Aulas si mne ruce, Lyon ušetří zhruba třicet milionů eur

06.09.2012, 17:25
Aktuality
Olympique Lyon se připravuje na budoucnost a jeho prezident Jean-Michel Aulas je spokojen s hospodařením klubu během letního přestupního termínu. Sedminásobný francouzský mistr nakupoval i prodával a celkem na sumách za přestupy a platy hráčů ušetřil přes třicet milionů eur...

Z Lyonu odešli brankář Hugo Lloris (Tottenham), obránci Cris (Galatasaray) a Aly Cissokho (Valencia), útočníci Jérémy Pied (Nice) a Ishak Belfodil (Parma) a záložník Kim Källström (Spartak Moskva), kádr pak za menší peníze posílili Milan Biševac, Luciano Monzón a Arnold Mvuemba.

"Snížili jsme celkové hráčské výdaje z devadesáti milionů eur na pětapadesát až šedesát milionů. To znamená, že v následujících letech budeme mít nižší výdaje a díky tomu ušetříme celkem na platech a dalších výdajích zhruba třicet milionů eur ročně. Ještě po téhle stránce nejsme tam, kde bychom být chtěli, ale jde to dobře. Všechny kluby se v budoucnosti budou muset podřídit finančním pravidlům FIFA, aby mohly bojovat v evropských pohárech," prohlásil Aulas.

Šéf Lyonu ovšem zároveň odmítá spekulace, podle nichž by na tom klub byl po finanční stránce tak, že by mu v případě udržení hráčů hrozily nějaké akutní problémy už nyní: "Nejsme na tom špatně. Tohle nebyla otázka života či smrti, ale povinnost dobrého vedení. Jenom prostě přišel čas na nějaká omezení."

Autor: Tomáš Pavlík / soccernet.com

Komentáře (101)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
ryzskej

Sympatické vyjádření.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Neví někdo link na přímý stream Sportu 1 ? Díky

Reagovat
PetersCZ

Reagovat
smazaný uživatel

jedine oslabenie je odchod Huga inak perfektne prestupove obdobie

Reagovat
.13

keby dosiel este Badebouz tak by si sa nezlostil nie

Reagovat
Langi

Reagovat
spider_8

Přitom nějak extra neoslabili

Reagovat
smazaný uživatel

skor posilnili na potrebnych postoch...okrem brankara

Reagovat
smazaný uživatel

Bude niekto sledovat Slovan Bratislava ? Vraj to davaju na Sport 2, ale ten nemam. Kde to budete pozerat ?

Reagovat
blaugrana

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kovi81

Sa snad ani neda, ja som stream nezohnal.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Kovi81
Reagovat
Kovi81
Reagovat
smazaný uživatel

Ty si boh. Dik.

Reagovat
smazaný uživatel

Este mi povedz, ako dat full screen. Mi to nefunguje.

Reagovat
Kovi81

To by ma tiez zaujimalo

Reagovat
smazaný uživatel

budeme sledovat HC Lev.

Reagovat
Xavi8

Reagovat
klvana

Radši bych si nechal Llorise.

Reagovat
smazaný uživatel

krása Lyon, ale ten Lloris..ja jsem za nej cekal minimalne 20 mio euro

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím. Nerad vidím, když se takovýhle velkokluby vydají cestou velkého šetření a škrcení výdajů. Nevrhá to na ně extra dobré světlo.

Reagovat
herbage

ty si mi poslední dobou jen zdáš jiříku

Reagovat
smazaný uživatel

copak?

Reagovat
herbage

Takový pohled na věc bych čekal od patnáctiletého kluka, který hraje Fifu a ne od člověka, kterému je jako tobě a má ekonomické vzdělání. Když Rosell přijde a řekne, že klub musí šetřit a pak přestane kupovat barevné tonery do tiskáren, zatímco přivádí hráče jako Cesc, Alexis či Song, tak jsou to pěkná populistická gesta, ale když klub jako Lyon prodá svého kapitána, kapitána reprezentace a svojí oporu, tak k tomu má asi velmi dobrý důvod a vedení jejich klubu k tomu nesáhlo jen tak pro srandu králíkům. Aulas je ten, kdo z Lyonu udělal to, co je. Tys je nazval velkoklubem, já si to třeba nemyslím. Je to velký klub, ale za to kde jsou vděčí právě tomuto muži a pokud se rozhodne prodat Llorise, dělá to pro dobro klubu, aby tu byl nejen za rok, ale i za deset let. Když měl peníze, investoval je do kádru. Když peníze nejsou, dělá co může, aby klub zachránil a udržel na nějaké úrovni. Stejně tak jako Valencia neprodala Villu, Silvu a Matu jen tak, stejně jako Atlético neprodalo Domínguéze se Salviem, aniž by přivedlo náhrady. Většina klubů je ve finanční tísni a hledá prostředky, aby vůbec vyšlo. To se netýká jen těchto, ale prakticky všech krom klubů, které jsou na úplném vrcholu ať již zásluhou vlastní práce, tak díky kapitálu svých majitelů. A já nechápu, jak můžeš přát takovým klubům, jako jsou PSG a Mancity, které jen zneužívají nouze druhých ke svému vlastnímu prospěchu. Dobře si vybavuji, jak jsi Real nazýval Mordorem, který absolutně ignoruje ekonomické zásady a zkrachuje. Peréz vzal ten risk na klub, ale vyšlo mu to. PSG, Chelsea ani Mancity žádný risk neberou, jen berou z bezedných kapes svých mecenášů, pro které jsou jako jejich hračky. Nakoupí hráče, neuspějí, tak je vyhodí a koupí nové. Riziko neúspěchu neexistuje, vždy máš dostatek cizího kapitálu k dispozici. Zkresluje to trh s hráči a hlavně s jejich odměnami, kdy mnozí berou neadekvátně vysoké platy, které si normální kluby nemohou dovolit. Pokud si ten klub na to vydělá, prosím, ale pokud klub žije z práce jiných a ne ze své, nevím jak to můžeš podporovat a zavírat před tím oči. A pak ještě kritizovat ty kluby, které se na výsluní dostali vlastní prací, že se chtějí udržet na fotbalové mapě i do další dekády

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ian.rush

Lépe bych to nenapsal, +1

Reagovat
smazaný uživatel

sice to mohlo byt klidne tretinove, ale myslenka

Reagovat
herbage

nemůžeš dát zkrátka palec jako ostatní

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ja som tiež ako fanda FCB nechápal prečo po zisku 40M eur za minulú sezónu tieto fin. presúvame na tohtoročné prestupy, keď máme dlh cca.: 300M, hlavne ak ešte pomyslím na to, že bude treba doplatiť zostávajúcu čiastku za Neymara v dohľadnej budúcnosti...

Nákup Albu ešte chápem, ale ten Song? Je to parádny hráč, ale mohol dostať šancu niekto z mladíkov a ušetrlio by sa...

Reagovat
smazaný uživatel

A on už Neymar přestoupil??

Reagovat
smazaný uživatel

OK, souhlasím, že když se šetřit musí, tak se prostě šetří. Nícméně jsem doteď neměl Lyon za ten tým, co tohle musí dělat. Lyon tím ztrácí jistý status. Nakonec - jestli tohle bude trvat dva, tři roky, tak uvidíš sám, jestli to bude pro Lyon prospěšné, či ne. Já si stojím za tím, že má Lyon na to, aby spíš peníze sehnal (zvýšil příjmy), než že by je musel takhle šetřit (snižovat náklady). A jsem přesvědčený, že takhle na Lyon nahlíží většina lidí.

Mám ale několik výhrad - vůbec si nemyslím, že by se mělo generalizovat ve smyslu "vše, co Aulas dělá, musí být správné, když on je ten, co Lyon vybudoval". To je staromilství, ale ne logika. I úspěšný manažer může dělat chyby. Naopak se stává, že ti nejúspěšnější lidi se dostanou "do tunelu".

Co se Sandra týká, tak to jsem už tenkrát tvrdil, že je to prostě hra. Rozhlásí, jak je na tom Barca špatně, aby to jakože obrátil a jakože otočil k dobrýmu. Prostě rytíř z Blaníka. Od tebe bych zase čekal, že bys tohle neměl brát vážně. A už vůbec tím nějak argumentoval.

Co se týká PSG - tomu klubu jsem přál víceméně furt. Samozřejmě to bylo takový to přání (fandění) bez jakýchkoliv hlubších poznání toho klubu. A mě tyhle podrobnosti (špína) vlastně ani nezajímají (© domingo).

Co se City týká - je to prostě všechno zcela účelové. Takové nastavování zrcadla.

A na závěr k té tvé poslední větě - sorry, ale tady to už je přehánění. Lyon není nějaké Horní-Dolní, aby zmiznul z fotbalové mapy i bez drakonického šetření. To vím já i ty. Netřeba to takhle dramatizovat, abys dodal svým slovům na váze (tu maj i bez toho ).

Reagovat
herbage

hele, kdyby Lyon mohl, tak nejlepší hráče udrží a neprodá je za pár šupů, ale realita je jiná. Proto je vede Garde a proto se zaměřují na své odchovance. Co jsem slyšel, plánují nový stadion a na to je potřeba hodně peněz. Však to vím jako fanoušek Arsenalu sám moc dobře, jaká je to pro klub břímě. Že Aulas udělal hodně chyb vím, proto taky klub za ně teď platí a je z části proto, tam kde je a musí prodávat hráče. Aulas měl před lety velké oči a nyní se musí všichni uskromnit. A že Lyon nemůže jít dolů? Kdy bylo AS před lety a kde je teď? Kde Bordeaux, kde Lyon, kde Auxerre? Kde Fiorentina, kde Lazio, kde Leeds, kde Newcastle, kde Blackburn, kde Villarreal, kde Celta Vigo, kde Betis Sevilla? O Rosellovi a hře s fanoušky vím, kdybys to četl pozorně, tak to tam vidíš. A s PSG a Mancity tě dobře chápu, jen nechci, abys byl pokrytec. Když to formuluješ takhle, tak ok. Nebyl bys první ani poslední

Reagovat
Mr.Jindros

sice to mohlo byt klidne jenom "Děláš ze sebe dementa.", ale myslenka

Reagovat
smazaný uživatel

neopisuj

Reagovat
M0rb1D4S

Počkej, počkej, počkej.. O tom, že momentálně Chelsea žije jenom díky Abramoviče bych se mohl klidně hádat.. Klub už je soběstačný.. Jenom v Lize Mistrů si za poslední 3 roky vydělal víc, než například Barcelona, Manchester nebo Real.. Když do toho člověk započítá ještě prodej suvenýrů, dresů nebo vstupenky, výjde z toho hodně slušná suma..

Reagovat
herbage

je vtipné když zmíníš příjmy a nezmíníš výdaje

Reagovat
M0rb1D4S

Výdaje jsou samozřejmě obrovské, ale Chelsea už prostě nežije jen proto, že do ní sype peníze Abramovič..

Reagovat
vodka

Reagovat
M0rb1D4S

Že se od tebe člověk nikdy nedočká normální odpovědi.. Vždycky jen smajlíci.. Je to smutné, zapracuj na tom trošičku..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mada

Reagovat
smazaný uživatel

výborne napísaná a zhrnutá súčasná situácia vo futbale, čo sa týka financií

Reagovat
Langi

Reagovat
smazaný uživatel

Vidím, že sis furt ještě nenašel holku a řešíš capiny

Reagovat
blaugrana

No vzhľadom k aktuálne ekonomickej situácii to na nich vrhá len a len dobré svetlo.

Reagovat
smazaný uživatel

tu ani nejde o skrtanie....odysli hraci ako Cris, Mensah, Ederson ktory sedeli na lavicke alebo boli zraneny..a poberali dokopy nejakych 8 ME rocne...Kallstrom bral necelych 4 ME rocne ale nehral nic,, a Cissokho to flakal a stale len trucoval ze hce ist prec..tak nakoniec aj siel...jediny cierny bod prestupoveho obdobia je odchod Huga ...a hlavne ta jeho cena....tych 10 + 5 v bonusoch...je smeisnych...

Reagovat
herbage

tak odchod Huga byl dán spíš tím, že neodšel Bastos a vy jste potřebovali prachy, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

aj to je mozne....Aulasovi do hlavy nik nevidi ake mal umysli,,, ale kludne mohol pockat.. a nie predavat ho za taku smeisnu cenu...ved zmluvu este mal...

Reagovat
smazaný uživatel

no pri tech soucasnych cenach ten Lloris mel jit za mnohem vic pro dobro Lyonu

Reagovat
j_mrazik

Jsou 2 cesty a cesta vysokých výdajů a nákladných smluv je moc nikam neposunula, takže teď to zkusí z druhé strany. Jinak ten příspěvek výše, tipuji, není tak úplně z vážného soudku, že ne?

Reagovat
smazaný uživatel

napsal jsem jen jeden a ten byl myšlen zcela vážně. Kluby jako Lyon prostě nemůžou šetřit takhle okatě. Odrazuje to sponzory. Nedává to dobrý signál fandům. Háže to na ně světlo, že to chystají nahoře balit.

Reagovat
smazaný uživatel

dej si studený obklad

Reagovat
smazaný uživatel

ty tvoje reakce mají jaký smysl?

Reagovat
smazaný uživatel

pravda na tom prece je

Reagovat
Kily

zase mi přijde, že tahle okatost je poměrně slušně kompenzována s tím, že z klíčových hráčů prodali jenom jednoho. Uvidíme, s čím se vytasí za rok, každopádně už z reakcí fanoušků mi tak nějak přijde, že tyhle kroky berou. Zbavili se přebytečného materiálu, z nichž jeden trucující navíc skončil u nás a díky tomu se zvedl jakýsi hate proti Jeremymu, který když odehraje jeden nebo dva špatné zápasy, měl by být okamžitě posazen na lavičku nebo klidně snad i prodán

Reagovat
Kily

taky bych asi měl přestat psát bez spěchu a v klidu si na to sednout

Reagovat
domingo

Ten tym vypada lip nez pred zacatkem leta, neni zadny duvod myslet si, ze to nezvladli na jednicku. Pokud je nejaky problem, tak ho vidim spis v Realem..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

To je jako nesouhlas, nebo reagujes na toho Realeho? :)

Reagovat
smazaný uživatel

to je jako suhlas,, velmi som si Realeho oblubil, hlavne v Boulogne

Reagovat
domingo

Skvele CM, ma vyborne fotbalove mysleni. Dost se na nej tesim, pokud si s Romaem sedne, bude mit Gourcuff k dispozici idealne vyvazeny stred..

Reagovat
domingo

(spis ale cekam, ze zacne na lavce)

Reagovat
smazaný uživatel

stejne by si tolik nezahral, ale ja osobne bych ho poslal na hostovani nez pryc za smesny 1 milion

Reagovat
smazaný uživatel

Za rok by byla jeho situace asi stejná. Měl by znovu problém se nějak výrazněji prosadit.

Reagovat
smazaný uživatel

tak za rok nevime, jak to bude s yoannem

Reagovat
smazaný uživatel

Za rok hlavně nevíme, jak to bude z polovinou kádru, kterému končí smlouva. To bude ještě veselejší, než letos.

Reagovat
smazaný uživatel

pokud penize nejsou, setrit se musi, obzvlast, kdyz se stavi nakladny stadion; az bude mit lyon prijmy z reklamy a televiznich prav jako barca nebo real, bude si moct i dovolit udrzet hvezdy

Reagovat
smazaný uživatel

Culés by mali držať spolu, ale občas sa za teba Jiříku strašne hanbím...

Reagovat
Trand

Reagovat
smazaný uživatel

Takže na Lyon vrhá špatné světlo to, že posílil a ještě ušetřil?

Reagovat
Trand

Fakt hovada ten Lyon.

Reagovat
clinger

no nevím jak z kterýho pohledu.pro mě je tento postup sympatický a být jejich fanoušek tak si naopak u mě ještě více šplhnou a byl bych na to hrdej

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Le Gunner

za nákup Mvuemby.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Já to šetření chápu. Ne každej klub si může dovolit napučovat tolik, že musí platit další půjčkou, ale tu vždycky dostane, protože je to velký klub a takhle pořád dokola... (viz Španělsko)

Reagovat
miguel bain

Sympatické, i když ceny často neodpovídaly kvalitám hráčů. To s tou FIFA Fair Play mi pořád nějak nejde pod vousy, prostě tomu nevěřím, nebo si ropáci najdou cestu jak to o**bat, tady máte Nike 200milionů a zasponzorujte nás na 190milionů. Uvidíme, každopádně bych byl rád, kdyby to šlo dobře, ale nevěřím.

Reagovat
iamek

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle léto se až na Huga vyvedlo náramně (tam ale měl poslední slovo právě Hugo), takže z mé strany spokojenost. Spíš se bojím příštího léta, kdy končí smlouvy Gourcuffovi, Lisandrovi a dost možná je tohle poslední Gomisova sezona v Lyonu. Ale myslím, že Aulas to zvládne i přes určité faily, které natropil.

Reagovat
honziss

Doufám, že takové kluby budou hrát za pět let prim a kluby jako PSG se za pět let budou po bankrotu potácet na dně třetí ligy.

Reagovat
AjaxFans

Psg jsem měl dřív rád,ale jinak

Reagovat
Ferguson6

A ako to pomôže futbalu?

Reagovat
smazaný uživatel

ten bude stejnej

Reagovat
Godwinson

Když si vezmu, že Lorient utratil letos o tři milióny více než Montpellier, tak bych brečel. Tohle léto mi přišlo tak nějak celkově postavené na hlavu. Ale Lyon to zvládl slušně, co se týče odchodů prvotřídně.

Reagovat
smazaný uživatel

Za Llorise mohli dostat víc zvlášt po tom co Aulas vykřikoval, že ho prodají jen za vyjímečnou nabídku.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Buduci ro by si Michel mohol este usetrit na Lisandro Lopezovi a predat ho do Interu

Reagovat
Darren Fletcher

kiezby raz prehovoril, co ho viedlo k tomu strasne podcenenemu transferu llorisa. vsetko paradne, ale totoo asi nik nepochopi

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Byvalemu trenerovi Lille a Lyonu Claudovi Puelovi sa stala na treningu mensia nehoda. Po zrážke s jednym z jeho hráčov si zlomil nos a naslaedne zrusil piatokovu tlačovu konferenciu

Reagovat
smazaný uživatel

to uz bude fakt vypadat jak voldemort

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
juninho8

urcite mu ho zlomil kolo

Reagovat
Langi

Ale jo Aulasi...když se člověk podivá na to celý přestupní období trochu s odstupem času, tak se ti to docela povedlo...ušetřilo se hroznejch prachů a vůbec se neoslabilo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele