Anglie, Německo, Nizozemsko, Itálie, nebo Belgie. O Riga je v Evropě zájem

12.07., 13:00
Aktuality

Tomáš Rigo (22) vloni v létě přišel do Baníku jako velký talent slovenského fotbalu. Za pouhý rok v Ostravě udělal výrazný výkonnostní posun, stal se jednou z hlavních tváří slezského klubu a řekl si o pozvánku na Euro do Německa. Nyní by mohl udělat další krok, zájem o něj je i v nejprestižnějších ligách světa.

Rigo do Baníku přestoupil na začátku července 2023 ze Slavie jako nadějný mládežnický reprezentant s minimem zkušeností s dospělým fotbalem. Za pouhý rok v Ostravě se zařadil mezi tahouny týmu a agent Martin Štěpanovský proto musí řešit příjemné starosti týkající se případného přestupu.

"I přesto, že je kvůli Euru přestupový trh o něco pomalejší, o Tomáše registrujeme zájem. Chtěly by ho prvoligové kluby z Anglie, Německa, Nizozemska, Itálie, nebo Belgie. U posledních dvou jmenovaných zemí je těch zájemců dokonce víc," přiblížil v rozhovoru pro slovenský web tvnoviny.sk Štěpanovský.

Šikovný střední záložník byl jednou z komet uplynulé sezony. Pod Pavlem Hapalem dostal spoustu herního času a důvěru trenérovi splatil výbornými výkony. Za jedinou sezonu vzrostla jeho tržní hodnota na desetinásobek.

V případě odchodu by se tak mohl stát druhým nejdražším fotbalistou ostravské historie. "Tomášova cenovka neustále roste, případný zájemce by musel atakovat hranici tří milionů eur (zhruba 75 milionů korun)," prozradil zkušený agent.

Právě za tři miliony odešel v roce 2010 do italského Udine Matěj Vydra. Dražší byl pouze Milan Baroš, za kterého Liverpool v srpnu 2001 poslal do Ostravy sedm milionů eur (podle tehdejšího kurzu zhruba 180 milionů korun).

Jak se na případný přestup tváří v Baníku? Podle Štěpanovského trochu rozpačitě. "Je jasné, že klub o hráče Tomášových kvalit nechce přijít. Baník navíc po 14 letech postoupil do pohárové Evropy. Jsem si ale jistý, že pokud přijde zajímavá nabídka, tak ji klub bude muset řešit. Naším cílem je Tomáše posunout co nejrychleji o dům dál."

Kromě zahraničních klubů jsou ve hře i Sparta, Plzeň a Slavia. "Je to tak, nevylučujeme ani možnost setrvání v Česku," řekl Štěpanovský. Klub z Edenu má na Riga předkupní právo. Otázkou však je, jestli bude ochotný zaplatit tak vysoké odstupné.

Právě vzhledem k ceně se předpokládá, že Rigo zamíří do zahraničí. "Ve hře jsou zajímavé destinace, kde by se mohl fotbalové rozvíjet. Potřebujeme pro něj najít tým, který bude dominantní na míči, aby mohl prodat své fotbalové kvality. Tak k celému obchodu budeme přistupovat. Cítíme, že Tomáš před sebou má skvělou kariéru," řekl Rigův agent.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Svoboda

Komentáře (19)

Přidat komentář
ratusek

Co nejrychleji o dům dál. Po jedné sezoně. Zasranej agent

Reagovat
LyEX

V dnešnej dobe kedy sa veková hranica posunula nadol a 16 ročný vie hrať stavilne základ v top klube a na 30tnikov sa niekedy pozerá už cez prsty je to ideálny vek, ale tak agent vieš ako provizia

Reagovat
oli9

a ty se mu divíš ? Vzdyt to není žádný odchovanec nic.. byl by blázen kdyby nezkusil jít do bundesligy nebo Serie A

Reagovat
Greny

Tak tak a nevíš kdy může přijít zranění

Reagovat
O.Giroud

a skončí v Plzni

Reagovat
Seydou Doumbia

kdyby byl odchovanec tak uteče do prahej, bo by tam měl svou babu

Reagovat
Transfermarkt

Žádná konkrétní nabídka na něj zatím nepřišla. Poptával se jen Anderlecht, že by ho rád za 1,2 mil € vykoupil a rok nechal ještě hostovat v Baníku. Vedení odmítlo a s vylepšenou nabídkou zatím fialky nepřišly

Reagovat
vitecek15

Však je to shit a na 1. ligu (lepší, než je tady) za mě prostě nemá. Agent asi potřebuje papírky.

Reagovat
oli9

A tu všichni říkají jak Karabec měl parádní přestup a o tohoto kluka prvoligové týmy ze všech soutěží..

No ale největší prdel bude až ho koupí Slavie

Reagovat
insane

Je fakt zvláštní, že i když Slovensko ve většině ohledů není ani náhodou progresivnější stát jak my, přičemž jejich liga stojí za houby, ty individuality mají prostě zajímavější. Moje přítelkyně je z Prešova a pokaždý si dělám srandu, že si tam přijdu už napůl jak na Balkáně (taky je to odtamtud vzdušnou čarou blíž do Rumunska jak do Ostravy, o divokých 90. letech a mafinánským prostředí nemluvě), ale možná je to v tom fotbale jejich výhoda, že jsou mentálně částečně už prostě hozený na Balkán.

Reagovat
Di Stéfano

Asi to tak bude , určite mojim nezávislým pozorovaním máme k balkancom určite mentálne a asi aj kultúrne bližšie ako vy … a vy zas naopak ku germánom.

Reagovat
didosh

Nebo k Madarum? (bez urážky)

Reagovat
Seydou Doumbia

Zase bych to tak černě s Čechy neviděl.

Reagovat
insane

Pamatuju si, jak jsem kdysi na nějaký slovenský televizi zachytil nějakej pořad o fotbale. Bylo to cca. kolem roku 2003, kdy byl náš nároďák hrozně nabušenej, kvaldou na ME jsme procházeli s prstem v nose a v přátelácích jsme rozmetali třeba Turecko (4:0) nebo Jugoslávii (5:0). Naopak slovenskej fotbal byl na tom v tu dobu dost nuzně – v jednom přáteláku jsme vám tehdy taky uštědřili porážku 4:1.

A ti týpci ve studiu tam právě rozebírali, jak jsou na tom Češi skvěle a mají před sebou zářivou budoucnost, protože herní mentalitou a systémem mají blízko Němcům, zatímco Slovensko má bohužel přístup podobnej Maďarům, což o lecčems vypovídalo, páč Maďaři na tom v tý době byli fakt dost zle, jejich tehdejší status ve fotbalový Evropě bych takřka přirovnal k dnešnímu Bulharsku.

Od tý doby se toho ale stalo hodně a dost by mě zajímalo, kam se ve fotbale ta naše skoro-německá DNA vypařila , resp. nám teda asi spíš ve všech ohledech ujel vlak, zatímco vy jste od tý doby vychovali pravděpodobně větší množství zajímavých fotbalových individualit a opravdu hrajete spíš jako (ty lepší) balkánský týmy. Dost to teda bude souviset s tím, že ta nezpochybnitelně vyšší kvalita (a větší finanční síla) naší ligy vytvořila takovej ten "ruskej efekt", kdy našim hráčům častěji stačí zůstat doma a výkonnostně stagnovat, zatímco u vás jsou ty talenti mnohem víc tlačení k odchodu ven (a často v nižším věku), což pak z tý perspektivy nároďáku často nese svoje ovoce.

Reagovat
insane

Teda ještě k tomu dodám, že samozřejmě u nás je dlouhodobě podstatná ta taktická disciplína, kterou jsme Němcům možná pořád docela blízko. Ale bohužel ta hráčská kvalita nepochybně uvadla.

NA DRUHOU STRANU jsme ale vždycky schopní vás porazit, i když třeba máte v kádru víc technicky šikovných fotbalistů.

To abych zase nebyl ostatními Čechy označen za malověrného!

Reagovat
didosh

Reagovat
icemike

Už 22? Každopádně takový talent by měl mít vyšší cenovku

Reagovat
frezi

Ako to že záložník? Celé EURO som bol v tom, že to je backup za Pekaríka. Ak teda nie on, kto bol na RB okrem pekyho?

Reagovat
vladino10

Noro Gyomber

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele