Druhé čtvrtfinále Copy América rozhodly opět penalty, zvládla je Kanada

06.07., 08:25
Aktuality
Radost hráčů Kanady (© AFP)

Kanada v sobotu večer po remíze 1:1 v základní hrací době na AT&T Stadium v Dallasu porazila Venezuelu a při své premiéře na Copě América postoupila do semifinále. Javorové listy ovládly první poločas, kdy Jacob Shaffelburg (24) otevřel skóre, ale ve druhém dějství Salomón Rondón (34) efektním lobem vyrovnal. Kanadský brankář Maxime Crépeau (30) se však v penaltovém rozstřelu blýskl dvěma úspěšnými zákroky a stal se hrdinou zápasu.

Venezuela skončila na turnaji se stoprocentní bilanci ve skupinové fázi a z mistrovství navíc odjela bez porážky v základní hrací době. La Vinotinto jsou tak stále bez titulu na Copě América, od roku 2011 se jim nepodařilo dostat se do semifinále již pět ročníků v řadě.

V Dallasu o tom rozhodl až penaltový rozstřel. Jeho hrdinou se stal kanadský brankář Crépeau, který ve čtvrté, respektive šesté sérii zlikvidoval pokusy Jeffersona Savarina a Wilkera Ángela, zatímco Yangel Herrera ve druhé sérii minul branku.

Na druhé straně se nedokázali prosadit Liam Millar a Stephen Eustáquio, které přečetl Rafael Romo, ale Jonathan David, Moïse Bombito, Alphonso Davies a Ismaël Koné přispěli trefami do černého k postupu do semifinále.

Kanada mohla být zklamaná, že v základní hrací době vstřelila pouze jeden gól. Severoameričané už před otevřením skóre ve 13. minutě prostřednictvím Shaffelburga nevyužili jednu velkou šanci. Poté, co se jim to podařilo, ukázal střelec branky dres Tajona Buchanana. Ten před čtvrtfinále utrpěl v tréninku zlomeninu holenní kosti na levé noze a šampionát pro něj skončil.

Kanaďané nadále tlačili Venezuelu při protiútocích, vždy měli dostatek prostoru a hromadili jednu příležitost za druhou. Nemohoucnost v zakončení však držela vínově červené při životě.

Styl hry obou týmů a křehkost jejich obran udržovaly duel otevřený, protiútok střídal protiútok. Vyrovnávací gól Venezuely padl paradoxně po ubráněném rohovém kopu Kanady v 65. minutě.

Aramburu odkopl míč dopředu a Rondón se ocitl v souboji jeden na jednoho s Bombitem. Zkušený útočník se zbavil soupeře, viděl před sebou vybíhajícího brankáře Crépeaua a krásným lobem z přibližně 40 metrů vyrovnal. Týmy poté pokračovaly v zahazování zlatých příležitostí až do konce základní hrací doby, o čemž svědčí i statistika očekávaných gólů (xG), kterou ovládla Kanada s poměrem 1,97 ku 1,25.

Soupeřem Kanady v semifinále bude Argentina, která vyřadila Ekvádor - rovněž na penalty. Zápas o postup do finále je na programu v noci ze středy na čtvrtek ve 02:00 SEČ na MetLife Stadium v New Jersey.

Autor: Livesport.cz / Guilherme Bianchini

Komentáře (10)

Přidat komentář
veikko

Hezký ofenzivní zápas. Tohle byla úplně jiná Kanada než ve skupině, možná už si to pod Marschem sedá.

Reagovat
Seydou Doumbia

Postup do semifinále Copynalda se skore 2:3. nakonec mi ten koment vyšel

Podle mě ani ta Kanada není bez šance, sice předvedena hra nic moc, ale pořád je proti nim Venezuela, která sice aktuálně má dobrou formu, ale pořád je to tým co má auru malého týmu.

Reagovat
veikko

Měl jsi pravdu. Jako Venezuela to podle mě fakt nezvládla psychicky. Zkušený Rondón byl úplně jinde než ten zbytek. Hlavně Bello s Cáceresem zklamali. Aramburu mi přijde jako dost marný týpek, on umí dobře bránit 1vs1, ale toť vše. Technika i poziční hra strašná.

Reagovat
veikko

*ale spíš měl jen blbý zápas, furt je to mladý kluk

Reagovat
Di Stéfano

Tento zápas som obetoval. Vôbec ma nelákal a chcel som načerpať sily na ďalšie ponocovanie dnes . Kolumbia a hlavne Uruguaj s Brazíliou znamenajú ďalšiu bezsennú noc

Reagovat
veikko

Tos udělal trochu chybu, proti té večerní francouzské hrůze to bylo pohlazení po duši.

Reagovat
Seydou Doumbia

francouzi předvedli krásný fotbal to bylo pohlazení po duši, ještě 2x 0:0 a výhra na penalty a je to tam

Reagovat
Minister

Nechápem prečo je to tak s tým pavúkom, že Argentína Kanada zase proti sebe v semi keď hrali spolu aj v skupine.

Reagovat
Di Stéfano

Pavúk sa robil aby sa Argentína a Brazília mohli stretnúť až vo finále

Reagovat
SIMBIOSA

Čím boli Dákovia v staroveku, tým sú Kanaďania vo futbale dnes - poslední futbaloví barbari, to nadšenie, zmiešané s prostoduchosťou a jednoduchosťou hry pripomína Škótsko zo 70 tych rokov minulého veku.

Samozrejme, tento národ patrí na ľad, nie na trávnik, čo im dá Argentína kruto vyžrať.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele