Ikona bosenské kopané Miralem Pjanić se rozloučil s národním týmem

04.05., 13:56
Aktuality
Miralem Pjanić (© Getty Images via AFP)

Miralem Pjanić dnes na Instagramu nepotěšil fanoušky bosenského národního týmu. Po 16 letech o 115 startech a 17 gólech se totiž oficiálně rozloučil s národním týmem, s nímž se ani tentokrát nekvalifikoval na mistrovství Evropy. Ligu národů na podzim už tedy Bosna a Hercegovina bude muset zvládnout bez jednoho z nejlepších hráčů v historii země.

Čerstvě 34letý Pjanić druhou sezonou působí mimo evropské trávníky, když pravidelně nastupuje za Sharjah ve Spojených arabských emirátech, s nímž je letos ve hře maximálně o třetí místo. Po věhlasných adresách jako Lyonu, Juventusu, AS Řím či Barceloně se tak odebral do ústraní a patrně pomalu směřuje ke konci profesionální kariéry.

V národním týmu mezitím jeho pozice rovněž povadla, když v posledním kvalifikačním cyklu nastoupil v základní sestavě jen do pěti utkání včetně ostudné domácí prohry s Lucemburskem, která do značné míry určila další neslavný osud Bosenců. Ti skončili ve skupině až pátí pouze před bezradným Lichtenštejnskem, takže se nepodívají už na pátý velký turnaj v řadě. Naposledy se ukázali na světovém šampionátu v Brazílii, kde právě Pjanićova branka zařídila alespoň vítěznou rozlučku ve skupině s Íránem.

Dohromady se Pjanić v bosenském dresu ukázal 115krát, což z něj činí po Edinu Džekovi druhého nejvytíženějšího reprezentanta v historii země. V roce 2014, kdy nechyběl u prvního a zatím stále posledního velkého úspěchu samostatné Bosny a Hercegoviny, se stal poprvé bosenským fotbalistou roku před silnými rivaly v osobách Džeka, Zvjezdana Misimoviće či Asmira Begoviće.

Své poslední reprezentační body zaznamenal před bezmála dvěma roky, když se gólem a asistencí podílel na výhře 3:2 nad Finskem v Lize národů. Další branky ani starty v této soutěži, která se znovu rozjíždí letos na podzim, už Pjanić nepřidá.

Autor: Tomáš Daníček / instagram.com/miralem_pjanic

Komentáře (7)

Přidat komentář
Largo

Toho jsem měl u nás moc rád. Sice pomalejší, ale ta technika a přehled...Super.

Reagovat
mayday

Pomalej jak šnek, ale přehled měl parádní.

Reagovat
Truffaldino

Já ho tehdy moc nedoceňoval, ale přímáky měl skvělý

Reagovat
Seydou Doumbia

Legenda Lyonu

Reagovat
Hubna

Moc se mi líbil, jak tehdy došli snad do čtvrtfinále LM (?). To byl pro Francii celkově dobrý ročník, pamatuju, že se dařilo i Bordeaux

Reagovat
Seydou Doumbia

09\10 došel lyon až do semifinále, ve čtvrtfinále vyřadili právě bordo a v osmi realisko, zlatá éra fotbalu ještě

Reagovat
Salfovic

Skvělej hráč, úžasná kariéra

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele