Eriksson podlehl rakovině slinivky. Bývalý trenér anglické reprezentace zemřel v 76 letech

26.08., 13:44, aktualizováno 26.08., 17:22
Aktuality
Eriksson zemřel ve věku 76 let. (© Peter Byrne / PA Images / Profimedia)

Švédský trenér Sven-Göran Eriksson, jenž jako první zahraniční kouč vedl anglickou fotbalovou reprezentaci, zemřel ve věku 76 let. Bývalý trenér Manchesteru City, Lazia a AS Řím či Benfiky Lisabon v lednu oznámil, že má rakovinu slinivky a zbývá mu maximálně rok života. O jeho dnešním úmrtí informoval jeho agent Bo Gustavsson.

"Zemřel pokojně dnes ráno, obklopen svou rodinou, ve svém domě v Björkefors, poblíž Sunne," sdělil Gustavsson médiím. "Všichni jsme věděli, že to skončí špatně, v posledních pár týdnech to šlo hodně rychle," dodal. Úmrtí potvrdila v prohlášení i Erikssonova rodina.

Eriksson se ujal národního týmu Anglie v roce 2001 a do roku 2006 vedl "zlatou generaci" hráčů kolem Davida Beckhama, Stevena Gerrarda či Waynea Rooneyho. Žádného výrazného úspěchu s ní ale nedosáhl. Na mistrovstvích světa 2002 a 2006 i na evropském šampionátu v roce 2004 Anglie pokaždé vypadla ve čtvrtfinále.

"Je to smutná zpráva. Několikrát jsme se potkali a vždy na mě udělalo velký dojem jeho charisma a vášeň pro hru. Byl to skutečný gentleman fotbalu," uvedl princ William, předseda anglického svazu. "Fanouškům dopřál opravdu krásné zážitky. Nikdo nemůže zapomenout na mnichovskou výhru 5:1 nad Německem, ke které nás (v roce 2001 v kvalifikaci MS) dovedl," přidal ředitel asociace Mark Bullingham.

Trenérskou kariéru Eriksson odstartoval v roce 1977 ve Švédsku, s IFK Göteborg vyhrál v sezoně 1981/82 Pohár UEFA. Poté zamířil do Benfiky Lisabon, v níž prožil dvě úspěšná angažmá ozdobená tituly.

V Itálii vedl AS Řím, Fiorentinu, Sampdorii Janov a Lazio, s nímž slavil celkem sedm trofejí včetně vítězství v lize v roce 2000 a triumfu v Poháru vítězů pohárů v jeho posledním ročníku 1999. "Děkujeme za všechno," napsalo vedení Lazia. "Truchlí celý Řím," připomněl Erikssonovo angažmá v obou klubech z italské metropole starosta Roberto Gualtieri.

Po angažmá u národního týmu Anglie působil rok v Manchesteru City, jednu sezonu strávil ve druhé anglické lize na lavičce Leicesteru. Mezi tím krátce vedl reprezentace Mexika a Pobřeží slonoviny. Na klubové úrovni poté působil v Číně. Z veřejného života se ze zdravotních důvodů stáhl vloni v únoru.

V dokumentu "Sven" se s fanoušky rozloučil emotivním vzkazem. "Doufám, že si mě budete pamatovat jako pozitivního člověka, který se snažil udělat, co mohl. Nebuďte smutní, usmívejte se. Děkuju za všechno, trenérům, hráčům, publiku, bylo to fantastické. Dávejte na sebe pozor, starejte se o svůj život. A žijte ho," řekl.

Autor: ČTK

Komentáře (37)

Přidat komentář
Kejza

Tak RIP, hrozná nemoc

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Radin

Ať odpočívá v pokoji.

Reagovat
Sberatel_remiz

Je mi líto, ale v pokoji odpočívat nebude. K tomu slouží hřbitov! Případně nějaká louka, pokud si přál zpopelnění a rozptyl.

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
oli9

Alespon v kruhu rodiny s nejbližšíma ... Je to hrozná věc.. vědět, že se blíží konec. Tak odpočívej v pokoji

Reagovat
Salfovic

Znáte někoho, kdo přežil rakovinu slinivky? Ať už vezmu lidi, co jsem znal, a známé osobnosti, tak nevím ani o jednom případu.

Reagovat
kylo ren

Rakovina slinivky se vyléčit nedá jen prodloužit život pomocí léků... člověk ale hrozně trpí

Reagovat
Pablos

Záleží asi i jak moc a kde... kus slinivky se dá transplantovat né ?

Reagovat
naheCZ

Ona se hlavně většinou zjistí, až když je na jakoukoliv léčbu pozdě právě.

Reagovat
Sandstorm

Chuck Norris

Reagovat
kylo ren

Reagovat
Largo

Reagovat
sokar

prežil už niekto život?

otázna je možno len dĺžka života s danou chorobou, prípadne ešte kvalita. Mnoho ľudí sa dožije výrazne nadpriemer, ale častokrát je to len prežívanie a starosť pre rodinu. Pokiaľ sa jedná o ležiaceho

Reagovat
jenage

Znám, zatím to vypadá dobře.

Reagovat
Kejza

Reagovat
Masskillah

Taky steve jobs s tym zil 8 rokov ale tam asi prebehli trosku ine liecby…

Reagovat
Chittak_LFC

RIP legendo!

Doposud mě sere, že mi nevyšel výlet na utkání legend LFC, které koučoval

Reagovat
Godwinson

Pred par dny jsem od nej cetl neco, kde se loucil a dnes tohle. Je fajn, ze se mu splnil ten Liverpool, to bylo skvely

Reagovat
sergi

Tak presne na toto som si spomenul keď som tento titulok zbadal asi už vedel že ide do tuhého.

Reagovat
Whitemedia

V lednu říkal, že má maximálně rok, takže on věděl.

Reagovat
sergi

Okej ale tie odhady sú nikdy neni presné na deň alebo týždeň. A mrazí to o to viac, že sa lúčil s fanúšikmi a so svetom minulý týždeň, alebo teda kedy bol ten rozhovor/vyjadrenie robené.

Reagovat
Luc-Luc

RIP YNWA

Reagovat
Rudnevs

Vcera Christoph Daum, dneska Sven… Rakovina je svinstvo

Reagovat
Coutinho10

zrovna před pár dny jsem viděl nějaký jeho vyjádření i do toho dokumentu, co vyšel před 3 dny a hezky tam mluvil a užíval si, že jak např. o mrtvých se mluví většinou dobře a že je rád, že je ještě naživu a může to slyšet.....tak to dlouho bohužel nevydrželo

+ jsem moc rád, že LFC mu na jaře splnil ten sen a mohl aspoň na 1 zápas Liverpool FC trénovat, když se mu to během jeho trenérský kariéry nepoštěstilo

Reagovat
sergi

RIP Legend.

Reagovat
Nikikrew

Pred tyzdnom sa lucil a povedal final goodbye, asi tusili ze je to len otazka dni. R.I.P., skoda ze s takym vyberom skoncili vzdy v 1/4 finale

Reagovat
Ranger65

Odpočívej v pokoji legendo

Reagovat
Sigma Olomouc

Odpočívej v pokoji

Hrozná nemoc.

Od Liverpoolu bylo krásně, když mu umožnili trénovat ten zápas.

Reagovat
Znalec

Obrovská ztráta pro letošní žebříček na Deathlist.net

Reagovat
Albe90

Moc smutná zpráva

Stále mám ten jeho pohled pred ocima,kdyz Beckham prekopl stadion pri penalte proti Ricardovi pred dvaceti lety

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
eder

R.I.P.

Reagovat
Damis

Určitě už to bylo trápení. Prožil si hezky život, klobouček dolů.

Reagovat
Sberatel_remiz

Byl extrémně dobře přeplacený a s EN nároďákem vůbec ničeho nedosáhl. Z koučů nároďáků snad na věky věků musí být na 1.místě v poměru plat děleno výsledky (což je vlastně jenom jiná verze známého poměr cena: kvalita). Tohle ale ukazuje i na FAA, že rozhazovala prachy vidlema pro nic za nic. Po něm ještě bylo desetiletí zmaru (mám pocit, že se dokonce nedostali na jedno Euro - to 2012? Jak v kvaldě prohráli v Černé hoře). No a pak přišel Southgate. Ne že by mi byl sympatický, přinesl ale aspoň nějaké výsledky.

Reagovat
John Obi Mikel

Chyběli na Euru08, to už tam Sven nebyl.

2002 - Vyřazeni ve čtvrtfinále Brazílií

2004 - Vyřazeni ve čtvrtfinále Portugalskem

2006 - Vyřazeni ve čtvrtfinále Portugalskem

Jednou vypadli s pozdějším vítězem a dvakrát na penalty proti Portugalcům.

Reagovat
lampas

Na EURO 04 byla Anglie určitě nejlepší, co jsem jí kdy zažil. Tehdy měli hrát s námi finále, to by byl parádní zápas.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele