Cesta do Ligy mistrů: Sparta v případě postupu proti Malmö, nebo PAOKu, Slavii může opět čekat Fenerbahçe

05.08., 12:28, aktualizováno 05.08., 15:52
Aktuality
Trofej pro vítěze Ligy mistrů. (© AFP)

Pokud Sparta ve 3. předkole Ligy mistrů vyřadí rumunský celek FCSB, utká se o účast v hlavní fázi s vítězem dvojzápasu mezi Malmö a PAOK Soluň. Slavia v případě postupu přes Union Saint-Gilloise bude v závěrečném 4. předkole bojovat o základní část prestižní soutěže s lepším z dvojice Lille - Fenerbahçe, jehož trenérem je nově legendární Portugalec José Mourinho. Rozhodl o tom dnešní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Úvodní zápasy 4. předkola budou na programu 20. a 21. srpna, odvety se odehrají o týden později. Oba pražští zástupci v soutěži by začali venku a v odvetách by měli výhodu domácího prostředí. Pokud by Sparta proti FCSB nepotvrdila roli favorita a vypadla by, přešla by do závěrečného 4. předkola Evropské ligy a v něm by nastoupila proti LASK Linec. Začala by venku.

Sparta coby úřadující český šampion figuruje v mistrovské části kvalifikace a musela absolvovat již 2. předkolo, v němž po výhrách 2:0 venku a 4:2 doma vyřadila irský Shamrock. Pro los závěrečného 4. předkola byli Letenští mezi nenasazenými celky a mohli dostat jednu z pěti variant.

Sparta dlouho zůstávala v osudí a na řadu přišla až úplně na závěr. Vyhnula se možnému zopakování loňských soubojů z kvalifikace Evropské ligy proti Dinamu Záhřeb i zápasům s jiným balkánským soupeřem Crvenou zvezdou Bělehrad a los jí nakonec přisoudil lepšího z duelu mezi švédským a řeckým mistrem.

S Malmö se Pražané utkali na začátku února v zimní přípravě na soustředění ve Španělsku a zvítězili 2:1 po dvou gólech Ladislava Krejčího mladšího, jenž v létě přestoupil do Girony. V pohárech ale nemají Letenští na švédského šampiona dobré vzpomínky, v roce 2014 je totiž vyřadil ve 3. předkole Ligy mistrů. Sparťané po domácím vítězství 4:2 a venkovní porážce 0:2 vypadli kvůli tehdejšímu pravidlu o brankách na hřištích soupeře.

Podle bookmakerů je ale pravděpodobnější, že by si Letenští v případě postupu přes FCSB zahráli ve 4. předkole s PAOK Soluň, který je proti Malmö mírným favoritem. S řeckým týmem si z českých klubů v pohárech naposledy zahrál Liberec, v sezoně 2016/17 s ním utrpěl ve skupině Evropské ligy dvě porážky.

"Není prostor myslet na to, co by nás čekalo v dalším předkole. Ani ti dva potenciální soupeři nevědí, co se v jejich zápasech stane. Nejdůležitější je zítřek, je to pro nás úžasná výzva," řekl směrem k úternímu úvodnímu duelu s FCSB na tiskové konferenci albánský záložník Sparty Qazim Laci.

Slavia coby úřadující český vicemistr díky příznivému vývoji v minulé sezoně na rozdíl od Sparty zasáhne do kvalifikace až tento týden ve 3. předkole. Vršovičtí před losem závěrečného předkola měli na výběr jen ze dvou variant. Souboje s českým reprezentantem Michalem Sadílkem, jehož Twente Enschede vyzve Salcburk, se Pražané dočkat nemohou, dostali totiž papírově těžší dvojici Lille - Fenerbahçe.

Podle bookmakerů jsou šance obou celků na postup zcela vyrovnané, ve prospěch tureckého giganta by mohla hrát domácí odveta. Istanbulský celek v létě převzal trenér Mourinho, jenž proti Slavii v minulé sezoně vedl svůj předchozí klub AS Řím. V obou zápasech skupiny Evropské ligy ale kvůli disciplinárnímu trestu scházel na lavičce. Vršovičtí přes Fenerbahce předloni postoupili na úvod vyřazovací fáze Konferenční ligy po dvou vítězstvích 3:2.

S Lille slávisté dvakrát prohráli v roce 2009 ve skupině Evropské ligy - doma vysoko 1:5 a venku 1:3. Naposledy na francouzský celek narazila na podzim 2020 Sparta a také ons utrpěla dvě porážky. Doma podlehla 1:4 a venku 1:2.

Sparta se naposledy představila v hlavní fázi Ligy mistrů v sezoně 2005/06. Po vyřazení Shamrocku už má jistotu minimálně základní části Konferenční ligy, v případě postupu přes FCSB si zahraje nejméně Evropskou ligu. Pokud by Letenští přes rumunského soupeře nepřešli, budou v závěrečném předkole Evropské ligy hrát s Lincem. Třetí celek uplynulé sezony rakouské ligy předloni vypadl v osmifinále Konferenční ligy se Slavií.

Vršovický tým bude usilovat o třetí účast v hlavní části Ligy mistrů v historii. Dosud si ji zahrál v sezonách 2007/08 a 2019/20. Pokud by slávisté ve 3. předkole s Unionem vypadli, rovnou by přešli do hlavní fáze Evropské ligy.

Z českých klubů se naposledy představila v základní části Ligy mistrů předloni Plzeň. Od začínajícího ročníku se mění formát a všechny tři klubové soutěže UEFA se nově budou hrát jako jedna liga.

Los 4. předkola Ligy mistrů (první utkání 20. a 21. srpna, odvety 27. a 28 srpna):

Mistrovská část:

Malmö/PAOK Soluň - Sparta Praha/FCSB,

Young Boys Bern - Galatasaray,

Dinamo Záhřeb - Karabach/Ludogorec Razgrad,

Midtjylland/Ferencváros Budapešť - Slovan Bratislava/APOEL Nikósie,

Jagiellonia Bialystok/Bodö/Glimt - Crvena zvezda Bělehrad.

Ligová část:

Lille/Fenerbahçe - Slavia Praha/Union Saint-Gilloise,

Dynamo Kyjev/Glasgow Rangers - Salcburk/Twente Enschede.

Autor: ČTK

Komentáře (137)

Přidat komentář
ACSeRw!n

hmm

Reagovat
John Obi Mikel

Pro nás hrozný los

Reagovat
Coutinho10

druhá varianta Salzburg - Twente

ono těžko vybírat, i to Fener nebylo přesvědčivý a otázka, co Lille

Reagovat
Coutinho10

ale odveta doma, to může být výhoda

Reagovat
Freedo

Salzburg byl chtěl nejmíň

Reagovat
Igoh

Salzburg šel dolů, minulý rok nebyl titul, tento tým čeká konsolidace

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Coutinho10

pro mě složitý vybírat, ale taky jsem je úplně nechtěl, takže beru to, jak to je a hlavní případně ta odveta doma

Reagovat
KingMaster13

Tady nešlo vybírat. Nejdříve vůbec se musíme popasovat s Unionem.

Reagovat
Coutinho10

tak tak

Reagovat
Coutinho10

líp by se vybíralo, kdyby aspoň 1. zápas byl odehraný...no uvidíme

Reagovat
pobody's nerfect

Kdo je v EL? Myslím, že LM se Slavie nebude týkat.

Reagovat
kilobyte

Do EL jdou v případě vypadnutí rovnou.

Reagovat
Lemond Laws

po případném postupu přes Belgičany... jenom doplním, než budou zmatky

Reagovat
lampas

Do základní skupiny EL propadne i vypadnutý z 3. předkola nemistrovské části.

Reagovat
Lemond Laws

už mám sepsanou omluvu...... debil

Reagovat
Lemond Laws

určitě, ty demente.... nejdřiv si ověř fakta

Reagovat
Me2win

Reagovat
kilobyte

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Maximm9

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
sergi

Omluv se mu!

Reagovat
Kucka

Reagovat
Skalda29

Nebuďte na sebe zlí kluci

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Grupma

BAN oba

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
Cotton

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Thorrin

Reagovat
uff

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
Kily

Reagovat
Lojzík

Reagovat
delfin

Reagovat
deporpepa

A cos čekal, že budete hrát proti nějakým nazdárkům?? Je to 4. předkolo LM... tam není slabých týmu o to více v nemistrovské části.

Reagovat
Damis

Chelsea cajk

Reagovat
John Obi Mikel

No taky žádná sláva. Mohli jsme mít Trnavu/Krakow

Reagovat
Coutinho10

no jako za mě nejtěžší možná varianta pro vás

a celkem škoda, že někdo z trojlístku Chelsea vs Braga / Servette nebudou ve skupině

Reagovat
zorz767

Tak teď si všechny 4 týmy v pavouku říkají, že mají lehkej los

Reagovat
Marv

Tak zrovna PAOK jsem chtěl nejméně..

Reagovat
Stannis Baratheon

Pro Spartu nejtěžší možný soupeř v osudí.

Reagovat
ACSeRw!n

pro nas nic moc.. s Malmo uz byla jedna negativni zkusenost.. navic sme se casto posrali s domaci blaznive atmosfery, coz Malmo i PAOK splnuji.. ale snad sme ziskaly zkusenosti v minuly sezone (treba Galatasaray) a uz to takova bida jako driv nebude no

Reagovat
kilobyte

Ale odveta bude doma, ne? Takže by stačilo to venku "ubránit", aby bylo doma o co hrát.

Reagovat
7kaka7

např. na Gala jsme se určitě z atmosféry neposrali, tam jsme naopak na začátku byli jasně lepší, to samé na Betisu, oba dobré nástupy vlastně utnula Vindahlova chyba, takže se možná posral on

Reagovat
Freedo

Tak ještě, že jste tu největší slabinu nahradili

Reagovat
7kaka7

Snad už si svoje chyby vybral no... zase třeba proti FCK, doma proti Betisu zachytal parádně.

Reagovat
Freedo

On má dobrý zákroky, ale přijde mi, že člověk nikdy neví, kdy udělá kiks. Něco jako kdysi Kolář.

Reagovat
7kaka7

je to tak no... na druhou stranu kdyby ty kiksy nedělal, tak asi nechytá ve Spartě. Hlavně ta jeho rozehra často týmu pomáhá se dostat z tlaku-pressingu, v tom je pro Spartu momentálně nejcenější.

Reagovat
ACSeRw!n

neni to zadnej zazrak, proste prumer.. celkem se divim, ze se neprodal

Reagovat
Luka3enko

Tvle teď jsem to dohledával, že už je to 10 let. Hlavně se tam prohrálo na góly venku, kdy jsme nezvládli odvetu, což je super že začínáme venku a to pravidlo bylo zrušeno. Malmo prohrálo na Faerských ostrovech, tak bych spíš počítal s PAOKem, ale odveta doma je pro nás velká výhoda. Stejně jak loni se Záhřebem, nebo jako s Gala.

Reagovat
kasparko

Vy me hlavne serete, touhle dobou uz mel za sebou mit prestup Haraslin, Birmancevic, Kuchta, Vitik, Preciado a porad nic, furt nechcete oslabovat

Reagovat
Ross Geller

Ty tady píšeš, jako bychom už postoupili. Nejdříve musíme zvládnout dvojutkání s FCSB, do té doby je zbytečné diskutovat o dalším předkole.

Reagovat
misinho7

Hmm Slovan ma tento rok naozaj velku sancu aj ked uvidime po prvom zapase s Apoelom.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ACSeRw!n

Fradi si Slovan daji k snidani

Reagovat
penepi

akurát, že Fradi cez Dánov nepostúpia, ale aj keby náhodou, tak kvalitou by to bolo určite vyrovnanejšie ako pred dvoma rokmi

Reagovat
Emmett Brown

Pred dvomi rokmi Slovan vyhral v Budapešti a potom to doma posrali, ale tiež si myslím, že postúpia Dáni

Reagovat
ratusek

šance na LM je oproti dřívějšku velká. A EL je takřka jistá po dnešním losu, takže snad to tak dopadne. EKL at nechají jiným

Reagovat
avicii

tento rok aspoň EL, už nie KL..

Reagovat
penepi

LM by bol obrovský a nečakaný bonus, stále je to pomerne malá šanca, tam je v tej vetve Midtjylland jasne odskočený. Ale EL vyzerá veľmi nádejné a aj to je veľmi pozitívne.

Reagovat
O.Giroud

Midtj nie je také terno ako kedysi, ale určite nič príjemné. Snová cesta ak si Slovan udrží tú formu, ale ja už by som bol spokojný aj s EKL, tam proste cítim, že by sa raz podarilo dojsť ďaleko

Reagovat
penepi

To už vobec za mňa, radšej skupina EL s top klubmi ako nejaké osemfinále KL.

Reagovat
r3

Hlavne pri tom aktualnom "ligovom formate". Navyse v EL sa hra 8 zapasov, v KL len 6.

Reagovat
r3

Skoda, ze sme si sami odpalili tym, ze sme nekupili permanentky

Reagovat
Cotton

Reagovat
$dolar$

Sparta lehouckej los, tak snad vypadne uz s FCSB.

Reagovat
mupi23

Přej a bude to přáno..Takže přeji FCSB výhru 5:0 dneska a 4:1 v odvetě

Reagovat
Greny

Podle mě to dneska nedaji

Reagovat
Me2win

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Cotton

Reagovat
$dolar$

Já jim preju EKL

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
7kaka7

PAOK jsem v životě hrát neviděl, ale vyhráli řeckou ligu na Olympiacosem, kterej vyhrál KL + svojí skupinu KL suvernéně vyhráli (nad Frankfurtem) a v osmifinále porazili Dinamo 5:1 a (Sparta jenom 4:1 ) tzn. nic lehkého nás, v případě postupu, nečeká.

Reagovat
Svářeč

Celá ta řecká čtyřka mi po dlouhé době přijde hodně silná. Nedivil bych se, kdyby letos napodobili naši loňskou koeficientovou jízdu. A do budoucna bych řekl, že právě řekové pro nás představují největší soupeře o 10. místo v koeficientu.

Reagovat
7kaka7

Tak oni byli o proti minulosti roky v útlumu (hlavně teda Panathinaikos), dřív tam chodili světový hráči jako dneska do Turecka ..ale očividně našli cestu jak to dělat dobře i s menšíma prostředkama.

Reagovat
h8_sfatto

Příbram dostala o 5 gólů, tak pražáci o fous míň

Reagovat
Nadržený šimpanz

Miliony let to je, ale tehdy ta atmosféra tam byla šílená si pamatuju

Reagovat
sensei25

Slovan podla mna prejde ce Apoel,ale potom ak pridr Mitdjylannd tak hotovo.Slavia to iste.Ale Sparte verim.Maju hratelnych superov,doma spolu s fans su velmi silny.Uvidime.

Reagovat
Imos

pro Slávii i Slovan EL lepší

Reagovat
Svářeč

Plzeň v případě postupu na Hearts, to je velmi hratelné. Teď by to chtělo do EKL nalosovat pro poraženého ten Betis, ať je Plzeň proti Kryvbasu pořádně motivovaná

Reagovat
Lemond Laws

Proč má CZ Bělehrad jako jediný tým na výběr možné 3 soupeře?...

Reagovat
Svářeč

To je žert, nebo to myslíš vážně?

Jagelonnia Bialystok/Bodo je jeden klub. V tomto předkole hrají s Glimt.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Freedo

Reagovat
penepi

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
dantetomas

Reagovat
mayday

No nevím s tím žertem

Reagovat
Cotton

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Elliasson

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Me2win

Pro Spartu nejlepší los. Paok je zrádný a neodepisoval bych ani Malmo, ale měli by to dát. Slávka to bude mít hodně těžký už teď, zase by ten kádr mohl výkonnostně explodovat právě v EL, Trpiš určitě ví, že se na těhle předkolech může vykoupit. Přál bych si klidně to Fene v případě postupu.

Reagovat
Coutinho10

Fener už s tím Luganem mělo co dělat....odvetu případně máme doma, takže to může bejt velká výhoda, ale nejdřív tady máme belgičany, tak uvidíme

Reagovat
ghjghj3

Pro nase tymy je ideal EL a KL, tam si zahraji. V LM nase tymy nejsou schopne hrat dustojnou roli (hrat o postup). Finance jsou asi lepsi v LM, i kdyz zustanou bez bodu, nez pekna sezona v EL/KL, ale sportovni prinos je spis v te ucasti v EL.

Reagovat
Lemond Laws

Nový formát bude pro nás o dost hratelnější podle mě... A určitě by stálo za to to jeden rok vyzkoušet.

Reagovat
deporpepa

Však příští rok si to někdo vyzkouší a letos to je hratelný pro obe S

Reagovat
Lemond Laws

No jasně, proto jsem pro, aby někdo letos už postoupil.. kolega nahoře psal, že by byla EL lepší.

Reagovat
zorz767

Myšlenka dobrá, jenže ambicí našich nej klubů je být v LM, třeba tam pár let dostávat přes hubu, ale časem se otrkat a hrát důstojnou roli. A toho lze dosáhnout právě díky těm lepším penězům a díky tomu, že se tam občas někdo prodá za slušný prachy. Šudláním v EL se toho postupu na vyšší level nikdy dosáhnout nedá.

Reagovat
Me2win

ale EL taky není špatná

Reagovat
h8_sfatto

můžem být rádí za šudlání v EL, protože krom jednoho ročníku naše týmy hoří pravidelně i v KL

Reagovat
ghjghj3

Ja myslim, ze to tak nefunguje ("dostavat se do LM a dostavat tam na frak a casem hrat dustojnou roli"). Myslim, ze jedinna moznost jak mit hratelny tym v LM, je mit lepsi ligu tj. neco jako prvnich 6-8 tymu. Kdyz dostane Sparta, Slavia, Plzen penize navic, tak je utrati v zahranici (financni prinos pro ligu je nula). Nez se toho dosahne, tak je ze sportovniho hlediska lepsi hrat EL nez branit a dostavat nakladacky v LM (zadnemu hraci to nic neda). Ale mozna mate pravdu, ze ty penize za startovne v LM to prebiji.

Reagovat
fenixLFC

lenze tie peniaze z LM by hocikomu z tej prvej trojky mali stacit na to aby uhrala top tabulky a tym sa znova dostala do europy, tym znova zvysovala koeficient nielen sebe ale aj lige a to sa odrazi v jednoduchsom postupe znova do LM- nielen kvoli predkolam ale aj samotnej kvalite kadra. ono je totiz relativne jedno kde tych hracov nakupia, ked dokazu priviest kvalitu tak budu sami silnejsi.

to co navrhujes ty, teda ist cez EL je de facto to iste, ale na podstatne dlhsiu dobu s tym ze ziskane prostriedky nie su v porovnani so zvyskom ligy tak vyrazne aby ti zaistovali prevahu sami osebe.

nehovoriac o tom ze financny prinos pre ligu je nizsi aj v tom ze v zahranici proste nakupis lepsich hracov. keby tie kluby minaju v cesku tak len skupia hlavne hviezdy zvysku ligy a tym ju paradoxne oslabia, neposilnia. pre tieto kluby (ktore hraju v lige a nie o europu) totiz peniaze su dolezite, ale nebudu schopni dotiahnut vyraznejsiu kvalitu a radsej ich pouziju na lepenie rozpoctu/majitelom do vrecka. lepsia cesta je zarobit v LM, pritiahnut kvalitu zo zahranicia, tym pritiahnut dalsich sponzorov do ligy a z toho budu benefitovat vsetci. v tom je skutocny zdroj prijmov, nie v predaji hracov

Reagovat
shitcool

Pro Spartu velmi příznivý, pro Slavii myslím úplně nejhorší ... i tak se do LM nedostane ani jeden

Reagovat
BaggioRoberto

V cem je Paok prijemnejsi nez Dynamo Zahreb, CZ Belehrad nebo YB Bern?

Reagovat
shitcool

Mají výkyvy, hlavně venku ...

Reagovat
Transfermarkt

Neskutečná analýza

Reagovat
7kaka7

V ničem, Dinamo vyšlplouchli doma 5:1. Ačkoliv Dinamo jsem si přál asi ze všech nejmíň, protože loňskej moment překvapení by už se nekonal.

Reagovat
h8_sfatto

klasicky Slavie i Sparta se sestupem probojují do evropské pohárové soutěže, sestupem postoupit totiž dovedou jen Češi

Reagovat
Lemond Laws

a ty si zase klasicky předvedl typickou negativní českou povahu ty hlavo

Reagovat
Fakt

Co?

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Freedo

Reagovat
KoryVCF

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
Fairplay

Reagovat
Zephyr

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
mayday

Reagovat
Rarášek

Reagovat
Grupma

Tak hlavně přejít to třetí předkolo. Pořád mi straší v hlavě to plánování, na koho by bylo lepší jít, až vyřadíme Suboticu.

Reagovat
7kaka7

Podle mě třeba Haraslín dneska určitě na základě toho losu restaurace v Soluni nevybírá jedinej kdo to realně musí plánovat je Míra Baránek, nebo kdokoliv má cestu na zápas na starosti

Reagovat
BaggioRoberto

PAOK jsem nechtel, ale co uz, v Lize Mistru jsou ty tymy jeste silnejsi, takze aspon musime ulazat kvalitu, pokud tam chceme byt.

Reagovat
eder

Sparta si otevřela fanshop na letišti. Tak snad brzo vyletí...

Reagovat
Martin2626

Ta sparťanská homosexuální EUchamraď nikam nepostoupí.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele