Brabec nechybí v nominaci kvůli případu Belmondo, Hašek o něm vážně uvažoval

28.05., 17:01
Aktuality
Tomáš Souček, Jakub Brabec a Jan Kuchta (© AFP)

Reprezentace doufá, že nominace na soustředění do Rakouska před mistrovstvím Evropy v Německu napsala definitivní tečku za nechvalně proslulou listopadovou kauzou Belmondo. Zatímco dva z tehdy vyřazených hráčů Jan Kuchta a Vladimír Coufal se do národního týmu vracejí, Jakub Brabec v mužstvu opět chybí. Trenér Ivan Hašek na nominační tiskové konferenci zdůraznil, že o zkušeném obránci do poslední chvíle také vážně uvažoval.

Trojice hráčů před závěrečným kvalifikačním zápasem s Moldavskem v Olomouci vyrazila do nočního klubu. Z reprezentace byli hned druhý den vyřazeni a nový trenér Hašek po nástupu do funkce zdědil problém, jak se k triu provinilců postavit. Ačkoliv vyhlásil zásadu, že jednou člověk chybovat může, ale dvakrát už ne, pro březnové přípravné zápasy v Norsku a s Arménií nikoho z trojlístku nepovolal.

"Nevzal jsem je na první sraz, abych měl možnost promluvit si s hráči. Aby to nezasáhlo týmový duch, chtěli jsme zachovat integritu. Nikdo z hráčů v týmu je neodmítl. Jedno z vůbec nejtěžších rozhodnutí teď bylo nevzít právě Brabce. Neohlíželi jsme se ovšem na Belmondo, ale vyrostlo tu několik hráčů na jeho postu, kteří jsou velmi zajímaví," uvedl Hašek.

Vedení asociace případ uzavřelo. "K Belmondu už není potřeba se tolik vracet. Jsem rád, že Ivan nastavil určitá pravidla. Hráči je respektují. Trenérovi jsme dali důvěru, a jelikož je naší ambicí postup ze skupiny, dostal volné ruce, abychom na šampionát vzali to nejsilnější," řekl předseda FAČR Petr Fousek.

Brabec má vedle fotbalových kvalit také vůdčí schopnosti. Byl kapitánem reprezentace do 21 let nebo v Plzni, v národním týmu patřil v éře Haškova předchůdce Jaroslava Šilhavého k lídrům kabiny.

"Mluvili jsme s ním, byli jsme za ním i v Soluni. Hráli ještě o poháry, prohráli s Panathinaikosem, ale měli velmi dobrou sezonu. Jakub není zapšklý, je to velmi inteligentní chlapec. Má toho ještě hodně před sebou. Pokud bychom se na něj obrátili, určitě neodmítne," poukázal Hašek.

Autor: ČTK

Komentáře (16)

Přidat komentář
Y.Cabaye

Je to logický krok k tomu, že si zároveň připravuje půdu pro kvalifikaci na MS. Hranáč, Vitík, Vlček jsou rozhodně jména budoucnosti a je důležitý je zapracovat. Brabce může v případě potřeby povolat kdykoliv.

Reagovat
fabec1222

Mohl ho povolat místo Zimy

Reagovat
Y.Cabaye

To je jedinej rozumnej argument no.

Reagovat
JeséRodriguez

Spíš místo Holeše

Reagovat
pobody's nerfect

Klidně místo obou a jet raději v 25

Reagovat
JeséRodriguez

Zima ma 23 let, v repre 20 startů a vždycky zahrál spolehlivě = je vyzkoušenej. Toho bych rozhodně neztracoval. Holeš ztratil na rychlosti, perspektivu, stejně jako Brabec, moc nemá, ale jeden z hráčů, kterej zažil velkej turnaj v základu být prostě musí. Tady bych se i kvůli neformě Holeše přikláněl k Brabcovi.

Reagovat
Uwe háže buly

Otázka je, jaká byla forma Brabce v Řecku.

Reagovat
JeséRodriguez

hodnocení mají víceméně podobný, Holeš o něco lepší, takže s tím jsem v pohodě

Reagovat
zeroberto

Holeše mi do tý obrany pořád přijde děsná škoda. Nicméně ze všech stoperů mi, světě div se, působil jako jedinej pořádnej vůdčí stoper pouze Brabec.

Reagovat
JeséRodriguez

Tech stoperu je tam ale hodně, tak kdo ví, jestli ho nevyzkousi v záloze.

Reagovat
zeroberto

Pokud budeme hrát na 4 v zadu. A s Barákem ve předu. Tak je pro mě Holeš nejlepší volba vedle Suka na 4-2-3-1

Ale nevím, Krejda je podle mě vážně použitelnej jedině ve 3 členný obraně. Tak je otázka na kolik v zadu se to bude hrát.

V 3 členný obraně se mi nejvíc líbilo spojení právě Holeš Brabec Kadlec. I když byl Holeš trochu utopenej.

Uvidíme jak to Hašek poskládá. Zima podle mě hrál vedle Brabce taky líp

Reagovat
JeséRodriguez

Místo Kadlece myslels asi Krejčího, že? Brabec mi tam taky docela chybí, a je sice je pěkný, že s těmi všemi mladými počítá na MS, ale nejdřív se tam přece jen musí dostat a jenom mladí to neukopou. Já bych teda chtěl v základu Hranáče, ten má za sebou super sezonu a má velký potenciál. Jako jsem s tou nominací relativně v pohodě, jen bych vzal teda Brabce, asi i Krále a nalevo Ryneš/Zmrzlý/Zelený, ale zase nevím, místo koho. Jedinej, kdo tam je za mě navíc, je Lingr.

Reagovat
zeroberto

Jojo, Krejčího, Kadlec mi přeskočil.

Na to levo souhlas, Juráskovi teď moc nevěřím.

Souhlasím i s tím, že počítat takhle hodně s "mlaďáky" mi vždy přišlo na konečnej turnaj trochu divný, od toho je pro mě ten 2 letej cyklus, aby se zapracovali.

Ale tak Hašek je trenér, tak uvidíme.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
ACSeRw!n

ale na sracky byl evidentne nejvic

Reagovat
kattos

Asi jediný opravdový překvapení v nominaci. Místo Zimy nebo Holeše jsem ho fakt čekal

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele