Palmer podle dat: Hvězda Chelsea si podmanila anglický duben a dává vzpomenout na Lamparda

03.05., 12:13
Názory a komentáře
Cole Palmer (© AFP)

Tenhle přestup loni v létě udivil. Jednak tím, že jeden anglický velkoklub pustil talentovaného fotbalistu jinému, za druhé tím, že záložník Cole Palmer (21) vyměnil úspěchy zavalený Manchester City za rozklíženou Chelsea. Udělal dobře... Vždyť také dva roky prosil vedení loňského vítěze Ligy mistrů o výměnu, aby nastupoval častěji. Za tu dobu se na něj totiž v základní sestavě dostalo pouze třikrát. Teď v Londýně řádí, s 20 trefami je druhým nejlepším střelcem Premier League. Sedm z nich vstřelil v dubnu a britská datově-analytická společnost Opta jej ve spolupráci s Livesport Zprávami vyhlásila hráčem uplynulého měsíce.

Palmer je objevem sezony. V pořadí kanonýrů anglické ligy je před ním už jen Erling Haaland, a to s žádným odskočením, jak je tomu u Nora zvykem, nýbrž o jedinou trefu. Navíc ofenzivní hráč Chelsea nahrál na devět branek, jeho bývalý spoluhráč ze City jen na pět. Zároveň je nejmladším hráčem v top pěti evropských ligách, komu se v této sezoně povedlo nasázet alespoň 20 gólů.

V listopadu loňského roku si odbyl premiéru v reprezentaci, když naskočil na poslední půlhodinu kvalifikačního zápasu na mistrovství Evropy proti Maltě. To vše během své vlastně premiérové sezony v dospělém fotbale... Pochybovači mohou namítnout, že ze svých 20 gólů poslal míč devětkrát z penaltového puntíku, na druhé straně to ukazuje Palmerovu mentální odolnost i důvěru kouče Mauricia Pochettina. Tyhle spletité situace ve většině týmů řeší zkušení mazáci...

V dubnu dal nicméně ze svých sedmi gólů pět ze hry. Čtyři branky přitom vstřelil do sítě Evertonu a stal se tak teprve čtvrtým hráčem Chelsea v historii (po Lampardovi, Hasselbainkovi a Viallim), kterému se taková střelecká exploze v Premier League povedla. Díky hattricku do sítě Manchesteru United o 11 dní dřív je navíc dokonce jediným v dresu Blues, který během jednoho měsíce zvládl v lize alespoň dva zápasy s hattrickem. Během celé jedné sezony to dokázal pouze legendární útočník Didier Drogba.

Odkud střílí góly. (©Opta by Stats Perform)

Palmer byl vedle zřejmého přínosu ofenzivě v minulém měsíci vysoce efektivní, když vyslal na branku 12 přesných ran, což při sedmi trefách činí úspěšnost 58 %. Vedle toho měl i nejvyšší počet celkových střel z celé soutěže (22). Pamětníci v souvislosti s takovou produkcí vzpomínají na legendární anglické záložníky, jimž nedělalo problém pravidelně dávat přes 10 gólů za sezonu, jako byli Steve Gerrard či Lampard, který stejně jako Palmer válel za Chelsea.

Vytáhlý mladík (189 cm) si rád hledá místo v prostoru mezi soupeřovou středovou a obrannou řadou, odkud podniká své nezastavitelné výpady po pravé straně hřiště nebo do jeho středu. Navíc ukazuje v zakončení svou všestrannost. Většinou střílí svou silnější levačkou, nicméně v této sezoně už se trefil třikrát i pravou novou a jednou dokonce hlavou. Dokáže udeřit z malého vápna stejně jako z uctivé dálky. Pouze jeho generační souputník Phil Foden v sezoně předčil pěti zásahy po střelách mimo šestnáctku jeho bilanci tří takových branek.

Z hráčů, kteří mají v aktuálním ročníku anglické ligy na kontě víc než 500 minut, jen Alexander Isak z Newcastlu (103) a Haaland (105) potřebují na jednu trefu méně minut než Palmer (109). Do gólové akce se pak zapojil vůbec nejčastěji (75 minut) ze všech. Až za ním se seřadili Kevin De Bruyne (76), Haaland (85) a Mohamed Salah (87)...

Kde se Palmer pohybuje. (©Opta by Stats Perform)

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Opta Data Insights / Alexander Miljkovic

Komentáře (63)

Přidat komentář
Beči

Když ho Chelsea za tu dardu kupovala, smál jsem se, že to bude další provar. Nemohl jsem se mýlit víc, tohle byl jednoznačně přestup roku.

Reagovat
masly008

Rice?

Reagovat
J0EL

Reagovat
Talker

Jen 2.5x levnější no.

Reagovat
SunFells

A Murillo byl 10x levnější. To nefunguje lineárně.

Reagovat
Talker

Rice byl pro vás skvělej kup, chtěl jsem ho k nám od dob Lamparda klidně za to kilo a hraje jako hráč za to kilo, naplnuje očekávání. Kdežto Palmer přišel za 40 a hraje jako hráč, který má hodnotu jako Rice.

Z tohohle pohledu prostě za mě Palmer lepší přestup.

Reagovat
Jardin

Reagovat
SunFells

Tohle smýšlení taky sletí.

Reagovat
Talker

OK?

Reagovat
masly008

Jenže Palmer hraje jako hráč v týmu středu tabulky a Rice u týmu bojujícího o titul.

Osobně si myslím že je to u Riceho těžší.

Reagovat
Svatej

Wtf?? Rozved

Reagovat
Talker

Palmer zas hraje v nefunkčním týmu, kdežto Rice v mašině, která bojovala o titul a akorát stačilo tam zapadnout.

Reagovat
Golasso

Z tohohle pohledu nebo celkově?

Reagovat
krisa

má to logiku

Reagovat
Freedo

To by vám musel vyhrát titul

Reagovat
fenixLFC

to sotva, nedava totiz zmysel aby o tom rozhodoval vysledok jedneho zapasu, este k tomu ktory musi dosiahnut iny tim on to velmi presne oznacil talker- rice hra za tu sumu za ktoru prisiel a naplnil predpoklady (minimalne tych co vedia ako to je kvlaitny hrac). palmer naproti tomu prichadzal ako hrac ktory bol oznacovany pomaly ako najhorsi prestup a nakoneic sa ukazalo ze je este ovela cennejsi. aj ked ricea mam moc rad, tak palmer je prestup roka no

Reagovat
Kucka

Reagovat
Freedo

A kdo mluví o jednom zápasu? Napsal jsem, že Rice by byl nej přestup, kdyby Arsenalu významně dopomohl k zisku titulu a o tom se rozhoduje ve všech 38 zápasech.

To by podle mě mohlo převážit i tu cenovku. Jinak se zbytkem souhlasím, Palmer všem vytřel zrak a bylo by zajímavé vidět, jak by hrál ve fungujícím týmu

Reagovat
fenixLFC

pretoze medzi tym ci teraz vyhraju titul alebo nie stoji de facto jeden vysledok city. bolo by teda zvlastne aby bol oznacovany ako najlepsi prestup ked to vyjde alebo nebol ked nie, tie vykony su stale rovnake. plus za mna to ma byt cena za individualny vykon, respektive prinos, nie naviazana na timove uspechy.

Reagovat
masly008

Taky by bylo zajímavé kdyby hrál v týmu který je každý zápas pod tlakem vyhrát což teď v Chelsea není.

Reagovat
fenixLFC

jojo, v chelsea nie je ziaden tlak na nic palmer de facto sam taha cely ten tim aby vobec bojoval o europske sutaze. a rovnako mozme tvrdit ze riceovi sa lahsie hra skvelo vo funkcnom time s kvalitnejsimi spoluhracmi

Reagovat
Svatej

Reagovat
Svatej

Ty vole, tlak v tom klubu je naprosto odpornej a atmosfera toxicka jako krava že to nevidis z vasi bubliny neznamena, ze to tak neni

Reagovat
masly008

Kdyby u vás byl tak brutální tlak tak už tam Poche dávno není tak jako v minulosti manažeři kteří na tom byli i lépe.

To ve vaší bublině je tam tak brutální tlak že se z těch bídnách výsledků nedělají žádně závěry jako ve většině klubů které nenaplní ambice.

Reagovat
Svatej

WTF

Klub, kterej mel 4 trenery za 10 měsíců nevyvozuje důsledky, protože posledního (ZATÍM) nevyrazil, když už se o nic nehraje? Děláš si prdel, nebo sis to jenom nepomyslel?

Reagovat
masly008

Poche u vás je jak dlouho?

Ten tlak u vás skončil odchodem Romana.

Amíci si jedou fantasy fotbal.

Reagovat
Svatej

Jasně, takže když jsou následky všude jinde, je to nasledek nezvladnutyho tlaku, když u nas, tak fantasy fotbal...

Ty prostě nepriznas, že ses tim dostal do uplne debilni pozice a raději jedeš double down

Reagovat
masly008

Ne.

Prostě teď u vás tak velký tlak na výsledky není.

Prostě jste něco jako v přestavbě.

Někdo od vás to tak nějak psal, že to amíci jedou jako v amerických sportech obrazně řečeno.

Jo a na toho Pocheho jsi mi neodpověděl.

Jsem zvědav jak tam do 10 měsíců narveš 4 trenéry.

Reagovat
Svatej

A dovedeš mi už dát aspon jeden relevantní argument proč tomu tak není, nebo budeš skákat na variantách "všude to je tlak, ale u vas fantasy" či "prostě ne"?

Tuhle prestavbu pod nima resil Tuchel, Potter, Lampard i Poche, kde 3 z nich letěli po pár měsících a ctvrtej je na řadě, to ti ten argument s prestavbou dost kulhá.

Snadno, sice jsem se sam ustrelil s Tuchelem (fuj čas letí ), ale zas tak byl Saltor, takže s malou tolerancí se tam vejdu i s timhle fuckupem se ctyrkou Potter, Saltor, Lampard a brzo vyrazenej Poch

Vzhledem ke skutečnosti že na tuhle saradu s tlakem v pohodě staci i 1 trenér ročně, to na situaci mění stejně úplný prd.

Reagovat
Csaplárova past

V CFC je pod tlakem úplně každý, se podívej na tabulku. Hrají aspoň o Evropu a je sakra rozdíl "někde" hrát a nehrát nikde.

Je to jiný tlak, tlak veřejnosti, ale dobře se těm hráčům určitě nehraje

Reagovat
Svatej

Ne, tlak je jen když vyhodis trenera, nic jinyho na světě.

Reagovat
Salfovic

Hrát nikde nebo v eklu není pro klub jako Chelsea prakticky žádný rozdíl. A i v klubech bojující o záchranu je ten tlak daleko větší.

Reagovat
Maximm9

Nemyslim si, kluby jako United nebo Chelsea dokazi podle me i v EKL udelat 50mega + pres tv,sponzory, listky atd.... takze je to pro nich dulezite.

Reagovat
Csaplárova past

To se teda hodně pleteš. CFC vysolila poměrně dost za posily, jestli sis ještě nevšiml, takže těch 30-50mio euro by se jí fakt hodilo do účetnictví.

Reagovat
Svatej

Reagovat
Salfovic

Jak jednoho? Minimálně deseti.

Reagovat
Svatej

Reagovat
Front hell

Reagovat
Greaber

Maddison?

Reagovat
J0EL

Reagovat
masly008

Ten si to kazí posledníma zápasama.

Reagovat
Svatej

Co?

Reagovat
kissak

Tonali?

Reagovat
Beči

Tak určitě

Reagovat
Maximm9

Reagovat
Greny

Vsadime se ??

Reagovat
Svatej

Reagovat
Hachim Mastour

Dardu?

Reagovat
Maximm9
Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Beči

Reagovat
Beči

Tak skoro 50 mega eur za hráče z juniorky Citizens, který neměl v PL reálně odehráno skoro nic je to prostě darda

Reagovat
Manik...

Reagovat
oli9

Tuhle sezónu má prostě famózní doslova v jeho věku pecka... Uvidíme další sezónu jestli potvrdí. Ale už teď patří k něj hráčům ligy... Za 2,3 roky uvidíme.. Víc zkušeností.. Co dokáže

Reagovat
kissak

hlavně, aby nezačal sázet

Reagovat
Salfovic

Je vidět, že to byl jen záložní plán. Původní cíl Olise by se tam hodil daleko více, ten zvládne většinu sezony promarodit i v CP, co teprve tam.

Reagovat
Svatej

Reagovat
icemike

Reagovat
TopinB

Reagovat
Csaplárova past

Teď bych ho chtěl vidět v City. KDB, Palmer a Foden to by byl průvan v obranách

Reagovat
ACSMan

Musím uznat, že jsem byl u hráče "juniorky" city skeptický ale momentálně máme docela formu a pomalu si říkám, že ještě 2-3 sezóny a bude na úrovni Antonyho

Reagovat
M0rb1D4S

Fun fact. Palmerovi chybí 10 branek, aby dorovnal celou Antonyho kariéru.

Reagovat
Wazza228

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele