Bundesliga - preview 1. kola: Müller útočí na rekord

23.08., 08:32, aktualizováno 25.08., 09:28
Previews
Thomas Müller (© AFP)

Bayern se představí ve Wolfsburgu a pokud se na trávníku objeví Thomas Müller, vyrovná historický rekord bavorského celku v počtu startů. Do práce jdou i hráči St. Pauli a Heidenheimu.

VfL Wolfsburg - Bayern Mnichov

neděle 15:30

Plni očekávání jsou fanoušci mnichovského Bayernu před začátkem bundesligové sezóny. Jejich oblíbený mančaft vede nový trenér, který se může těšit na větší zalíbení u příznivců než jeho předchůdce. Vstoupí Bavoři do nového ročníku nejvyšší německé soutěže vítězstvím ve Wolfsburgu?

Ne všechny zprávy z uplynulých týdnů podporovatele Bayernu potěšily. Těžko se smiřovali zejména s odchodem stopera Matthijse de Ligta do Manchesteru United. Nový kouč Vincent Kompany je však hodlá přesvědčit, že i bez nizozemského obránce si dovede poradit. Ze začátku to ale nebude mít jednoduché, neboť právě v defenzivě počítají "Roten" ztráty.

Zranění totiž trápí Hirokiho Ita i Josipa Stanišiće. A pokud by se přidaly další absence, budou muset Mnichované do obrany chtě nechtě přesunout záložníky. Což o to, Kompany prohlásil, že Joshua Kimmich, Konrad Laimer i Leon Goretzka to zvládnou, ideální to ale rozhodně není. Ostatně na adresu Kimmicha vzkázal lodivod Bavorů, že jej preferuje především ve středu pole.

Až v neděli však uvidíme, jak bude sestava Bayernu vypadat. Něco lze naplánovat dopředu, vždy je ale dobré počítat i se záložním plánem. "Je to takový mix. Potřebujete mít jasno o sestavě, ale někdy je to i o pocitu. Soupeř může něco změnit, hráč nemusí v tréninku předvést tak dobrý výkon. Musíte si zachovat volnost a také poslouchat svůj instinkt, jinak by to mohl udělat počítač," nastínil Kompany, jak se připravuje na zápasy.

Stejně jako Mnichované se oproti poslední sezóně hodlá zlepšit též Wolfsburg. "Vlci" vloni rovněž zůstali za očekáváními a dokonce jim hrozil sestup do 2. Bundesligy. Ten nakonec odvrátil v průběhu ročníku povolaný kouč Ralph Hasenhüttl, jenž by nyní měl klub z Dolního Saska posunout výš.

Také Wolfsburg ale bude zkraje sezóny limitovat rozsáhlá marodka. Na ní figurují obránci Joakim Mæhle s Moritzem Jenzem a Rogériem, záložníci Kevin Paredes s Asterem Vranckxem a útočníci Lukas Nmecha s Mohamedem Amourou a Bartoszem Bialekem. K tomu je navíc nejistý start stopera Maxence Lacroixe. Fit je naopak po předešlých problémech forvard Kevin Behrens. Bayern kromě již zmíněných zadáků postrádá rovněž křídelníka Leroye Saného, který ještě rehabilituje po operaci třísel.

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Grabara - Odogu, Bornauw, Zesiger - Baku, Gerhardt, Arnold, Kaminski - Wimmer, Majer - Wind

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Laimer, Kim, Upamecano, Guerreiro - Kimmich, Pavlović - Gnabry, T. Müller, Musiala - Kane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.17 - 4.86 - 1.58

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC St. Pauli - 1. FC Heidenheim

neděle 17:30

Už třetí zápas v sezoně čeká fotbalisty Heidenheimu. A opět se představí mimo své útočiště. Po utkáních na jihozápadě Německa a ve Švédsku zamíří tentokrát do Hamburku. Zde je pohostí St. Pauli, které hodlá návrat do 1. Bundesligy okořenit vítězstvím.

Hodně napilno má v těchto dnech Heidenheim. Uplynulý víkend zahájil ročník zvládnutým utkáním prvního kola Německého poháru na hřišti Villingenu, ve čtvrtek se zase představil ve švédském Göteborgu, kde uspěl v prvním střetnutí proti Häckenu v rámci předkola Konferenční ligy. A nyní má před sebou start bundesligového ročníku.

Zatím se tedy Heidenheimu daří s náročným programem dobře popasovat. Uspěje i do třetice? "Hráči musí být připraveni čelit intenzitě a sprinterské síle St. Pauli a ideálně také na situace, ve kterých se můžeme sami prosadit. To bude velký úkol," prohlásil před cestou na sever Německa trenér švábského celku Frank Schmidt.

St. Pauli již taktéž absolvovalo úvodní duel v rámci DFB-Pokalu. Mělo v něm sice namále, nakonec si ale s Halle ze čtvrté ligy poradilo. Víc se však příznivci Kiezkicker těší na první bundesligový špíl. Do nejvyšší německé soutěže se totiž hamburský tým vrací po třinácti letech.

A je jasné, že o patro výš bude St. Pauli vystupovat trochu jinak nežli ve druhé lize. "Náš způsob hry se změní. Budeme méně držet míč a klást větší důraz na přechodovou fázi. Chceme potěšit naše fanoušky i zbytek Německa," prohlásil kouč Alexander Blessin, jenž Kiezkicker převzal v létě poté, co se jeho úspěšný předchůdce Fabian Hürzeler odebral na zkušenou do anglického Brightonu.

Těsně před výkopem bundesligového ročníku se stihla uzdravit jedna z opor St. Pauli, obránce Manolis Saliakas. V neděli se ovšem v základní sestavě ještě zřejmě neukáže. Od úvodního hvizdu by měl naopak hrát útočník Johannes Eggestein, který uzdravil bolístky po pohárovém klání v Halle. Heidenheim na marodce eviduje zadáka Thomase Kellera a záložníka Juliana Niehuese.

FC St. Pauli - pravděpodobná sestava:
Vasilj - Wahl, Smith, Mets - Stevens, Irvine, Treu - Wagner, Metcalfe - J. Eggestein, Guilavogui

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
K. Müller - Traoré, - Mainka, Gimber, Föhrenbach 0 Maloney - Kerber - Wanner, Beck, Scienza - Breunig

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.59 - 3.73

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Holstein Kiel

sobota 15:30

Kiel se při bundesligové premiéře může těšit na podporu od svých 1 300 fanoušků. Ti všichni dorazí na stadion Hoffenheimu, kde budou doufat, že oslaví taky historický bodový zisk. Domácí jsou v nejvyšší německé soutěži už nějakou dobu zabydleni, avšak momentálně bojují hlavně sami se sebou.

Zatímco českou fotbalovou veřejnost zajímal v létě v souvislosti s Hoffenheimem zejména příchod Adama Hložka, německá média řešila něco jiného: rozsáhlou personální čistku. Klub například opustil dlouholetý sportovní ředitel Alexander Rosen a s ním i mnozí další. V regionu Kraichgau očividně bublá něco zkaženého a fanoušci TSG už několikrát vyjádřili svou nespokojenost.

I trenér Hoffenheimu Pellegrino Matarazzo přiznává, že situace v klubu není ideální. "Bylo by prospěšné, kdyby se problémy podařilo vyřešit, abychom mohli fanoušky na stadionu opět zažít v plné síle. Kluci si to zaslouží. Soustředíme se na výkony na hřišti, to je vše, co mohu ovlivnit," prohlásil americký stratég.

Kiel se naopak nové sezóny nemůže dočkat. Aby ne, zahajuje historický ročník nejen pro sebe, ale i pro celou spolkovou zemi. "Poprvé v Bundeslize jako první klub ze Šlesvicka-Holštýnska. Myslím, že se na to všichni těší a tuto euforii bychom si měli vzít s sebou do prvního zápasu," řekl kouč KSV Marcel Rapp, jenž se trenérskému řemeslu učil svého času též v Hoffenheimu.

Entrée Kielu v nejvyšší německé soutěži si na straně hostů neužije čtveřice zraněných - brankář Marcel Engelhardt, obránci Carl Johansson s Colinem Kleine-Bekelem a forvard Steven Skrzybski. "Kraichgauer" zase postrádají zadáky Ozana Kabaka s Davidem Juráskem, záložníky Finna Beckera s Tomem Bischofem a útočníka Ihlase Beboua.

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Drexler, Stach, Akpoguma - Kadeřábek, Grillitsch, Prass - Prömel, Kramarić - Hložek, Bülter

Holstein Kiel - pravděpodobná sestava:
Weiner - T. Becker, Erras, Ivezić - Porath, Knudsen, Holtby, Puchacz - Machino - Bernhardsson, Pichler

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 4.76 - 4.91

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Freiburg - VfB Stuttgart

sobota 15:30

Třináct roků trvající období, kdy na lavičce klubu z Europa-Park Stadionu seděl Christian Streich, je minulostí. Obhajoba desáté příčky však určitě není nereálná. Zato VfB bude chtít nechat zapomenout na neúspěch v zápase o Superpokal, ačkoli na celkově druhé místo v bundesligové tabulce bude hodně těžké dosáhnout.

Od celku z města proslulé automobilky se rozhodně nečekalo. Zrodilo se jak díky četným zaváháním Bayernu Mnichov, tak díky spolupráci Denize Undava, jenž si vysloužil od Juliana Nagelsmanna pozvánku na EURO, a Serhoua Guirassyho, jenž skóroval osmadvacetkrát, a pak vyslyšel volání Borussie Dortmund.

Z Augsburgu tedy přišel Ermedin Demirović, který v superpoháru hrál velmi dobře, v rozstřelu i proměnil penaltu. V základní sestavě logicky nebude chybět ani tentokrát, zrovna jako Chris Führich, jemuž se proti SC v posledních duelech střelecky dařilo. Mimo naopak bude šestice jeho zraněných spoluhráčů, kteří by si jinak jistě dělali taky zálusk na to, aby hráli od úvodního hvizdu.

"Úroveň zápasu o superpohár byla nesmírně vysoká. Stuttgart znovu potvrdil, že šel v posledních letech obrovsky nahoru. Střetneme se s výborným mančaftem, ale na tu partii se těšíme," nechal se slyšet Streichův nástupce Julian Schuster, který jako hráč působil jak v dresu VfB, tak v tom, který oblékají jeho současní svěřenci.

V devětatřiceti jde o jeho první trenérskou štaci, kterou započal dobrými výsledky v přípravě (z pěti pokusů přišla prohra pouze s Fiorentinou) i v úvodním kole DFB-Pokalu, kde nedopustil jakékoli překvapení v duelu s třetiligovým Osnabrückem. Kostra týmu evidentně zůstane stejná. A dost možná ji brzy bude tvořit i Junior Adamu, který po povedeném pohárovém klání, kde se dvakrát prosadil, bude věřit ve větší vytížení.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Müller - Kübler, Rosenfelder, Lienhart, Günter - Eggestein, Osterhage - Dōan, Höler, Grifo - Adamu

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Stenzel, Rouault, Chabot, Mittelstädt - Karazor, Stiller - Millot, Führich - Undav, Demirović

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.68 - 4.00 - 1.97

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Werder Brémy

sobota 15:30

FCA se soupeřem z města nad řekou Vezerou v posledních dvou vzájemných kláních nejenže dvakrát prohráli, ale nedali ani gól. To budou chtít změnit, třebaže Zelenobílí letos cílí ještě výše, než na devátou příčku.

Z Brém po sedmi rokách odešel Jiří Pavlenka. Michael Zetterer se pro Oleho Wernera stal vcelku nespravedlivě jasnou jedničkou. Ze Schalke přišel do útoku Keke Topp a v DFP-Pokalu proti Cottbusu zaznamenal během třiadvaceti minut hattrick. Trenér tedy věří, že s ním Marvin Ducksch rozjede podobně efektivní spolupráci, jako svého času s Niklasem Füllkrugem.

"Určitě to nebude jednoduchý zápas. Víme, jak těžký soupeř nás čeká. Bude důležité hrát svoji hru, což věřím, že zvládneme. Je to první utkání v nové bundesligové sezoně a rozhodně se na něj těšíme," prohlásil Werner, jehož Brémy ve skončeném ročníku obsadili post v horní polovině tabulky poprvé od ročníku 2018/2019, kdy byli osmí. První utkání však vyhráli naposledy v roce 2013.

Augsburg má za sebou rovněž postup do dalšího kola DFB-Pokalu. Příliš se nenadřel, jelikož soupeř pocházel až z regionální ligy. Před rokem začal nejvyšší soutěž divokou remízou 4:4 s Gladbachem, přičemž se logicky nepředpokládá, že by se letos měla opakovat. Jess Thorup chce v první řadě zastavit sérii porážek, jelikož ve finálních pěti duelech minulé sezony si jich jeho výběr na konto připsal stejný počet, a za letní pauzu byli v Bavorsku rozhodně rádi.

"Werder Brémy je tým, ve kterém jsou hráči nepříjemní v soubojích jeden na jednoho. Zároveň praktikují vysoký pressing. My jsme se však v poslední době v trénincích zaměřili i na tyhle situace, takže věřím, že v sobotu budeme připravení a že se nám podaří uhrát dobrý výsledek," nechal se slyšet dánský trenér, kterému scházejí čtyři hráči, včetně gólmana Finna Dahmena, jehož mezi třemi opět nahradí Nediljko Labrović, protože Tomáši Koubkovi skončila smlouva.

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Labrović - Wolf, Gouweleeuw, Schlotterbeck, Giannoulis - Jakić - Jensen, Maier - Vargas - Essende, Tietz

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Stark, Friedl, Veljković - Weiser, Lynen, Agu - Schmid, Stage - Topp, Ducksch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.68 - 2.78

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Union Berlín

sobota 15:30

Oběma klubům minulá sezona zdaleka nevyšla podle představ. Ten berlínský skončil na první nesestupové a nebarážová pozici, zatímco die Nullfünfer zvládli sesbírat o pouhé dva bodíky více. Ve vzájemném zápase půjdou oba za vítězstvím.

Nepovedenou sérii v podání celku z MEWA Areny odnesl v listopadu vyhazovem Bo Svensson, přestože předtím tým málem dostal na post zaručující účast v pohárové Evropě. Teď však dánský trenér bude usilovat o co nejlepší výkony Unionu, jehož koučem se stal v červenci. Pro toto nejbližší klání mu budou scházet Juranović, Stein a Volland.

"Myslím, že to bude hodně náročný zápas. Očekávám, že budeme hrát aktivně, budeme důrazní v osobních soubojích a budeme udržovat vysoké tempo. Nemyslím si, že by se mělo jednat o nějaký pomalý duel, jelikož soupeř disponuje podobným typy hráčů," prohlásil pětačtyřicetiletý kouč. Die Eiserner začali minulý ročník dvěma výhrami 4:1, díky čemuž vedli, avšak pak následovalo období, které neustál Urs Fischer, ač klub poprvé v historii dostal do Ligy mistrů.

Mohuč od února vede Svenssonův jmenovec a krajan Bo Henriksen, jehož skvadra od březnového debaklu 1:8 proti Bayernu neprohrála. Devítizápasovou sérii zvládnuli u kormidla svého času pouze Thomas Tuchel, který neprohrál dvanáctkrát v řadě, a také už víckrát jmenovaný Dán, jenž slavil vítězství či remízu desetkrát za sebou.

"Víme, že je Union Berlín je velice dobrý tým. Ale samozřejmě doufám, že celé sezona bude hodně napínavá a že ji začneme v sobotu dobrým výsledkem. Taky doufám, že ten zápas nebude tak dramatický jako ten proti Wiesbadenu," nechal se slyšet Henriksen s odkazem na duel DFB-Pokalu, který jeho výběr zvládnul až v prodloužení.

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Kohr, Leitsch, Hanche-Olsen - Caci, Sano, Amiri, Mwene - Sieb, Lee - Burkardt

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rønnow - Doekhi, Vogt, Diogo Leite - Haberer, Khedira, Schäfer, Gosens - Vertessen, Bénes - Jordan

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.41 - 3.86

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

RB Lipsko - VfL Bochum

sobota 15:30

Dříve pracovali v jednom týmu, nyní se Marco Rose a Peter Zeidler postaví proti sobě. První jmenovaný už nějakou dobu vede Lipsko, Zeidler se naopak ještě stále seznamuje s Bochumí. Bude to znát i v sobotu?

I bez Roseho výhody v podobě nabytých zkušeností by Lipsko vstupovalo do zápasu proti VfL jako favorit. Má lepší kádr, na konci minulé sezóny bylo úspěšnější a na rozdíl od Bochumi zvládlo první kolo německého poháru, v němž si poradilo s třetiligovým Essenem.

Řada hráčů "Roten Bullen" sice absolvovala mistrovství Evropy a do Saska se vrátila později, i tak se ale Lipsko cítí na výkop bundesligového ročníku připraveno. "Nálada je správná, ale to pro nás není nic neobvyklého. Jsme dobře fungující tým, kluci jsou rádi spolu a navzájem si důvěřují. Teď je důležité, abychom to přetavili v dobrý výkon," hlásil Rose.

V Bochumi tak veselo není. Zeidlerova družina nečekaně selhala v DFB-Pokalu na hřišti druholigového Regensburgu. Výpadek ale hodlá rychle hodit za hlavu. "Bylo důležité, abychom se s porážkou vyrovnali jako tým. Toho lze ve fotbale dosáhnout díky dobrému tréninku, což se nám během týdne povedlo," vzkázal hlavní trenér VfL, jenž do Porúří dorazil před sezónou ze švýcarského St. Gallenu.

Do Lipska se Bochum vydá bez čtveřice zraněných - obránců Ivana Ordece s Bernardem a Mohammedem Tolbou a křídelníka Moritz-Bronim Kwartenga. Hrát nebude ani letní posila z Alkmaaru do středu pole Dani de Wit. Ten ve svém posledním vystoupení v nizozemské Eredivisie obdržel červenou kartu a dodatečný disciplinární trest zákazu činnosti ve dvou utkáních si musí odpykat i po přesunu do Německa.

Roten Bullen se ještě několik týdnů budou muset obejít bez dlouhodobě marodícího středopolaře Xavera Schlagera. Jinak by domácí měli na VfL vyrukovat ve svém nejsilnějším složení.

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Simakan, Orbán, Lukeba, Raum - Seiwald, Kampl - Haidara, Xavi - Šeško, Openda

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Drewes - Passlack, Medić, Loosli, Wittek - Sissoko - Losilla, Bero - Daschner - Boadu, P. Hofmann

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 7.26 - 12.60

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Eintracht Frankfurt

sobota 18:30

V Dortmundu prožil nejlepší časy své profesionální kariéry. Před pár měsíci se Nuri Sahin do Porúří vrátil, avšak již v roli trenéra. Tamní Borussii nyní přivádí do nového bundesligového ročníku, na jehož startu změří síly s taktéž ambiciózním Frankfurtem.

Není to tak dávno, co Dortmund zahajoval bundesligovou sezónu taktéž špílem proti Frankfurtu. Před třemi lety šlo z pohledu Borussie o jednoznačnou záležitost a povedený začátek angažmá trenéra Marca Roseho. Později ale začali "Schwarzgelben" stagnovat, ročník zakončili na druhém místě v ligové tabulce a Rose po jediném roce opustil Vestfálsko.

Bude se něco podobného opakovat? Nuri Sahin si jako lodivod Dortmundu taktéž odbyde premiéru proti Eintrachtu. Na osud Roseho ale zatím nemá ani pomyšlení. Naopak si naprosto užívá, že se mohl vrátit do klubu svého srdce. "Na tenhle den jsem se těšil jako malé dítě. Jsme připraveni vyrazit," očekává dychtivě sobotní zápas stratég BVB.

Připraveni jsou podle Sahina také jeho svěřenci. "Kluci působí dobrým dojmem. Jsou soustředění. Mám pocit, že umí být sebekritičtí. Hned po zápase s Phönixem věděli, co bylo dobré a co ne," dodal vůdce lavičky Borussie, jenž připomněl týden staré střetnutí v prvním kole DFB-Pokalu proti Phönixu Lübeck. Dortmund outsidera bez potíží přemohl a v soutěži může pokračovat.

Do druhého kola německého poháru postoupil také Frankfurt, jenž se nemazal s Braunschweigem. Na hřišti týmu z Dolního Saska řádil zejména útočník Hugo Ekitiké, který měl prsty ve třech ze čtyř gólů vstřelených Heseňany. Po aklimatizačním půlroce se tak francouzský fotbalista hodlá stát tahounem SGE. A jelikož Eintracht oproti minulým letům nezasáhly odchody opor (snad vyjma stopera Williana Pacha, jenž se přestěhoval do Paříže), může celek známý početnou fanouškovskou základnou klidně útočit na vyšší bundesligové mety.

Prozatím však celý Frankfurt vzhlíží pouze k prvnímu zápasu na Westfalenstadionu, jehož se nemůže dočkat podobně jako druhá strana barikády. "Víme, co můžeme očekávat, v sobotu večer nás čeká špičkové utkání. Všichni se těšíme na stadion, na atmosféru a samozřejmě na naše fanoušky, kteří nás skvěle podpoří. Každý by se do toho pustil už teď. Jsem plný energie, je tu velké očekávání," prohlásil na páteční tiskové konferenci trenér Eintrachtu Dino Toppmöller.

Do bundesligové sezóny vstupuje SGE s vyprázdněnou marodkou. Pouze mladého záložníka Krisztiána Lisztese trápila v uplynulých dnech nemoc. Stoprocentně fit je naopak nedávná posila, belgický obránce Arthur Theate, jenž dorazil z francouzského Rennes a v barvách Frankfurtu se může poprvé objevit právě na půdě Dortmundu.

Schwarzgelben schází kvůli zranění letní akvizice do útoku Serhou Guirassy. To brankář Gregor Kobel, který nedochytal pohárový duel s Lübeckem, během týdne normálně trénoval a nic nenasvědčuje tomu, že by měl v sobotu absentovat.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Anton, Süle, N. Schlotterbeck - Ryerson, Can, Groß, Gittens - Sabitzer, Brandt - Adeyemi

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Kristensen, Koch, Theate, Nkounkou - Skhiri, Larsson - Götze - Marmoush, Chaibi - Ekitiké

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 4.30 - 4.67

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen

pátek 20:30

Na ročník 2023/2024 se bude v Leverkusenu dlouho vzpomínat. Svěrenci Xabiho Alonsa jím prošli bez jediné porážky, což se nikomu od roku 1963, kdy německá soutěž dostala svůj název, nepodařilo. Teď se však začnou psát nové stránky, na kterých se bude řešit i prodloužení neporazitelnosti. Naopak Borussia má, co napravovat, jelikož po čtyřiatřicátém kole jí patřilo až čtrnácté místo s náskokem jediného bodíku na to barážové.

"Úvodní zápas sezony je vždycky výjimečný. Stadion v Mönchengladbachu je veliký, takže i atmosféra na tribunách bude výjimečná. Také proto, že víme, že nás přijde podpořit mnoho našich příznivců. Soupeř posílil ofenzivu o Tima Kleindiensta, což je vynikající fotbalista. Předpokládám, že to bude naprosto jiné utkání, než to, které jsme s Gladbachem sehráli na začátku roku," prohlásil španělský kouč.

Odkazoval přitom na skutečnost, že v lednu se v BayAreně hrálo bez branek. Šlo tedy o jednu z pouhých šesti remíz, které si jeho skvadra v uplynulých čtyřiatřiceti kolech připsala na konto, a zároveň o jediný střet, ve kterém mistři neskórovali. Vedle Meisterschale si die Werkself užili i vítězství v DFB-Pokalu a jejich kořistí se čerstvě stal i Superpokal, o který se díky pozdnímu vyrovnání a proměněné penaltě v rozstřelu zasloužil také Patrik Schick.

Počet českých hráčů v klubu se nakonec podle očekávání o jednoho snížil, neboť Adam Hložek vyslyšel volání Hoffenheimu, kde na něj čekají Pavel Kadeřábek a David Jurásek. Ani povedené Schikovo sobotní vystoupení nepřesvědčilo jeho přímého nadřízeného, aby jej zařadil do základní sestavy. V ní naopak nebude scházet Granit Xhaka, jenž nastoupí proti svému bývalému zaměstnavateli.

Ostatně to samé platí pro Gerarda Seoaneho, který na rozdíl od svého nástupce nedokázal slibně rozjetou sezonu dotáhnout na lepší než třetí příčku. U Hříbat působí od července minulého roku a zatím má důvěru vedení. K lepším výsledkům by měl pomoct Kevin Stöger, který nově přišel z Bochumi zlepšit ofenzivní činnost, přestože navzdory svému umístění měl celek z Borussia-Parku sedmou nejlepší bilanci, co se vstřelených branek týče.

"Moc se těším, až uvidím na stadionu naše fanoušky. Očekávání jsou na začátku sezony enormní. Leverkusen má velice kvalitní kádr, ve kterém jsou velice schopné individuality, ale zároveň fungují i jako tým. Abychom předešli problémům, budeme muset hrát disciplinovaně a obezřetně. Věřím, že v této sezoně zlepšíme hru bez balonu a že dokážeme lépe reagovat na nepříznivý stav," nechal se slyšet švýcarský kouč, který si na úvod ani nemohl přát silnějšího protivníka.

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Omlin - Scally, Itakura, Elvedi, Netz - Reitz, Weigl - Honorat, Stöger, Pléa - Kleindienst

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hrádecký - Tapsoba, Tah, Hincapie - Frimpong, Xhaka, Andrich, Grimaldo - Wirtz, Boniface, Adli

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.06 - 4.58 - 1.63

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Union Berlín
0
0
0
0
0 : 0
0
TSG Hoffenheim
0
0
0
0
0 : 0
0
1. FC Heidenheim
0
0
0
0
0 : 0
0
VfB Stuttgart
0
0
0
0
0 : 0
0
FC Augsburg
0
0
0
0
0 : 0
0
FC St. Pauli
0
0
0
0
0 : 0
0
SC Freiburg
0
0
0
0
0 : 0
0
1. FSV Mainz 05
0
0
0
0
0 : 0
0
Borussia Mönchengladbach
0
0
0
0
0 : 0
0
Holstein Kiel
0
0
0
0
0 : 0
0
Borussia Dortmund
0
0
0
0
0 : 0
0
VfL Bochum
0
0
0
0
0 : 0
0
VfL Wolfsburg
0
0
0
0
0 : 0
0
Werder Brémy
0
0
0
0
0 : 0
0
Bayer Leverkusen
0
0
0
0
0 : 0
0
Bayern Mnichov
0
0
0
0
0 : 0
0
Eintracht Frankfurt
0
0
0
0
0 : 0
0
RB Lipsko
0
0
0
0
0 : 0
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (61)

Přidat komentář
andrew96

TIPOVAČKA BUNDESLIGY 2024/25

Zapojte se do každoroční tipovačky výsledků Bundesligy: https://www.kicktipp.de/ef-bundesliga-202425/.

Každé kolo tipujeme výsledky jednotlivých zápasů. Bodování je následující:

- 4 body – za správně uhodnutý výsledek zápasu,

- 3 body – za správně uhodnutého vítěze a rozdíl ve skóre, avšak jiný výsledek (tipujete např. 3:2, ale zápas skončil 2:1),

- 2 body – za správně uhodnutého vítěze zápasu, ale špatně tipnutý rozdíl ve skóre (tipujete např. 3:2, ale zápas skončil 2:0), platí i pro remízy (tipujete např. 1:1, ale zápas skončil 0:0),

- 0 bodů – vše ostatní.

Výsledek daného zápasu můžete tipovat do času úvodního výkopu.

DŮLEŽITÉ: před začátkem sezóny, tj. do pátečních 20:30, tipujeme i bonusy! Za každý bonus jsou 4 body. V bonusech se tipuje následující:

- které týmy skončí na sestupových pozicích (16.–18. místo),

- z kterého týmu vzejde nejlepší střelec sezóny,

- který tým bude mistrem,

- který tým bude podzimním mistrem,

- který tým jako první odvolá trenéra.

Přihlaste se do pátečních 20:30 přes odkaz výše. Nejlépe přes nick, který máte i tady ne EF.

Reagovat
Tucnak

Vyplněno. Upřímně jsem moc nesledoval dění, tak nevím moc dobře jak na tom kdo je, nicméně před časem tu někdo psal, že dobrou nápovědou je Rückründe předchozí sezóny. Takže jsem dal na sestup Gladbach jak to ostatně tipuje i jeho fanoušek pod jiným článkem.

Herbstmeistera jsem dal Stuttgart. Nejvíce gólů Bayern, podle mě nebudou moc přesvědčiví ale na hodně gólů pro Kanea to stačit bude. A mistra jsem tipnul (zatím) BVB. I když možná je pravděpodobnější obhajoba Bayeru vzhledem ke štěstí a psychice Dortmundu. Někdy bych to přál Eintrachtu, ale nevidím to na tento ročník.

Uvidím kolik kol vydržím tipovat výsledky, vždy jsem odpadnul už na začátku.

Reagovat
andrew96

No nevím, jak moc velký je to fanoušek, nic kloudného ke Gladbachu nepíše.

Reagovat
Hyrax

Tak hlavně na to nezapomenout, což je taková každoroční klasika

Reagovat
andrew96

1. BVB

2. Leverkusen

3. Bayern

4. SGE

5. ***

6. Mainz

7. Stuttgart

8. Augsburg

9. Freiburg

10. Bochum

11. Werder

12. Union

13. Wolfsburg

14. VfL

15. Heidenheim

16. Dorfsverein

17. St. Pauli

18. Kiel

Torjägerkanone: Guirassy

Nejlepší trenér: Nuri

Zklamání mezi trenéry: Hasenhüttl

Reagovat
Rudnevs

To je prianie alebo tip?

Reagovat
andrew96

Realistické přání řekněme. Kdyby to bylo jen přání, tak jsou na sestupovych pozicích úplně jiné týmy.

Mám dobrý pocit jak ze Sahina, tak i z letního počínání Dortmundu. Byť mě trochu straší absence levého beka. Taky Hummels bude ztráta. Jinak je ale ten tým dobře poskládaný, no a při tradiční oscilaci okolo druhého místa stačí snad Nuriho kouzlení.

Leverkusen zůstává silný. Nikdo neodešel. Klidně se může povést obhajoba.

Bayern mě přijde postupně slabší, hlavně v obraně. Ale ani v ofenzivě tam nevidím na první dobrou jasného lídra. Sané má asi poslední šanci ukázat, že zvládne hrát i déle než půlsezónu, Musialovi se zase nabízí šance poprvé se tím lídrem stát. Pokud ale neklapne ani jedno, tak to může být slabší. Uvidíme, co s tím udělá Olise. Těším se na Pahlinhu.

Frankfurt po delší době udržel opory, které tak mohou udělat další krok vpřed – Koch, Larsson, Marmoush, Ekitiké. K tomu Kristensen. Těším se na Højlunda a Uzuna, snad dostanou nějaký prostor.

Lipsko pod Rosem je jako Dortmund pod Rosem – bez myšlenky, jasného herního plánu. Myslím, že to bude pro Roseho poslední sezóna v Red Bullu.

No a pak zase očekávám našlapaný střed pole, klidně i tak extrémně jako vloni. Mainz skončilo vloni v tabulce pod svými možnostmi, herně ale působil jako tým t klidného středu. Vrátí se, kam patří. Stuttgart není Union aka náhodný úspěch (s přeháněním samozřejmě) přijde ústup, ale ne razantní, ten tým šlape a je dobře poskládaný. Augsburg = kouzlo Thorupa? Uvidíme, jak nahradí Demiroviće. A snad jim konečně vydrží zdraví jak Maier, tak i Dorsch. Freiburg se už minimálně ve středu tabulky etabloval. U Bochumi nevím, co po tolika změnách čekat, tady jsem to vyloženě plácnul, ale když bude tabulka opravdu vyrovnaná, tak proč ne. K Werderu nevím, co napsat. Union podobně jako Bochum, ale věřím Svenssonovi, že minimálně se bude držet daleko od pásma sestupu. Nevěřím Hasenhüttlovi, má za mě přehnanou auru, uvidíme. Gladbach bude dojíždět na Seoaneho, než ho vyhodí. Heidenheim bude mít těžkou sezónu, ale zvládne to. Hoffenheim teď řeší vlastní sračky, snad na to dojede.

Tak a máme se alespoň komu smát.

Reagovat
Rudnevs

Diki za rozobratie…

Chapem ten pokus urobit tu tabulku, aby akoby predpovedala napinavu sezonu, dava to v podsatate aj zmysel, nakoľko tie konzervatívne tipy sa aj tak málokedy podaria.

Preco Nuriho vidíš tak vyslovene pozitívne? Za mňa je to celkom neznáma.

Ten Olise bude pre Bayern podľa mňa fakt hodnotný hráč, okrem iného by to podľa mňa Bayern možno na druhýkrát dal aj s minuloročným kádrom, pod Tuchelom to bolo celé o ničom a Bayeru sa to pekne zišlo, ale teraz očakávam návrat k starému poriadku.

V mnohých veciach súhlasím, ale Bochum na 10. po tom, čo im odišla pomaly polka kádra, si neviem úplne predstaviť.

Hoffe bude nižšie, to máš pravdu, ale zrejme nie až tak nízko.. na to majú stále moc silný tím a finančnú silu (prípadná investícia v zime, zmena trénera etc. neni problém).

Reagovat
andrew96

Nuri je velka neznámá a ty důvody, proč mu věřit, jsou z mé strany dost abstraktní. Každopádně z toho mála, co jsem viděl a četl, se jeví dobře jako trenér i psycholog, s čímž býval dřív problém. Ví co hrát, ale jak to bude vypadat, se ještě uvidí. Hodně zdůrazňuje, co znamená hrát za Dortmund, taková zdravá patriotická linka. Taky jsem rád, že se vrátil Piszczu. Opět skvělý tah od klubu i hráče, posílení klubové identity. Něco, co fanoušci velmi cení. Vlastně když se zpětně ohlížím za Kloppovou érou, tak ta byla výjimečná nejen úspěchy, ale i typem hráčů. Žádné primadony, ale z velké části inteligentní hráči, kteří mají BVB pořád v srdci. Kéž by se jednou takto vrátili i Kuba nebo Kagawa.

Pokud bude střed tabulky zase vyrovnaný a Bochum se tam bude pohybovat, tak klidně může poskočit jako na jaře Heidenheim. Jsem na ně dost zvědavý. Já ale doufám, že ten střed tabulky bude letos konkurenceschopnější, vloni to byla od Frankfurtu dolů celkem bída.

Hoffenheim už i se svými možnostmi 2x málem letěl dolů. Ale na druhou stranu to vždy vybral, jak poukazuješ. Viz Nagelsmann.

Reagovat
Rudnevs

Presne na to narazam v Hoffenheime. Ak k tomu priratame tu sezonu s Breitenreiterom, ked to na konci zachranil Matarazzo, tak dokonca uz trikrat. A vybrali to vzdy.

To s tym Nurim je celkom pekne, ale pride mi, ze vsetky tieto argumenty pre seba mal aj Terzic. Akurat s tym rozdielom, ze Sahin je byvaly hrac, cize ten vztah ku klubu je uveritelnejsi a ma asi väcsi respekt (u fans, mozno aj u hracov). Ale inak mi to zatial nepride ako nieco extra.

Heidenheim bok novacik vezuci sa na vlne euforie, Bochum je v lige uz peknych par rokov a uz aj to je zrejme trochu nad plan…

Reagovat
vladino10

To ja zas neverím ze bayern bude v BL horší ako minulu sezónu. Odišiel tuchel, turnajový trener a prišiel nový, ktorý bude zrejme silno ovplyvnený guardiolom. Chalani z pl tu o ňom písali, že s burnley sa snažil hrať atraktívny futbal s kádrom co na to úplne nemal - preto vypadol z pl. Takže si viem predstaviť, že BL bude dobra a v LM s nejakým pressingom a obranou vysunutou pomaly pred vapnom súpera nám dá mbappe hetrik

Pokiaľ ide o káder, obrana vyzerá na papieri horšie, na druhej strane dvojka kim a upa hrala podstatnú časť minulej sezóny základ - takže strata de ligta možno oslabenim nebude, keďže aj tak nedostával toľko minút co si zaslúžil. Plus ja celkom dúfam ze v stanisicovi tam bude spoľahlivý hráč.

Do zálohy prišiel Palhinha,uvidíme ako sa chytí no a olise vyzera skvele - ak mu bude držať zdravie a nič sa neposerie, tak ja mu verím, že môže byť veľkou posilou. Minulu sezónu z trojky coman, gnabry a sane stala za zmienku akurát prvá polsezona saneho, inak to stalo úplne za hovno - čiže aj tu sa ťažko niečo viac poserie ako sa posralo minulu sezónu. Neverím, že to bude taka mizeria ako pred rokom.

Reagovat
Werkrider

Máš tam jeden VfL navíc a chybí ti tam Gladbach.

Co tě vede k tak vysoko položenému Mainzu by mě zajímalo, já bych je vyměnil za Freiburg, jinak bych se pod to i podepsal.

Reagovat
Rudnevs

Borussia Verein für Leibesübungen 1900 e.V. Mönchengladbach

Freiburg bez Streicha by som tiez nedaval nejak moc vysoko. To je po tolkych rokoch vzdy rana, zvlast ked ho nahradza zaciatocnik.

Reagovat
Werkrider

Jak zmást v podstatě všechny

Reagovat
andrew96

Prostě jsem se chtěl pochválit, že to znám.

Reagovat
vladino10

Reagovat
cologneFC

Napísal VfL, keďže meno toho klubu sa u nás nevyslovuje. Len nechápem prečo vyslovil meno toho klubu na 2. mieste

Reagovat
Werkrider

Já zas nechápu proč vás má na pátém místě 1. BL

Reagovat
cologneFC

My nehráme ligu kde je obhajcom ***. Radšej sme dobovoľne vypadli

Reagovat
Werkrider

Reagovat
Rudnevs

Práveže si myslím, že tým “VfL” si chcel Gladbach skôr poctiť než naopak. Vzťahuje sa to do roku okolo 2015, keď bol Wolfsburg celkom na úrovni a všade sa skloňovalo VfL Wolfsburg, tak sa začalo hovoriť že “pravá VfL” je jedine Borussia a Wolfsburg neni VfL, ale akurát tak VW.

Reagovat
Werkrider

To pro mne je VfL Bochum.

Reagovat
cologneFC

No dosť už o tom klube

Reagovat
andrew96

Viz výše.

Reagovat
Hyrax

Tak konečně je to tady, letos z většiny sezony neuvidím vůbec nic, tak snad budou první kola stát za to a pak to tu vynahradí šťavnaté diskuze

Reagovat
Sigma Olomouc

1. Bayern

2. BVB

3. Leverkusen

4. Lipsko

5. Stuttgart

16. Heidenhaim

17. St. Pauli

18. Kiel

Reagovat
oli9

Kdy dá dneska Schick gól? 88.? 92?

Reagovat
Werkrider

90 přesně

Reagovat
bakasa

Xhaka BOOM <3

Reagovat
bakasa

Tapsoba ten tu tyčku málem zlomil

Reagovat
PavlíčeQ

odpustena penalta po zatazeni andricha, odpustena zluta pro hincapieho za slapak na weigla, odvolany gol pro pseudofaul, to nam to hezky zacina

Reagovat
Werkrider

po tom letmém zatažení dvěma prsty za nášivku má rukávu?

žlutá pro Hincapieho jednoznačně

odvolaný gól, bohužel VAR, on mu ukopl nohu, to nemohl uznat

Reagovat
ednkfdzkgfd

borec kopne obrance do nohy, vubec ne do mice = pseudofaul

Reagovat
vladino10

Reagovat
dantetomas

V Bundeslige nie je semiauto ofsajd system?

Reagovat
Hyrax

Kleidienst!

Reagovat
Kejza

Zápas jak víno

Reagovat
STR

Nejlépe koukatelná liga začala.

Reagovat
lajka30

Nejvíc softpenalty liga začala možná tak.

Reagovat
Kejza

Reagovat
Werkrider

Reagovat
vladino10

Reagovat
STR

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
KingMaster13

90+ Leverkusen opět v akci, tak směle tímhle tempem za dalším titulem

Reagovat
ACSeRw!n

Adam

Reagovat
andrew96

Karta.

Reagovat
Nickname 9

1. Bayern

2. Dortmund

3. Leverkusen

4. Stuttgart

5. Lipsko

16. Bochum

17. Kiel

18. St. Pauli

Reagovat
Martin9719

Neznám žádnou německou komedii ke které bych přirovnal dnešní obranu Schalke v Magdeburgu.

Reagovat
Rudnevs

Vonku je to podobne zlé ako minulú sezónu. Nechapem, preco Geraerts nestriedal uz v polcase, ked videl, ako pasivna a priechodna je nasa hra. Jeho konzervativne a necinne rozhodnutia nas uz stali par bodov.

Inak teda jediny pouzitelny a skuseny stoper je Kalas a ten je zraneny. Zvysok su mladici alebo Kaminski, ktory pouzitelny neni. V zalohe vypadol Schallenberg, to je vzdy pruser, ked je jeden z dvojice Ron - Seguin mimo, pretoze okrem Bachmana, ktory je prinajlepsom nahradnik, tam ani nie je koho dat.

Reagovat
Martin9719

Ofenziva každopádně pro 04 vypadá zajímavě. Sylla, Adjei, Younes ve spolupráci s Karamanem je můžou být zajímaví. Myslel jsem si, že Younes nezůstane jen u trénování, i když odešel z Arábie tak to musí být na 2. BL pořád solidní hráč.

Reagovat
Rudnevs

Tá ofenzíva vyzerá dobre, plus ešte nový môj osobný obľúbenec Emil Højlund, ktorý prišiel z Kodane

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Ronaldo.com

ševčík

Reagovat
ACSeRw!n

Seva jede

Reagovat
Heresy

Ten boey hraje jak zvire

Reagovat
ACSeRw!n

dobrej kup

Reagovat
vladino10

uvidíme koľko vydrží zdravý

Reagovat
Bayern +

Reagovat
PavlíčeQ

to co predvadi rozhodci hned od prvniho kola je naprosty silenstvi, vykony jak kdybych sledoval rozhodci v kapr lize

Reagovat
smazaný uživatel

Kompany

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele