ABECEDA: PO NEDĚLI "BOLEHLAVÉ"

19.06.2006, 15:00
Aktuality
A je Argentina, B zase Brasil, C jako Cyril Svoboda, pardon, tento pán sem ale opravdu nepatří, takže Č jako Česko! Jedná se o tři největší favority? Dnes to tak nevypadá, ale podle abecedy následuje E jako España, F je France, G tedy Ghana je stále ve hře, H z Hondurasu se na MS neprobojoval... Nechme toho, druhé pokračování našeho seriálu ABECEDA je zde!

Argentina hraje dobře, velice dobře. A navíc se zdá, že fotbalisty této země fotbal baví. Oni se jím baví! Koncert v jejich podání, který předvedli v utkání se Srbskem a Černou Horou, byl lahůdkou a opravdovou pastvou pro oči fotbalového fanouška.

Brazílie na druhé straně má k té pohodě hodně daleko. Dvě vydařené střely, jedna dorážka do prázdné branky, konstantní a nenápadné připískávání rozhodčích, jistý Dida. To je zatím vše, co se při zápasech Brazilců, z jejich strany, dalo vidět. Na jednoho z favoritů MS 2006 zatraceně málo.

Co se to s námi stalo? Tak se jistě ptá každý z fanoušků reprezentace Česka. Ale hlavně si klade otázku, zda se za těch pár dnů, které chybí do utkání s Itálií, naši oklepou, srovnají se psychicky nejen s porážkou, ale především s tím, jak si s Ghanou nevěděli rady. Ale také, zda se dá do pořádku alespoň jeden z dvojice Koller - Baroš.

Česká republika prožívá toto mistrovství světa na "plné pecky"! Aby také ne, vždyť je to první vystoupení naší reprezentace na tomto turnaji. Celých 16 let uplynulo od roku 1990, kdy se naposledy na MS představilo Československo. Ti, kterým je dnes dvacet pět a méně, si na to vůbec nepamatují. A oni jsou tou většinou, která tak moc toužila vidět fotbalisty této země na vrcholném světovém klání. No a my, kteří hrajeme poslední třetinu hokejového zápasu našeho života a pomalu, ale jistě, se chystáme na prodloužení a "náhlou smrt", jsme si ty krásné chvíle chtěli ještě jednou zopakovat. Snad si nezasloužíme, všichni, aby ta krása skončila již tento čtvrtek, co říkáte?

Dnes se nám zdá mnohé ztraceno, ale není tomu tak! Vždy nás zdobila bojovnost, věřme, že se ten lev, ztracený v záplavě červené barvy na dresech, které jsme museli použít v utkání s reprezentanty Ghany, objeví znovu v plné síle. Trenér Karel Brückner má pravdu v jednom: Do vyloučení Ujafalušiho to bylo vyrovnané utkání. Ve čtvrtek se bude hrát jinak, než tomu bylo minulou sobotu!

España španělsky a Španělsko česky. Jedná se o stejnou zemi a o stejný tým. Po losování základních skupin téměř každý do omrzení opakoval, jakou že to mají ti kluci španělský kliku, tak lehkou skupinu, jen ta Ukrajina je snad potrápí. Po prvním zápase, a jako naschvál právě s týmem Ševčenka, je třeba omluvit se. Skupina je to poměrně snadná, ale bude-li Španělsko pokračovat ve výkonu, který předvedlo proti Ukrajincům, každá skupina bude pro něj lehká!

Francie, na druhé straně, měla mít stejné, nebo snad ještě menší, problémy se svými soupeři. Se Švýcarskem sice v poslední době hrála jen a jen nerozhodně, ale Korea a Togo neměli znamenat téměř žádné nebezpečí. Pravidlo se potvrdilo, zápas se Švýcarskem se znovu skončil nerozhodně a bez branek k tomu, ale první vystoupení Francouzů na tomto MS bylo nevýrazné, slabé. Napraví vše proti Korejcům a dají konečně gól? Tak se tuto neděli ptali příznivci "galského kohouta"! Dali, dali, ale bolelo to moc! A výhru to stejně nepřineslo!

Ghana! Dlouho nezapomene jméno této země. Trocha teorie nikoho nezabije: je 3x větší než Česko, žije v ní 21 029 853 obyvatel, tedy jednou tolik jako u nás. Má 539 km pobřeží, dělí se na 10 krajů, hlavní město se jmenuje Accra a bydlí v něm více než 1,5 miliónu "accranů". Hodinu tam s příchodem jara a odchodem léta nemění, a tak je tam pořád stejně, jako v Anglii. S tou mají také společnou řeč, tedy angličtinu. Podle očekávání jsou v této zemi Evropané v menšině, žije jich tam pouze 1,5%, zbytek jsou černoši. Ale hlavně: Richard Kingston, John Mensah, Habib Mohamed, John Pantsil, Illiasu Shilla, Otto Addo, Derek Boateng, Stephen Appiah, Michael Essien, Sulley Muntari, Matthew Amoah, Eric Addo, Asamoah Gyan, Razak Pimpong... Tak si to pamatujte!

Honduras tímto mistrovstvím žije téměř stejně, jako kdyby fotbalisté této země byli jedním z účastníků. Přenosy ze zápasů začínají půl hodiny před stanoveným začátkem a končí dlouho po závěrečném hvizdu rozhodčího. Všechny zápasy se pak ve večerních hodinách opakují. Nesmíte zapomenout na časový rozdíl, a tak se boje ve skupinách začínají v 8:00, 11:00 a 14:00. Od 22:00 do 23:30 pak Canal 5 TVC vysílá pořad, kde komentátoři rozebírají jednotlivá utkání. Týden před zahájením MS začal vycházet nový sportovní deník, který se jmenuje DIEZ, tedy Deset, zcela jistě podle čísla dresů legendární dvojice Pelé - Maradona. V neděli se na titulní stránce objevil titulek CHECOS SIN G(H)ANAS, což ranilo mé již tak rozjitřené srdce. Češi bez chuti... Myslím si, že mnohé z vás bude zajímat, jak tato země prožívala celé mistrovství světa, a tak se po jeho skončení vrátím k této události samostatným článkem. A věřte, že je to tu velké "vzrůšo"!

Chorvatsko bylo před osmi lety na MS 1998 ve Francii velice příjemným překvapením a předvádělo moc pěkný fotbal. Dá se říci, že nejen na tomto šampionátu, mu hodně lidí od nás fandilo. Dnes? Naději na postup má, stačí v posledním zápase porazit Austrálii, což nebude nic snadného. Ale z předvedené hry jsou zklamáni nejen Chorvaté...

Itálie bude naším posledním soupeřem ve skupině E. Bude zároveň posledním na tomto šampionátu? Matematika a pravidla mluví jasnou řečí: přes případnou porážku cesta dál nevede. Bod nám stačí v případě že Ghana nevyhraje. Vítězství zaručí postup, ale ne 1. místo. Na to může dosáhnout Ghana... Existuje celá řada kombinací, ale tou nejdůležitější bude ta, kterou vymyslí naši na hrací ploše v oněch 90 minutách!

Japonsko asi nebude naším soupeřem, tedy v tom případě, že postoupíme do osmifinále. Prohra s Austrálií a bod z utkání s Chorvatskem, ale zejména jméno posledního soupeře ve skupině F, Brazílie, mu dávají naději téměř nulovou. I když jeden nikdy neví, trenér se jmenuje Zico a je Brazilec!

Korea způsobila na posledním šampionátu senzaci postupem do semifinále. Dnes si všichni kladou otázku, zda tohoto úspěchu dosáhla díky kvalitním výkonům, nebo zapracovali oni pověstní "kapříci", pro změnu ve slaném mořském nálevu... Probojovat se z asijské zóny není až tak těžké, ale předvést "něco" v boji s nejlepšími týmy světa je jiné "kafe"! A ejhle! Ono to jde nejen doma! Togo na "oťuknutí" a Francie na "doťuknutí"!

Lidičky! Na našich zápasech byl vidět prezident Klaus, "kohouti" Paroubek a Topolánek, "chlouba" česko - moravského fotbalu duo Mokrý - Košťál... Ale obtěžoval se někdo pozvat stříbrné fotbalisty z MS 1962? Nebo ty zlaté z EURO 1976? A právě oni jsou tou nejsprávnější reprezentací Česka, bez toho, že bych zapomněl na zásluhy fotbalistů slovenské národnosti!

Maradona je vidět na televizních obrazovkách při přenosech ze zápasů Argentiny. Tento idol generací a bezesporu jeden z nejlepších fotbalistů historie se raduje z každé vydařené akce "píbes" jako malý kluk a utkání opravdově prožívá. Ti na hrací ploše o něm dobře vědí a nikdy nezapomenou po zápase poděkovat oné tribuněm, kde legendární "Diez" fandí. Kdo je asi tak stejným symbolem pro současnou generaci našich reprezentantů? Váží si někoho ze svých předchůdců, nebo jim to "sláva" nedovolí?

Nemocí snad typicky českou je vychvalování a následné zatracování všech, kteří nás v jakémkoliv oboru zastupují, reprezentují. Asi tak 90% národa by mělo v rodinném erbu mít heslo: My jsme vyhráli, vy jste prohráli!

O čem se dnes nejvíce mluví? Barošova šlacha v chodidle a Kollerův sval nad kolenem! To je téma všech diskuzí od mateřské školky až do domova důchodců. Již nikoho nezajímají ta různá plastická vylepšení hvězd české hudební scény! Modelky a jejich prsa ustoupily do pozadí! Dokonce i ti, kteří o sobě tvrdí že jsou 100% "machos", vzhlížejí k dolním končetinám obou útočníků naší reprezentace se stejným láskyplným pohledem, jako ona 4% menšina...

Postup mají jistý Němci a Ekvádorci, ale jejich vzájemný souboj bude na ostří nože! Jde o to vyhnout se nebezpečné Anglii! Švédsko, případně Trinidad a Tobago, se zdají být snazším soupeřem především domácím reprezentantům. Ekvádoru je to asi jedno, úkol je splněn, cokoliv navíc bude senzací! Ale vybírat si může Anglie, ve chvíli zahájení utkání se Švédskem budou souboje ve skupině A již patřit minulosti!

Radost pohledět na výkony Argentiny. Z hráčů vyzařuje pohoda, sebevědomí. Ti zkušení vhodně doplňují nastupující generaci. Vyhrát o šest gólů a na MS k tomu pozdvihne náladu každému týmu. I ona si zajistila postup do osmifinále již po dvou zápasech, jako Německo. I ona má doprovod v podobě Nizozemska, stejně jako je tomu u domácích, které doprovází Ekvádor. A také ve skupině C vzájemný souboj určí prvního v pořadí. Portugalsko a Mexiko si to v Déčku rozdají o prvenství, ale zejména o to, nehrát s Argentinou v osmifinále! Angola ještě žije a bude šťastná za postup. Proti komu bude hrát je jí v tuto chvíli ale úplně jedno!

Skupina smrti! Tak se po vylosování začalo říkat té naší. Po prvních zápasech se zdálo, že se jednalo o mýlku, ale dnes je všechno znovu jinak. Prohra Česka s Ghanou a remíza Itálie s USA dávají šance všem. Je ve hvězdách, jak to nakonec dopadne... Dnes budeme vědět více, čeká nás zápas Švýcarsko - Togo, ale jak se zdá, skupina G chce to naše "Éčko" na "smrtelné" cestě doprovodit! Kdo by to byl řekl!

Ševčenko se proti Španělsku trápil. Nyní čekají na Ukrajinu dva slabší týmy. A znovu se bude spoléhat na Ševčenka! Asi se dnes všichni fanoušci žlutomodrých modlí: Ševče(nko) drž se svého kopyta a dávej góly! Umíš to!

To to trvalo! Francie konečně dala gól na MS! Od toho domácího finále v roce 1998 se jí to nepovedlo! Sbourají v Paříži Eiffelovku a postaví místo ní Thierry Henrymu 300metrový pomník?

Ujfaluši hrát nebude, červená mu vystavila stop na další utkání. Nejen on bude vzývat všechny svaté, aby si ještě alespoň jednou na tomto MS zahrál!

Vráťa Lokvenc to odnesl asi za všechny. Stal se hromosvodem všech hromů a blesků, které se snášejí na naší reprezentaci. Může si za to sám! Hrozně moc nad ostatními vyčnívá a jak je známo, blesk hledá vždy místo nejvyšší. A pak udeří a zahřmí...

Wanchope z Kostariky dal dva góly v úvodním zápase proti Německu a vedl tabulku střelců. Tedy společně s Mirkem Klosovic, samozřejmě. Možná že ještě nějaký ten gól přidá do sítě Klosových rodáků, ale pak si sedne na letadlo a vrátí se domů. A bude se dívat na televizi, kdo nakonec toho "krále střelců" vyhraje. On to nebude...

Xabi Alonso dal první gól Španělska a hlavou k tomu. Tím začal brankostroj a postupně David Villa, ještě jednou on z penalty a po nádherné akci Fernando Torres poslali Ukrajince domů se čtyřkou! Bude "Máquina espaňola" pokračovat v nadílce také za záda brankařů Tuniska a Saudské Arábie?

Zítra je taky den, co říkáte? A v nejlepším přestat,

Že?

Naše - vaše ABECEDA se vrátí, nebojte se vy, kterým se líbí. A těm, kterým není po chuti? Netěšte se, vrátí se, vrátí...


Autor: Vilém Hodr

Komentáře (10)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Vím, že to se menpatří, ale yardovi se tohle taky odpouští...

Juniorka Barcelony (která letos vbtw., vyhrála ligu) porazila Real Madrid 3:0 a postoupila do finále Copa Del Rey. Góly dali Bojan Krkic, Dani, Dos Santos. Olé!

Reagovat
Votrok

Gratulace!

Reagovat
HOST*

Francie postoupí, Togo porazí. Švýcarsko to bude mít s Koreou moc těžké, ale bod asi udělá.

Reagovat
Shevchenko

Asi jo, ale přát ji to nebudu!

Korea - Švýcarsko 1:1 (Park-Vogel)

Francie - Togo 1:0 (Zidane)

Skupina G

1.Švýcarsko 3 1 2 0 (3:1) 5

2.Korea 3 1 2 0 (4:3) 5

3.Francie 3 1 2 0 (2:1) 5

4.Togo 3 1 2 0 (1:5) 0

Reagovat
smazaný uživatel

a Espaňas začnou svou spanilou jízdu odplatou

Reagovat
HOST*

espaňas spíše půjdou opět do prdele

Reagovat
smazaný uživatel

no to je opravdu hodnotná reakce

Reagovat
Shevchenko

spanila jizda kam? Do osmifinale?

Reagovat
smazaný uživatel

ty zalez čtyřnulko

Reagovat
Shevchenko

Ty si myslíš, že fandím Ukrajině?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele