Jackson s Díazem v laufu a kontroverze v Manchesteru: 5. kolo Premier League v kostce

24.09., 17:23
Názory a komentáře
Nicolas Jackson (© Profimedia)

Třaskavý šlágr na Etihad Stadium, kde Manchester City zachraňoval remízu s Arsenalem v osmé minutě nastaveného času, toho nabídl mnohé. Kromě čtyř gólů i řadu kontroverzí a emocí, o nichž se nejen na Ostrovech houfně diskutovalo. Zároveň nelze opomenout ani galapředstavení Nicolase Jacksona z Chelsea a Luise Díaze z Liverpoolu.

Souhrn toho nejzajímavějšího ale nelze začít jinde než v aréně obhájců titulu, kde se fanoušci tentokrát rozhodně nenudili (oproti taktikou extrémně svázaným střetnutím v loňské sezoně, pozn. red.). I proto, že se už v 9. minutě prosadil suverénně nejlepší střelec soutěže Erling Haaland, který chladnokrevně zužitkoval oku lahodící přihrávku Savinha.

Gunners poté se štěstím "přežili" přímý kop Ilkaye Gündogana a ještě před odchodem do kabin skóre otočili, když zaplněný hostující sektor rozjásali obránci Riccardo Calafiori a Gabriel Magalhães. Hráči Citizens nesli oba zásahy velmi těžce a spílali hlavnímu sudímu Michaelu Oliverovi, potažmo jeho kolegům u videa, ale jejich rozhodnutí zůstala v platnosti. Trenér Citizens Pep Guardiola v reakci na otázku ohledně Calafioriho gólu v pozápasovém rozhovoru mimo jiné řekl, že kapitán jeho týmu příště nebude akceptovat pokyn hlavního rozhodčího, a v případě nutnosti komunikace bude čekat, až sudí přijde za ním.

Oliver se navíc obsadil do stěžejní role i v závěru první půle, kdy po druhé žluté kartě vyloučil Leandra Trossarda za odkopnutí míče v přerušené hře, což vyvolalo silnou vlnu nevole naopak v táboře londýnského celku.

Zde si neodpustím rýpnutí do Olivera a vlastně i celého sboru arbitrů v Premier League. Nekonzistentnost verdiktů v oblasti odkopnutí míče v přerušené hře je totiž do očí bijící. Declan Rice s Trossardem z Arsenalu a mnozí další žlutému varování za tento prohřešek neunikli - João Pedro z Brightonu, Jérémy Doku z Manchesteru City, Dominik Szoboszlai z Liverpoolu a mnozí další naopak ano. Paradoxem je, že Szoboszlaie "ušetřil" před týdnem v duelu s Nottinghamem od druhé žluté karty a vyloučení právě Oliver.

Druhá půle se i proto nesla ve znamení trvalého tlaku Citizens a takzvaného "prešovského betonu" Gunners. Statistika držení míče (90 % - 10 %) a počtu střel (28:1) za poločas v utkání aspirantů na titul pravděpodobně už nikdy v historii soutěže k vidění nebude.

Hosté ale navzdory enormní převaze domácích odolávali až do závěru nastaveného času, v němž procedil míč do sítě střídající John Stones. "Je neuvěřitelné, co hráči předvedli. Jsem na ně nesmírně hrdý. I za normálních okolností je to zde mimořádně těžké, natož když hrajete v oslabení 55 minut," uvedl v rozhovoru pro Sky Sports hostující kouč Mikel Arteta.

Přesilovce úřadujících šampionů se podle něj nedalo odolat. "Byla to nesplnitelná mise," dodal.

I jeho protějšek a krajan Guardiola své svěřence chválil, s bodem byl spokojen. "Pořád máme v sobě ten zápal bojovat se soupeřem, který nám chce vzít titul. Hráči Arsenalu si zaslouží velký kompliment za jejich mentální sílu a za to, že skvěle bránili tak dlouho. My bychom takhle hrát nedokázali," ocenil rodák ze Santpedoru.

"Nebylo to pro nás snadné, ale zůstali jsme trpěliví. Bod bereme. Ve hře je dalších 99, takže se stane ještě spousta věcí," doplnil španělský stratég.

Liverpool navázal na loupež v Miláně

Nerozhodný výsledek nedělního šlágru potěšil další uchazeče o mistrovskou trofej v čele s Liverpoolem, který už v sobotu nezaváhal s Bournemouthem. Reds stejně jako v Miláně, kde v úterý zvítězili nad AC 3:1 v rámci Champions League, skórovali třikrát a definitivně složili reparát po senzační porážce s Nottinghamem v předchozím kole Premier League.

Příznivce na vyprodaném Anfieldu rozjásal dvakrát ve skvělé formě hrající Luis Díaz a Darwin Núňez, jenž poprvé v sezoně dostal šanci v základní sestavě. Nutno podotknout, že jeho fenomenální "obalovačka" snesla ve 37. minutě ta nejpřísnější měřítka. Klub z města Beatles ztrácí i proto na vedoucí Manchester City pouze bod.

Stejné manko má i Aston Villa, jež podruhé za sebou v domácím prostředí otočila zápas, tentokrát s Wolverhamptonem. K vítězství 3:1 přispěl už čtvrtým gólem z pozice náhradníka kolumbijský reprezentant John Durán.

"Jsem s ním velmi spokojen. Pokaždé, když je na hřišti, nám velmi pomáhá. Je blízko základní sestavě," prohlásil na tiskové konferenci trenér birminghamského mužstva Unai Emery.

Spokojen byl v sobotu i kouč Chelsea Enzo Maresca, jehož svěřenci zvládli londýnské derby na stadionu trápícího se West Hamu. Pod výhru 3:0 se dvěma brankami podepsal Nicolas Jackson a společně s Duránem a Bryanem Mbeumem z Brentfordu okupuje třetí místo v tabulce střelců.

V tabulce týmů jsou Blues pátí s tříbodovou ztrátou na vedoucí Citizens, což jejich fanouškovskou základnu bezesporu naplňuje optimismem.

Newcastle poprvé narazil

O skóre za Chelsea sídlí po první porážce Newcastle, na který si doma vyšlápl ambiciózní Fulham. Cottagers sice v úvodním kole nebodovali na Old Trafford, ale od té chvíle nenašli přemožitele a naznačují, že by mohli být pomyslnou "štikou" soutěže. Dalším nadprůměrným výkonem ozdobeným gólem zazářila rekordní posila z Arsenalu Emile Smith Rowe.

Vítězstvím 3:1 potěšili své příznivce také fotbalisté Tottenhamu, přestože hned z prvního útoku Brentfordu inkasovali. Na exkluzivní volej Mbeuma ale dokázali ještě před přestávkou odpovědět Dominic Solanke s Brennanem Johnsonem a definitivní tečku za zápasem udělal v 85. minutě nejlepší hráč střetnutí James Maddison.

Ztratil naopak Manchester United, když remizoval 0:0 v aréně Crystalu Palace, a nerozhodným výsledkem skončil i souboj dosud stále neporažených celků z Brightonu a Nottinghamu.

Bod, navíc úplně první v sezoně, zapsal také Everton v Leicesteru, a výsledek 1:1 svítil na světelné tabuli rovněž v Southamptonu, kde v utkání nováčků srovnal Ipswich trefou kapitána Samyho Morsyho v páté minutě nastaveného času.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Luis Díaz (Liverpool), Nicolas Jackson (Chelsea) - oba 16 bodů.

2. James Maddison (Tottenham) - 12 bodů.

3. Trent Alexander-Arnold, (Liverpool), Tyler Dibling (Southampton) - oba 11 bodů.

Sestava 5. kola dle Anthonyho Paphitise z Livesportu:

Brankář: Robert Sánchez (Chelsea) - Španělský strážce svatyně opět držel Blues a výrazně pomohl k vítězství 3:0 nad West Hamem. Připsal si sedm zákroků, stáhl tři centrované míče, a i díky němu si hosté odvezli z London Stadium všechny body.

Pravý obránce: Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - Ofenzivní bek si při výhře 3:0 nad Bournemouthem připsal první asistenci v letošní sezoně Premier League. Na Anfieldu tentokrát vytvořil dvě velké šance a jednu z nich proměnil ve svůj druhý gól Luis Díaz.

Stoper: Ibrahima Konaté (Liverpool) - I jeho francouzský spoluhráč předvedl proti Cherries dominantní výkon. Zaznamenal 96 přihrávek, šest skluzů, vyhrál všechny čtyři vzdušné souboje a blýskl se i skvělou asistenci, když nahrál na úvodní Díazův zásah.

Levý obránce: Riccardo Calafiori (Arsenal) - Letní akvizice Gunners pomohla poctivou defenzivní prací k bodu za remízu 2:2 s Manchesterem City. V utkání se prezentoval lépe a lépe a svůj výkon podtrhl krásnou trefou zpoza vápna, která měla hodnotu 0,02 xG. Kromě toho ovládl tři souboje a sedmkrát úspěšně odkopl míč do bezpečí, což bylo velmi důležité, protože hosté byli po červené kartě Leandra Trossarda nuceni hlavně bránit.

Pravý záložník: Cole Palmer (Chelsea) - Anglický reprezentant i v nové sezoně pokračuje ve skvělých výkonech. V aréně West Hamu zvýšil na začátku druhého poločasu vedení Blues už na 3:0 a definitivně tak zlomil odpor domácích. Odchovanec Citizens také dvakrát vystřelil, vyhrál šest soubojů a připravil jednu velkou šanci.

Střední defenzivní záložník: Moises Caicedo (Chelsea) - Pevnou součástí středové formace Chelsea se už definitivně stal také Caicedo, jenž i proti Hammers předvedl skvělý výkon. Ekvádorec byl po celý zápas velmi aktivní, připsal si třináct vítězných soubojů, osm úspěšných skluzů a oku lahodící asistenci u druhé branky Nicolase Jacksona.

Střední ofenzivní záložník: James Maddison (Tottenham) - Kreativní mozek Spurs byl v měření sil s Brentfordem (3:1) jednoznačně nejlepším hráčem. Tahal za nitky ve středu pole, vytvořil sedm šancí pro své spoluhráče a výrazně se podepsal pod vyrovnání poté, co zachytil přihrávku soupeře. Svůj výkon podtrhl v 85. minutě, kdy po rychlém protiútoku chladnokrevně skóroval.

Levý záložník: Stephy Mavididi (Leicester) - Do sestavy kola se dostal i hráč Leicesteru. Rodák z Derby byl po celé střetnutí proti Evertonu velmi nebezpečný a byl to právě on, kdo nakonec Foxes zajistil remízu 1:1. Produkt akademie Arsenalu vstřelil svůj druhý gól v Premier League, když se po rohovém kopu prosadil po zmatku v pokutovém území. V zápase na King Power Stadium absolvoval i pět driblinků a vyhrál deset soubojů.

Pravý útočník: Mohamed Salah (Liverpool) - Ikona Reds byla proti Bournemouthu kreativním středobodem domácího týmu a z pravého křídla vytvořila šest šancí. Výsledkem toho mimo jiné bylo, že Salah zaznamenal čtvrtou asistenci v tomto ročníku. Tentokrát pro Darwina Núňeze, který nádhernou střelou rozvlnil síť za Kepou Arrizabalagou.

Střední útočník: Nicolas Jackson (Chelsea) - Senegalský útočník proti West Hamu potvrdil skvělý vstup do sezony, když se na výhře 3:0 podílel na všech gólech Blues, přičemž první dva sám dal. Celkem má tak na svém kontě už čtyři přesné zásahy. Brilantní výkon mu zaslouženě vynesl nejvyšší hodnocení ze všech hráčů v tomto týdnu.

Levý útočník: Luis Díaz (Liverpool) - Famózní formu má v úvodu ročníku i Díaz, jenž se v naší nejlepší jedenáctce objevuje již potřetí. Proti Bournemouthu rozjásal Anfield dvakrát během tří minut a vylepšil svou bilanci už na pět branek. Nejprve si stáhl dlouhý míč od Konatého a obešel brankáře, o chvíli později pak skóroval podruhé.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
5
4
1
0
13 : 5
13
2
Liverpool FC
5
4
0
1
10 : 1
12
3
Aston Villa
5
4
0
1
10 : 7
12
4
Arsenal FC
5
3
2
0
8 : 3
11
5
Chelsea FC
5
3
1
1
11 : 5
10
6
Newcastle United
5
3
1
1
7 : 6
10
7
Brighton & Hove Albion
5
2
3
0
8 : 4
9
8
Nottingham Forest
5
2
3
0
6 : 4
9
9
Fulham FC
5
2
2
1
7 : 5
8
10
Tottenham Hotspur
5
2
1
2
8 : 5
7
11
Manchester United
5
2
1
2
5 : 5
7
12
Brentford FC
5
2
0
3
7 : 8
6
13
AFC Bournemouth
5
1
2
2
5 : 8
5
14
West Ham United
5
1
1
3
5 : 9
4
15
Leicester City
5
0
3
2
6 : 8
3
16
Crystal Palace
5
0
3
2
4 : 7
3
17
Ipswich Town
5
0
3
2
3 : 8
3
18
Southampton FC
5
0
1
4
2 : 9
1
19
Wolverhampton Wanderers
5
0
1
4
5 : 14
1
Everton FC
5
0
1
4
5 : 14
1

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (44)

Přidat komentář
Miguel19

Tvl že postaví do dnešního zápasu Gusta po zranění

Reagovat
Error

Acheampong mel zacinat no... kazdopadne by to melo skoncit tak 10-0

Reagovat
Sony26

Ježkovi voči, zase plakání nad žlutou kartou pro hráče Arsenalu...přitom ten zákrok sám o sobě na žlutou byl, ikdkyby neodkopl míč...nalétl zezadu bez snahy hrát míč a napálil soupeře zezadu na hlavu. Jo a to nechci vidět co by tu delali fans Arsenalu, kdyby City dalo gól po rozehrávce, jako to bylo u prvního gólu Arsenalu.....Ale ohledně toho je najednou nějaký klid...

Reagovat
jk

A ještě tu nadávají Oliverovi, který jim velkoryse přehlédne evidentní penaltu při NLD, nevděčníci...

Reagovat
Godwinson

Ted sis tu podepsat fnukortel.

Reagovat
Azza

Reagovat
Mastný Chobot

"přitom ten zákrok sám o sobě na žlutou byl, ikdkyby neodkopl míč...nalétl zezadu bez snahy hrát míč a napálil soupeře zezadu na hlavu"

Tým pádom mal dostať redku aj Días na začiatku durhého polčasu, lebo spravil úplne totožne to isté a bol na žltej. Takže si sám uznal, že nás poškodil. Plačeš nad tým viac ako niektorí fans Arsenalu.

Reagovat
Golasso

Reagovat
J0EL

Haaland detto hned na zaciatku do Salibu myslim.

Reagovat
Whitemedia

Chelsea are in talks with Qatar Airways as the front of shirt sponsor. (via @SkySportsNews)

Jako bylo by fajn to konečně pořešit no a nedělat ostudu.

Reagovat
Pospovič

Se nedivím, že jste bez sponzoru. Letos máte suverénně nejhnusnější dresy.

Reagovat
Figurehead

Však domácí dresy jsou super, away nic moc, ale taky to neni žádná tragédie... A bez těch sponzorů jsou mnohem hezčí. Klidně bych se vysral na 50 mega ročně a raději měl čistý dresy...

Reagovat
Whitemedia

Jasný no, málo peněz ze stadionu kvůli nízké kapacitě a ještě bez sponzora, ideální. Ale tak hlavně, že se ti díky tomu líp kouká na čistý dresy.

Reagovat
Neutron

tak to urcite

Reagovat
fenixLFC

Nekonzistencia rozhodcov je sice hrozna (a szoboszlai moze dakovat len ich neschopnosti) ale pre info v ktorom zapase zakopol doku loptu?

Reagovat
cechin81

Doku posunul míč na místo kam ukazoval Oliver. Snažím se pochopit jaký je rozdíl mezi zakopnutim co udělal teď Trossard a co udělal Pedro když hrál Brighton na Arsenalu. Za mě identické. U Pedra bylo oficiální stanovisko, že to zdržení nebylo. Problém v PL je ze každý zápas, někdy i poločas jsou jiná fotbalová pravidla

Reagovat
Nizzie

Reagovat
J0EL

Toto bude tvoja "Odegaardova ruka" pre tuto sezonu? fakt uz dpc...

Reagovat
fenixLFC

ked to budete prezentovat ako vase poskodenie tak rozhodne

Reagovat
Miguel19

Felix, Nkunku

Reagovat
John Obi Mikel

Nádhera

Reagovat
Miguel19

Nkunku

Reagovat
Error

kde koukas? ja z meho streamu rostu

Reagovat
Miguel19

Na Chanci

Reagovat
John Obi Mikel

Já na Tipsportu

Reagovat
John Obi Mikel

Krása střídá nádheru

Reagovat
Miguel19

Felix

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Error

Mudryk s Netem bez bodu i dnes?

Reagovat
Miguel19

Ne, proč?

Reagovat
Error

najs

Reagovat
icemike

Reagovat
Mastný Chobot

Rather incredibly, Arsenal might be without their foremost four options in goal. Academy goalkeeper Khari Ranson is also an unlikely starter, as he played 90 minutes against Stoke City for the Arsenal u21s on Monday.

Perhaps the most likely pick of the youth bunch is Jack Porter, a 16-year-old with only a handful of appearances for the Arsenal u18s and u21s.

Dnes nám možno bude chytať naša šestka ale tak radšej, ako riskovať, že sa Raya skriplí

Reagovat
J0EL

Reagovat
Wazza228

JUST IN: Raphael Varane has RETIRED from football. The decision has been made. [@MatteMoretto]

Reagovat
John Obi Mikel

Podle expresky tady tak akorat ukoncil repre-karieru

Reagovat
Wazza228

Raphael Varane has said farewell to his playing days after suffering an injury on his Como debut.

Reagovat
John Obi Mikel

Už je tu článek

Reagovat
Wazza228

Vím

Reagovat
iamek

Dalo se čekat

Reagovat
Wazza228

Jop, bohužel ty zranění se mu hrozně táhly.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
SunFells

Pep says 'no' when asked if he thinks Arsenal targeted Rodri - specifically the Havertz incident at start of Sunday's game; he and Mikel have also exchanged texts, their friendship not affected, Pep says...

"Havertz incident" pěkně nabrífování od těch podvodníků.

Reagovat
Modřín2

Začínám věřit, že bychom opět mohli bojovat o top 4.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele