podobě trofeje, ke které měl hodně blízko v roce 2022 na lavičce Rangers. Jenže ve finále Evropské ligy byl lepším týmem Eintracht Frankfurt. Minulá sezona skončila pro Beşiktaş mírným zklamáním, avšak to si turecký celek vynahradil ziskem domácího poháru. S Ajaxem se Van Bronckhorstův mančaft utkal poměrně nedávno, v roce 2021, jenže nebyl úspěšný. Prohrál s ním oba zápasy ve skupině Ligy mistrů.

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Pasveer - Rensch, Šutalo, Kaplan, Hato - Klaassen, Henderson, Taylor - Traoré, Brobbey, Weghorst

Beşiktaş JK - pravděpodobná sestava:
Günok - Svensson, Paulista, Uduokhai, Masuaku - Fernandes, Al Musrati - Mário, Silva, Rashica - Immobile

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.82 - 3.72

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

AS Řím - Athletic Bilbao

čtvrtek 21:00

AS Řím čeká na domácí premiéru v novém formátu Evropské ligy a doufá, že mu vyjde podobně jako poslední soutěžní utkání. Jeho soupeř bude nicméně mnohem kvalitnější a v Evropě zkušenější než skromné Udinese. Do Říma totiž míří Valverdeho Athletic a ten se v Evropě umí prát i s většími jmény.

Athletic na italské půdě moc hrát neumí a je pravda, že od té doby, kdy se vlády na Stadio Olimpico (tedy jeho žlutočervené části) ujal trenér Ivan Jurić, AS by mělo být trochu těžším konkurentem. S ohledem na to, že u obou mužstev se jedná o jednoho z nejtěžších protivníků za celou úvodní fázi, dost možná se oba spokojí s bodem. Nicméně hosté mají oproti Vlkům jasně lepší formu a budou ji chtít potvrdit.

V prvních čtyřech duelech nové sezony se trenérovi De Rossimu povedlo získat jen tři body a velkou měrou k jeho vyhazovu byly zejména vztahy s vedením, především pak s nedávno odejitou CEO Linou Souloukou. Jejich názory se neshodovaly v příliš velkém množství věcí a římská ikona na lavičce svého milovaného klubu ke značné nelibosti fanoušků skončila. Úkolem vylepšit obraz hry a hlavně výsledky byl pověřen Ivan Jurić, zkušený a nesmlouvavý kouč, který je schopen si znepřátelit jak vedení, tak fanoušky, pokud se mu něco nelíbí.

V Římě ale začal výtečně. Do té doby neporažené Udinese totiž na Stadio Olimpico mnoho nepředvedlo a domácí se radovali z první výhry v sezoně díky jasné výhře 3:0. Zopakovat podobný výsledek i proti Lvům z Bilbaa však bude náročné. Přesto mluvíme o týmu, který vyhrál pod vedením kouče Mourinha úvodní ročník Konferenční ligy a v lize Evropské má také velmi dobrou bilanci. Prohrál jen tři z osmnácti posledních klání v rámci nižší pohárové soutěže pod hlavičkou UEFA a polovinu z nich vyhrál.

Se španělskými týmy se AS nicméně nedaří a vyhrálo jen jeden z osmi posledních utkání proti týmům z LaLigy. Athletic navíc přijede ve vynikající formě. Tým trenéra Ernesta Valverdeho sice možná načal nový ročník trochu pomaleji, ovšem od té doby, kdy se dostal do formy účastník dlouhého mistrovství Evropy Nico Williams, se rozjel.

Athletic vyhrál tři poslední soutěžní duely, a i když by jeho obrana mohla být krapet pevnější (čisté konto v nich udržel jen jednou), tak ve všech třech nasázel minimálně dvě branky. V Evropské lize se Athletic představí po dlouhé odmlce, naposledy účinkoval v pohárové soutěži v roce 2018. Tehdy ho vyřadila ve fázi nejlepších šestnácti týmů Marseille. Za sebou mají Baskové výtečnou sezonu, skončili pátí a především vyhráli Copa del Rey. V Itálii ale vyhráli jen jednou z devíti pokusů.

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Svilar - Mancini, Hermoso, Ndicka - Celik, Koné, Cristante, El Shaarawy - Soulé, Baldanzi - Dovbyk

Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Agirrezabala - Gorosabel, Vivian, Paredes, Yuri - Ruiz de Galarreta, Vesga - I. Williams, Sancet, Berenguer - Guruzeta

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.20 - 3.22 - 3.57

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - Viktoria Plzeň

čtvrtek 21:00

Plzeňští ve čtvrtek ve Frankfurtu vstoupí do hlavní části Evropské ligy. Vítěz soutěže ze sezony 2021/22 a aktuálně čtvrtý tým německé ligy je před utkáním velkým favoritem, Západočeši ale věří, že mohou překvapit. Především chtějí odčinit nepovedený výkon z víkendového ligového šlágru na Slavii, kde prohráli 0:3 a utrpěli první porážku v sezoně.

Zatímco Frankfurt nemusel do kvalifikace a začne až v hlavní fázi, Viktoria přešla přes dvě předkola, v nichž zdolala Kryvbas Kryvyj Rih a Heart of Midlothian. Západočeši si základní část Evropské ligy zahrají poprvé od ročníku 2017/18. V minulé sezoně došli až do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy a stanovili tím klubové maximum. Frankfurt vedle předloňského celkového triumfu v Evropské lize ovládl i jejího předchůdce Pohár UEFA v roce 1980.

"Na zápas se moc těšíme. Bude se hrát na velkém stadionu, atmosféra bude výborná. Každopádně chceme předvést jiný výkon než na Slavii. Tam z naší strany nebyl vůbec dobrý. Slavia už je evropské mužstvo a ukázala nám intenzitu od první minuty. To bude i na straně Frankfurtu. Nedupou do toho úplně tak jako Slavia, ale zase mají trošku jinou kvalitu v hráčích," řekl klubové televizi asistent trenéra Viktorie Jan Trousil.

"Musíme se na to připravit hlavně v hlavách. Musíme to zvládnout hlavně v defenzivě, což jsme nezvládli na Slavii, a hrát daleko odvážněji. Uvidíme, jak nám Frankfurt nastaví zrcadlo. Chceme, aby bylo od první minuty vidět, že se chceme porvat o co nejlepší výsledek. Uvidíme, na co to bude stačit. Věřím, že budeme důstojným soupeřem," doplnil spolupracovník hlavního kouče Miroslava Koubka.

Po změně formátu pohárů v hlavní fázi všech 36 týmů vytvoří jednu společnou tabulku. Na všechny celky Evropské ligy čeká osm zápasů s různými soupeři, prvních osm mužstev postoupí přímo do osmifinále, kluby na devátém až 24. místě čeká úvodní kolo vyřazovací fáze. Plzeň v dalším kole 3. října přivítá Ludogorec Razgrad, prvního soupeře druhého českého účastníka soutěže Slavie.

Viktoria se ve Frankfurtu pokusí zlomit nepříznivou sérii s německými kluby, které v dosavadních osmi zápasech v pohárech neporazila. Venku utrpěla čtyři prohry. České týmy v soutěžích UEFA na půdě německého soupeře třináctkrát za sebou nezvítězily.

Hlavními hvězdami Eintrachtu jsou záložník Mario Götze a brankář Kevin Trapp, kapitán týmu. Oba ale měli v minulých dnech zdravotní problémy a gólmanskou jedničku dokonce klub vyřadil z pohárové soupisky. Střelecky se v úvodu sezony daří egyptskému útočníkovi Omaru Marmúšovi.

"Často hrají v rozestavení 4-4-2. Mají v něm výborné oba dva útočníky, na ně si musíme dát velký pozor. I když jsou v podčíslení, dokážou si vytvořit šanci. Jsou rychlostní, techniky fantasticky vybavení. Musíme být vzadu daleko pevnější než na Slavii," poukázal Trousil na špatnou defenzivu v Edenu, kde Západočeši utrpěli první porážku po 12 soutěžních duelech.

Eintracht v Evropské lize třináctkrát po sobě neprohrál. V úvodu této sezony zvítězil ve čtyřech z pěti soutěžních zápasů. "Jsme v dobré formě. Jsme hladoví a motivovaní, abychom proti Plzni zvládli vstup do soutěže a zažili velký večer. Chceme postoupit přímo do osmifinále," řekl trenér Dino Toppmöller.

Zápas na stadionu pro 58 tisíc diváků začne ve čtvrtek v 21:00. "Každý, kdo dělá sport, chce hrát na velkých stadionech a před plným počtem fanoušků. Jsme rádi, že přijede i dost lidí z Plzně, podle informací kolem dvou tisíc fanoušků. Je to pro nás i zavazující, že nechceme předvést výkon jako na Slavii a chceme je potěšit. Chceme předvést výkon, který je hodný Viktorie Plzeň," dodal Trousil.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Santos - Kristensen, Tuta, Theate, Nkounkou - Knauff, Skhiri, Larsson, Chaibi- Ekitiké, Marmoush.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Jedlička - Dweh, Markovič, Jemelka - Kopic, Kalvach, Červ, Cadu - Šulc - Adu, Vašulín.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.68 - 9.26

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FCSB - Rīgas Futbola skola

čtvrtek 21:00

Na velkou premiéru se těší RFS. Lotyšský tým se především díky nezastavitelnému střelci Janisi Ikaunieksovi prokousal předkoly a po Konferenční lize, kterou si zahrál před dvěma roky, okusí taky hlavní fázi Evropské ligy. Zde jej nejprve pohostí rumunské FCSB, které se konečně vrací na do svého útočiště.

FCSB za normálních okolností působí na národním stadionu, jenže ten v minulých měsících využívala rozličná hudební tělesa. Sezona velkých koncertů už nicméně skončila, a tak se úřadující rumunští mistři opět stěhují tam, kde to mají rádi. Což jistě přivítají, neboť mimo své hnízdo jim to v úvodu ročníku moc nejde. Na evropské scéně se nedostali do vysněné Ligy mistrů, v rumunské nejvyšší soutěži zase zvítězili jen dvakrát za devět kol a v tabulce se překvapivě krčí na čtvrtém místě od konce.

V RFS naopak panuje lepší nálada. V lotyšské lize míří klub z Rigy za obhajobou prvního místa a dobrý dojem za sebou zanechal také v evropských předkolech, kde snahu outsidera z Pobaltí mohutně podporoval šestigólový Ikaunieks. "Vím, že máme velmi dobrý tým a na hřišti spoustu lídrů. Každý zápas může být jiný. Takže se jako obvykle budu snažit ze sebe vydat to nejlepší,"vzkázal před střetem s FCSB kanonýr hostů.

Sílu RFS znají rovněž hostitelé. "Mají hráče, který pravidelně skóruje, a velmi zajímavého brankáře z národního týmu (Fabriceho Ondou). V předkole Evropské ligy vyřadili APOEL. Viděl jsem zápas s APOELem, hráli dobře, měli šance, doma zvítězili 2:1," uvedl generální manažer FCSB Mihai Stoica.

Barvy lotyšského RFS hájí také český bek Petr Mareš, ten ovšem momentálně sídlí na marodce. Ta hosty trápí poměrně dost - vedle Mareše jsou totiž zranění taky záložníci Ismael Diomande s Emersonem a útočníci Darko Lemajić s Victorem Osuagwuem.

FCSB - pravděpodobná sestava:
Târnovanu - Creţu, Popescu, Dawa, Radunović - Şut, Alhassan - Băluţă, Olaru, Miculescu - Tănase

Rīgas Futbola skola - pravděpodobná sestava:
Ondoa - Prenga, Balodis, Lipušček - Savalnieks, Marchijev, Panić, Odišarija - Ikaunieks - Ndjiki, Kouadio

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.09 - 5.86

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Olympiakos Pireus

čtvrtek 21:00

Lyon bude doufat, že mu domácí prostředí Groupama Stadium pomůže k prvním třem bodům nového ročníku Evropské ligy. Musí si ale dávat pozor na kvality soupeře i jeho kouče, protože José Luis Mendilibar nedávno trofej pro vítěze Evropské ligy nad hlavu zvedl.

Lyon neprožil úplně povedenou loňskou sezonu a nakonec zamířil do Evropské ligy ze šestého místa Ligue 1, které uhájil před dotírajícím Lens jen o dva body. Do Evropské ligy se Lyon dostal poprvé od sezony 2021-2022, v níž byli Les Gones vyřazení ve čtvrtfinále West Hamem. Každopádně ale platí, že Lyon v deseti posledních utkáních Evropské ligy prohrál jen jednou a třikrát remizoval, což není špatná bilance.

Trenér Pierre Sage má co napravovat, protože se jeho tým ocitl pod palbou kritiky. Je fakt, že Lyon si vytváří víc šancí než dalších 13 týmů Ligue 1 a je na pátém místě v tomhle specifickém hodnocení, jenže co mu je to platné, když své šance neproměňuje. V pěti soutěžních zápasech si tudíž slavný klub připsal jen jedno jediné vítězství, kromě toho třikrát prohrál a jednou remizoval. Z pěti zápasů si tedy Sageho svěřenci odnesli jen čtyři body, což jim stačí až na ubohou čtrnáctou pozici v tabulce.

Ani domácí forma je rozhodně nespasí, neboť ze čtyř posledních utkání na Groupama Stadium Lyon dokonce tři prohrál. Pozitivní zprávou pro trenéra Sageho je alespoň fakt, že může počítat s kompletním kádrem. Hosté dorazí do francouzské metropole bez zraněného Giorgose Masourase a k němu nedávno přibyl ještě Panagiotis Retsos.

Olympiakos nemá na Evropskou ligu ty úplně nejlepší vzpomínky, neboť v minulém ročníku skončil až na třetím místě a byl přeřazen do Konferenční ligy. A to byla jeho záchrana, protože Olympiakos předvedl fantastickou jízdu a dokráčel až do finále. V něm narazil na Fiorentinu, která nedokázala využít své šance a Olympiakos mohl slavit důležitou trofej. Do současné sezony odstartoval tým trenéra Mendilibara velmi dobře, byť poslední dva zápasy mu nabídly jen jediný bod. Předtím ale vyhrál všechna tři kola.

Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Perri - Mata, Ćaleta-Car, Tagliafico - Maitland-Niles, Caqueret, Matić, Tolisso, Vinícius - Orban, Lacazette

Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Tzolakis - Rodinei, Ndoj, Carmo, Ortega - Hezze, Garcia - Martins, Chiquinho, Velde - El Kaabi

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.93 - 3.76 - 3.87

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Braga - Maccabi Tel-Aviv

čtvrtek 21:00

Carlos Carvalhal patří mezi zkušené kouče, což jen stvrdí čtvrteční jubileum. Utkání Bragy proti Maccabi Tel-Aviv bude totiž jeho 800. odtrénovaným duelem. Domácí pochopitelně věří, že vše oslaví vítězstvím, musí se však mít na pozoru. K břehům Atlantiku totiž dorazí rozjetý protivník.

Carvalhal toho během více než 20 let na lavičkách zažil už opravdu hodně. Vedle rodné země působil například v Turecku, Anglii nebo Řecku. "Obvykle tyto věci moc nevnímám, ale toto ano. Necítím se samozřejmě starý, ale jsem šťastný. Jestli je to výjimečné, nebo ne, vám řeknu na konci zápasu. Pokud zápas vyhraju, tak to bude výjimečné. Ve fotbale jde především o vítězství," prohlásil lodivod Bragy před blížícím se jubileem.

Portgualský tým nicméně v úvodu sezóny trochu klopýtá, zejména v domácí nejvyšší soutěži. To Maccabi Tel-Aviv v izraelské lize neztratilo během tří odehraných zápasů ani bod. A až na nezdar v předkole Ligy mistrů proti rumunskému FCSB se mu daří i v mezinárodních duelech. Stejně jako v uplynulém ročníku ale odehraje všechna utkání ligové fáze Evropské ligy mimo svou domovinu, a to kvůli přetrvávající válce Izraele s hnutím Hamás.

Jde pochopitelně o hendikep. Ale taky o motivační prvek. "Zápasy v cizině jsou něco, s čím máme zkušenosti už skoro rok. Děje se to, protože naše země je ve válce a vojáci umírají při obraně naší země. Naši přátelé dělají vše pro ochranu země a kontrolu situace. Soustředíme se na fotbal a musíme hledět na fakt, že reprezentujeme Izrael. Hraním v zahraničí ukazujeme sílu země. Musíme pro naši zemi udělat to nejlepší, byť je to jen fotbal, ale pořád musíme udělat to nejlepší," řekl záložník Maccabi Dor Peretz.

Úřadující izraelský mistr může využít také znalostí svého trenéra Žarka Lazetiće. Ten se totiž v uplynulé sezoně ještě jako trenér srbského celku TSC Bačka Topola objevil v Braze. Portugalského soka tedy zná, byť před rokem na něj nevyzrál.

SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Ferreira, Niakaté, Arrey-Mbi, Ribeiro - Carvalho, A. Horta - Zalazar, R. Horta, Bruma - El Ouazzani

Maccabi Tel-Aviv - pravděpodobná sestava:
Mishpati - Nachmias, Asante, Stojić, Revivo - Davida, Shahar, Sissokho, Layous - Kanichowsky - Turgeman

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.51 - 4.58 - 6.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Qarabağ Ağdam

čtvrtek 21:00

V loňské sezoně Tottenham v evropských pohárech absentoval. Během té doby mu pořádně vyhládlo a není divu, že se na mezinárodní zápolení pořádně těší. Anglická média očekávají, že se "Spurs" budou proti Karabachu hodně tlačit dopředu. Jaká bude realita?

Pohled anglických médií na předpokládaný herní styl Tottenhamu vytáhl na předzápasové tiskové konferenci zvídavý ázerbájdžánský novinář. Ten chtěl vědět, zda tomu tak skutečně bude. Následná odpověď od mikrofonu pobavila všechny přítomné. "Nikdy nevěřte anglickým médiím. To je největší chyba," řekl zjevně dobře naladěný manažer londýnského celku Ange Postecoglou.

Vzápětí však australský stratég své myšlenky rozvinul. "Myslím, že Evropa nám poskytuje jinou výzvu, neboť v evropském fotbale se potkáváte s týmy, které nejspíše hrají trochu jinak. Zítra (ve čtvrtek) samozřejmě hrajeme doma, ale občas čelíte podmínkám, s nimiž se obvykle nepotkáváte. Myslím, že týmu v jeho rozvoji pomůže čelit různým typům soupeřů, ale obecně jde o to hrát náš fotbal, být agresivní, jak jen můžeme, a doufejme, že zítra Karabach porazíme," dodal Postecoglou.

Takže uvidíme. Spurs každopádně chovají ke Karabachu respekt. Postecoglou ostatně před novináři připomněl jarní bitvu v play off Evropské ligy, v níž zástupce ázerbájdžánské kopané málem zastavil zdánlivě nepolapitelný Leverkusen. Ten sice protivníka ze zakavkazské republiky nakonec zdolal, náročný dvojzápas nicméně potvrdil, že Karabach se během několika posledních let, v nichž pravidelně absolvoval skupinové fáze evropských pohárů, výrazně zlepšil. A dnes se může se zbytkem kontinentu směle měřit.

I tak se však ve čtvrtek očekává vítězství Tottenhamu. Ten přece jen myslí na vysoké mety. Vlastně na tu úplně nejvyšší. "Ano, je to sen. Není důvod to skrývat. To je to, pro co pracujeme. Samozřejmě se těšíme na další velkou soutěž, kterou chce každý vyhrát. Bude to těžké, čekají nás soupeři s mnoha zápasy a cestováním, které to dělá ještě těžší. Musíme prostě být připraveni a brát soutěž vážně," uvedl útočník Heung-min Son, jeden z pamětníků účasti Spurs v neúspěšném finále Ligy mistrů před pěti lety.

Proti Karabachu budou Tottenhamu chybět tři zadáci. Cristian Romero si musí odpykat disciplinární trest za vyloučení v posledním zápase Spurs na Evropské scéně (před rokem a půl proti milánskému AC). Sergio Reguilón a Djed Spence zase nemohou hrát kvůli tomu, že nejsou zařazeni na soupisku pro utkání Evropské ligy.

Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Forster - Gray, Dragusin, Davies, Udogie - Sarr, Bentancur, Bergvall - Johnson, Solanke, Werner

Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Kochalski - Matheus da Silva, Mustafazada, Hüseynov, Cəfərquliyev - Romão, Patrick Andrade - Leandro Andrade, Benzia, Zoubir - Juninho

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 8.25 - 16.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SS Lazio (ITA)
1
1
0
0
3 : 0
3
2
Galatasaray SK (TUR)
1
1
0
0
3 : 1
3
3
Slavia Praha (CZE)
1
1
0
0
2 : 0
3
4
AZ Alkmaar (NED)
1
1
0
0
3 : 2
3
FK Bodø/Glimt (NOR)
1
1
0
0
3 : 2
3
6
RSC Anderlecht (BEL)
1
1
0
0
2 : 1
3
7
FC Twente (NED)
1
0
1
0
1 : 1
1
Real Sociedad (ESP)
1
0
1
0
1 : 1
1
OGC Nice (FRA)
1
0
1
0
1 : 1
1
TSG Hoffenheim (GER)
1
0
1
0
1 : 1
1
FC Midtjylland (DEN)
1
0
1
0
1 : 1
1
Manchester United (ENG)
1
0
1
0
1 : 1
1
13
Beşiktaş JK (TUR)
0
0
0
0
0 : 0
0
FCSB (ROU)
0
0
0
0
0 : 0
0
Qarabağ Ağdam (AZE)
0
0
0
0
0 : 0
0
Athletic Bilbao (ESP)
0
0
0
0
0 : 0
0
Malmö FF (SWE)
0
0
0
0
0 : 0
0
RU Saint-Gilloise (BEL)
0
0
0
0
0 : 0
0
Rīgas Futbola skola (LAT)
0
0
0
0
0 : 0
0
Viktoria Plzeň (CZE)
0
0
0
0
0 : 0
0
AS Řím (ITA)
0
0
0
0
0 : 0
0
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
0
0
0
0
0 : 0
0
Fenerbahçe SK (TUR)
0
0
0
0
0 : 0
0
Olympique Lyon (FRA)
0
0
0
0
0 : 0
0
Olympiakos Pireus (GRE)
0
0
0
0
0 : 0
0
SC Braga (POR)
0
0
0
0
0 : 0
0
Tottenham Hotspur (ENG)
0
0
0
0
0 : 0
0
Eintracht Frankfurt (GER)
0
0
0
0
0 : 0
0
Rangers FC (SCO)
0
0
0
0
0 : 0
0
AFC Ajax (NED)
0
0
0
0
0 : 0
0
31
FC Porto (POR)
1
0
0
1
2 : 3
0
IF Elfsborg (SWE)
1
0
0
1
2 : 3
0
33
Ferencvárosi TC (HUN)
1
0
0
1
1 : 2
0
34
PAOK Soluň (GRE)
1
0
0
1
1 : 3
0
35
Ludogorec Razgrad (BUL)
1
0
0
1
0 : 2
0
36
Dynamo Kyjev (UKR)
1
0
0
1
0 : 3
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele