Češi narazili do zdi jménem Mamardašvili, brankář Kraken sklízí pochvaly

23.06., 18:35
Aktuality
Giorgi Mamardašvili (© AFP)

Mistr světa a Evropy Lothar Matthäus nechápe, proč Bayern Mnichov před rokem nepodepsal smlouvu s Giorgim Mamardašvilim. Urostlý brankář Valencie byl hrdinou Gruzie v sobotním utkání na mistrovství Evropy s Českem (1:1), jemuž sérií skvělých zákroků vzal naději na první vítězství na turnaji. Německý rekordman v počtu mezistátních startů označil ve studiu Magenta TV gólmanův výkon za skvělý, superlativy nešetří ani média.

Už jen vyslovení jeho jména představuje slušný jazykolam. Mnohem podstatnější však je, že na Mamardašvilim si vylámali zuby čeští střelci. Před rokem byl téměř domluvený na smlouvě s Bayernem, podle svých slov si už vybíral dům v Mnichově. Bavorskému gigantovi se však nakonec zdálo 35 milionů eur (přibližně 873 milionů korun) za přestup moc. "Chyba. Určitě by byl důstojným nástupcem Manuela Neuera. Nezískali velmi, velmi dobrého brankáře. Dobří hráči, kteří vám vyhrají tituly, stojí více než 35 milionů," řekl Matthäus.

Výkony 197 centimetrů vysokého gólmana na Euru poženou jeho cenu nahoru. "Gruzínský brankář Kraken: Mamardašvili se zapsal do historie mistrovství Evropy," napsala agentura SID. "Češi narazili do zdi. Gólman byl hrdinou nejen Gruzie, ale celého sobotního programu na ME," uvedla slovenská Pravda.

"Byli jsme lepším týmem, ale zastavil nás brankář," posteskl si Patrik Schick, který jako jediný velmi šťastnou dorážkou skóroval. Gruzie je na Euru jediným nováčkem a po úvodní porážce s Tureckem díky svému brankáři získala první bod. "Plul přes pokutové území a vyškrabával míče z rohů vlevo i vpravo. Vyrážel je nohou a dokonce i hlavou. Byl prostě všude jako chobotnice," napsala agentura SID.

Český tým zaznamenal v utkání 26 střel, z nichž 11 mířilo na branku. Podle údajů společnosti Opta se ještě nikdy v historii Eura nestalo, že by mužstvo vyslalo přímo na branku tolik střel a nevyhrálo. Mamardašvili předvedl nejvíce zákroků za zápas na letošním šampionátu. Šest z jedenácti střel na bránu šlo z pokutového území, což je také dosavadní rekord ME za dobu, co probíhá přesné měření podobných údajů. Česko mělo podle podrobných statistik a analytiků vstřelit až 3,07 gólu, ale dalo jen jeden.

"Měli jsme skvělého gólmana, předvedl něco opravdu fantastického," ocenil francouzský trenér Gruzínců Willy Sagnol.

Mamardašvili získal titul muže zápasu od UEFA. Jeho výkony však nejsou až takovým překvapením, v sezoně byl pravděpodobně nejlepším brankářem španělské La Ligy. O služby třiadvacetiletého brankáře z Valencie začíná být enormní zájem. Třeba ze strany Newcastlu, za který chytá i Slovák Martin Dúbravka.

Gólman se teď ovšem soustředí především na reprezentaci. Gruzínci mají se shodným ziskem jednoho bodu jako Češi stále šanci na postup. V posledním utkání ve skupině je čeká Portugalsko, které už má osmifinále jisté.

Autor: ČTK

Komentáře (5)

Přidat komentář
Filip12

Namr*al mašli

Reagovat
Witcher

Škoda že se nejmenuje Květoslav

Reagovat
Grupma

"...se ještě nikdy v historii Eura nestalo, že by mužstvo vyslalo přímo na branku tolik střel a nevyhrálo."

Tak nás aspoň může hřát, že máme zápis do análů.

Reagovat
Kejza

až opadne zklamání z nepostupu, určitě tenhle úspěch ještě doceníme

Reagovat
LyEX

Slováci prekonali rekord ako mužstvo najviac vzdialené od svojho súpera v rebríčku FIFA, ktoré ho dokázalo poraziť ...toho roku válime čechoslováci na Eure

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele