Chance Liga je divácky atraktivní. Uplynulé kolo bylo druhé nejnavštěvovanější v tomto tisíciletí

29.07., 21:50
Aktuality
Fanoušci Slavie (© AFP)

Uplynulé druhé kolo Chance Ligy patřilo k nejnavštěvovanějším za posledních 15 let. Celkový počet fanoušků na osmi stadionech se teprve podruhé v tomto tisíciletí přehoupl přes 65 tisíc a průměr 8273 je druhým nejvyšším od roku 2000. Absolutní rekord samostatné nejvyšší soutěže drží podle specializovaného statistického webu CS Fotbal 8. kolo sezony 1996/97, kdy na jeden duel průměrně dorazilo 10.554.

Ligový fotbal o víkendu táhl a průměr na utkání se teprve potřetí v tomto tisíciletí dostal nad 8000 fanoušků. Více příznivců přišlo na jedno kolo od roku 2000 jen na začátku minulé sezony. Ve třetím dějství nejvyšší soutěže před rokem dorazilo do hledišť na osm zápasů 70.022 diváků, což je průměrně 8753 lidí na jeden duel.

K vysokým číslům o víkendu pomohlo, že tři ze čtyř největších českých klubů Slavia, Plzeň a Ostrava hrály doma. Obhájce titulu Sparta se navíc představila na stadionu s velkou kapacitou v Teplicích, kam dorazilo téměř 16 tisíc lidí. Nejvyšší návštěvu o víkendu zaznamenali v Edenu, na zápas Slavie s Českými Budějovicemi se přišlo podívat 17.839 fanoušků.

Nad 10 tisíc se dostali i v Plzni při utkání s Hradcem Králové, téměř osm tisíc příznivců sledovalo ve Vítkovicích výhru Baníku Ostrava nad Jabloncem. Celková návštěva za kolo mohla být ještě vyšší, pokud by v Pardubicích na souboj s Karvinou nebylo v hledišti jen 2136 lidí. Pod čtyři tisíce diváků dorazilo i v Liberci na Olomouc a v Mladé Boleslavi na Slovácko.

Nejvyšší návštěvy v samostatné historii nejvyšší soutěže byly k vidění v 90. letech, kdy průměr výrazně zvedala Zbrojovka Brno, která hrála v Lužánkách. Někdejší legendární stadion drží se 44.120 diváky na utkání proti Slavii dosavadní český rekord. Právě díky němu je 8. kolo z října 1996 dodnes nejnavštěvovanějším od rozdělení federace.

V tehdejší sezoně 1996/97 zároveň chodilo na první ligu nejvíce fanoušků, průměr na jedno utkání byl 7155. Ligová fotbalové asociace před začátkem nového ročníku vyhlásila pokus o překonání rekordu. Minulá sezona 2023/24 měla průměr 6435 diváků, což bylo druhé nejvyšší číslo v samostatné historii.

Nejvyšší návštěvnost za jedno kolo v tomto tisíciletí:

Sezona
Kolo
Celkový počet diváků
Průměr na jedno utkání
2023/24
3.
70.022
8753
2024/25
2.
66.183
8273
2023/24
5.
64.631
8079
2023/24
7.
63.045
7881
2023/24
24.
61.722
7715

Autor: ČTK

Komentáře (28)

Přidat komentář
Axelrose

Tak v Pcich už přijde víc lidí jenom na SKS, Spartu, Baník, Bohemku a Hradec.

Reagovat
Simas92

A proc by tam meli lidi chodit? Vzdyt odeslo po boji o zachranu 6 nejlepsich hracu, prisel 1 uchazejici zadarmo na konci kariery, a trenera vzali take podle toho kdo byl ochotny to delat nejlevneji z toho co je na vyber....

S timhle pristupem si udrzeni ani navstevnost ta organizace nezaslouzi.

Reagovat
Bakary3

Zajímavý přístup.

Prostě dělají, na co mají peníze.

Ale pokud ten tým bude na hřišti nechávat všechno a budou se snažit hrát aspoň trošku pro lidi, tak proč by ty lidi chodit neměli?

Reagovat
thewall

Už psal víckrát Kily, jak mají nesmyslně vysoko nastavené ceny permic i vstupenek na jednotlivé zápasy.

Reagovat
Kily

jako včera jsem měl pár piv, ale dal bych ruku do ohně, že mi kamarád s dobrým kontaktem tvrdil něco o 35 nebo dokonce 45 milionech korun, které se dají využít, určitě vím, že problém s hrou, kterou nám tady musí tvořit Vacek, chce nějaký inteligent vyřešit nákupem Řezníčka jakožto pátého útočníka, když hrajeme na jednoho a Kissiedou jako jediný záložník se schopností tvořit kvůli vízu dost možná přijde o celý podzim, protože to někdo těžce podělal

Reagovat
Axelrose

Taky mě rozesmálo, že nechali i pro nové pernamentkare stejně ceny, jako pro stávající.

. takže určitý posun tam nastal, akorát tím ještě víc nasrali ty stávající

Reagovat
Kily

to až teď, stávající měli cca do poloviny července šanci si permanentku obnovit za nižší cenu (céčko za 4200)

Reagovat
Axelrose

Reagovat
Sosi

Ó, šance lizé....

Reagovat
Puskas

Reagovat
Pokahontas

Tedy ,,Šťastná liga"

(chance=štěstí )

Reagovat
Salfovic

Spíš se to hezky sešlo, že doma hrála Slavie, Plzeň, Baník a Sparta na velkém stadionu v Teplicích.

Reagovat
Puskas

+Dukla hrála s Bohemkou, a ne s Karvinou.

Reagovat
Firkraag

Jen hajzl Kanya počítal poctivě

Reagovat
thewall

Reagovat
ratusek

Reagovat
Martin2626

Reagovat
Witcher

Při tom rekordu hrál v TP Jablonec a bylo 5.Takze by to šlo ještě lépe.Kurvi to libe s řehtačkama a pce s Budějovicemabkde se nechodí i kdyby se na hlavu stavěli

Reagovat
Gelu28

ano Salfa má pravdu....bylo to tím že Sparta hrála v Teplicích, kde se chodí jen na TOP týmy nebo když se Teplicím daří...přijet do Teplic třeba Karviná tak jsou tam tak 4,000 lidí.....ted to hezky vyšlo....stejně by za mně měla hrát ligu Sparta na stadionu pro 35,000 ...Slávie zvětšit Eden na 30,000 a Brno ten klub dát dohromady a mít taky stadion pro 30,000 aspon a mít v tom klubu nějakou vizi...a ne nějaký Bartoňky......Olomouc vyhodit Mináře a třeba se lidi vrátí na Sigmu a Hradec vyhodit Jukla.....tam nejsou protesty proti němu jen proto, že hrajou relativně v klidu tu ligu...hrát o padáka tak jsou protesty....Jukl je stejná svině jak Minář.....

Reagovat
Salfovic

Tak Votroci jsou hlavně momentálně šťastní, že se konečně dočkali stadionu. Ale to je jen dočasné.

Reagovat
ratusek

Navíc se jim daří i herně. Takže tam nikdo nic negativního neřeší.

Reagovat
Y.Cabaye

Ty Liberecký a Mladoboleslavský návštěvy jsou fakt ostuda, na severu jsou ty lidi nějaký studený a neochotný asi.

Reagovat
Witcher

Celej ten kout je přesycen fotbalem máš 4kluby v Praze a 5 východní Čechy

Reagovat
Selänne

Tak když tu drtivá většina lidí fandí Spartě a Slavii, tak to zase takové překvapení není, ne?

Reagovat
Martin2626

Sparte fandi jenom zoufalec.

Reagovat
Raffaello

Reagovat
Y.Cabaye

Reagovat
Pokahontas

Překonat rekord ?

Naprosty nesmysl,ani v kurzu 8:1 bych si na to nevsadil.

Podobně jako loni,po několika kolech s mimořádně příznivým losem pro návštěvu už už někteří mluvili o překonaní rekordu a nakonec,zcela dle očekávání,za ním zaostali o vice než 700 diváků v průměru,což je fakt hodně.

A to byla liga na spici hodně vyrovnaná,letos to tak byt ne nutně musí.

A taky nehrala Dukla - pražský derby samotný na Julisce tamní průměr taky nijak zázračně nevytáhnou...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele