základní část, 34. kolo
19.05.2024 14:30 CET
3 : 3
(3:0)

Reportáž

Ruben van Bommel a Vangelis Pavlidis (© AFP)

Alkmaar na závěr remizoval s Utrechtem a v Eredivisii obsadil konečné čtvrté místo

Alkmaar ve svém posledním utkání tohoto ligového ročníku sehrál divokou přestřelku s konkurenčním Utrechtem a nakonec se s ním rozešel smírně po výsledku 3:3, čímž definitivně přišel o naději na konečnou třetí pozici. Nicméně k posunu výše by mu nestačila ani výhra, protože Twente nezaváhalo ve Zwolle (2:1). AZ tedy končí čtvrté s pětašedesáti body a na vyzyvatele z Enschede ztratilo čtyři body, v příští sezóně ho proto čeká základní skupina Evropské ligy.

Utrecht si před blížícím play-off o předkolo Konferenční ligy rozhodně zvedl sebevědomí, neboť o poločase odcházel do kabin s tříbrankovým mankem, avšak po změně stran přišel na trávník jako vyměněný a obrovskou ztrátu dorovnal. Po základní části obsadil sedmé místo s padesáti body o tři body za šestým Nijmegenem a bod před osmou Spartou, právě rotterdamského rivala přivítá již tento čtvrtek v úvodním semifinále čtyřčlenného play-off.

Svěřenci trenéra Maartena Martense začali naprosto fantasticky a již po čtvrthodině hry vedli, když se prosadil Mees de Wit, jenž se po skvělé práci Vangelise Pavlidise opřel do odraženého míče z voleje a z osmi metrů ho usměrnil přímo do protějšího spodního růžku. Neuběhlo ani dalších čtyřicet sekund a AZ bleskově skórovalo podruhé, jelikož Ruben van Bommel si seběhl za defenzívu protivníka na precizní přihrávku Pavlidise a pak ukázkově přehodil vyběhnutého gólmana Barkase.

Domácí si pak hlídali dostatečný náskok a zhruba deset minut před přestávkou o jejich vítězství téměř nikdo nepochyboval. Svůj devětadvacátý ligový zásah této sezóny totiž zaznamenal aktivní Pavlidis a společně s Luukem de Jongem (PSV Eindhoven) tak ovládl tabulku střelců celé soutěže. Tentokráte se po dlouhém pasu Sugawary z pravého křídla zbavil bránícího Flaminga a prudkou hlavičkou z deseti metrů zavěsil k levé konstrukci - 3:0.

Alkmaar však ve druhé půli polevil a Utrecht toho využil v 55. minutě. O snížení se postaral Othman Boussaid, který po katastrofální zpětné nahrávce Bazoera převzal finální pobídku od Sama Lammerse a nadvakrát přeci jen pokořil zasahujícího gólmana Ryana. Domácí si ještě více zkomplikovali svou situaci přesně po odehrané hodině, neboť byl přímo vyloučen Dani De Wit za hodně nevybíravé přišlápnutí kotníku El Karouaniho.

Hosté snížili na rozdíl jediné trefy zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem díky přesně umístěné hlavičce v podání Lammerse a v 81. minutě rozhodl o překvapivém nerozhodném výsledku střídající dánský záložník Victor Jensen přízemním pokusem ze čtrnácti metrů k levé tyči. Utrecht ještě dokonce otočil vývoj v nastaveném čase zásluhou Marouana Azarkana, jenže tento jeho zásah neplatil vinou vskutku těsného ofsajdu.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele