Birmančevič svou produktivitou táhne Spartu, jak dlouho ho Letenští udrží?

15.05., 14:59
Aktuality
Veljko Birmančevič (© AC Sparta Praha)

Hlavní postava sparťanského tažení za titulem? V uplynulých týdnech beze sporu Veljko Birmančevič. V posledních devíti ligových zápasech nastřílel devět branek, ke kterým přidal dvě gólové nahrávky a pomohl Letenským k 23 bodům. V úterý dvěma góly dotáhl Spartu za těsnou výhrou 2:1 nad Baníkem a vylepšil si už tak skvělé statistiky na 16 branek a 11 nahrávek. V lize není produktivnější fotbalista a nabízí se proto otázka: Jak dlouho srbského křídelníka Sparta udrží?

Góly proti Baníku nebyly z nejhezčích, pro Spartu jsou ale nesmírně cenné. Kromě důležité výhry, která Letenským téměř definitivně přihrála druhý titul ve dvou letech, si trenérský tým ověřil, že Birmančevič dokáže pomoci týmu i jinak, než svou rychlostí a šikovností. V obou případech si ve vápně našel odražený míč a prokázal, že umí zahrozit i díky velmi dobrému výběru místa.

"Birmančevič je skutečně odskočený. Má na jednu z pěti nejlepších lig v Evropě a bude tam dle mého směřovat. Strop má totiž podle mě ještě mnohem výš než ve Spartě," uvedl v nedávném rozhovoru pro eFotbal bývalý ligový obránce Roman Polom.

Právě z jedné z nejlepších evropských lig přitom Birmančevič v létě do Sparty přišel. Pražský tým si rychlonohého fotbalistu vyhlédl ve francouzském Toulouse, kde za celou sezonu nevstřelil jediný gól a nezaznamenal ani jednu asistenci.

"Znali jsme styl jeho hry, který je velmi nebezpečný a agresivní. Věděli jsme, že se nebojí chodit do prostoru kolem branky soupeře. Už v Malmö předvedl, že umí dávat góly. Když nám ho Tomáš Rosický poprvé představil, podle videí jsme měli všichni pocit, že by nám mohl pomoci," řekl na tiskové konferenci po zápase s Baníkem trenér Sparty Brian Priske.

Birmančevič jeho slova od začátku sezony potvrzuje. Prosadil se hned ve třetím ligovém zápase, kdy přesným zásahem a asistencí pomohl sestřelit Pardubice. O deset dní později si pak otevřel svůj střelecký účet i v pohárové Evropě, když dal gól v neúspěšné odvetě předkola Ligy mistrů proti Kodani.

Jeho příspěvek v evropských pohárech byl pro Spartu stejně důležitý jako ten ligový. V tažení za postupem do osmifinále Evropské ligy zaznamenal čtyři branky a dvě nahrávky. Svou skvělou sezonu v Evropě pečetil osmifinálovým gólem na Anfieldu, kde se prosadil jako jediný sparťan a alespoň zmírnil vysokou prohru 1:6.

Pojďme ale zpět do české nejvyšší soutěže. Sparta v ní míří za obhajobou titulu a Birmančevič se pere o korunu krále střelců. Z druhého místa aktuálně ztrácí na plzeňského Pavla Šulce dvě branky. "Oba hrají ve skvělé formě, myslím, že králem střelců se stane právě jeden z nich," prozradil eFotbalu Podaný.

Birmančevič si uvědomuje, že právě na něm a jeho spoluhráčích stojí ofenziva Letenských. Vždyť pětadvacetiletý Srb společně s Janem Kuchtou a Lukášem Haraslínem vstřelili víc než polovinu sparťanských ligových gólů. V součtu se prosadili 41krát.

"Všichni od nás očekávají, že budeme dávat góly a připisovat si důležité asistence. Tlak samozřejmě zažívají i všichni ostatní, ale my to chceme brát na sebe, což se projevuje například na počtu branek, na nichž jsme se společně podíleli," chválil si Birmančevič souhru s kolegy z útoku.

Jak Kuchta, tak Haraslín jsou členy reprezentačních výběrů a rvou se o pozvánku na blížící se Euro. Birmančevič se v srbské reprezentaci objevil naposledy v roce 2021, kdy ještě jako hráč Malmö naskočil do tří duelů. Jeho nominace na německý šampionát by proto byla velmi překvapivá.

"Je pravda, že od doby, kdy jsem byl v reprezentaci naposledy, už uplynula nějaká doba. Myslel jsem si, že se stanu součástí týmu, ale teď na pozvánku čekám už tři roky. Moc bych si přál znovu obléknout srbský národní dres. Pokud ale pozvánka nepřijde, musím to akceptovat. Dlouho jsem se v nominaci neobjevil, takže budu muset dál pracovat a bojovat o to, aby se to jednou znovu povedlo," uvedl nejproduktivnější hráč české ligy v rozhovoru pro klubový web.

Kdyby náhodou účast na Euru vyšla a Birmančevič v Německu potvrdil svou formu z konce sezony, bylo by pro vedení pražského klubu velice složité ho udržet. Pokud by však odešel, Sparta by na něm pravděpodobně dost vydělala. Srbův příchod přišel kasu týmu z Letné na 3,3 milionu eur, jeho aktuální hodnota se však pohybuje téměř na dvojnásobku.

"Pokud odejde, bude mít Sparta opravdu velký problém ho nahradit. Je důležité mít v klíčových okamžicích k dispozici takové rozdílové hráče. Je to fráze, ale on skutečně dokáže udělat z ničeho něco," řekl eFotbalu Polom.

Konec ročníku se blíží a s ním i rozhodnutí o osudu šikovného fotbalisty. Jeho posunu za lepším by se divil málokdo, česká nejvyšší soutěž by tím ale přišla o fotbalistu, kterých je na místních hřištích poskrovnu.

Autor: eFotbal.cz / Lukáš Svoboda

Komentáře (34)

Přidat komentář
doshcz

snad jeste rok da

Reagovat
JanCapekzeSán

Dlouho snad ne

Reagovat
ACSeRw!n

snad jeste sezonu da, ale to bude maximum no

Reagovat
Pablos

Tak dlouho, než ho prodají.

Reagovat
Witcher

Rychle se ho zbavit dokud ho to baví

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
j_mrazik

On patří Spartě? Já myslel, že je na hostování.

Reagovat
ACSeRw!n

uz asi dva mesice je uplatnena opce za 2m euro

Reagovat
j_mrazik

Tak není se čemu divit, tenhle nákup se vám povedl.

Reagovat
BaggioRoberto

Ale ze jsou ve Slavii zprominutim idioti, kdyz maji Mrazika a kupuji zimu za 4miliony euro. Kam se hrabe Marfusa.

Reagovat
r.mrazik

je tady jen rok, v zime podepsal smlouvu

je blbost,ze by odesel v lete...

Reagovat
Nieuwendyk

Sezonu, pak půjde za velký peníze do TOP5, předpokládám Francii

Reagovat
Mönchengladbach

Toulouse třeba.

Reagovat
Kluivert9

A tam zas předvede hovno

Reagovat
kilobyte

Tam za 10 s zpátky zase za 2.

Reagovat
Mass

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Witcher

To už tady bylo s Plavcicem

Reagovat
Uwe háže buly

V čem jsou si podobní, kromě národnosti? Plavsič měl takový čísla možná tak za 5 let a hrál úplně jiným stylem.

Reagovat
kilobyte

Nemají podobný knírek?

Reagovat
Witcher

Taky velký oči a pak rychle zhasl

Reagovat
Uwe háže buly

Plavsič se nikdy ani nerozzaril.

Reagovat
ACSMan

přesně

Reagovat
kilobyte

V přípravě.

Reagovat
BaggioRoberto

Reagovat
ACSeRw!n

ted dal asi dva goly

Reagovat
kilobyte

Skauting

Reagovat
MirdaLerionACS

V akademii Realu Madrid hraje jeho brácha Maljko Birmancevic. Je stoper a ve 100 zápasech tam dal 350 gólů. 200 z penalty a 150 hlavou. Už jsme ho podepsali za 500 tisíc ojro jako náhradu za Láďu Krejčího

Reagovat
Bakary3

Ty jsi ale veselá kopa

Reagovat
freeSanchinho

Zajímalo by mě kolik lidi si otevřelo livesport aby si to ověřili

Reagovat
Anetis92

Kdyby jen livesport, dokonce i Transfermartk.

Reagovat
Mass

Jo nachytal mě, pičus

Reagovat
BaggioRoberto

Navzdy!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele