Bellingham a Demiral jako Xhaka či Fowler aneb hráči, kteří to s oslavami přehnali

05.07., 14:41
Aktuality
Jude Bellingham (© Profimedia)

Jude Bellingham (21) se po vyrovnávacím gólu Slovensku v osmifinále Eura dostal do křížku s UEFA, když kamery zachytily hvězdu Realu Madrid při poněkud neobvyklé oslavě. Jak kontroverzní gesta ovlivnila kariéry hráčů? A kdo za ně dostal výhružky smrtí?

"Interní vtip směrem k několika blízkým přátelům, kteří byli na zápase. Nic než respekt k tomu, jak slovenský tým dnes večer hrál," bránil se Bellingham na síti X. Záložník trefou v 95. minutě vyrovnal, načež Anglie v neděli porazila Slovensko 2:1 po prodloužení a zajistila si čtvrtfinálový souboj se Švýcarskem.

Po gólu byl ale Bellingham spatřen, jak napodobuje chycení za rozkrok, přičemž se zřejmě díval směrem ke slovenské lavičce. Pořadatelská UEFA ale vtip zřejmě nepochopila. Uvedla, že bylo zahájeno vyšetřování "možného porušení základních pravidel slušného chování ze strany hráče Anglické fotbalové asociace Judea Bellinghama, ke kterému údajně došlo v rámci zápasu".

Od té doby na povrch vyplavaly i další kontroverze, pod palbou kritiky se například ocitl turecký obránce Merih Demiral, který svůj druhý gól v osmifinále s Rakouskem oslavil gestem napodobujícím tvar hlavy vlka, které je pozdravem ultranacionalistického hnutí Šedí vlci. Oba zmínění hráči již obdrželi za své chování tresty.

Dvojitý orel v podání Shaqiriho

Švýcar Xherdan Shaqiri, který má kosovsko-albánské kořeny, oslavil své góly proti Srbsku gestem "dvojitého orla" napodobujícím albánský státní znak. Napětí mezi Srbskem a Albánií bylo již tak kvůli historickým konfliktům vysoké, zejména kvůli válce v Jugoslávii a Kosovu.

Shaqiriho gesto, které imitoval i jeho spoluhráč se stejným původem Granit Xhaka, bylo považováno za symbol albánského nacionalismu a vyvolalo bouři nejen na hřišti.

Švýcar Xherdan Shaqiri se raduje po vstřelení gólu během zápasu skupiny E Mistrovství světa ve fotbale 2018 mezi Srbskem a Švýcarskem. (©AFP)

Shaqiri se tehdy situaci snažil bagatelizovat: "Jsou to jen emoce. Jsem velmi šťastný, že jsem vstřelil gól. Není to nic víc. Nemusíme se o tom teď bavit."

FIFA nakonec Shaqirimu a Xhakovi udělila pokutu 7 600 liber, oslava zůstala nezapomenutelným a silným symbolem geopolitického napětí, které může doutnat pod povrchem hry.

"Quenelle" Nicolase Anelky

Francouzský útočník Nicolas Anelka se postaral o rozruch, když oslavil gól za West Brom proti West Hamu gestem "quenelle".

Pro tehdy čtyřiatřicetiletého hráče to byla první trefa za klub po jeho příchodu v roce 2013. Obrácený nacistický pozdrav zpopularizoval ve Francii jeho přítel a kontroverzní komik Dieudonne.

Nicolas Anelka z West Bromu slaví gól West Hamu. (©AFP)

Někteří toto gesto spojovali s antisemitismem, což vedlo k vyloučení hráče z francouzského národního týmu. Sám Anelka jakýkoliv antisemitský záměr popřel a tvrdil, že šlo o věnování gólu jeho příteli, který tento znak používá.

Škoda však byla napáchána a po dlouhotrvající vášnivé debatě v tisku ho klub na konci sezony propustil.

Gazzova flétna proti Celticu

Anglický záložník Paul Gascoigne, známý svou živelnou osobností a žertíky, vyvolal další kontroverzi v kariéře při oslavě gólu za Rangers proti Celtiku - a to v Celtic Parku ve vášnivém Old Firm derby.

Krátce po jeho příchodu do Glasgow ho spoluhráči vyzývali, aby napodobil hru na flétnu a zesměšnil tak sektářské skandování od fanoušků Celtiku.

Angličan se následně omluvil, údajně si neuvědomil, že napodobuje pochodující oranžisty hrající baladu "The Sash", symbol loajalistické nadřazenosti, a že tím může rozzuřit katolíky.

Zatímco někteří to považovali za odlehčený žert, jiným to přišlo urážlivé a neuctivé, zejména vzhledem k historickému a náboženskému napětí v Glasgow.

"Jak velké je to v derby, kde bohužel může být katolík proti protestantovi, to vím ze všeho nejvíc. Už to neudělám," řekl později Gascoigne k incidentu, za který mu Rangers vyměřili pokutu 20 tisíc liber. Údajně mu od IRA, neboli Irské republikánské armády, chodily výhružky smrtí.

Robbie Fowler už překročil čáru

Oslava gólu liverpoolské legendy Robbieho Fowlera v zápase s místním rivalem Evertonem zůstává spíše humorným příkladem na našem seznamu kontroverzí.

Po vstřelení gólu si Fowler klekl na postranní čáru Anfieldu a předstíral, že šňupe obří lajnu kokainu. Toto gesto bylo všeobecně odsouzeno jako necitlivé a neuctivé vůči lidem závislým či postiženým drogami, v novinách ho považovali za nevkusné.

Fowler tehdy tvrdil, že šlo o lehké rýpnutí do konkrétního fanouška, který se mu během zápasu posmíval. Angličan byl sám během své kariéry terčem podobných posměšků souvisejících s drogami.

Ať tak či onak, útočník si za svůj drzý vtípek vysloužil čtyřzápasovou stopku, v předchozím měsíci byl potrestán dvouzápasovým distancem za homofobní posměšky na adresu tehdejšího levého obránce Chelsea Graema Le Sauxe.

Nacistický pozdrav Paola Di Cania

Pravděpodobně jedno z nejurážlivějších gest ve fotbalové historii - na které se kupodivu zapomnělo. Paolo Di Canio v roce 2005 dvakrát pozdravil fanoušky v Itálii vztyčenou pravicí.

Když italský útočník hrál za Lazio proti úhlavnímu rivalovi Římu, předvedl po vstřelení gólu fašistický pozdrav směrem k fanouškům Lazia, který všichni odsoudili.

Útočník Lazia Paolo Di Canio gestikuluje směrem k fanouškům. (©AFP)

Poté údajně prohlásil: "Jsem fašista, ne rasista." Di Canio byl potrestán pokutou a dostal jednozápasovou stopku, ale tento incident nezabránil jeho kariéře tolik, jak by mohl - Ital v dubnu roku 2013 nastoupil do funkce manažera Sunderlandu, v reakci na to odešel bývalý labouristický politik David Miliband.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Brad Ferguson

Komentáře (22)

Přidat komentář
Visca el barca

Dvojí metr.

Reagovat
Novak.Usykovic

Když rozhodčí nemůže, UEFA pomůže.

EURO 2024 největší hnus v kombinaci předvedený fotbal + fotbalové zákulisí.

Tohle je na defenestraci v podobě zlikvidování vstupenek a jejich vyhození z okna každým fanouškem.

Reagovat
Pinturicchio

"Jsou to jen emoce. Jsem velmi šťastný, že jsem vstřelil gól. Není to nic víc. Nemusíme se o tom teď bavit."

Vyřešené

Reagovat
Pablos

Mohlo by být nevhodné vůči feťákům, 4 zápasy stopka ....to nemá chybu no

Reagovat
Mass

Reagovat
Bakary3

Je absurdní, že "Švýcar" slaví gól albánskou Orlicí.

Tady je z tohoto důvodu ten Švýcar v uvozovkach správně.

Udělat něco takového hráč našeho týmu, fakt bych si říkal, jaký je to Čech, když má zapotřebí v repre zápase řešit se soupeřem takový sračky s naší zemi nesouvisející.

Reagovat
j_mrazik

Tak švýcarská repre spíš připomíná klub než národ.

Reagovat
Mass

Nejen albánská, je i ve znaku Kosovské osvobozenecké armády. Xhaka a Shaqiri mají rodiče z Kosova. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c0/UCK_KLA_NEW2.PNG_.png/640px-UCK_KLA_NEW2.PNG_.png

Reagovat
Bakary3

Ajo, trošku jsem se do toho jejich guláše zamotal

Reagovat
mistr129

Fakt by ti vadilo, kdybychom tu měli za 3 roky nejakeho Ukrajince, co ve 13 utekl před válkou, v 18 se dostal do našeho nároďáku a při oslavě gólu nějak podpořil svůj druhy (původní) národ?

Reagovat
Novak.Usykovic

A kdo říká, že válka bude trvat další tři roky?

Spíš bychom všichni ocenili, kdyby daný mladík využil vše, co se zde naučil a šel za pár let po skončení války zpět na Ukrajinu... a reprezentoval svůj PŮVODNÍ národ. My bychom byli pyšní, že jsme pomohli vytvořit skutečnou přidanou hodnotu a pomohli Ukrajině i jejímu fotbalu. A též bychom zabránili odlivu mozků. Protože to je to, co Ukrajině bude po válce chybět nejvíc (vedle zničené infrastruktury, ztraceného Krymu či Doněcké oblasti).

Reagovat
Pablos

Mně by třeba vadilo, že je v nároďáku Ukrajinec, nenarozený tady. A ještě kdyby dělal nějaká gesta

Reagovat
mayday

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Bakary3

Tohle není podpora, tohle je provokace, kterou by neměl řešit v zápase svoji repre - ano, svoji, když už si ji vybral.

Reagovat
mayday

Tak samozřejmě tyto hovada využily k životu a ke svému úspěchu švýcarský (západní systém), přičemž uvnitř jsou to jen Albánci.

To samé platí pro Ozila (viz můj prezident) a další.

Je smutné, jak obrovská masa lidí to nevidí.

Reagovat
Bakary3

Ve většině případů to tak bude, no.

Reagovat
Albe90

v lize Horváth i Kisel taky hajlovali :D

Reagovat
Godwinson

Až hráče za oslavu někdo střelí do palice, tak to dělat přestanou, jednoduchý

Reagovat
Witcher

Opice nezabít opici

Reagovat
oli9

Směšné... Buď mu nedám žádný trest.. Nebo tu stopku na jeden zápas si má ospykat v příštím.. Takže proti Švýcarsku

Reagovat
thewall

Nesmysl, ta možnost si trest vybrat dle hráčova uvážení. Nechápu, že si tak UEFA nabíhá na vidle.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele